Багато господинь хочуть зберегти на зиму якомога більше свіжих овочів і фруктів, щоб в холодні дні балувати сім’ю смачними і корисними стравами. У список цих інтересів входить і щавель, адже він головний інгредієнт всіма улюбленого зеленого борщу. Звичайно, можна законсервувати запас, але тоді втратиться смак, колір і вітамінний склад. Чи можна заморозити щавель на зиму в морозилці, скільки його зберігати, коли і як правильно заготовлювати. На ці питання спробуємо відповісти і дати простий рецепт від досвідчених кулінарів.
Рецепт заморозки щавлю
Інгредієнти
- щавель 600 г
- вода 500 мл
На порцію
Калорії: 54.4 ккал
Білки: 3 р
Жири: 0 м
Вуглеводи: 10.6 г
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
Відбираємо цілі свіжі листя як на фото. Живці підрізаємо.
Ретельно промиваємо і просушуємо рушником. Намагаємося робити все швидко, щоб щавель не обветрился.
Ставимо на плиту каструлю з водою і доводимо до кипіння. В окріп на 1 хвилину опускаємо листя, вимикаємо вогонь і дістаємо з допомогою шумівки.
Потім нарізаємо широкими смужками.
Укладаємо в пакети, випускаємо повітря і звертаємо трубочкою. Відправляємо заготовку в морозильну камеру.
Секрети заморозки
Як заморозити щавель на зиму, щоб зберегти максимум користі? Незважаючи на легкість, в процесі заготівлі є свої нюанси. Обов’язково видаліть всі квітконоси, вони жорсткі і можуть дати гіркота в готовому блюді. Листя можна нарізати і скласти в пакети як у відео-рецепті або термічно обробити. Це дозволить зменшити обсяг зелені в 3 рази, що особливо актуально, якщо у вас маленька морозилка.
Зберігати можна в будь-якому вигляді: листя залишити цілими, нарізати на шматочки або подрібнити блендером. Поросяти, ягняти щавель підійде для пиріжків, а ось крупний буде хороший для приготування супу і салатів. Не забудьте покласти в пакет записку з назвою продукту і датою заготовки.
Скільки можна зберігати
Зберігається в морозильній камері 4 – 5 місяців за умови правильного температурного режиму -18 градусів. Тому бажано використовувати щавель літнього посіву, щоб вистачило на всю зиму. Якщо щавель зберігати більше півроку, то він змінить яскравий зелений колір болотний і втратить частину корисних речовин.
У якій тарі зберігати
Підійдуть звичайні целофанові пакетики. Повітря необхідно випустити, а саму заготовку згорнути трубочкою. Якщо вирішите заморожувати з іншою зеленню, то можна розкласти на порції по одноразових стаканчиках. При приготуванні страви не потрібно буде діставати весь пакет, а відразу взяти готову порцію.
Взимку можна балувати себе літніми стравами і боротися з авітамінозом завдяки домашнім заморозків в холодильнику, які зберігають всі вітаміни. Готуйте з любов’ю і на радість близьким.
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!