Часто господині задаються питанням, чи можна заморозити білокачанну капусту, боячись, що заготівля в результаті стане несмачною або зіпсується. Насправді качани добре переносять низьку температуру, не втрачаючи своїх поживних і смакових якостей. Заготовляють капусту порційно, щоб у міру потреби використовувати в їжу, причому не тільки свіжу, але і квашену або тушковану, а при наявності великих морозильних скринь навіть цілими качанами. Повторне заморожування не рекомендується, так як листя стають м’якими і продукт втрачає свої якості. Виходячи з цього домашній спосіб заготівлі є більш надійним. Господиня сама стежить за дотриманням температурного режиму та терміном зберігання актуальних заготовок.
- Рецепт заморозки свіжої капусти
- Рецепт заморозки квашеної капусти
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Рецепт заморозки тушкованої капусти
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Рецепт заморозки листя капусти
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Секрети заморозки
- Скільки можна зберігати
- У якій тарі зберігати
Рецепт заморозки свіжої капусти
Інгредієнти
- білокачанна капуста 1 качан
На порцію
Калорії: 55.8 ккал
Білки: 3.6 м
Жири: 0.1 г
Вуглеводи: 10.86 р
Кроки 20 хв. Відео-рецепт
-
Уважно огляньте виделок, щоб не було слимаків і зніміть верхній шар листя.
-
Виріжте качан, оберніть качан харчовою плівкою і поставте в заморозку.
-
Для борщу або щей капусту нашаткуйте або потріть на спеціальній тертці.
-
Складіть в пакети на обробній дошці і виставте максимальну температуру в морозильній камері.
-
Через 2 години складіть разом для тривалого зберігання.
Рецепт заморозки квашеної капусти
Час приготування: 15 хвилин
Кількість порцій: 2
Енергетична цінність
У 1 порції готового продукту:
- калорійність – 73 ккал;
- білки – 5.74 г;
- жири – 3.30 м;
- вуглеводи – 9 р.
Інгредієнти
- квашена капуста – 400 р.
Приготування
- Розкласти квашену капусту по пакетах або контейнерах і долити сік, що залишився. Заморозити можна і в скляній банці, заповненої не до країв. Продукт разом з соком не повинен досягати плічок, щоб скло не луснуло.
- Розкласти пакети на дошку в морозильній камері і включити шокову заморозку. Через 2 години виставити звичайний температурний режим, пакети компактно скласти один на одного і розмістити на полиці для постійного зберігання.
Рецепт заморозки тушкованої капусти
Час приготування: 15 хвилин
Кількість порцій: 2
Енергетична цінність
У 1 порції готового продукту:
- калорійність – 138 ккал;
- білки – 6.9 м;
- жири – 7.3 м;
- вуглеводи – 15.2 р.
Інгредієнти
- тушкована капуста – 400 р.
Приготування
- Охолодити тушковану капусту і злити зайвий сік. Розкласти маленькими порціями для їжі або великими для пирогів в зіп-пакети і випустити зайве повітря.
- Покласти в морозильну камеру на підносі і виставити на 1 годину максимальну температуру. Потім перемістити в зручне місце, де вони постійно зберігатися.
Порада: досить великі обсяги капусти можуть гасити щасливі володарки мультиварок і скороварок, але треба враховувати, що зайва волога не випаровується, як на звичайній сковороді, тому воду на низькому тиску краще не підливати. Важливо загасити правильно, з використанням мінімальної кількості масла, щоб не перевищувати калорійність заготовки.
Рецепт заморозки листя капусти
Час приготування: 20 хвилин
Кількість порцій: 2
Енергетична цінність
У 1 порції готового продукту:
- калорійність – 55.8 ккал;
- білки – 3.6 м;
- жири – 0.1 г;
- вуглеводи – 10.86 р.
Інгредієнти
- листя капусти – 400 р.
Приготування
- Опустити вилок у велику каструлю з окропом на 3-4 хвилини і поступово звільнити його від листя, періодично витягаючи качан на стіл.
- Зняті листя охолодити і скласти в харчові пакети. Відправити в морозилку на зберігання.
Секрети заморозки
Головним секретів успішної заготовки є якісний продукт. Використовуйте свіжі качани без видимих пошкоджень і шкідників. Заморожувати можна не тільки пізніші, а й ранні сорти молодої капусти, а також розібрану на суцвіття цвітну. Протягом перших 3 місяців у ній зберігається 100% вітаміну С, тому запасати овоч не тільки вигідно, але і корисно.
Не забувайте ділити заготовку на порції. Оптимальним вважається розмір у 200 грамів, але ви можете його змінити під себе. Головне правило: краще менше, ніж більше. При необхідності ви можете дістати 2 порції, а ось повторно заморозити залишок не вийде, капуста втратить не тільки зовнішній вигляд, але і всю користь.
Скільки можна зберігати
Свіжа капуста зберігається в холодильнику 1 рік при температурі -18 градусів незалежно від того була вона нашинкована або заморожувалася цілим качаном. Тушкована з рослинним маслом дійсна 3 місяці. До кінця зберігання капуста втрачає всього 10% вітамінів за умови дотримання всіх правил. Так, що є сенс робити запаси в морозилці, щоб взимку їсти смачну і корисну їжу.
У якій тарі зберігати
Вилки цілком загортають харчовою плівкою. Свіжу і тушковану капусту зручно заморожувати зіп-пакетах і контейнерах. Можна використовувати будь-який посуд за винятком алюмінієвої. Її не рекомендують для всіх видів заготовок. Не забувайте клеїти на тару стікери з назвою і кінцевим терміном зберігання. Так вам буде простіше відслідковувати актуальність запасів.
Тушковану капусту зручно заморожувати на пироги великими порціями, а качани гарні для голубців оскільки листя стануть м’якими і їх не доведеться ошпарювати окропом і відбивати молоточком. Порізана або шаткована капуста підійде для борщу або щів. Її не розморожують, а кидають у бульйон відразу з камери.
Таку заготовку зробити легко. Вона не тільки заощадить ваш час, але і збереже вітаміни на зиму. Якщо думаєте, що не впораєтеся із заморожуванням, подивіться відео-рецепт і зрозумієте, що все просто.
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!