Як заморозити зелень: кріп, кінзу, петрушку і базилік на зиму в холодильнику

Багато люблять додавати в свою страву крім солі і приправ трошки свіжої зелені. У ресторанах і кафе різноманітні салати, біфштекси і інші блюда часто сервірують пучком кропу або петрушки. Це не тільки приправа або прикраса, але і джерело багатьох корисних речовин. Приміром, у тій же петрушці аскорбінової кислоти міститься в 4 рази більше, ніж у лимоні, а також присутні вітаміни групи B, A, E і величезну кількість мінералів, одним з яких є інулін, знижує ризик розвитку раку. Кріп, крім цього, містить ще й вітамін P.

Взимку зелень відмінно забезпечить організм усіма необхідними речовинами. Але де ж її взяти? Та, що продається в магазинах, напхана нітратами і добривами, і не стільки корисна, скільки шкідлива для людини. Мабуть, кращий варіант — це заморозити її. У наш час, коли практично в кожній квартирі є відмінні холодильники з місткими камерами і системами No Frost, заморожування в домашніх умовах і зберігання зелені не представляє особливої проблеми.

Рецепт заморозки петрушки

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Інгредієнти

  • петрушка 200 г (4 пучка)

На порцію

Калорії: 48.69 ккал

Білки: 3.36 р

Жири: 0.35 г

Вуглеводи: 7.26 р

Кроки 20 хв. Відео-рецепт

  • Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

    Першим ділом потрібно перебрати петрушку, видаляючи всі сухі, мляві, жовте листя, з плямами або точками. Далі ретельно промиваємо зелень.

  • Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

    Потім її треба добре просушити. Для цього викладаємо на паперові рушники чи серветки і залишаємо до повного висихання. При заморожуванні дуже важливо, щоб зовсім не залишилося вологи.

  • Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

    Нарізаємо петрушку. Краще використовувати тільки листя без стеблинок. Для подрібнення підійде і блендер, але все ж краще робити це звичайним ножем.

  • Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

    Нарізану петрушку фасуємо з поліетиленовим пакетам (можна також використовувати пластикові контейнери). Дуже важливо випустити з кулька все повітря, для цього просто злегка стисніть його.

  • Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

    Тепер, щільно закривши упаковку та підписавши, сміливо відправляємо її в камеру, де зелень заморозиться і буде довго зберігати корисні якості.

Рецепт заморозки кропу

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 4

Енергетична цінність

  • калорійність – 39.19 кКал;
  • білки – 2.81 г;
  • жири – 1.03 г;
  • вуглеводи – 6.14 р.

Інгредієнти

  • кріп – 200 г (4 пучка).

Покрокове приготування

  1. Першим ділом кріп треба помити і перебрати, залишаючи лише свіжі і незіпсовані гілочки.
  2. Потім просушуємо його так, щоб на ньому не залишилося ні краплі вологи. Можна використовувати паперові рушники або просто розвісити пучки над раковиною.
  3. Після того як кріп повністю висохне, його треба подрібнити. Робити це краще всього звичайним ножем. Хтось використовує блендер, але після нього зелень стає більше схожа на пюре. Загалом, тут все залежить від особистих переваг.
  4. Далі фасуємо кріп по пакетах. Краще використовувати спеціальні зіп-пакети, але можна і звичайні поліетиленові. Тут саме головне, випустити максимум повітря, щоб зелень під час зберігання не зіпсувалася. Це можна зробити просто пропрасувавши пакет руками або качалкою по напрямку до виходу.
  5. Щільно закриваємо тару і прибираємо в морозильну камеру. Там зелень буде прекрасно зберігатися всю зиму.

Порада: якщо часу зовсім мало, можна не обтяжувати себе нарізкою, а закласти в упаковку попередньо оброблені пучки цілком. Потім господині просто відламують необхідну кількість зелені і використовують за призначенням.

Рецепт заморозки петрушки для обличчя

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Ця трава потрібна не тільки як приправа, вона є прекрасним косметичним засобом. Особливою популярністю користується лід з петрушки. Якщо щоранку протирати обличчя таким кубиком, то шкіра стане більш підтягнутою, пружною і посвітлішає. Крім цього, лід відмінно допомагає боротися з сухістю шкіри.

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • калорійність – 4.9 кКал;
  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 0.8 р.

Інгредієнти

  • петрушка – 100 г;
  • вода – 250 мл

Покрокове приготування

  1. Першим ділом ретельно промиваємо петрушку.
  2. Подрібнюємо через блендер або м’ясорубку. Можна скористатися ножем, але треба нарізати дуже дрібно, щоб в результаті вийшла кашка, тому технікою це робити набагато зручніше.
  3. Потім заливаємо зелень окропом. На 100 г петрушки треба приблизно 200-250 мл води.
  4. Залишаємо одержаний розчин остигати і настоюватися на 20-30 хвилин.
  5. Заливаємо настій у формочки для льоду і прибираємо в морозильну камеру. Після того як кубики повністю замерзнуть, можна перекласти їх в звичайний поліетиленовий пакет або пластиковий контейнер. Дуже важливо використані формочки не заливати більше нічого іншого, після зелені залишиться неприємний гіркий присмак.

Рецепт заморозки базиліка сухим способом

Перед закладанням на зберігання траву обов’язково треба вимити і добре посушити. Залишки води на листках рослини викликають поява чорних плям при розморожуванні.

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Час приготування: 15 хвилин

Кількість порцій: 6

Енергетична цінність

  • калорійність – 23 кКал;
  • білки – 3.15 м;
  • жири – 0.64 г;
  • вуглеводи – 1.05 р.

Інгредієнти

  • базилік – 300 р.

Покрокове приготування

  1. Спочатку ретельно миємо базилік (неважливо, зелений чи фіолетовий). Відбираємо зіпсовані листочки і інше сміття.
  2. Після цього його треба гарненько просушити. Якщо залишиться вода, то він може зіпсуватися при зберіганні.
  3. Потім нарізаємо траву як хочеться – можна крупно, дрібно або зовсім обійтися без цього. Все залежить від ваших особистих переваг.
  4. Розкладаємо зелень по пакетах. Перед тим як закривати, обов’язково випускаємо все повітря.
  5. Прибираємо базилік в морозильну камеру, там він довгі місяці буде зберігатися, зберігаючи свій зовнішній вигляд, смакові якості і корисні речовини.

Рецепт заморозки базиліка в маслі

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 6

Енергетична цінність

  • калорійність – 430 кКал;
  • білки – 5 м;
  • жири – 42 г;
  • вуглеводи – 6 р.

Інгредієнти

  • базилік – 1 пучок;
  • часник – 4-5 зубчики;
  • рослинна олія – 50 мл

Покрокове приготування

  1. Базилік моєму і ретельно просушуємо. Очищаємо часник від лушпиння.
  2. Стебла видаляємо, для заморозки в маслі вони не потрібні.
  3. Листя нарізаємо на маленькі шматочки (можна скористатися блендером, якщо ви більше любите базилік у вигляді пюре).
  4. Потім подрібнюємо часник. Можна натерти його на тертці або скористатися часникодушилкою.
  5. Беремо глибоку тарілку. перемішуємо в ній часник з базиліком і заливаємо олією.
  6. Викладаємо масу у формочки для льоду. Для того щоб краще схопилося, можна додати в кожен відсік трохи води.
  7. Прибираємо готові формочки в морозильну камеру. Після того як всі заморозиться, перекладаємо кубики в звичайний поліетиленовий пакет. Якщо ви захочете додати заморожений брикет в гарячий суп, розморожувати його необов’язково.

Цей незвичайний спосіб дозволяє зберегти всі властивості базиліка. Аромат залишається таким же, як свіжого, так як масло оберігає продукт від висушування. На жаль, неможливо відчути аромат, подивившись фото, але повірте, він приголомшливий.

Рецепт заморозки базиліка в бульйоні

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Кількість порцій: 15

Енергетична цінність

  • калорійність – 19 кКал;
  • білки – 2.16 г;
  • жири – 0.5 г;
  • вуглеводи – 1.6 р.

Інгредієнти

  • базилік – 100 г (приблизно 2 пучка);
  • куряча ніжка – 2 шт.;
  • вода – 350 мл

Покрокове приготування

  1. Варимо курячий бульйон. Потім зварені ніжки або грудки можна буде використовувати за своїм розсудом.
  2. Ставимо каструлю на плиту. Коли м’ясо закипить, необхідно зняти пінку. Варити протягом години на повільному вогні, а потім процідити через сито і залишити остигати.
  3. Поки бульйон готується, займаємося базиліком. Моєму його, видаляємо стебла, зіпсовані листочки і інше сміття.
  4. Зелень потрібно близько півгодини потримати в друшляку, щоб вся вода стекла. Можна викласти листя на паперові рушники. Так вони висохнуть набагато швидше.
  5. Подрібнюємо базилік перемелюємо в блендері або на м’ясорубці.
  6. Беремо форму для льоду, розкладаємо по відсіках ароматне пюре з базиліка і заливаємо все холодним бульйоном.
  7. Залишається тільки прибрати формочки в морозильну камеру, де вони заморозяться. Після цього можна перекласти кубики в поліетиленовий пакет і залишити зберігатися в морозилці.

Рецепт заморозки кінзи

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 4

Енергетична цінність

  • калорійність – 23 кКал;
  • білки – 2.13 г;
  • жири – 0.52 м;
  • вуглеводи – 0.87 р.

Інгредієнти

  • кінза – 200 г (4 пучка).

Покрокове приготування

  1. Моєму кінзу, прибираємо в бік зіпсовані і пожовклі гілочки.
  2. Перед заморожуванням дуже важливо добре просушити траву. Для цього можна викласти на серветки, паперові або х/б рушники і залишити на 20-30 хвилин.
  3. Стебла нам не знадобляться, тому акуратно відокремлюємо від них листочки. Подрібнюємо зелень ножем.
  4. Потім складаємо кінзу у звичайні поліетиленові або зіп-пакети, можна використовувати пластикові контейнери. Головне в цьому процесі — випустити з пакетів весь повітря, щоб кінза не зіпсувалася при зберіганні. Для цього можна скористатися качалкою (прокотивши її по пакету в бік виходу) або руками.
  5. Прибираємо пакети з зеленню в морозилку. Там вона відмінно збережеться до наступного сезону.

Багато цінителі пряної трави цікавляться, чи можна заморозити кінзу: як бачимо, цілком. Єдине, треба враховувати, що властивий їй аромат перейде на інші продукти, тому упаковуйте правильно — так, щоб герметичність була повною, наприклад, загорніть у фольгу.

Секрети заморозки

Найкраще зелень заморожувати маленькими порціями. Це зручно, якщо вам треба розморозити невелика кількість. Коли вона заморожена цілісним шматком, доводиться діставати її повністю і довго колупати ножем, відрізаючи потрібну кількість. При цьому можна ненавмисно пошкодити поліетилен або контейнер.

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Кращий спосіб видалити повітря з пакетів із зеленню перед заморожуванням — це скористатися качалкою, але не варто сильно натискати, інакше з’явиться сік, що не дуже добре. Зелень можна заморожувати не тільки в нарізаному вигляді. але і цільними гілочками. завдяки цьому її можна буде використовувати саме так, як вам потрібно, наприклад, для прикраси приготованих страв.

Скільки можна зберігати

Якщо зелень добре промита, просушена і грамотно упакована (без повітря), то зберігати її можна близько 8 місяців. Після цього трава теж придатна, але після закінчення терміну вона починає втрачати свої смакові якості, вітаміни і мінеральні речовини.

У якій тарі зберігати

Оптимальним варіантом для зберігання є використання спеціальних зіп-пакетів. Вони дуже міцні, мають затиск і відмінно підходять для розділення всієї замороженої зелені на невеликі порції.

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Але можна спокійно брати і звичайні поліетиленові пакети. Головне, щоб вони були досить щільними і не зіпсувалися під час зберігання, інакше повітря почне висушувати траву. Шкоди здоров’ю така заморожування не завдасть, але і користі не залишиться жодної. Для страховки краще обернути кульки харчовою плівкою. Також добре для цієї мети підходять пластикові контейнери. Величезним їх плюсом є безліч самих різних форм і розмірів і компактність. Деякі господині використовують навіть пляшки.

Пряну зелень можна заморозити будь-яку: цибулю, корінь селери, естрагон, для посилення ефекту додаючи до кинзі коріандр, або заливаючи листочки базиліка томатом. Подивившись відео з нюансами процесу, ви без праці запасетеся улюбленими травами. В якому вигляді заморожувати зелень (окремо або зробити асорті), чим і як її зберігати – особистий вибір кожного. Але, безсумнівно, заморожена зелень просто зобов’язана бути в будь-якому будинку. По-перше, завдяки їй, смак ваших страв буде набагато більш насиченим і приємним. По-друге, величезна кількість вітамінів і корисних речовин — це відмінне підмога для ослабленого довгої зими організму. І, нарешті, замороживать зелень дуже легко і зовсім не затратно по часу і засобів.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!

Как заморозить зелень: укроп, кинзу, петрушку и базилик на зиму в холодильнике

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: