Всі люблять літо не лише за канікули, відпустка, спекотне сонце і тепле море, але і за достаток свіжих овочів і фруктів, можливість ласувати ними кожен день. Але ця пора настільки швидкоплинна, що запастися вітамінами на холодний сезон не всі встигають. Один з найбільш зручних способів збереження вітамінів – заморожування.
Баклажани не втрачають ні смакових, ні корисних властивостей. Морозити їх можна як свіжими, так і вже готовими – відвареними, запеченими, смаженими. Робиться це легко і швидко, а з’їдається в холодні зимові дні із задоволенням. Переконайтеся самі.
- Як заморожувати баклажани на зиму в морозилці свіжими
- Заморожуємо баклажанну ікру
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Заморожуємо смажені баклажани
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Заморожуємо печені баклажани
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Корисні секрети і поради
- Пара слів про терміни зберігання
Як заморожувати баклажани на зиму в морозилці свіжими
Будь плід у процесі термічної обробки втрачає багато корисних властивостей. Тому часто господині вважають за краще зберігати їх у сирому вигляді. Для початку давайте навчимося заготовляти методом заморожування свіжі овочі.
Інгредієнти
- баклажани 2 кг
На порцію
Калорії: 50 ккал
Білки: 1.2 м
Жири: 0.2 г
Вуглеводи: 11 г
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
-
Для початку ретельно огляньте всі овочі на предмет недозрілих, з пошкодженою оболонкою. Кожен плід повинен бути щільним, з пружною блискучою шкіркою.
-
Ретельно вимийте і обсушіть паперовим рушником. Зріжте з баклажанів хвостики і, якщо є, пошкоджені ділянки шкірки. Наріжте зручним для вас способом. Це можуть бути кубики, соломка або кола.
-
Замочіть баклажани на 2 години в холодній підсоленій воді. Після цього викладіть їх на паперовий рушник і залиште на деякий час, щоб пішла вся зайва рідина.
-
Помістіть в пластиковий контейнер, поліетиленовий пакет або упакуйте їх за допомогою вакуумного пакувальника. Надішліть ємність з баклажанами в морозильну камеру. Закривайте максимально герметично, оскільки ці овочі швидко вбирають запахи.
Вибирайте для заморозки молоді баклажани. Так ви будете впевнені в тому, що овочі не встигли накопичити в собі багато шкідливих речовин.
Важливо: заморожувати баклажани краще відразу після покупки. Пояснюється це тим, що в процесі зберігання збільшується кількість соланіну – речовини, яка надає їм слабкий гіркуватий присмак. У великих обсягах він перетворюється на отруту, стає небезпечним для організму.
Заморожуємо баклажанну ікру
З свіжих овочів завжди можна приготувати будь-яку страву. Але в сучасному ритмі життя багатьом господиням зручніше дістати з морозильної камери вже готову закуску. Так що можете влітку витратити трохи більше часу і заморозити смачну баклажанну ікру з часником – відмінну домашню заготовку.
Час приготування: 20 хвилин
Кількість порцій: 5
Енергетична цінність продукту
В порції готового продукту міститься:
- білки – 1.8 м;
- жири – 2.6 м;
- вуглеводи – 12.4 м;
- калорійність – 80 ккал.
Інгредієнти
- ікра баклажанна – 1 кг.
Порада: коли будете готувати основу, намагайтеся робити це з мінімальним використанням рослинного масла. В процесі заморожування воно може расслоиться і придбати неприємний присмак і запах.
Покрокове приготування
- Приготуйте ікру з баклажанів на свій смак. Краще загасити її довше, щоб випарувалася вся зайва рідина. Зручно використовувати для цього мультиварку.
- Перш ніж заморожувати, ікру повністю остудіть. Можна навіть попередньо надіслати її на кілька годин в холодильник.
- Розкладіть баклажанну гру з ємкостей, в яких збираєтеся її заморожувати. Краще всього для цих цілей підходять пластикові контейнери, оскільки в пакети розфасовувати продукти рідкої консистенції не дуже зручно. Але якщо раптом контейнерів у вас не знайшлося, підійдуть і пакети для бутербродів. Головне, переконайтеся у відсутності у них дірочок.
- Надішліть ємності з ікрою в морозильну камеру.
Складайте баклажанну ікру такими порціями, щоб після розморожування її можна було з’їсти за один раз, оскільки заморожувати її повторно не рекомендується. Термін зберігання в цьому випадку зменшиться, а смакові якості погіршаться. Апетитні рецепти ікри з фото і відео шукайте у нас на сайті.
Заморожуємо смажені баклажани
Ікра, безсумнівно, дуже смачна закуска, але ж можна приготувати величезну кількість і інших страв. Так що для зручності заморозьте смажені баклажани. Потім залишиться тільки два рахунки приготувати все, що побажаєте.
Важливо: заморожувати смажені баклажани потрібно саме в такій послідовності – спочатку на досці або решітці, а вже потім у пакетах або харчових контейнерах. Важливо дотримуватися цю умову, інакше вони примерзнуть один до одного і можуть пошкодитися.
Час приготування: 50 хвилин
Кількість порцій: 5
Енергетична цінність
В порції готового продукту міститься:
- білки – 1.2 м;
- жири – 2.2 м;
- вуглеводи – 11 г;
- калорійність – 68 ккал.
Інгредієнти
- баклажани смажені кружечками або тонкими скибочками – 1 кг.
Важливо: вибираючи баклажани для заморозки в смаженому вигляді, перевірте, щоб вони були молодими і з тонкою шкіркою. Якщо ні, краще очистити овочі. Інакше шкірка перетвориться на тверду плівку, яка зіпсує смак страви.
Покрокове приготування
- Після смаження на сковороді баклажани розкладіть в один шар на паперовому рушнику. Це необхідно для того, щоб з них пішли надлишки масла.
- Потім викладайте баклажани на дошку або на решітку і відправляйте в морозилку невеликими порціями.
- Коли вони досить затвердіють, перекладіть овочі в пакет або контейнер, в якому і будуть надалі зберігатися.
Заморожуємо печені баклажани
Якщо ви палкий прихильник здорового харчування, то напевно знаєте, що вживання рослинної олії, та ще й брав участь у смаженні, краще звести до мінімуму. Так що овочі можна запікати.
Час приготування: 50 хвилин
Кількість порцій: 5
Енергетична цінність продукту
В порції готового продукту міститься:
- білки – 1.2 м;
- жири – 0.2 г;
- вуглеводи – 11 г;
- калорійність – 50 ккал.
Інгредієнти
- баклажани запечені – 1 кг.
Запекти баклажани можна різними способами: цілком або нарізаними на шматочки, в духовці або на багатті. Головне простежте, щоб вони добре пропеклися і не були сыроватыми. В іншому випадку після розморожування овочі повинні будуть додатково пройти термічну обробку.
Покрокове приготування
- Дайте готовим баклажанів охолонути і з допомогою паперових рушників видаліть зайву вологу.
- Перекладіть в пластикові контейнери або пакети і відправте в морозильну камеру.
Корисні секрети і поради
Незважаючи на те, що заморожування баклажанів в будь-якому вигляді – справа нехитра, навіть цей процес вимагає дотримання ряду правил, які ігноруючи продукт можна просто зіпсувати.
В першу чергу важливо правильно вибрати плоди для заморозки. Краще всього для цих цілей підходять баклажани з тонкокорі.
Щоб овочі не горчили при заморожуванні в сирому вигляді, потрібно неодмінно попередньо вимочити їх протягом пари годин в підсоленій воді. Обов’язково потрібно на деякий час викласти на паперовий рушник, щоб прибрати з них зайву вологу або масло, якщо вони вже готові.
Дуже важливий момент – герметичність упаковки і температура в морозильній камері. Для заморожування баклажанів вона повинна бути не вище -12 градусів.
Пара слів про терміни зберігання
Якщо господиня робить якісь заготовки, то явно для того, щоб з’їсти їх не за тиждень і навіть не через місяць. Цілком виправдано виникнення питання, скільки часу можуть зберігатися заморожені заготовки з баклажанів.
Важливий момент: будь-яку заморожену продукцію можна по кілька разів заморожувати і розморожувати. У цьому випадку продукт стане несмачним і його не можна буде зберігати так довго, як свіжозаморожену. Тому який обсяг баклажанів ви б не збиралися заморожувати, розділіть його на такі порції, які можуть бути з’їдені за один раз.
Зберігати в морозилці овочі в сирому вигляді можна до півроку, смажені або запечені – до 9 місяців. Готову ікру краще зберігати не довше 3 місяців із-за вмісту в ній рослинного масла, яке при тривалому зберіганні набуває неприємний смак.
Баклажан – один з найбільш доступних у ціновому плані овочів, якого можна і влітку вдосталь наїстися, і на зиму заготовити. Не важливо, в якому вигляді ви вирішите заморожувати синенькі, взимку вони принесуть вам користь і стануть справжнім літнім делікатесом на вашому столі. Вдалих заготовок і приємного апетиту!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!