Пиріг зі смородиною. 4 простих рецепта: пісочний пиріг, заливний зі сметаною, з листкового тіста і дріжджовий.

Пирог со смородиной. 4 простых рецепта: песочный пирог, заливной со сметаной, из слоеного теста и дрожжевой.

Смородина — це улюблена літня ягідка, поспевающая на кущах на наших дачах. Вона просякнута сонечком, вітамінами і неповторним ароматом. Коли на власній дачі гілочки кущів починають важчати від стиглих ягідок, ми згадуємо всі можливі рецепти її вживання і заготовки. Можна їсти ягоди свіжими, можна заготовляти варення на зиму, а можна спекти смачний пиріг зі смородиною і порадувати ласощами всю сім’ю.

В цей раз я поділюся з вами кількома різними рецептами приготування пирога зі смородиною. Можна готувати пироги щоразу різними і запросто використовувати весь урожай смородини. А якщо вже холодну пору року, цілком підійде і заморожена ягода, яку ми купимо в магазині або самі заморозили влітку.

Пісочний пиріг зі смородиною

Пирог со смородиной. 4 простых рецепта: песочный пирог, заливной со сметаной, из слоеного теста и дрожжевой.

Найбільша проблема, з якою я зіткнулася, випікаючи пироги зі смородиною за різноманітними рецептами, це те, що ягода пускає дуже багато соку в тісто. Тому пісочний пиріг зі смородиною один з моїх улюблених. Досить щільною тісто не розпливається від натекшего соку і виходить смачний розсипчастий пиріг з практично цілими ягідками всередині.

Для приготування пирога знадобиться:

  • борошно пшеничне — 3 склянки,
  • цукровий пісок — 1 склянка + 1 їдальня ложка,
  • вершкове масло або маргарин — 180 грам (1 пачка),
  • яйце куряче — 1 штука,
  • харчова сода+лимонна кислота — по 1 чайній ложці (можна замінити пекарським порошком або розпушувачем для тесту),
  • смородина — 300 грам,
  • кориця — 1 чайна ложка,
  • крохмаль — 1 чайна ложка.

Приготування:

1. Щоб приготувати пісочне тісто, в першу чергу розімніть вершкове масло. Змішайте його з цукром і яйцем до однорідної м’якої маси.

2. Просійте борошно, додайте розпушувач і змішайте їх.

3. Додайте борошно в миску з маслом і цукром і перемішайте руками до отримання густого однорідного тіста. Таке тісто спочатку кришиться і здається надто сухим, але поступово масло починає танути і розм’якшує його, перетворюючи в якусь подобу глини або пластиліну. Саме така консистенція нам і потрібна.

Пирог со смородиной. 4 простых рецепта: песочный пирог, заливной со сметаной, из слоеного теста и дрожжевой.

4. Готове тісто розділіть на дві частини. Одна повинна бути трохи більше іншої. Загорніть обидва шматочка тіста в харчову плівку або покладіть в різні пакетики. Меншу частину покладіть в морозилку, а більшу просто в холодильник на одну годину. Тісто повинно охолонути і знову затвердіти.

5. Через годину візьміть велику частину тіста розкачайте його за розміром форми, в якій будете випікати пиріг. Якщо це не вдається, то тісто можна відразу класти на дно форми, викладеному пергаментним папером і розрівнювати пальцями до однорідної товщини.

Сформуйте з тіста стіночки, щоб начинка залишилася всередині пирога, а не пригоріла до форми. Смородина має таку тенденцію.

на дні тіста зробіть проколи вилкою, щоб воно не надули повітряним міхуром.

Пирог со смородиной. 4 простых рецепта: песочный пирог, заливной со сметаной, из слоеного теста и дрожжевой.

6. Для начинки підготуйте смородину заздалегідь. Її необхідно вимити і висушити, щоб не залишалося зайвої вологи. Потім змішайте її з крохмалем, корицею і цукром. Крохмаль потрібен для того, щоб витік сік загустевал і не псував тісто. Корицю можна замінити ваніліном або ванільним цукром, вийде теж дуже чудовий смак.

Цукру додайте на свій розсуд, але менше столової ложки. Від того, скільки цукру ви покладете в ягоду, буде залежати наскільки кислим або солодким вийде пиріг зі смородиною в підсумку. Не любите надто кисле, покладіть 3-4 ложки цукру.

7. Укладіть ягідну начинку на нижній шар тіста і розрівняйте.

8. Дістаньте з морозилки другий шматочок тіста і розгорніть. Він буде достатньо твердим, але при цьому не кам’яним. Тепер натріть його на тертці, утримуючи її прямо над формою з майбутнім пирогом. Шматочки тесту будуть падати нерівномірно, залишаючи невеликі дірочки.

Такий пиріг ще називають тертим, саме із-за цієї техніки.

Можна не використовувати терку і не заморожувати тісто, а просто розкришити верхній шар пальцями, покриваючи великими брилами начинку. Схожі пироги продаються навіть в магазині, але там вони зазвичай приготовані з варенням.

9. Поставте майбутній пиріг зі смородиною в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікається він приблизно 40-45 хвилин. Але обов’язково стежте за його готовністю, тому що різні плити працюють по різному і час може змінитися.

А ще час приготування буде залежати від товщини пирога. Чим він товстіший, тим часу знадобиться більше і навпаки.

Вийміть пиріг з форми лише тоді, коли він охолоне, інакше ризикуєте його зламати.

Пирог со смородиной. 4 простых рецепта: песочный пирог, заливной со сметаной, из слоеного теста и дрожжевой.

Тепер пісочний пиріг зі смородиною можна розрізати на шматочки і подавати до чаю. Приємного апетиту!

Пиріг зі смородиною, сметаною і сиром

Пирог со смородиной. 4 простых рецепта: песочный пирог, заливной со сметаной, из слоеного теста и дрожжевой.

Другий варіант пирога зі смородиною в моєму арсеналі готується на основі того ж самого пісочного тіста, що і перший. Вся різниця буде в начинці. Цей пиріг у нас буде заливним зі сметани та сиру. Ця ніжна начинка обов’язково знайде своє місце у вашому меню. Ягідки смородини будуть тонути в м’якому солодкому сирному суфле. Смакота!

Для приготування тіста знадобиться:

  • борошно — 3 склянки,
  • вершкове масло — 180 грам,
  • цукровий пісок — 1 склянка,
  • яйце — 1 штука,
  • розпушувач для тіста — 1 чайна ложка.

Для начинки:

  • смородина — 300-350 грам,
  • сметана великий жирності — 250-300 грам,
  • сир — 100-150 грам,
  • яйце — 1 штука,
  • цукор — 1 стакан.

Приготування пирога зі смородиною і сметанною заливкою:

1. Спочатку готуємо тісто. Для цього розітріть вершкове масло з цукром. Це можна зробити виделкою або вінчиком. При бажанні підійде навіть міксер, головне, щоб цукор рівномірно розміщався з маслом.

2. Додайте до масла яйце і ще раз розмішайте.

3. Борошно просійте і змішайте з розпушувачем, але тільки в тому випадку, якщо ви використовуєте сухий порошок для цього. Якщо ви гасіть соду оцтом, то додайте її в рідку частину тесту.

4. Змішайте борошно і яєчно масляну частина разом. замісити туге густе тісто. Воно повинно вийти щільним, однорідним і не розтікатися. Загорніть його в пакет і приберіть на півгодини в холодильник.

5. В цей час підготуйте начинку для пирога зі смородиною. Ягоди промийте водою і обсушіть, щоб видалити вологу.

6. Розімніть сир, якщо він у вас юшкою. Потім, змішайте його з яйцем і цукром. Можна трохи збити їх міксером, щоб краще розмішалися грудочки і маса стала пишніше.

7. Після цього додайте сметану, її необхідно гарненько перемішати, але не збивати. Заливка для ягід готова.

Невеликий секрет. Якщо переживаєте, що заливка залишиться при випіканні занадто рідкою, додайте в неї 1-2 столові ложки борошна або крохмалю, це практично не позначиться на смаку, але добре буде тримати суміш в готовому пирозі.

8. Охолоджене тісто розкачайте качалкою і покрийте ним дно і стінки форми для пирога. Повинна вийти своєрідна чаша для рідкої начинки. Проколіть на дні дірочки виделкою. Не хвилюйтеся, начинка туди не витече.

9. Покладіть у форму з тіста ягоди смородини, а потім залийте їх зверху сметанно-сирною сумішшю.Переконайтеся, що вона не переходить через край тіста.

10. Розігрівайте Духовку до 180 градусів. Пиріг випікається від 40 до 50 хвилин в залежності від товщини. Головний показник готовності це рум’яні краї тіста і «затверділа» на вигляд начинка.

Пирог со смородиной. 4 простых рецепта: песочный пирог, заливной со сметаной, из слоеного теста и дрожжевой.

Пиріг можна виймати і різати на шматочки тільки після того, як він добре охолоне, тоді начинка не буде розповзатися.

Така смакота може замінити навіть торт на сімейному святі. Пригощайте гостей і насолоджуйтеся всією сім’єю річним пирогом.

Відкритий пиріг зі смородиною з листкового тіста

Пирог со смородиной. 4 простых рецепта: песочный пирог, заливной со сметаной, из слоеного теста и дрожжевой.

Якщо немає ні хвилинки зайвого часу, гості на порозі або голодні домочадці вже стукають ложками по столу. Я користуюся перевіреними рецептами випічки з листкового тіста. Благо зараз можна купити готове заморожене тісто практично в будь-якому магазині. Пиріг зі смородиною з листкового тіста виходить нітрохи не гірше, ніж з пісочного. В чомусь навіть краще.

Гарне дріжджове листкове тісто буде м’яким, пишним та повітряним, а пиріг вийде дуже ніжним. Час на приготування піде помітно менше, тому що місити тісто вже не потрібно.

Для приготування знадобиться:

  • листкове дріжджове тісто — 1 упаковка,
  • смородина — 200 грам,
  • цукор — 0,5 склянки,
  • крохмаль — 1 столова ложка,
  • ванільний цукор,
  • яйце для змащування пирога.

Приготування:

1. Головне в приготуванні цього пирога, це не забути заздалегідь розморозити тісто. Листкове тісто розморожується від півгодини до години, залежно від температури навколишнього середовища. Не кладіть його в тепле місце типу батареї, тісто роздується.

На одній з упаковок замороженого тіста я якось читала інструкцію по розморожуванні тесту в мікрохвильовці, але так жодного разу і не випробувала цей спосіб. Можливо, у вас був такий досвід.

2. Приготуйте начинку для пирога. Для цього вимиту смородину змішайте з цукром, щіпка ваніліну і ложкою крохмалю. Повинні вийти такі припудрені цукром ягідки і ніякої зайвої рідини.

3. М’яке тісто трохи розкачати, щоб воно вийшло розміру, підходить під форму для випікання.

У мене зазвичай прямокутник тесту виходить, від якого я відрізаю квадрат і вкладаю у форму, залишаючи невеликі краєчки, які потім загну на ягоди. А обрізану частина розрізаю на смужки, вони стануть трохи пізніше.

4. Викладіть тісто у форму змащену маслом або покриту пергаментним папером. Відігніть краю.

5. Покладіть ягоди в цукрі на тісто і розподіліть рівним шаром. Укладіть зверху смужки тіста, що залишилося у вигляді плетінки. Загніть краї тіста.

6. Злегка збийте сире яйце і змастіть їм краєчки і смужки тіста зверху пирога.

7. Пиріг випікається в духовці при 180 градусах від півгодини до сорока хвилин в залежності від його товщини. Слідкуйте за тестом, листкове готується досить швидко. Як тільки воно зарум’яниться, обережно проткніть край пирога дерев’яною зубочисткою і перевірте готовність. Зубочистка не повинна бути сирою.

Але врахуйте, щоб вона не потрапила в смородину. Ягідки будуть рясно пускати сік і навіть злегка кипіти в сиропі, але крохмаль трохи зменшить рідина начинки.

8. Готовий пиріг спочатку остудіть, а потім виймайте з форми.

Накривайте на стіл і кличте всіх пити чай. Приємного апетиту!

Пиріг зі смородиною з дріжджового тіста

На цей пиріг у вас піде більше часу, але дріжджове тісто складно не любити. Подивіться відмінне відео про те, як приготувати пиріг з чорною смородиною з дріжджового тіста.

Поділіться чудовим рецептом!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: