Солоні сироїжки: рецепти в банках

Сироїжка досить цікавий гриб, який багато обходять стороною, віддаючи перевагу більш благородних лісових «колег». Деякі його прирівнюють до поганки завдяки трохи специфічному зовнішньому вигляду. У сироїжки яскрава капелюшок різних відтінків і наявність пластинок. Росте повсюдно, аж до паркових зон. Збирати її одне задоволення.

Вживати сироїжку в сирому вигляді, як обіцяє її назву, не варто, краще їсти вареної, смаженої або солоною. Солити в домашніх умовах можна кількома способами як в банках, так і в більшій тарі, в залежності від ваших можливостей та умов зберігання.

Рецепт солоних сироїжок в банках з часником і листям хрону

Заготівля, безумовно, для любителів гострих закусок. Особливо вона сподобається чоловікам.

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Інгредієнти

  • сироїжки свіжі 1 кг
  • часник зубчиками 15 шт.
  • лист хрону 2 шт.
  • кріп 2 парасольки
  • сіль 50 г

На порцію

Калорії: 21.2 ккал

Білки: 1.8 м

Жири: 0.7 м

Вуглеводи: 2.1 м

Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    У звичайній воді, без будь-яких добавок, відваріть гриби. Після осідання їх на дно каструлі відкиньте в друшляк і дайте стекти надлишків рідини.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Перекладіть в контейнер, посоліть, перемішайте.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Очистіть часник, наріжте кожен зубчик на кілька пластинок і відправте в загальну масу.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Промийте і обсушіть зелень. Додайте.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Закрийте дно одним листом хрону і парасольки кропу. Зверху утрамбуйте гриби. Не бійтеся їх зім’яти. Якщо отвір дозволяє банки, можете вживати їх кулачком, або ж використовувати толкушку.

  • Соленые сыроежки: рецепты в банках

    Зверху накрийте залишками зелені і закатайте. Через тиждень, можете побалувати своїх захисників чудовою закускою.

Рецепт солоних сироїжок на зиму холодним способом

Цей спосіб підійде людям, які проживають в приватному будинку з погребом, або ж тим, у кого достатньо великий холодильник. Обумовлено це тим, що засолення грибів відбувається в об’ємній тарі, в якій пізніше і зберігається.

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Кількість порцій – 50

Час приготування – 2 години

Енергетична цінність

На 1 порцію:

  • калорійність – 19.7 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 1.6 р.

Інгредієнти

  • сироїжки свіжі – 5 кг;
  • кріп парасольками – 5 шт.;
  • часник зубками – 10 шт.;
  • лист чорносмородинового куща – 5 шт.;
  • сіль – 250 р.

Покрокове приготування

  1. Акуратно очистіть капелюшки, знімаючи з них шкірку. Робити це потрібно вкрай делікатно, бо як сироїжки дуже крихкі, і при необережному поводженні ламаються. Вживати в їжу можна і так, але тоді естетичний вигляд буде порушений.
  2. Складіть в об’ємний таз з емалевим покриттям і залийте холодною водою. У такому вигляді залиште на три доби, два рази в день змінюючи рідина щоб уникнути закисання.
  3. За 8 годин до кінця вистоювання, додайте 100 г солі.
  4. Промийте зелень. Часник очистіть від лушпиння і наріжте невеликими пластинами.
  5. Гілки кропу з насінням розділіть на суцвіття для збільшення кількості.
  6. Підготуйте каструлю для засолювання. Добре вимийте, підійде звичайна харчова сода.
  7. Дно посуду простелите листям смороды і починайте складати гриби капелюшками вниз, кожну штучку один до одного.
  8. Грибні шари (а їх у вас повинно вийти близько 10) чергуйте суцвіттями кропу, шматочками часнику і 2 столовими ложками крупної солі.
  9. Влийте в каструлю літр води, укрийте зверху марлею і покладіть тарілку меншу за розміром, ніж сама ємність.
  10. Поставте зверху вантаж, наприклад, банку і відправте просаливаться в холод. Через 14 днів, можете сміливо приступати до дегустації солінь.

Рецепт солоних сироїжок на зиму гарячим способом

Цей варіант цілком підходить для мешканців міста, тому як гриби солятся безпосередньо в банках, номінал яких вибирається на свій розсуд. Так і робляться вони набагато швидше, а смак відрізняється приємною пряністю за рахунок доданої ароматної композиції спецій.

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Кількість порцій – 10

Час приготування – 60 хвилин

Енергетична цінність

На 1 порцію:

  • калорійність – 22.1 ккал;
  • білки – 1.8 м;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 2.1 р.

Інгредієнти

  • сироїжки свіжі – 1 кг;
  • запашний перець – 9 горошин;
  • пряна гвоздика – 4 бутона;
  • смородиновий лист – 5 шт.;
  • лист вишневого дерева – 5 шт;
  • сіль – 50 р.

Покрокове приготування

  1. Аналогічним способом підготуйте продукт. В цей раз замочування можна зменшити в 2 раз, бо як буде термічна обробка.
  2. У той час поки відмокають, підготуйте банки. Їх необхідно простерилізувати. Зробити це можна звичним бабусиним методом над парою, або ж в духовій шафі. Єдине, що потрібно знати при виборі останнього способу – це те, що мокрі банки ставляться виключно догори дригом.
  3. У каструлю покладіть підготовлені гриби, залийте 1,5 літрами води, додайте прянощі і зелень і залиште варитися.
  4. Сигналом готовності послужить момент, коли вони опустяться на дно посуду, а рідина стане прозорого відтінку.
  5. З допомогою шумівки дістаньте і розкладіть по скляним банкам.
  6. Залийте гарячим розсолом. До вживання будуть готові через 10-12 днів.

Сухий спосіб засолювання сироїжок

Напевно, найпростіший спосіб отримати солоне грибне ласощі. Однак є його можна тільки через місяць.

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Кількість порцій – 10

Час приготування – 25 хвилин

Енергетична цінність

На 1 порцію:

  • калорійність – 19.1 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 1.5 р.

Інгредієнти

  • сироїжки свіжі – 1 кг;
  • сіль – 60 р.

Покрокове приготування

  1. Зніміть шкірку, поддевом за краї капелюшки. Якщо її залишити не пошкоджене, може призвести до гіркоти заготовки. Перевірте на наявність червивости.
  2. Промийте і розкладіть на кухонному рушнику. Вони повинні повністю обсохнути.
  3. Поріжте гриби на великі шматки.
  4. У контейнері перемішайте з сіллю і перекладіть в банку для зберігання. Не забудьте прожарити ємність!
  5. Укрийте шийку марлею.
  6. Поставте поверх наповнену водою банку, яка послужить гнітом. Приберіть в холод.

Скільки солі потрібно для засолювання грибів

Навіть не маючи під рукою рецепту приготування, можна отримати неймовірно смачну заготовку. Головне, знати одне правило щодо кількості доданої солі. Дотримуйтесь такі пропорції і не помилитеся: на 1 кг чищених і вимочених сироїжок необхідно додати 50 грамів солі. А ось кількість спецій може змінюватись в залежності від ваших смакових уподобань.

Скільки можна зберігати

При зберіганні пильну увагу слід приділити безпосередньо місця та умов. Температура не повинна опускатися нижче 0 градусів, у противному випадку продукт почне кришитися після заморожування. А от якщо температура підніметься вище +5, висока ймовірність, що почне пліснявіти. Оптимальний варіант – холодильник або льох. На крайній випадок можна відправити заготовки на лоджію.

Соленые сыроежки: рецепты в банках

Ще однією важливою умовою є чистота і сухість використовуваної тари. Якщо все зроблено правильно, то зберігати солоні сироїжки можна до півроку. Після відкриття, рекомендується з’їсти протягом 2-3 діб.

Що робити, якщо пересолили

У разі якщо після відкриття бажаною баночки грибів ви зрозуміли, що своєю щедрою рукою переборщили з сіллю – не впадайте у відчай. Ситуація поправна. Промийте грибочки під водою, а після здобріть соняшниковою олією і покришіть зверху зелень і цибулю.

Ще один варіант – такі гриби можна посмажити з картоплею, не додаючи сіль у страву.

Якщо ви скептично ставитеся до сыроежкам в якості інгредієнтів страв, все одно зробіть пару банок заготовок. Спробувавши хоч раз в солоному вигляді, ви будете збирати їх завжди, адже вони виходять дуже смачні.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: