Цей апетитний, смачний і солодкий десерт радянської дітвори, так само як і манник класичний, особливо в ті дефіцитні роки, коли на кухонних столах не було надлишок, вважався по-справжньому святковим тортом. Так як для його приготування всі інгредієнти були доступні, саме тому, щоб спекти його в домашніх умовах, знали багато мами і бабусі.
Рецепти такого чудового ласощі досить прості й різноманітні. Адже його основний продукт, що входить до складу тіста і крему, є щось інше — як сметана. А коржі в класичному виконанні печуться двоколірні, з додаванням какао-порошку, в деяких варіантах включають такі продукти як: горіхи, мак та родзинки.
Отже, в цій статті ми розглянемо прості рецепти приготування класичного сметанника в домашніх умовах, які обов’язково сподобаються Вам і Вашим близьким! А так само пропоную розглянути рецепти дуже смачного і повітряного лепешняку на кефірі.
- Рецепт простого сметанника з покроковим приготуванням
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Рецепт татарського сметанника
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Як запекти пиріг зі згущеним молоком в мультиварці
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Смачний сметанник з ягодами
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Ванільний сметанний пиріг (відео)
Рецепт простого сметанника з покроковим приготуванням
Інгредієнти:
- Сметана — 1/2 склянки
- борошно — 1 скл
- цукор — 1 скл
- яйця курячі — 2 шт
- сода — 1/2 чайної л
- ванілін — 1 пакетик
- кокосова стружка — 2 ч. л
- сироп — 1 ст. л
- абрикосовий джем
- сіль — 1 щіпка.
Спосіб приготування:
У глибоку миску вбиваємо яйця, додаємо сіль, цукор і збиваємо за допомогою міксера до однорідної маси.
Далі додаємо сметану і гарненько перемішуємо.
Щоб тісто вийшло ніжніше і порестее, необхідно використовувати сметану пожирніше.
Потім всипаємо просіяне борошно, пакетик ваніліну, кокосову стружку і додаємо погашену в 9% оцті соду. Після чого ретельно все перемішуємо до однорідного стану.
Перекладаємо тісто в змащену маслом, в даному випадку, силіконову форму і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин до готовності.
Для просочення в пиалочке розводимо одну столову ложку на ваш смак сиропу 100 мл кип’яченої води і поливаємо їм зверху ще теплий пиріг.
Тепер розрізаємо вздовж просочений корж і змащуємо його не товстим шаром абрикосового джему.
Залишилось лише викласти другу частину коржа поверх першої, змащуємо її джемом і посипаємо кокосовою стружкою.
Ось така вийшла чудова і дуже смачна випічка, спробуйте приготувати і Ви.
Рецепт татарського сметанника
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно — 450 гр
- молоко — 250 мл
- рослинна олія — 2 ст. л
- яйце — 1 шт
- цукор — 1 ч. л
- сода — 1 щіпка
- дріжджі сухі — 1 ч. л
- сіль — 1 щіпка.
Для начинки:
- Цукор — 6 ст. л
- яйця — 4 шт
- сметана — 500 мл
- сіль — 1 щіпка.
Спосіб приготування:
Для того, щоб завести тісто нам потрібно в глибоку миску всипати просіяне борошно, одну чайну ложку цукру, соду, сухі дріжджі, дрібку солі і все перемішати.
Потім туди ж додаємо одне яйце, вливаємо молоко, рослинне масло і перемішуємо. Після чого присипаємо борошном стіл і замішуємо на ньому м’яке і еластичне тісто. Перекладаємо його в ємність, накриваємо рушником і ставимо на годину.
По закінченню часу злегка приподнявшееся розкачуємо тісто на столі, після викладаємо його в доречній попередньо змащеній маслом формі, при цьому обов’язково підгинаємо краю.
Тепер для начинки змішуємо цукор, яйця, сіль і сметану, гарненько все перемішуємо до однорідного стану і переливаємо її у форму.
Далі з допомогою ножиць підрізаємо і підгинаємо через один, краї тіста так, як показано нижче на фото.
І відправляємо запікатися в розігріту до 190 градусів духовку на 40-50 хвилин до готовності.
Витягаємо випічку з духовий печі, при бажанні прикрашаємо ягідками і подаємо до столу.
Як запекти пиріг зі згущеним молоком в мультиварці
Інгредієнти:
Для коржа:
- Борошно — 300 гр
- згущене молоко — 380 гр
- масло вершкове — 100 гр
- яйце — 2 шт
- розпушувач — 10 гр.
Для крему:
- Сметана 20% — 600 гр
- цукрова пудра — 70 гр
- загущувач для вершків — 30 гр
- цукор ванільний — 1 гр.
Для прикраси:
- Волоський горіх і ягоди — за смаком.
Спосіб приготування:
1. Для приготування коржів вбиваємо в глибоку ємність яйця і злегка збиваємо їх з допомогою міксера.
2. Далі додаємо до них вершкове масло, згущене молоко, просіяне борошно і перемішуємо до однорідності.
3. Отриману масу акуратно викладаємо рівним шаром у змащену маслом чашу мультиварки, закриваємо кришку і включаємо режим «Випічка» на одну годину.
4. Для крему з’єднуємо в ємності сметану, цукрову пудру, ванільний цукор і загущувач для вершків. Збиваємо все вміст міксером.
5. Тим часом, після звукового сигналу дістаємо готовий корж з мікрохвильовки.
6. Нарізаємо його вздовж на три однакові частини, де верх кожної змащуємо кремом і викладаємо один на одного як на фото.
7. Потім ще повністю обробляємо зовні кремом і прикрашаємо зверху крихтою волоського горіха і свіжою ягодою.
Даємо йому трохи просочитися, після чого подаємо до столу.
Смачний сметанник з ягодами
Інгредієнти:
- Сметана — 1 стакан
- борошно — 1 скл
- цукор — 1 скл
- яйця — 2 шт
- ягоди свіжі або заморожені — 300 гр
- розпушувач — 1/4 ч. л.
Спосіб приготування:
1. У підходящої ємності ретельно перемішуємо яйця з цукром.
2. Сюди ж додаємо сметану, розпушувач і поступово всипаємо просіяне борошно так, щоб маса вийшла як на оладки.
3. Далі нам знадобиться глибока форма, яку всередині змащуємо рослинним маслом, після чого виливаємо в неї половину тіста, потім викладаємо ягоду, в моєму випадку заморожена вишня і заливаємо другою половиною тіста.
4. Розігріваємо духовку до 180 градусів, поміщаємо в неї форму і запікаємо приблизно протягом 25-30 хвилин.
5. По закінченню часу протикаємо пиріг зубочисткою і якщо вона суха, значить випічка готова.
Викладаємо його з форми, нарізаємо на порції і подаємо до столу.
Ванільний сметанний пиріг (відео)
Напевно саме складне в приготуванні даної випічки – це натерти заморожене масло на тертці. Звичайно, щоб спростити цю задачу можна попросити чоловічу половину натерти масло, повірте, це набагато спростить завдання хазяєчці. Всі інші маніпуляції в рецепті виконуються просто і швидко. І сильно не переживайте, якщо Вам здасться, що начинка для ванільною випічки вийшла трохи рідка. У процесі готування вона загусне. Отже, почнемо.
Приємного апетиту!