Як заморозити баклажани на зиму в домашніх умовах

Всі люблять літо не лише за канікули, відпустка, спекотне сонце і тепле море, але і за достаток свіжих овочів і фруктів, можливість ласувати ними кожен день. Але ця пора настільки швидкоплинна, що запастися вітамінами на холодний сезон не всі встигають. Один з найбільш зручних способів збереження вітамінів – заморожування.

Баклажани не втрачають ні смакових, ні корисних властивостей. Морозити їх можна як свіжими, так і вже готовими – відвареними, запеченими, смаженими. Робиться це легко і швидко, а з’їдається в холодні зимові дні із задоволенням. Переконайтеся самі.

Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

Як заморожувати баклажани на зиму в морозилці свіжими

Будь плід у процесі термічної обробки втрачає багато корисних властивостей. Тому часто господині вважають за краще зберігати їх у сирому вигляді. Для початку давайте навчимося заготовляти методом заморожування свіжі овочі.

Інгредієнти

  • баклажани 2 кг

На порцію

Калорії: 50 ккал

Білки: 1.2 м

Жири: 0.2 г

Вуглеводи: 11 г

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

    Для початку ретельно огляньте всі овочі на предмет недозрілих, з пошкодженою оболонкою. Кожен плід повинен бути щільним, з пружною блискучою шкіркою.

  • Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

    Ретельно вимийте і обсушіть паперовим рушником. Зріжте з баклажанів хвостики і, якщо є, пошкоджені ділянки шкірки. Наріжте зручним для вас способом. Це можуть бути кубики, соломка або кола.

  • Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

    Замочіть баклажани на 2 години в холодній підсоленій воді. Після цього викладіть їх на паперовий рушник і залиште на деякий час, щоб пішла вся зайва рідина.

  • Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

    Помістіть в пластиковий контейнер, поліетиленовий пакет або упакуйте їх за допомогою вакуумного пакувальника. Надішліть ємність з баклажанами в морозильну камеру. Закривайте максимально герметично, оскільки ці овочі швидко вбирають запахи.

Вибирайте для заморозки молоді баклажани. Так ви будете впевнені в тому, що овочі не встигли накопичити в собі багато шкідливих речовин.

Важливо: заморожувати баклажани краще відразу після покупки. Пояснюється це тим, що в процесі зберігання збільшується кількість соланіну – речовини, яка надає їм слабкий гіркуватий присмак. У великих обсягах він перетворюється на отруту, стає небезпечним для організму.

Заморожуємо баклажанну ікру

З свіжих овочів завжди можна приготувати будь-яку страву. Але в сучасному ритмі життя багатьом господиням зручніше дістати з морозильної камери вже готову закуску. Так що можете влітку витратити трохи більше часу і заморозити смачну баклажанну ікру з часником – відмінну домашню заготовку.

Читайте також:  Як заморозити перець на зиму - рецепт в домашніх умовах

Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 5

Енергетична цінність продукту

В порції готового продукту міститься:

  • білки – 1.8 м;
  • жири – 2.6 м;
  • вуглеводи – 12.4 м;
  • калорійність – 80 ккал.

Інгредієнти

  • ікра баклажанна – 1 кг.

Порада: коли будете готувати основу, намагайтеся робити це з мінімальним використанням рослинного масла. В процесі заморожування воно може расслоиться і придбати неприємний присмак і запах.

Покрокове приготування

  1. Приготуйте ікру з баклажанів на свій смак. Краще загасити її довше, щоб випарувалася вся зайва рідина. Зручно використовувати для цього мультиварку.
  2. Перш ніж заморожувати, ікру повністю остудіть. Можна навіть попередньо надіслати її на кілька годин в холодильник.
  3. Розкладіть баклажанну гру з ємкостей, в яких збираєтеся її заморожувати. Краще всього для цих цілей підходять пластикові контейнери, оскільки в пакети розфасовувати продукти рідкої консистенції не дуже зручно. Але якщо раптом контейнерів у вас не знайшлося, підійдуть і пакети для бутербродів. Головне, переконайтеся у відсутності у них дірочок.
  4. Надішліть ємності з ікрою в морозильну камеру.

Складайте баклажанну ікру такими порціями, щоб після розморожування її можна було з’їсти за один раз, оскільки заморожувати її повторно не рекомендується. Термін зберігання в цьому випадку зменшиться, а смакові якості погіршаться. Апетитні рецепти ікри з фото і відео шукайте у нас на сайті.

Заморожуємо смажені баклажани

Ікра, безсумнівно, дуже смачна закуска, але ж можна приготувати величезну кількість і інших страв. Так що для зручності заморозьте смажені баклажани. Потім залишиться тільки два рахунки приготувати все, що побажаєте.

Важливо: заморожувати смажені баклажани потрібно саме в такій послідовності – спочатку на досці або решітці, а вже потім у пакетах або харчових контейнерах. Важливо дотримуватися цю умову, інакше вони примерзнуть один до одного і можуть пошкодитися.

Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

Час приготування: 50 хвилин

Читайте також:  Заморожені ягоди - користь і шкоду, скільки можна зберігати, заморожування в домашніх умовах

Кількість порцій: 5

Енергетична цінність

В порції готового продукту міститься:

  • білки – 1.2 м;
  • жири – 2.2 м;
  • вуглеводи – 11 г;
  • калорійність – 68 ккал.

Інгредієнти

  • баклажани смажені кружечками або тонкими скибочками – 1 кг.

Важливо: вибираючи баклажани для заморозки в смаженому вигляді, перевірте, щоб вони були молодими і з тонкою шкіркою. Якщо ні, краще очистити овочі. Інакше шкірка перетвориться на тверду плівку, яка зіпсує смак страви.

Покрокове приготування

  1. Після смаження на сковороді баклажани розкладіть в один шар на паперовому рушнику. Це необхідно для того, щоб з них пішли надлишки масла.
  2. Потім викладайте баклажани на дошку або на решітку і відправляйте в морозилку невеликими порціями.
  3. Коли вони досить затвердіють, перекладіть овочі в пакет або контейнер, в якому і будуть надалі зберігатися.

Заморожуємо печені баклажани

Якщо ви палкий прихильник здорового харчування, то напевно знаєте, що вживання рослинної олії, та ще й брав участь у смаженні, краще звести до мінімуму. Так що овочі можна запікати.

Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 5

Енергетична цінність продукту

В порції готового продукту міститься:

  • білки – 1.2 м;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 11 г;
  • калорійність – 50 ккал.

Інгредієнти

  • баклажани запечені – 1 кг.

Запекти баклажани можна різними способами: цілком або нарізаними на шматочки, в духовці або на багатті. Головне простежте, щоб вони добре пропеклися і не були сыроватыми. В іншому випадку після розморожування овочі повинні будуть додатково пройти термічну обробку.

Покрокове приготування

  1. Дайте готовим баклажанів охолонути і з допомогою паперових рушників видаліть зайву вологу.
  2. Перекладіть в пластикові контейнери або пакети і відправте в морозильну камеру.

Корисні секрети і поради

Незважаючи на те, що заморожування баклажанів в будь-якому вигляді – справа нехитра, навіть цей процес вимагає дотримання ряду правил, які ігноруючи продукт можна просто зіпсувати.

Читайте також:  Заморожена кольорова капуста - рецепт в домашніх умовах на зиму, чому потемніла

В першу чергу важливо правильно вибрати плоди для заморозки. Краще всього для цих цілей підходять баклажани з тонкокорі.

Щоб овочі не горчили при заморожуванні в сирому вигляді, потрібно неодмінно попередньо вимочити їх протягом пари годин в підсоленій воді. Обов’язково потрібно на деякий час викласти на паперовий рушник, щоб прибрати з них зайву вологу або масло, якщо вони вже готові.

Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

Дуже важливий момент – герметичність упаковки і температура в морозильній камері. Для заморожування баклажанів вона повинна бути не вище -12 градусів.

Пара слів про терміни зберігання

Якщо господиня робить якісь заготовки, то явно для того, щоб з’їсти їх не за тиждень і навіть не через місяць. Цілком виправдано виникнення питання, скільки часу можуть зберігатися заморожені заготовки з баклажанів.

Важливий момент: будь-яку заморожену продукцію можна по кілька разів заморожувати і розморожувати. У цьому випадку продукт стане несмачним і його не можна буде зберігати так довго, як свіжозаморожену. Тому який обсяг баклажанів ви б не збиралися заморожувати, розділіть його на такі порції, які можуть бути з’їдені за один раз.

Зберігати в морозилці овочі в сирому вигляді можна до півроку, смажені або запечені – до 9 місяців. Готову ікру краще зберігати не довше 3 місяців із-за вмісту в ній рослинного масла, яке при тривалому зберіганні набуває неприємний смак.

Баклажан – один з найбільш доступних у ціновому плані овочів, якого можна і влітку вдосталь наїстися, і на зиму заготовити. Не важливо, в якому вигляді ви вирішите заморожувати синенькі, взимку вони принесуть вам користь і стануть справжнім літнім делікатесом на вашому столі. Вдалих заготовок і приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!

Как заморозить баклажаны на зиму в домашних условиях

DvaGusya