Підберезники — дуже смачні гриби, володіють чудовим ароматом. З них готують безліч страв: супи, пироги, заготовки на зиму. А ще їх заморожують на зиму, щоб надовго зберегти смак і аромат грибів. Розглянемо, як заморозити підберезники правильно: що потрібно врахувати при цьому.
Рецепт заморозки сирих підберезників
Найшвидший і простий варіант заготівлі лісових плодів — заморожування грибів на зиму в сирому вигляді, тобто відварювати їх не потрібно. Так можна заморозити будь-які інші гриби, наприклад, підосичники.
Порада: для заготовки рекомендується брати молоді грибочки невеликого розміру, не червиві і не пошкоджені.
Інгредієнти
- Гриби, підберезники 3 кг
На порцію
Калорії: 32.1 ккал
Білки: 2.3 г
Жири: 0.9 м
Вуглеводи: 3.7 р
Кроки 10 хв. Відео-рецепт
Ретельно миємо гриби, обрізаємо дефектні місця. Розміщуємо підберезники на паперовому рушник для сушіння. Коли вся рідина вбереться, прибираємо плоди.
Далі знадобиться лоток або інший рівний, плоский предмет. На нього викладаємо гриби.
Виймаємо ємність в морозильну шафу.
Коли гриби подмерзнут, їх потрібно буде скласти в пакет. Зручніше це зробити порційно: розділити на невеликі купки, помістити їх в пластикові пакети і відправити в морозилку. Взимку залишиться тільки витягти з холодильника невеликий пакетик і використовувати, не розморожуючи весь обсяг грибів.
Рецепт заморозки відварених підберезників
Цей вид грибів можна заморожувати не тільки у свіжому вигляді, але і вареними і навіть смаженими. Якщо провести заморозку двома останніми способами, при подальшому використанні грибів не потрібно додатково піддавати їх термічній обробці. Також існують рецепти приготування підберезників і в обсмаженому вигляді.
Важливо: варені гриби в замороженому вигляді можна зберігати не більше 3 місяців.
Кількість порцій: 30
Час приготування: 40 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 16.1;
- білки – 1.2;
- жири – 0.5;
- вуглеводи – 1.9.
Інгредієнти
- гриби – 3 кг;
- вода – 3 л.
Покрокове приготування
- Потрібно підготувати плоди: очищаємо, промиваємо та нарізаємо шматочками гриби.
- Кладемо їх в каструлю, додаємо воду. Готуємо на середньому вогні півгодини. Скільки варити підберезники перед заморожуванням? Це залежить від подальшого використання заготовки. Якщо гриби будуть застосовуватися для пирога, супу і передбачається їх термічна обробка, їх можна варити недовго, якщо немає — потрібно збільшити час варіння.
- Далі відкидаємо підберезники на друшляк, щоб видалити зайву рідину.
- Розкладаємо по гриби пакетів, пластикових контейнерів чи інших ємкостей і прибираємо в морозильну камеру.
Рецепт заморозки смажених підберезників
Смажені гриби звичайно заморожують для подальшого використання у підливах, соусах, пастах. При цьому не потрібна буде додаткова термічна обробка.
Кількість порцій: 20
Час приготування: 30 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 321.1;
- білки – 1.5;
- жири – 33.9;
- вуглеводи – 2.5.
Інгредієнти
- гриби – 2 кг;
- рослинна олія – 1 л;
Покрокове приготування
- Гриби миємо, чистимо. Обрізаємо дефектні місця.
- У сковороду наливаємо олію, кладемо в неї гриби і обсмажуємо протягом 10-12 хвилин. Обов’язково даємо охолонути до кімнатної температури — гарячі гриби не можна поміщати в холодильник!
- Розподіляємо підберезники по ємностей і прибираємо в морозилку.
Як заморозити обабки: особливості заготівлі
Заготівля на зиму цього виду грибів відрізняється від попередніх тим, що обабки не можна мити, адже це губчастий гриб, і він дуже швидко вбирає вологу. Протріть сухі грибочки ганчіркою або паперовим рушником. Потім очищають ніжки плодів, але капелюшки краще не зрізати. Покладіть гриби на обробну дошку, попередньо обгорнуту целофаном, і відправте в морозильну камеру. Через кілька годин обабки можна витягти і розподілити по порційним ємкостей.
Підберезники і підосичники — апетитні, ароматні лісові дари, які відмінно підходять для створення безлічі блюд. Щоб зберегти їх чудовий смак і аромат, досить правильно провести заморозку.