Підберезники — дуже смачні гриби, володіють чудовим ароматом. З них готують безліч страв: супи, пироги, заготовки на зиму. А ще їх заморожують на зиму, щоб надовго зберегти смак і аромат грибів. Розглянемо, як заморозити підберезники правильно: що потрібно врахувати при цьому.
Рецепт заморозки сирих підберезників
Найшвидший і простий варіант заготівлі лісових плодів — заморожування грибів на зиму в сирому вигляді, тобто відварювати їх не потрібно. Так можна заморозити будь-які інші гриби, наприклад, підосичники.
Порада: для заготовки рекомендується брати молоді грибочки невеликого розміру, не червиві і не пошкоджені.
Інгредієнти
- Гриби, підберезники 3 кг
На порцію
Калорії: 32.1 ккал
Білки: 2.3 г
Жири: 0.9 м
Вуглеводи: 3.7 р
Кроки 10 хв. Відео-рецепт
-
Ретельно миємо гриби, обрізаємо дефектні місця. Розміщуємо підберезники на паперовому рушник для сушіння. Коли вся рідина вбереться, прибираємо плоди.
-
Далі знадобиться лоток або інший рівний, плоский предмет. На нього викладаємо гриби.
-
Виймаємо ємність в морозильну шафу.
-
Коли гриби подмерзнут, їх потрібно буде скласти в пакет. Зручніше це зробити порційно: розділити на невеликі купки, помістити їх в пластикові пакети і відправити в морозилку. Взимку залишиться тільки витягти з холодильника невеликий пакетик і використовувати, не розморожуючи весь обсяг грибів.
Рецепт заморозки відварених підберезників
Цей вид грибів можна заморожувати не тільки у свіжому вигляді, але і вареними і навіть смаженими. Якщо провести заморозку двома останніми способами, при подальшому використанні грибів не потрібно додатково піддавати їх термічній обробці. Також існують рецепти приготування підберезників і в обсмаженому вигляді.
Важливо: варені гриби в замороженому вигляді можна зберігати не більше 3 місяців.
Кількість порцій: 30
Час приготування: 40 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 16.1;
- білки – 1.2;
- жири – 0.5;
- вуглеводи – 1.9.
Інгредієнти
- гриби – 3 кг;
- вода – 3 л.
Покрокове приготування
- Потрібно підготувати плоди: очищаємо, промиваємо та нарізаємо шматочками гриби.
- Кладемо їх в каструлю, додаємо воду. Готуємо на середньому вогні півгодини. Скільки варити підберезники перед заморожуванням? Це залежить від подальшого використання заготовки. Якщо гриби будуть застосовуватися для пирога, супу і передбачається їх термічна обробка, їх можна варити недовго, якщо немає — потрібно збільшити час варіння.
- Далі відкидаємо підберезники на друшляк, щоб видалити зайву рідину.
- Розкладаємо по гриби пакетів, пластикових контейнерів чи інших ємкостей і прибираємо в морозильну камеру.
Рецепт заморозки смажених підберезників
Смажені гриби звичайно заморожують для подальшого використання у підливах, соусах, пастах. При цьому не потрібна буде додаткова термічна обробка.
Кількість порцій: 20
Час приготування: 30 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 321.1;
- білки – 1.5;
- жири – 33.9;
- вуглеводи – 2.5.
Інгредієнти
- гриби – 2 кг;
- рослинна олія – 1 л;
Покрокове приготування
- Гриби миємо, чистимо. Обрізаємо дефектні місця.
- У сковороду наливаємо олію, кладемо в неї гриби і обсмажуємо протягом 10-12 хвилин. Обов’язково даємо охолонути до кімнатної температури — гарячі гриби не можна поміщати в холодильник!
- Розподіляємо підберезники по ємностей і прибираємо в морозилку.
Як заморозити обабки: особливості заготівлі
Заготівля на зиму цього виду грибів відрізняється від попередніх тим, що обабки не можна мити, адже це губчастий гриб, і він дуже швидко вбирає вологу. Протріть сухі грибочки ганчіркою або паперовим рушником. Потім очищають ніжки плодів, але капелюшки краще не зрізати. Покладіть гриби на обробну дошку, попередньо обгорнуту целофаном, і відправте в морозильну камеру. Через кілька годин обабки можна витягти і розподілити по порційним ємкостей.
Підберезники і підосичники — апетитні, ароматні лісові дари, які відмінно підходять для створення безлічі блюд. Щоб зберегти їх чудовий смак і аромат, досить правильно провести заморозку.