Солоні сироїжки: рецепти в банках

Сироїжка досить цікавий гриб, який багато обходять стороною, віддаючи перевагу більш благородних лісових «колег». Деякі його прирівнюють до поганки завдяки трохи специфічному зовнішньому вигляду. У сироїжки яскрава капелюшок різних відтінків і наявність пластинок. Росте повсюдно, аж до паркових зон. Збирати її одне задоволення.

Вживати сироїжку в сирому вигляді, як обіцяє її назву, не варто, краще їсти вареної, смаженої або солоною. Солити в домашніх умовах можна кількома способами як в банках, так і в більшій тарі, в залежності від ваших можливостей та умов зберігання.

Рецепт солоних сироїжок в банках з часником і листям хрону

Заготівля, безумовно, для любителів гострих закусок. Особливо вона сподобається чоловікам.

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Інгредієнти

  • сироїжки свіжі 1 кг
  • часник зубчиками 15 шт.
  • лист хрону 2 шт.
  • кріп 2 парасольки
  • сіль 50 г

На порцію

Калорії: 21.2 ккал

Білки: 1.8 м

Жири: 0.7 м

Вуглеводи: 2.1 м

Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    У звичайній воді, без будь-яких добавок, відваріть гриби. Після осідання їх на дно каструлі відкиньте в друшляк і дайте стекти надлишків рідини.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Перекладіть в контейнер, посоліть, перемішайте.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Очистіть часник, наріжте кожен зубчик на кілька пластинок і відправте в загальну масу.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Промийте і обсушіть зелень. Додайте.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Закрийте дно одним листом хрону і парасольки кропу. Зверху утрамбуйте гриби. Не бійтеся їх зім’яти. Якщо отвір дозволяє банки, можете вживати їх кулачком, або ж використовувати толкушку.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Зверху накрийте залишками зелені і закатайте. Через тиждень, можете побалувати своїх захисників чудовою закускою.

Рецепт солоних сироїжок на зиму холодним способом

Цей спосіб підійде людям, які проживають в приватному будинку з погребом, або ж тим, у кого достатньо великий холодильник. Обумовлено це тим, що засолення грибів відбувається в об’ємній тарі, в якій пізніше і зберігається.

Читайте також:  Салати з буряка на зиму: Дуже смачні рецепти приготування

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Кількість порцій – 50

Час приготування – 2 години

Енергетична цінність

На 1 порцію:

  • калорійність – 19.7 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 1.6 р.

Інгредієнти

  • сироїжки свіжі – 5 кг;
  • кріп парасольками – 5 шт.;
  • часник зубками – 10 шт.;
  • лист чорносмородинового куща – 5 шт.;
  • сіль – 250 р.

Покрокове приготування

  1. Акуратно очистіть капелюшки, знімаючи з них шкірку. Робити це потрібно вкрай делікатно, бо як сироїжки дуже крихкі, і при необережному поводженні ламаються. Вживати в їжу можна і так, але тоді естетичний вигляд буде порушений.
  2. Складіть в об’ємний таз з емалевим покриттям і залийте холодною водою. У такому вигляді залиште на три доби, два рази в день змінюючи рідина щоб уникнути закисання.
  3. За 8 годин до кінця вистоювання, додайте 100 г солі.
  4. Промийте зелень. Часник очистіть від лушпиння і наріжте невеликими пластинами.
  5. Гілки кропу з насінням розділіть на суцвіття для збільшення кількості.
  6. Підготуйте каструлю для засолювання. Добре вимийте, підійде звичайна харчова сода.
  7. Дно посуду простелите листям смороды і починайте складати гриби капелюшками вниз, кожну штучку один до одного.
  8. Грибні шари (а їх у вас повинно вийти близько 10) чергуйте суцвіттями кропу, шматочками часнику і 2 столовими ложками крупної солі.
  9. Влийте в каструлю літр води, укрийте зверху марлею і покладіть тарілку меншу за розміром, ніж сама ємність.
  10. Поставте зверху вантаж, наприклад, банку і відправте просаливаться в холод. Через 14 днів, можете сміливо приступати до дегустації солінь.

Рецепт солоних сироїжок на зиму гарячим способом

Цей варіант цілком підходить для мешканців міста, тому як гриби солятся безпосередньо в банках, номінал яких вибирається на свій розсуд. Так і робляться вони набагато швидше, а смак відрізняється приємною пряністю за рахунок доданої ароматної композиції спецій.

Читайте також:  Як солити маслюки: простий рецепт на зиму в скляних банках, приготування під капронову кришку в домашніх умовах гарячим способом, покроково з фото і відео

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Кількість порцій – 10

Час приготування – 60 хвилин

Енергетична цінність

На 1 порцію:

  • калорійність – 22.1 ккал;
  • білки – 1.8 м;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 2.1 р.

Інгредієнти

  • сироїжки свіжі – 1 кг;
  • запашний перець – 9 горошин;
  • пряна гвоздика – 4 бутона;
  • смородиновий лист – 5 шт.;
  • лист вишневого дерева – 5 шт;
  • сіль – 50 р.

Покрокове приготування

  1. Аналогічним способом підготуйте продукт. В цей раз замочування можна зменшити в 2 раз, бо як буде термічна обробка.
  2. У той час поки відмокають, підготуйте банки. Їх необхідно простерилізувати. Зробити це можна звичним бабусиним методом над парою, або ж в духовій шафі. Єдине, що потрібно знати при виборі останнього способу – це те, що мокрі банки ставляться виключно догори дригом.
  3. У каструлю покладіть підготовлені гриби, залийте 1,5 літрами води, додайте прянощі і зелень і залиште варитися.
  4. Сигналом готовності послужить момент, коли вони опустяться на дно посуду, а рідина стане прозорого відтінку.
  5. З допомогою шумівки дістаньте і розкладіть по скляним банкам.
  6. Залийте гарячим розсолом. До вживання будуть готові через 10-12 днів.

Сухий спосіб засолювання сироїжок

Напевно, найпростіший спосіб отримати солоне грибне ласощі. Однак є його можна тільки через місяць.

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Кількість порцій – 10

Час приготування – 25 хвилин

Енергетична цінність

На 1 порцію:

  • калорійність – 19.1 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 1.5 р.

Інгредієнти

  • сироїжки свіжі – 1 кг;
  • сіль – 60 р.

Покрокове приготування

  1. Зніміть шкірку, поддевом за краї капелюшки. Якщо її залишити не пошкоджене, може призвести до гіркоти заготовки. Перевірте на наявність червивости.
  2. Промийте і розкладіть на кухонному рушнику. Вони повинні повністю обсохнути.
  3. Поріжте гриби на великі шматки.
  4. У контейнері перемішайте з сіллю і перекладіть в банку для зберігання. Не забудьте прожарити ємність!
  5. Укрийте шийку марлею.
  6. Поставте поверх наповнену водою банку, яка послужить гнітом. Приберіть в холод.
Читайте також:  Варення з яблук і слив на зиму: рецепти без кісточок, без води або без цукру, п'ятихвилинка

Скільки солі потрібно для засолювання грибів

Навіть не маючи під рукою рецепту приготування, можна отримати неймовірно смачну заготовку. Головне, знати одне правило щодо кількості доданої солі. Дотримуйтесь такі пропорції і не помилитеся: на 1 кг чищених і вимочених сироїжок необхідно додати 50 грамів солі. А ось кількість спецій може змінюватись в залежності від ваших смакових уподобань.

Скільки можна зберігати

При зберіганні пильну увагу слід приділити безпосередньо місця та умов. Температура не повинна опускатися нижче 0 градусів, у противному випадку продукт почне кришитися після заморожування. А от якщо температура підніметься вище +5, висока ймовірність, що почне пліснявіти. Оптимальний варіант – холодильник або льох. На крайній випадок можна відправити заготовки на лоджію.

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Ще однією важливою умовою є чистота і сухість використовуваної тари. Якщо все зроблено правильно, то зберігати солоні сироїжки можна до півроку. Після відкриття, рекомендується з’їсти протягом 2-3 діб.

Що робити, якщо пересолили

У разі якщо після відкриття бажаною баночки грибів ви зрозуміли, що своєю щедрою рукою переборщили з сіллю – не впадайте у відчай. Ситуація поправна. Промийте грибочки під водою, а після здобріть соняшниковою олією і покришіть зверху зелень і цибулю.

Ще один варіант – такі гриби можна посмажити з картоплею, не додаючи сіль у страву.

Якщо ви скептично ставитеся до сыроежкам в якості інгредієнтів страв, все одно зробіть пару банок заготовок. Спробувавши хоч раз в солоному вигляді, ви будете збирати їх завжди, адже вони виходять дуже смачні.

Читайте також:
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya