Можна гливи заморозити сирими в домашніх умовах в морозилці на зиму

Глива — це гриб з цінними харчовими і смаковими якостями. Він давно по праву зайняв місце в дієтичному харчуванні людей, які піклуються про своє здоров’я. Ми цілий рік бачимо на прилавках цей гриб, так як його з успіхом навчилися вирощувати штучно. На питання про те, чи можна заморозити гливи сирими, відповідаємо: так, якщо мова йде про лісових грибах, таких як на фото. Їх смак і запах сильно відрізняються від штучно вирощених. У лісових неповторний горіховий аромат.

Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

Першим і, мабуть, найголовнішим індикатором свіжості даного продукту є запах – якщо при огляді ви відчуваєте неприємний різкий аромат, витікаючий від грибів, краще відмовтеся від цієї покупки, адже це явне свідчення того, що вони вже зіпсовані. Також про якість грибочків свідчить стан їх капелюшків – на них ні в якому разі не повинно бути жовтих плям і тріщин по краях.

Ще одним методом визначення свіжих глив є перевірка їх м’якоті – для цього відламайте від гриба невеликий шматочок і подивіться який він всередині. У молодих зразків м’якоть біла, м’яка і соковита, чого не скажеш про старих вешенках – вони є волокнистими і гумовими.

Також, вибираючи даний вид грибів, обов’язково огляньте у них наявність і довжину ніжок. Так вона у глив досить жорстка, містить мало корисних речовин і має не дуже приємний смак, її зазвичай повністю обрізають під капелюшок або залишають зовсім маленькою. Так що, якщо вам пропонують купити гливи на довгих ніжках, сміливо відмовляйтесь і йдіть від такого недобросовісного продавця.

Простий рецепт заморозки сирих глив на зиму

Для того щоб заморозити гриби гливи, потрібно всього дві речі: холодильник з камерою і пакети або контейнери для фасування.

Інгредієнти

  • гливи 1 кг

На порцію

Калорії: 39 ккал

Білки: 2.9 г

Жири: 0.34 г

Вуглеводи: 5.8 м

Кроки 10 хв. Відео-рецепт

  • Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

    Розібрати кисті глив і майже повністю відрізати непридатні в їжу ніжки. Розсортувати за розміром, прибираючи екземпляри з жовтими плямами або надміру ламкі, з крошащимися пластинами. Такі гриби вже не годяться в заморозку. Запах повинен бути приємним, без всякої домішки йоду.

  • Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

    Перебрані гриби порізати великими пластинами, розподілити на тарілках або дошках. Відправити у морозильну камеру. Тримати там добу.

  • Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

    Через 24 години розкласти заморожені гриби невеликими порціями по пакетиках або лотків. Повторна операція не допускається.

Тепер ви знаєте, як заморозити гриби гливи в домашніх умовах і зможете приготувати їх в будь-який момент.

Як заготовити у відвареному вигляді

Час приготування: 1 година 5 хвилин

Кількість порцій: 5

Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 76.5 ккал;
  • білки – 5 м;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 13.1 р.

Інгредієнти

  • гливи – 1 кг;
  • духмяний перець – 2 шт.;
  • перець чорний горошок – 2 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • сіль – 30 г;
  • лимонна кислота – 2 г.

Поетапний опис процесу

  1. В першу чергу беремо велику каструлю з товстими стінками, набираємо в неї чисту питну воду і ставимо на середній вогонь, очікуючи закипання.
  2. Поки є час, гливи ретельно перебираємо, відбраковуючи невідповідні гриби, чистимо їх, обмиваємо під проточною водою від пилу і налиплого сора, ріжемо невеликими шматочками і викладаємо на кухонні рушники злегка обсохнути.
  3. Подрібнені плоди закидаємо у вируючу воду і даємо прокипіти протягом 15 хвилин.
  4. Через зазначений час додаємо до глива всі спеції (горошини запашного і чорного перцю, листя лавра, кам’яну сіль крупного помелу і лимонку), гарненько перемішуємо всі інгредієнти і проварюємо все разом ще чверть години – за цей час гриби повинні опуститися на дно.
  5. Готові грибочки дістаємо з каструлі з допомогою шумівки і відкидаємо на друшляк, дати стекти всій рідини – зайва волога при заморожуванні недопустима, бо надає продукту більший обсяг.
  6. Повністю сухі гливи перекладаємо на піднос, застелений пергаментним папером, і переставляємо в морозильну камеру на 2 – 3 години для первинної заморозки.
  7. Через цей проміжок часу дістаємо гриби на поверхню, розкладаємо їх порційно по щільним поліетиленовим пакетам для заморозки і прибираємо назад у морозилку на зберігання.

Заготівля смажених глив

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 5

Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 129.9 ккал;
  • білки – 5 м;
  • жири – 6.6 м;
  • вуглеводи – 13 р.

Інгредієнти

  • гливи – 1 кг;
  • олія оливкова – 30 мл;
  • сіль – за смаком.

Поетапний опис процесу

  1. Грибочки, як завжди, старанно перебираємо, чистимо, промиваємо і, порізавши невеликими приблизно однаковими шматками, обсушуємо на паперових серветках.
  2. В об’ємній сковорідці розігріваємо 30 мл рафінованої оливкової олії, всипаємо туди підготовлені гливи, підсолюємо страву за своїм смаком і смажимо приблизно 20 – 25 хвилин, поки вся рідина на сковороді повністю не випарується.
  3. Готові гриби охолодити, розкладаємо по пластиковим герметичним контейнерів і прибираємо в морозильну камеру для заморожування і зберігання.

Як правильно розморозити гриби

Існує кілька основних способів розморожування грибів і, обираючи один з них, відштовхуйтеся від сформованої ситуації і наявності у вас вільного часу.

Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

Найбільш правильним і корисним методом є повільне розморожування глив. Воно займає досить багато часу, який не завжди наявна у господині, але зате дозволяє повністю зберегти смакові якості і структуру продукту. Для виконання даного способу пакет з вешенками необхідно дістати з морозильної камери напередодні ввечері, перекласти його в глибоку миску, переставити в холодильник, дозволивши грибів відтанути природним чином, і потім відкинути їх на друшляк приблизно на 2 – 3 години для стікання всій зайвої рідини. І лише після всіх описаних вище процедур можна буде приступати до готування.

На жаль, не завжди у домогосподарки є час, щоб розморожувати гриби за правильної технології, особливо якщо гості вже на підході. І в цьому випадку на допомогу приходить мікрохвильовка. Щоб розморозити продукт даним методом його варто помістити в мікрохвильову піч, виставити режим «Розморожування» і нагрівати гриби до потрібного стану. Звичайно, такий спосіб є не таким корисним, як попередній, але, тим не менш, економить купу часу.

Якщо ж ви точно знаєте, що гливи були якісно промиті і очищені перед заморожуванням, то можете і зовсім не піддавати їх процедуру розморожування і просто-напросто відразу ж кинути їх варитися, трохи збільшивши при цьому час термічної обробки.

Головне пам’ятайте, що розморожені гриби не можна зберігати в холодильнику і тим більше при кімнатній температурі, їх слід невідкладно готувати. Інакше продукт швидко зіпсується внаслідок прискореного розвитку хвороботворних бактерій і мікроорганізмів.

Секрети вдалої заморозки

Найбільш ощадливий варіант заощадження продуктів – заморожування. Воно набагато корисніше маринування і менш трудомістке. Самий вірний спосіб розморозити гриби – це просто покласти їх у ємність і поставити в холодильник на добу.

Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

Добре підготовлені гриби можна відразу піддавати тепловій обробці. Розморожують і в мікрохвильовці, це швидко, але частково втрачається харчова цінність. Так що поспішати не треба.

Скільки і в якій тарі зберігати

Заморожені гливи зберігаються від півроку до 12 місяців. Термін зберігання залежить від обробки грибів — якщо заморожувалися смаженими або відварними, то тримайте їх не більше півроку.

Порційно в пакетах або контейнерах з харчового пластику для заморозки зберігати гриби зручніше. Якщо камера маленька, відваріть гливи. Так часто роблять господині для економії місця в морозилці. Гриби, які зазнали тепловій обробці, втрачають у обсязі.

Заготовлюйте дари лісу запас, це корисно і економно. Багато роблять заморожування грибів поряд з овочами і ягодами. Точно так само, як і глива, заморожується печериця. Як приємно взимку витягнути грибочки з морозилки і посмажити з картоплею.

Тепер ви у всіх подробицях знаєте, чи можна заморожувати гливи і як це правильно зробити. Удачі вам і відмінних заготовок!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!

Можно ли вешенки заморозить сырыми в домашних условиях в морозилке на зиму

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: