Як заморозити гриби: варені, смажені, можна зберігати в морозилці

Для запасів на зиму гриби варять, сушать і консервують, а що щодо заморозки? Які гриби можна їй ставити, а які категорично противиться цьому? Підготовка до заморожування грибів відбувається у вересні, відразу після збирання, тому якщо ви хочете взимку радувати себе смачними пирогами, то повинні знати деякі правила.

Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

Інгредієнти

  • гриби свіжі 1 кг
  • морква 1 шт.
  • цибуля 1 шт.
  • суміш перців за смаком
  • лавровий лист 5 шт
  • гвоздика 5 г

На порцію

Калорії: 25.5 ккал

Білки: 3.2 м

Жири: 0.7 м

Вуглеводи: 1.6 м

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    Підготуйте гриби до обробки: ретельно промийте їх, зніміть з парасольок верхню шкірку.

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    Довільно наріжте їх, киньте в каструлю і залийте водою, щоб вона трохи покривала всю масу. У процесі варіння гриби самі виділяють багато соку, враховуйте цей факт.

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    Ставимо на повільний вогонь.

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    У майбутній бульйон додаємо очищену, нарізану моркву і цибулю. Ріжте овочі так, щоб їх після варіння було просто відокремити від грибів.

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    Додаємо суміш перців. Солити бульйон немає необхідності, так як в подальшому гриби будуть використовуватися для приготування інших страв. Солоне блюдо виправити складно.

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    Доводимо масу до кипіння і на повільному вогні проварюємо ще 5 хвилин. Якщо з’явилася піна, то обов’язково знімаємо її ложкою або шумівкою.

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    Зливаємо бульйон, відкидаємо грибочки на друшляк, щоб стекла зайва вода, а потім трохи їх підсушуємо.

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    Перед тим, як пакувати гриби в холодильник, ретельно промокніть їх паперовим рушником, щоб прибрати надлишки вологи, а потім стануть водянистими і гумовими.

  • Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

    Засипаємо грибочки в пакет, видаляємо зайву повітря і ретельно зав’язуємо. Відправляємо масу в морозильник на рівну поверхню.

Попередні дії

Гриби найкраще купувати у перевірених людей або збирати самому, якщо впевнені у своїх знаннях. Заморожувати, як і сушити можна будь-які гриби-печериці, рижики, свинушки, зморшки, підберезники, підосичники, моховики, маслюки, лисички, вовнянки, грузді та гливи.

Для подальшої заморозки слід вибирати цілі, гарні гриби. Втратили товарний вигляд грибочки краще попередньо обробляти, проварити з прянощами.

Важливо: гриби дуже швидко вбирають в себе вологу, тому є небезпека отримати «гумову» і водянисту їжу. Щоб цього не сталося, промивання краще робити швидко, а потім висушити паперовим рушником.

Заморожування варених грибів

Щоб продукт не втратив своїх смакових якостей, його потрібно вміти заморожувати правильно. Для попередньої варіння не підходять гриби, у яких є під капелюшком спеціальна губка, наприклад, маслюки і підосичники, так як після термічної обробки і заморожування вони стануть водянистими. Якщо у грибочків поганий товарний вигляд, то їх краще проварити.

Тепер залишилося тільки дочекатися зими: з заморожених грибів можна готувати пироги, додати засмажку або варити супи. Ви завжди можете купити свіжі грибочки в магазині, але мати під рукою напівфабрикат має кожна господиня.

Гриби можуть зберігатися при низьких температурах досить довго. При розморожуванні викладіть пакет на блюдо і поставте в холодильник.

Заморожування смажених грибів

Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

Багато домогосподарки задаються питанням, як заморозити на зиму гриби, хіба можна зберігати після термічної обробки? Попередня смаження дозволяє виключити ризик зараження, а у підсумку ви отримуєте практично готове блюдо, яке можна потім додавати в різні страви.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • білки – 3.2 м;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 1.6 м;
  • калорійність – 25.5 кКал.

Інгредієнти

  • гриби свіжі – 2 кг;
  • масло рослинне – 30 мл

Рада кулінара: ви можете додати овочі для засмажки: морква, цибуля, а також різні спеції.

Покрокове приготування

  1. Гриби ретельно промийте, почистіть від шкірки і просушіть паперовим рушником.
  2. Наріжте їх шматочками і викладіть на сковороду.
  3. Обсмажувати грибочки потрібно не менше 20 хвилин. Коли випарується зайва волога, зніміть їх з вогню і остудіть.
  4. Висипте масу в целофановий пакет, зав’яжіть. Слідкуйте, щоб у пакеті не залишилося зайвого повітря.

У морозилці смажені гриби можуть зберігатися до 18 місяців, але краще використовувати наші заготовки до наступного грибного сезону, щоб потім не переплутати їх з новими заморозками.

Як заморозити свіжі гриби?

Ризиковане підприємство, якщо ви «полювали» самостійно, так як є шанс зібрати неїстівний і отруйний гриб. Але якщо вони магазинні або куплені у довіреної особи, то можете не турбуватися про своє здоров’я.

Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • білки – 3.2 м;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 1.6 м;
  • калорійність – 25.5 кКал.

Інгредієнти

  • гриби свіжі – 2 кг.

Рада кулінара: якщо гриби свіжі, то краще заморожувати великі і гарні екземпляри. М’які грибочки після розморожування втратять товарний вигляд, і їх краще попередньо відварити або обсмажити, щоб зробити окрему заготовку.

Покрокове приготування

  1. Гриби ретельно очищаємо від моху, бруду і листя, промиваємо проточною водою.
  2. Білі гриби з великим капелюшком краще очистити від верхнього шару шкірки і зрізати кінчик ніжки, щоб зберігся товарний вигляд після розморожування.
  3. Великі гриби можна нарізати навпіл, а дрібні залишити цілими.
  4. Для зберігання в морозильнику підійде харчова тара або пластиковий пакет. Прослідкуйте, щоб в ньому не залишилося надлишків повітря, зав’яжіть целофан і залиште в морозильнику на рівній поверхні.

Важливо: гриби треба вміти правильно не тільки заморозити, але і розморозити. Якщо робити це поза холодильника, то грибочки наберуться зайвої вологи і стануть несмачними.

Ви можете заморожувати гриби і іншим способом, якщо хочете, щоб вони легко поділялися навіть у такому вигляді. Для цього викладіть ще свіжі гриби тонким шаром, поставте в морозильник на 12 годин, а потім перекладіть в пакет і заморозьте остаточно.

Правильна заморозка зморшків

Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

На фото зморшки, незвичайні і дивовижні. Цей вид грибочків досить непростий в приготуванні і вибагливий до різних термічних обробок, а можна заморозити їх? Багато господинь не наважуються, але при правильному підході ви зможете радувати своїх домашніх ароматними та смачними грибочками круглий рік. Рецепт читайте далі.

Важливо: свіжі зморшки містять у собі гельвелловую кислоту, тому в будь-якому випадку необхідна термічна обробка.

Ранні гриби з’являються в квітні, але вживання їх у їжу без варіння або кип’ятіння – це завжди ризик. Кислота накопичується в них нерівномірно, і багато в чому це залежить від погоди і опадів.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • білки – 3.7 м;
  • жири – 0.5 г;
  • вуглеводи – 0.2 г;
  • калорійність – 20.2 кКал.

Інгредієнти

  • зморшки – 2 кг;
  • вода – 1 л.

Порада: сморчки дуже добре вбирають вологу, тому перед заморожуванням потрібно обов’язково підсушити їх.

Покрокове приготування

  1. Сморчки ретельно промиваємо, очищаємо від моху і бруду.
  2. Відправляємо грибочки в каструлю з водою, нарізати їх необов’язково.
  3. Ставимо на повільний вогонь, варимо 5 хвилин з моменту кипіння. Вода не повинна сильно кипіти.
  4. Викладаємо зморшки на паперовий рушник і накриваємо зверху ще одним. Гарненько просушуємо гриби.
  5. Пакуємо заготовку в контейнер або пакет, ховаємо в морозилку.

Порада: ще один хороший спосіб заморожування передбачає відрізання ніжок, так як вони в процесі можуть втратити товарний вигляд. Заморожуються тільки капелюшки. Для цього зварені сморчки відправляємо в морозильну камеру: викладаємо тонким шаром і залишаємо при низькій температурі кілька годин, щоб вони подморозились. Потім викладаємо гриби по одному в контейнер і заморожуємо остаточно.

Зморшки можуть легко стояти в морозильній камері до 18 місяців, але бажано спожити їх в їжу протягом року. Грибочки можна запікати в духовці, варити бульйони, супи або додавати як начинку в пиріжки. Приємного апетиту!

Як правильно заморозити лисички?

Гриби з симпатичною назвою відомі людству вже багато років. Завдяки натуральному полисахариду, який в них міститься (хіноманноза), гриби ніколи не бувають схильні бактеріям і червякам. Високий вміст каротину покращує зір, піклується про імунітет і впливає на ріст волосся і нігтів.

Как заморозить грибы: вареные, жареные, можно ли хранить в морозилке

Заморожуванню в сирому вигляді підлягають тільки маленькі лисички, так як великі мають властивість гірчити, і їх потрібно попередньо відварювати або кип’ятити.

Важливо: так як лисички добре вбирають воду, їх потрібно ретельно просушити перед заморожуванням, інакше залишиться тільки лід, а гриби в підсумку будуть невдалими.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • білки – 1.6 м;
  • жири – 1.1 г;
  • вуглеводи – 1.5 м;
  • калорійність – 22.3 кКал.

Інгредієнти

  • лисички – 2 кг.

Порада: гриби – це швидкопсувний продукт, тому заморожувати їх треба відразу після збору. В іншому випадку лисички краще з’їсти відразу.

Покрокове приготування

  1. Лисички ретельно перебираємо і промиваємо проточною водою. Не забудьте заглянути під капелюшок, так як там накопичується найбільше бруду.
  2. Відрізаємо нижню частину ніжки і викладаємо грибочки на паперовий рушник. Замочувати лисички не варто, так як потім позбутися від вологи буде дуже складно.
  3. Якщо вас влаштовує заморожена маса, то можна відправляти гриби в контейнер або пакет відразу ж. Якщо хочете, щоб шматочки були окремо, то перед цим потрібно підморозити лисички, розклавши їх тонким шаром на піддоні. Потім їх можна скласти в пакет і відправити на остаточну заморозку.

Як правильно заморозити веселку?

Веселка – це лікарський гриб, який удосталь виростає на території Україні. Про нього було відомо ще на Русі, так як знахарки часто використовували його для своїх досліджень і зіль.

Заморожувати веселку для їжі не дуже хороша ідея, так як гриб призначений для лікування. Не рекомендується вживати при вагітності і грудному вигодовуванні, а також дітям до 5 років.

Цікаво знати: веселка знижує рівень холестерину і допомагає при лікуванні гастриту. У свій час Бальзак лікував свою виразку шлунка саме настоянками веселки.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • білки – 1.6 м;
  • жири – 1.1 г;
  • вуглеводи – 1.5 м;
  • калорійність – 22.3 кКал.

Інгредієнти

  • веселка – 1 кг.

Рада: час збору веселки – з травня по жовтень. Для лікарських цілей використовуються саме молоді. Гриб росте дуже швидко (до 30 см за півгодини), тому збір потрібно робити оперативно. Дозрілі гриби не мають ніяких корисних речовин.

Покрокове приготування

  1. Цілющий гриб ретельно промиваємо і чистимо. Для готування найчастіше використовують грибочки у фазі яйця, так як всередині містяться корисні елементи.
  2. Протираємо гриби паперовими рушниками і відправляємо в морозилку на піддоні, щоб злегка проморозити. Потім складаємо веселку в пластиковий контейнер і заморожуємо остаточно.

Цікаво знати: у деяких країнах веселку їдять сирою. Незважаючи на зовнішній вигляд, що вона абсолютно безпечна, тому у Франції гриби додають у пироги або піцу.

Секрети заморожування грибів

Кулінари радять заморожувати гриби після попередньої термічної обробки. Напівфабрикати набагато простіше використовувати в подальшій готуванні, якщо заздалегідь проварити їх в бульйоні з овочами і спеціями. Так ви збережете ароматний запах і приємний смак свіжих грибів.

Як було відмічено вище, багато видів грибів, у яких під капелюшком є губка, дуже швидко вбирають вологу. Для них протипоказано замочування у воді або термічна обробка.

Чому гриби гірчать після заморозки?

Дуже часто така скарга надходить на лисички. «Привітні» руденькі гриби можуть бути досить підступними, особливо з початківцями кулінарами. Причина згірклого смаку криється у великих грибочках, де дуже багато хіноманноза, з-за якого грибами не цікавляться черв’яки і комахи.

Гіркота можна прибрати тривалим вимочуванням або попередньою термічною обробкою. Молоді грибочки практично не гірчать, тому їх можна сміливо заморожувати після промиву.

Якщо мова про інших грибах, то після заморозки вони можуть прогіркнути з-за того, що в кошик грибника разом з їстівними потрапили і отруйні. Тому так важливо ретельно вивчати питання збору врожаю перед тим, як вирушати на «тихе полювання».

Скільки зберігаються заморожені гриби?

Власноруч заморожені гриби сміливо зберігаються в морозилці до 18 місяців.
Коли відправляєте в морозильну камеру що-небудь на тривалий термін, обов’язково пишіть дату розфасовки (вставляйте в пакет папірець або пишіть маркером на контейнері). З’їдати гриби бажано до кінця терміну придатності або наступного грибного періоду.

Розморожувати грибочки потрібно при кімнатній температурі безпосередньо перед готуванням, щоб у них не розмножувалися бактерії. Якщо при розморожуванні у грибів з’явився неприємний запах, то умови заморозки були порушені, тому краще викинути весь пакет.

У чому зберігати заморожені грибочки?

Багато хто думає, що в пластиковій тарі не можна тримати гриби, так як пластик виділяє шкідливі елементи». Це не зовсім так, тим більше, що альтернатива зберігання – це пакет, який теж виготовлений з пластику. Ви можете вибирати тару на свій смак, головне, щоб посуд був чистий і без ознак грибка або неприємного запаху.

Заморожування грибів – це відповідальний захід, але якщо були виконані всі умови обробки для окремих видів, то взимку ви будете радувати себе і своїх близьких смачними пирогами з грибною начинкою, а також всілякими супами і бульйонами!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: