Заморожені фрукти – які можна в домашніх умовах на зиму

Рідкісна домогосподарка не заморожує літні дари природи на зиму. Така запасливість обумовлена нашої географією, адже під час холодів, саме фрукти і овочі з морозильної камери стають багатим джерелом вітамінів. Що потрібно знати про правильної заморожуванню фруктів, і які умови необхідно дотримуватися, піддаючи їй сливи, персики, абрикоси і айви?Зміст

  1. Чи можна заморожувати фрукти?
  2. Простий рецепт заморозки фруктів
  3. Заморожування полуниці
  4. Енергетична цінність
  5. Інгредієнти
  6. Покрокове приготування
  7. Заморожування айви

Чи можна заморожувати фрукти?

Фахівці розходяться в думках з цього питання. Деякі лікарі вважають, що будь-яка консервація не тільки знищує всі вітаміни, але і згубно впливає на здоров’я людини, яка вживає такі продукти. Чи це Так? Звичайно, немає.

Заморожування – самий щадний спосіб зберігання продуктів. При низькій температурі фрукти і овочі зберігають всю свою користь, а після розморожування залишаються свіжими і корисними на відміну від своїх консервованих аналогів.

Важливо: будь-які фрукти, навіть заморожені, мають свій термін придатності, тому їх краще з’їсти до наступного врожаю. Протягом року у них зберігається максимальна кількість вітамінів, а при більш тривалому зберіганні їх кількість стрімко зменшується, скорочуючись до 30 відсотків до кінця другого року. В крайньому випадку з фруктів, чий термін придатності добігає кінця, можна зварити варення або компот.

Простий рецепт заморозки фруктів

Найпопулярніша солодкість на ділянці будь-якого дачника – це полуниця. Кожна дитина, так і дорослий мріє поласувати цією ягодою не тільки на початку літа, але і взимку. Хоч вона буває вельми примхлива до заморожування, але якщо пристосуватися, ви будете мати під рукою ударну порцію вітамінів A, B і С цілий рік.

Заморожені ягоди – прекрасна альтернатива для людей, які не хочуть псувати зуби варенням або джемом. Взимку їх можна вживати у складі фруктових салатів, з морозивом або додавати у фреші.

Заморожування полуниці

Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

Інгредієнти

  • айва 1 кг

На порцію

Калорії: 48 ккал

Білки: 0.5 г

Жири: 0.6 м

Вуглеводи: 9.6 г

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

    Кулінари радять попередньо обробляти айву, так як в звичайному стані фрукти дуже тверді. Ретельно промиваємо плоди, видаляємо пушок.

  • Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

    З допомогою середньої терки подрібнюємо фрукти.

  • Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

    Не чекаючи, поки айва пустить сік, швидко розфасовуємо з невеликим пакетиках, розраховуючи, що з 1 кілограма у вас вийде близько 10 порцій.

  • Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

    Викладаємо пакетики в морозильну камеру на рівну поверхню.

Взимку айву можна використовувати для приготування компотів, пирогів або м’яса, варити смачні джеми або мармелад. Фрукт практично не має протипоказань, тому їсти його можна без шкоди для здоров’я.

Заморожування злив

Про користь злив не говорить хіба що лінивий: цей фрукт добре очищає весь шлунково-кишковий тракт, виводить солі і зайву рідину з організму. А також сприяє зміцненню стінок судин, знижуючи рівень холестерину, володіє заспокійливим ефектом.

Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

Якщо у вас є схильність до судинних захворювань або ви ведете сидячий спосіб життя, то просто зобов’язані полюбити сливу. Залишатися з нею у гарних стосунках взимку допоможе банальна заморожування.

Порада: зберігання підлягають тільки зрілі непошкоджені плоди з твердою м’якоттю. М’які і перестиглі сливи при розморожуванні деформуються і стануть водянистими.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

На 100 г готового продукту:

  • калорії – 41 ккал;
  • білки – 0.8 м;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 9.9 р.

Інгредієнти

  • слива – 1 кг

Покрокове приготування

  1. Підготуйте сливи до заморожування: відокремте їх від плодоніжок, ретельно промийте.
  2. Якщо ви боїтеся, що всередині можуть бути черв’яки, то краще заморожувати фрукти, видаливши кісточку і переконавшись в тому, що сливи чисті.
  3. Якщо плоди м’які, і ви точно знаєте, що кісточка буде відділятися погано – заморожуйте цілком.
  4. Вимиті сливи викладіть на паперовий рушник і трохи просушіть, щоб в процесі заморожування вони не пустили сік і не склеїлися.
  5. Половинки фруктів викладаємо на піднос або тарілку розрізаною частиною вгору, а потім ховаємо в морозилку.
  6. Через кілька годин, коли сливи подморозятся, їх необхідно дістати, акуратно від’єднати від підноса і зсипати в один пакет для остаточної заморозки.

Порада: м’які сливи можна перекрутити і заморозити цілим пластом з цукром, щоб взимку використовувати як начинку для пирогів або пити з гарячим шоколадом.

При низьких температурах зливу і десерт з неї зберігається досить довго, але краще використовувати заготовку до наступного врожаю. В іншому випадку поживна цінність простроченого продукту буде значно нижче.

Як заморозити персики?

Якщо ви не можете уявити собі життя без цього соковитого і ароматного фрукта, то не впадайте у відчай: насолоджуватися персиками можна і взимку, адже після заморозки фрукти практично не втрачають корисних властивостей.

Піддавати обробці найкраще щільні, солодкі плоди, які не деформуються при розморожуванні, наприклад, «Бель-оф-Джорджії». Взимку фрукти можна є просто так чи варити компоти, варення, джеми. В інтернеті багато відео з рецептами використання заморожених персиків у випічці.

Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

На 100 г готового продукту:

  • калорії – 45.2 ккал;
  • білки – 0.9 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 10.4 р.

Інгредієнти

  • персики – 1 кг

Покрокове приготування

  1. Ретельно вимиваємо плоди і видаляємо плодоніжки. Якщо у персиків «пухнаста» шкурка, то її краще зняти. Для цього робимо на плодах хрестоподібні надрізи і відправляємо на кілька секунд бланшироваться в окріп. Після цього шкірка легко зніметься. Не перетримайте, тому щоб персики не стали вареними.
  2. Розрізаємо фрукти навпіл, видаляємо кісточку. Заморожувати персики краще половинками або скибочками, щоб вони не займали багато місця в морозилці і швидко размораживались.
  3. Викладаємо порізані персики на плоский піднос, який попередньо застеляємо поліетиленом чи пергаментом.
  4. Відправляємо плоди в морозильник на кілька годин, щоб вони подморозились. Завдяки підстилці вони будуть легко відділятися один від одного, навіть якщо пустять сік.
  5. Через кілька годин дістаємо персики, акуратно знімаємо з підноса і зсипаємо в один пакет. Випускаємо зайве повітря і ставимо в камеру до повної заморозки.

Порада: розморожувати персики краще всього в холодильнику, так як вони добре вбирають вологу. Якщо ви не хочете отримати водянисті і несмачні плоди, то поставтеся до розморожуванні відповідально.

Розморожені плоди краще всього вживати відразу ж і не заморожувати повторно. Плоди добре відділяються один від одного, тому ви можете у будь-який момент дістати невелику порцію, для приготування варення або випікання пирога.

Секрети правильної заморозки

  1. Для зберігання використовуйте тільки свіжі, щільні плоди без ознак гниття. Якщо знехтувати радою, то після розморожування ви отримаєте деформовані і водянисті плоди.
  2. Фрукти і ягоди дієтологи радять заморожувати без цукру, щоб потім додавати до м’яса або використовувати як легку закуску.
  3. Не полінуйтеся викласти фрукти і ягоди на настил з поліетилену або пергаменту. Це допоможе легко роз’єднати їх у разі, якщо вони пустять сік.
  4. У пакет з замороженими продуктами кладіть записку, на якій буде вказано час, дата і приблизні терміни придатності.
  5. Щоб фрукти і ягоди не встигли пустити сік, виробляєте заморозку дуже швидко, не відволікаючись на інші справи.
  6. Не залишайте фрукти в морозильнику поруч з пахучими продуктами, зеленню, картоплею та м’ясом. Таке сусідство погано позначиться не тільки на запах, але і на смак вашого десерту.
  7. Для зберігання краще використовувати окрему морозильну камеру, але підійде і побутової холодильник з морозилкою, якщо ви не будете піддавати продукти повторному заморожуванню.

Скільки зберігаються заморожені фрукти?

Якщо підходити до питання логічно, то вічність. Але адже нікому не захочеться, щоб в морозилці мертвим вантажем лежала зливу з 2005 року. Тому якщо у вас маленька камера, то зробіть упор на різноманітність. Краще заготовити 5 видів фруктів та ягід, ніж забити морозилку одними абрикосами, і вже через кілька місяців не хотіти їх бачити ні в якому блюді.

Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

Крім того, через рік кількість вітамінів та інших корисних речовин в заморозках починає стрімко знижуватися. Тому користь тривалого зберігання вельми сумнівна.

У чому зберігати заморожені фрукти?

Якщо ви дотримувалися умови заморозки і попередньо подморозили плоди, то з подальшим зберіганням проблем не буде. Фрукти легко від’єднуватися від пластику та поліетилену, тому можна без побоювання зберігати їх у звичайному пакеті.

Для заморозки використовуйте тільки чисті ємності, намагайтеся щільно закривати їх і випустити зайве повітря, так як персик, наприклад, має звичку темніти навіть в морозильнику. Правильно заморожені фрукти і ягоди можна використовувати для приготування пюре навіть немовлятам, адже в них зберігаються всі корисні речовини.

Заготовлюючи запаси на зиму, хтось віддає перевагу переробляти фрукти в варення, джеми і компоти, додаючи багато цукру, а хтось залишається шанувальником свіжих ягід. Якщо ви дотримуєтеся дієти або стежите за фігурою, то вам не доведеться взимку витрачатися на магазинні апельсини, щоб заповнити вітамінний баланс. На виручку прийдуть літні запаси. Досить заглянути в холодильник і виявити там свіжу полуницю або айву.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!

Замороженные фрукты - какие можно в домашних условиях на зиму

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: