Броколі — це найближчий родич капусти, володіє цінними якостями. Є думка, що культура виведена в результаті селекційних робіт ще в Стародавньому Римі. Ця різновид добре переносить заморожування і при правильному способі заморожування майже не втрачає поживних властивостей. Брокколі корисна дітям, літнім людям і дорослим, так як посилює обмінні процеси, уповільнює старіння, допомагає боротися з раком і виразкою шлунка, підвищує апетит і покращує стан шкіри, волосся і нігтів. В ній присутня Омега 3. Так що є сенс заморожувати овоч на зиму.
Рецепт заморозки на зиму в домашніх умовах
Брокколі заморожена – це відмінне доповнення до зимового раціону. Заготовлювати овоч не складно, а варіантів його застосування просто море.
Інгредієнти
- броколі 400 г
На порцію
Калорії: 137.5 ккал
Білки: 13.12 р
Жири: 2.72 р
Вуглеводи: 18.68 р
Кроки 20 хв. Відео-рецепт
-
Виберіть свіжі качани з зеленими суцвіттями і промийте в солоній воді, щоб видалити дрібних комах, або замочіть хвилин на 20.
-
Розберіть за допомогою ножа, відрізаючи суцвіття від основного стебла. Простежте, щоб не було яких-небудь пошкоджень.
-
Закип’ятіть в каструлі воду і кидайте партіями на 2-3 хвилини. Процес називається бланшування. Капуста ще не варена, але вже і не сира. Відкидайте на друшляк і швидко охолоджують під струменем холодної.
-
Злийте зайву воду і розкладіть охолоджену брокколі по пакетах, випустивши з них повітря.
-
Помістіть в морозильну камеру і поставте в режим шокової заморозки на 2 години, потім поверніть повсякденне температуру в камеру. Брокколі заморожена готова!
Секрети правильної заморозки капусти
Після того як потримали брокколі в окропі, обов’язково охолодіть її в крижаній воді. Так корисне рослина збереже форму, а всі речовини, що приносять шкоду, вийдуть.
Стебла теж можна заморожувати, порізавши на шматочки, і тільки жорстка основа не годиться в заморозку. Кому-то капуста може подобається, іншим — ні, але якщо ви любите готувати її в духовці, мультиварці, пароварці, на сковороді і в мікрохвильовці, то обов’язково подивіться відео і фото цікавих і смачних страв і дізнайтеся всі тонкощі того, як правильно заморозити брокколі.
Скільки і в якій тарі можна зберігати
В домашніх умовах в звичайному побутовому холодильнику свіжа сира капуста зберігається в морозильній камері 11-12 місяців.
Суцвіття брокколі зручно тримати в харчових пакетах або лотках.
Порада: щоб заморожені продукти легко виймалися з контейнера або з пакета, їх треба потримати близько 1-2 хвилин під гарячою водою з-під крана.
Варто заморожувати брокколі самостійно, так як ви самі готуєте, знаєте продукт якоїсь свіжості використовуєте і контролюєте терміни його зберігання. У магазинах ніхто не дасть гарантій, що дотримані всі технологічні правила і норми, і що заморожена брокколі свіжа.
Правила розморожування брокколі
Щоб блюдо вийшло, капусту потрібно не тільки правильно заморозити, але ще й грамотно розморозити:
- Брокколі з морозилки дозволяється готувати відразу, не чекаючи розморожування. Для цього зелений овоч кидаєте в киплячу воду і варіть 8-10 хвилин. Більш довгий час варіння зіпсує капусту.
- Ще один спосіб, який вважається більш корисною – варіння на пару. Кладете в чашу пароварки заморожені суцвіття і з моменту закипання води готуєте від 7 до 10 хвилин.
- Якщо вам все ж необхідно розморозити броколі до приготування (наприклад, вона зберігалася цілим вілком), тоді бажано використовувати звичайний холодильник. Покладіть капусту в тарілку на верхню полицю, і зачекайте 4-5 годин.
- Для більш швидкого розморожування залиште овоч при кімнатній температурі. В такому випадку ви зможете готувати брокколі вже через 2-3 години залежно від розміру.
Так що вирощуйте або обирайте при купівлі молоду капусту з яскраво-зеленими суцвіттями та з непошкодженими качанами і заморожуйте її самостійно. Це принесе безсумнівну користь взимку, і кожен грам дивовижною капусти порадує організм порцією вітамінів. Удачі!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!