Сметанник класичний: 5 простих домашніх рецептів

Цей апетитний, смачний і солодкий десерт радянської дітвори, так само як і манник класичний, особливо в ті дефіцитні роки, коли на кухонних столах не було надлишок, вважався по-справжньому святковим тортом. Так як для його приготування всі інгредієнти були доступні, саме тому, щоб спекти його в домашніх умовах, знали багато мами і бабусі.

Рецепти такого чудового ласощі досить прості й різноманітні. Адже його основний продукт, що входить до складу тіста і крему, є щось інше — як сметана. А коржі в класичному виконанні печуться двоколірні, з додаванням какао-порошку, в деяких варіантах включають такі продукти як: горіхи, мак та родзинки.

Отже, в цій статті ми розглянемо прості рецепти приготування класичного сметанника в домашніх умовах, які обов’язково сподобаються Вам і Вашим близьким! А так само пропоную розглянути рецепти дуже смачного і повітряного лепешняку на кефірі.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Рецепт простого сметанника з покроковим приготуванням

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Інгредієнти:

  • Сметана — 1/2 склянки
  • борошно — 1 скл
  • цукор — 1 скл
  • яйця курячі — 2 шт
  • сода — 1/2 чайної л
  • ванілін — 1 пакетик
  • кокосова стружка — 2 ч. л
  • сироп — 1 ст. л
  • абрикосовий джем
  • сіль — 1 щіпка.

Спосіб приготування:

У глибоку миску вбиваємо яйця, додаємо сіль, цукор і збиваємо за допомогою міксера до однорідної маси.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Далі додаємо сметану і гарненько перемішуємо.

Щоб тісто вийшло ніжніше і порестее, необхідно використовувати сметану пожирніше.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Потім всипаємо просіяне борошно, пакетик ваніліну, кокосову стружку і додаємо погашену в 9% оцті соду. Після чого ретельно все перемішуємо до однорідного стану.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Перекладаємо тісто в змащену маслом, в даному випадку, силіконову форму і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин до готовності.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Для просочення в пиалочке розводимо одну столову ложку на ваш смак сиропу 100 мл кип’яченої води і поливаємо їм зверху ще теплий пиріг.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Тепер розрізаємо вздовж просочений корж і змащуємо його не товстим шаром абрикосового джему.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Залишилось лише викласти другу частину коржа поверх першої, змащуємо її джемом і посипаємо кокосовою стружкою.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Ось така вийшла чудова і дуже смачна випічка, спробуйте приготувати і Ви.

Рецепт татарського сметанника

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно — 450 гр
  • молоко — 250 мл
  • рослинна олія — 2 ст. л
  • яйце — 1 шт
  • цукор — 1 ч. л
  • сода — 1 щіпка
  • дріжджі сухі — 1 ч. л
  • сіль — 1 щіпка.

Для начинки:

  • Цукор — 6 ст. л
  • яйця — 4 шт
  • сметана — 500 мл
  • сіль — 1 щіпка.

Спосіб приготування:

Для того, щоб завести тісто нам потрібно в глибоку миску всипати просіяне борошно, одну чайну ложку цукру, соду, сухі дріжджі, дрібку солі і все перемішати.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Потім туди ж додаємо одне яйце, вливаємо молоко, рослинне масло і перемішуємо. Після чого присипаємо борошном стіл і замішуємо на ньому м’яке і еластичне тісто. Перекладаємо його в ємність, накриваємо рушником і ставимо на годину.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

По закінченню часу злегка приподнявшееся розкачуємо тісто на столі, після викладаємо його в доречній попередньо змащеній маслом формі, при цьому обов’язково підгинаємо краю.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Тепер для начинки змішуємо цукор, яйця, сіль і сметану, гарненько все перемішуємо до однорідного стану і переливаємо її у форму.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Далі з допомогою ножиць підрізаємо і підгинаємо через один, краї тіста так, як показано нижче на фото.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

І відправляємо запікатися в розігріту до 190 градусів духовку на 40-50 хвилин до готовності.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Витягаємо випічку з духовий печі, при бажанні прикрашаємо ягідками і подаємо до столу.

Як запекти пиріг зі згущеним молоком в мультиварці

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Інгредієнти:

Для коржа:

  • Борошно — 300 гр
  • згущене молоко — 380 гр
  • масло вершкове — 100 гр
  • яйце — 2 шт
  • розпушувач — 10 гр.

Для крему:

  • Сметана 20% — 600 гр
  • цукрова пудра — 70 гр
  • загущувач для вершків — 30 гр
  • цукор ванільний — 1 гр.

Для прикраси:

  • Волоський горіх і ягоди — за смаком.

Спосіб приготування:

1. Для приготування коржів вбиваємо в глибоку ємність яйця і злегка збиваємо їх з допомогою міксера.

2. Далі додаємо до них вершкове масло, згущене молоко, просіяне борошно і перемішуємо до однорідності.

3. Отриману масу акуратно викладаємо рівним шаром у змащену маслом чашу мультиварки, закриваємо кришку і включаємо режим «Випічка» на одну годину.

4. Для крему з’єднуємо в ємності сметану, цукрову пудру, ванільний цукор і загущувач для вершків. Збиваємо все вміст міксером.

5. Тим часом, після звукового сигналу дістаємо готовий корж з мікрохвильовки.

6. Нарізаємо його вздовж на три однакові частини, де верх кожної змащуємо кремом і викладаємо один на одного як на фото.

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

7. Потім ще повністю обробляємо зовні кремом і прикрашаємо зверху крихтою волоського горіха і свіжою ягодою.

Даємо йому трохи просочитися, після чого подаємо до столу.

Смачний сметанник з ягодами

Сметанник классический: 5 простых домашних рецептов

Інгредієнти:

  • Сметана — 1 стакан
  • борошно — 1 скл
  • цукор — 1 скл
  • яйця — 2 шт
  • ягоди свіжі або заморожені — 300 гр
  • розпушувач — 1/4 ч. л.

Спосіб приготування:

1. У підходящої ємності ретельно перемішуємо яйця з цукром.

2. Сюди ж додаємо сметану, розпушувач і поступово всипаємо просіяне борошно так, щоб маса вийшла як на оладки.

3. Далі нам знадобиться глибока форма, яку всередині змащуємо рослинним маслом, після чого виливаємо в неї половину тіста, потім викладаємо ягоду, в моєму випадку заморожена вишня і заливаємо другою половиною тіста.

4. Розігріваємо духовку до 180 градусів, поміщаємо в неї форму і запікаємо приблизно протягом 25-30 хвилин.

5. По закінченню часу протикаємо пиріг зубочисткою і якщо вона суха, значить випічка готова.

Викладаємо його з форми, нарізаємо на порції і подаємо до столу.

Ванільний сметанний пиріг (відео)

Напевно саме складне в приготуванні даної випічки – це натерти заморожене масло на тертці. Звичайно, щоб спростити цю задачу можна попросити чоловічу половину натерти масло, повірте, це набагато спростить завдання хазяєчці. Всі інші маніпуляції в рецепті виконуються просто і швидко. І сильно не переживайте, якщо Вам здасться, що начинка для ванільною випічки вийшла трохи рідка. У процесі готування вона загусне. Отже, почнемо.

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: