Чи можна заморозити капусту білокачанну квашену, тушковану, нашатковану

Часто господині задаються питанням, чи можна заморозити білокачанну капусту, боячись, що заготівля в результаті стане несмачною або зіпсується. Насправді качани добре переносять низьку температуру, не втрачаючи своїх поживних і смакових якостей. Заготовляють капусту порційно, щоб у міру потреби використовувати в їжу, причому не тільки свіжу, але і квашену або тушковану, а при наявності великих морозильних скринь навіть цілими качанами. Повторне заморожування не рекомендується, так як листя стають м’якими і продукт втрачає свої якості. Виходячи з цього домашній спосіб заготівлі є більш надійним. Господиня сама стежить за дотриманням температурного режиму та терміном зберігання актуальних заготовок.

Рецепт заморозки свіжої капусти

Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

Інгредієнти

  • білокачанна капуста 1 качан

На порцію

Калорії: 55.8 ккал

Білки: 3.6 м

Жири: 0.1 г

Вуглеводи: 10.86 р

Кроки 20 хв. Відео-рецепт

  • Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

    Уважно огляньте виделок, щоб не було слимаків і зніміть верхній шар листя.

  • Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

    Виріжте качан, оберніть качан харчовою плівкою і поставте в заморозку.

  • Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

    Для борщу або щей капусту нашаткуйте або потріть на спеціальній тертці.

  • Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

    Складіть в пакети на обробній дошці і виставте максимальну температуру в морозильній камері.

  • Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

    Через 2 години складіть разом для тривалого зберігання.

Рецепт заморозки квашеної капусти

Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

Час приготування: 15 хвилин

Кількість порцій: 2

Енергетична цінність

У 1 порції готового продукту:

  • калорійність – 73 ккал;
  • білки – 5.74 г;
  • жири – 3.30 м;
  • вуглеводи – 9 р.

Інгредієнти

  • квашена капуста – 400 р.

Приготування

  1. Розкласти квашену капусту по пакетах або контейнерах і долити сік, що залишився. Заморозити можна і в скляній банці, заповненої не до країв. Продукт разом з соком не повинен досягати плічок, щоб скло не луснуло.
  2. Розкласти пакети на дошку в морозильній камері і включити шокову заморозку. Через 2 години виставити звичайний температурний режим, пакети компактно скласти один на одного і розмістити на полиці для постійного зберігання.
Читайте також:  Як заморозити перець болгарський на зиму в морозилці для фарширування: з м'ясом і рисом в домашніх умовах, кубиками і цілком

Рецепт заморозки тушкованої капусти

Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

Час приготування: 15 хвилин

Кількість порцій: 2

Енергетична цінність

У 1 порції готового продукту:

  • калорійність – 138 ккал;
  • білки – 6.9 м;
  • жири – 7.3 м;
  • вуглеводи – 15.2 р.

Інгредієнти

  • тушкована капуста – 400 р.

Приготування

  1. Охолодити тушковану капусту і злити зайвий сік. Розкласти маленькими порціями для їжі або великими для пирогів в зіп-пакети і випустити зайве повітря.
  2. Покласти в морозильну камеру на підносі і виставити на 1 годину максимальну температуру. Потім перемістити в зручне місце, де вони постійно зберігатися.

Порада: досить великі обсяги капусти можуть гасити щасливі володарки мультиварок і скороварок, але треба враховувати, що зайва волога не випаровується, як на звичайній сковороді, тому воду на низькому тиску краще не підливати. Важливо загасити правильно, з використанням мінімальної кількості масла, щоб не перевищувати калорійність заготовки.

Рецепт заморозки листя капусти

Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 2

Енергетична цінність

У 1 порції готового продукту:

  • калорійність – 55.8 ккал;
  • білки – 3.6 м;
  • жири – 0.1 г;
  • вуглеводи – 10.86 р.

Інгредієнти

  • листя капусти – 400 р.

Приготування

  1. Опустити вилок у велику каструлю з окропом на 3-4 хвилини і поступово звільнити його від листя, періодично витягаючи качан на стіл.
  2. Зняті листя охолодити і скласти в харчові пакети. Відправити в морозилку на зберігання.

Секрети заморозки

Головним секретів успішної заготовки є якісний продукт. Використовуйте свіжі качани без видимих пошкоджень і шкідників. Заморожувати можна не тільки пізніші, а й ранні сорти молодої капусти, а також розібрану на суцвіття цвітну. Протягом перших 3 місяців у ній зберігається 100% вітаміну С, тому запасати овоч не тільки вигідно, але і корисно.

Читайте також:  Як заморозити кропиву на зиму для супу - рецепт

Не забувайте ділити заготовку на порції. Оптимальним вважається розмір у 200 грамів, але ви можете його змінити під себе. Головне правило: краще менше, ніж більше. При необхідності ви можете дістати 2 порції, а ось повторно заморозити залишок не вийде, капуста втратить не тільки зовнішній вигляд, але і всю користь.

Скільки можна зберігати

Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

Свіжа капуста зберігається в холодильнику 1 рік при температурі -18 градусів незалежно від того була вона нашинкована або заморожувалася цілим качаном. Тушкована з рослинним маслом дійсна 3 місяці. До кінця зберігання капуста втрачає всього 10% вітамінів за умови дотримання всіх правил. Так, що є сенс робити запаси в морозилці, щоб взимку їсти смачну і корисну їжу.

У якій тарі зберігати

Вилки цілком загортають харчовою плівкою. Свіжу і тушковану капусту зручно заморожувати зіп-пакетах і контейнерах. Можна використовувати будь-який посуд за винятком алюмінієвої. Її не рекомендують для всіх видів заготовок. Не забувайте клеїти на тару стікери з назвою і кінцевим терміном зберігання. Так вам буде простіше відслідковувати актуальність запасів.

Тушковану капусту зручно заморожувати на пироги великими порціями, а качани гарні для голубців оскільки листя стануть м’якими і їх не доведеться ошпарювати окропом і відбивати молоточком. Порізана або шаткована капуста підійде для борщу або щів. Її не розморожують, а кидають у бульйон відразу з камери.

Таку заготовку зробити легко. Вона не тільки заощадить ваш час, але і збереже вітаміни на зиму. Якщо думаєте, що не впораєтеся із заморожуванням, подивіться відео-рецепт і зрозумієте, що все просто.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!

Можно ли заморозить капусту - белокочанную квашеную, тушеную, нашинкованную

DvaGusya