Акуратні і маленькі опеньки з круглими капелюшками коричневого кольору ростуть на лісових галявинах і біля пнів. Ароматні гриби володіють ніжним смаком, тому їх успішно використовують у різноманітних кулінарних стравах.
Господині успішно заморожують, засолюють і маринують опеньки. Як правило, солоні і мариновані грибочки використовуються тільки в якості закуски, в деяких видах салатів і перших страв. А ось опеньки заморожені — універсальний інгредієнт. Їх можна смажити, варити, тушкувати, додавати в страви, робити смачні соуси. Дізнайтеся, що таке заморозка опеньків на зиму в домашніх умовах, ознайомтеся з тонкощами і секретами цього процесу.
Перед тим як приступати до роботи, потрібно визначитися, в якому вигляді ви хочете заготовляти гриби для холодної пори. Варіантів кілька: смажені опеньки заморожені, заморожування опеньків на зиму сирими або вареними. Багатьох бентежить заготівля грибів в необробленому вигляді. Проте нещодавно зібрані грибочки не тільки можна, але і потрібно зберігати на холодну пору. Вони не втрачають зовнішній вигляд і зберігає унікальний ніжний смак і аромат.
Заморожування опеньків на зиму
Для зимівлі грибки потрібно підготувати. Переберіть, відсортуйте гнилі опеньки з м’якими або почорнілими капелюшками. Гриби, вкриті слизом, також не варто використовувати.
Інгредієнти
- опеньки 1 кг
На порцію
Калорії: 22.1 ккал
Білки: 2 м
Жири: 1.2 м
Вуглеводи: 0.5 г
Кроки 10 хв. Відео-рецепт
Замочіть опеньки в прохолодній воді на 10-15 хвилин. Так ви позбавитеся від дрібних комах, бруду, піску і землі.
Розділіть маленькі плоди від грибів побільше. Опеньки поменше дозволяється заморозити цілком, а ті, що розміром побільше, рекомендується розрізати на шматочки.
Перекладіть гриби на паперові або чисті кухонні рушники. Дайте їм просушитись.
Візьміть піддон або кілька обробних дощок. Накрийте посуд харчовою плівкою. Розкладіть гриби таким чином, щоб вони не торкалися один одного. Відправте в морозильну камеру. Час попередньої заморозки — 3-4 години.
Витягніть опеньки, розкладіть по пакетах або спеціальним пластмасовим контейнерів. Помістіть в холодильник. Зберігайте не більше 6-ти місяців.
Важливо: кришка контейнера або іншого зручної форми повинна щільно закриватися і не пропускати вологу.
Заморожування опеньків в домашніх умовах — швидкий і нескладний спосіб побалувати себе і своїх близьких смачними грибними делікатесами в снігову пору. Для приготування страв із заморожених опеньків розморозьте продукт, просушіть на паперовому або кухонному рушник. Після використовуйте за призначенням.
Варені опеньки на зиму
Заготівля опеньків на зиму звареними займе трохи більше часу. Головна відмінність цієї заготовки від заморозки свіжозібраних грибів — варені дари лісу можна не розморожувати і відразу ж вживати в їжу.
Кількість порцій: 4
Час приготування: 10 хвилин
Енергетична цінність продукту
- калорійність – 21 ккал;
- білки – 2 г;
- жири – 1.1 г;
- вуглеводи – 0.5 р.
Інгредієнти
- опеньки – 1 кг;
- вода – 2 л
Покрокове приготування
- У киплячу воду відправте грибочки, варіть на середньому вогні не більше 10-ти хвилин.
- Використовуючи друшляк, злийте воду. Просушіть плоди на паперовому рушнику або відкинувши на друшляк.
- Расфасуйте по пакетах. Відправте в морозилку. Термін зберігання готового продукту при дотриманні норм і правил — до 8-ми місяців.
Порада: розкладайте гриби в посуд або пакети порційно. Так їх буде зручніше використовувати. Пам’ятайте: опеньки не придатні для повторної заморозки.
Смажені опеньки заморожені
Смажені маленькі грибочки — готовий продукт. Напівфабрикат використовують для варіння супів і приготування різних грибних закусок, соусів, гарнірів.
Кількість порцій: 4
Час приготування: 15 хвилин
Енергетична цінність продукту
- калорійність – 21.4 ккал;
- білки – 2 г;
- жири – 1,4 м;
- вуглеводи – 0.7 р.
Інгредієнти
- опеньки – 1 кг;
- рослинне масло – 100 мл
Покрокове приготування
- Для приготування напівфабрикату на розпечену сковороду налийте соняшникової олії. Обсмажуйте на ньому гриби протягом 5-7 хвилин. Час від часу помішуйте опеньки.
- Вогонь потушкуйте. Перекладіть плоди в друшляк, щоб стік зайвий жир. Розділіть і перекладіть в контейнери або іншу зручну посуд.
- Відправте в морозилку. Термін зберігання смажених опеньків — півроку.
Заморожені смажені або варені опеньки перед вживанням не варто розморожувати. Відправляйте їх у суп або м’ясне блюдо в замороженому вигляді. Так вони і форму збережуть, і не потрібно буде витрачати багато часу на приготування їжі.
Рецепти приготування різних страв з грибочками будуть довго радувати вас лісовим ароматом і ніжним, м’яким смаком. Не полінуйтеся заготовити цей продукт на зиму — в холодну пору грибочки неодмінно стануть вам в нагоді!