Заморожений салат Айсберг – рецепт на зиму

Здавна листя салату користуються величезною популярністю в кулінарії. Вони застосовуються як для приготування, так і для прикрашання страв. Дивовижні цілющі властивості цієї рослини обумовлюються наявністю в ньому великої кількості мінеральних речовин. У листках салату містяться майже всі вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин, холін, пантотенова кислота та піридоксин), а також A, E, C, K1 і фолати.

Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

Салат багатий такими мікро – і макроелементами, як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк, лютеїн і зеаксантин. У всіх цих корисних речовин людський організм особливо гостро потребує довгий холодний період. Здавалося б, взимку листя салату в свіжому вигляді легко знайти на полиці будь-якого магазину. Це так, але ось наскільки вони корисні – це вже зовсім інше питання.

Везуть салат з теплих країн, а щоб він під час довгої дороги зберіг свій приємний зовнішній вигляд, його наділяють різними хімікатами, а відварювати ми його не збираємося. Так що покупної салат набагато більш шкідливий, ніж корисний для і без того виснаженого організму, вже краще задовольнятися капустою. Надійніше з літа заготовити зелене листя на зиму. Зробити це легко і просто можна за допомогою заморозки. При такому способі заготівлі салат збереже свій вітамінний склад і буде виглядати так, ніби його тільки що зірвали з грядки.

Рецепт заморозки листя салату

Інгредієнти

  • листя салату ½ кг

На порцію

Калорії: 16.89 ккал

Білки: 2.1 м

Жири: 1.04 р

Вуглеводи: 2.75 м

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

    Першим ділом відірвіть корінці. Краще не відрізати їх ножем (метал дає окислення, яке абсолютно небажано для процесу зберігання).

  • Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

    Ретельно промиваємо кожен лист. Відбираємо зіпсовані, мляві або подъеденные комахами. Просушуємо. Якщо залишиться трохи води – це не страшно, в даному випадку вона ніяк не зашкодить.

  • Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

    Можна дистья залишити цілими, можна порізати.

  • Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

    Щільно загорнути заготівлю харчовою плівкою таким чином, щоб усередині не залишилося повітря. Ось він нам зовсім не потрібний, а якщо залишиться, ніжна зелень може зіпсуватися.

  • Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

    Нарешті, прибираємо салат в морозильну камеру. Там він заморозиться і буде зберігатися довгі місяці. Якщо хочете рівні листя на виході, тоді не мніть їх.

Рецепт заморозки салату “Айсберг”

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 8

Енергетична цінність

  • калорійність – 17.70 кКал;
  • білки – 1.23 гр;
  • жири – 0.31 гр;
  • вуглеводи – 2.20 гр.

Інгредієнти

  • салат “Айсберг” – 1 кг.

Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

Покрокове приготування

  1. Для початку перебираємо листя. Викидаємо зіпсовані або зів’ялі зі слабкими жилками.
  2. Ретельно промиваємо салат під струменем холодної води.
  3. Просушуємо листя. Для цього викладіть їх на бавовняну рушник і поверніть його рулоном. Злегка натисніть, щоб тканина ввібрала в себе зайву вологу. Потім перекладіть салат на серветки і залиште до висихання.
  4. Перекладаємо листя на піддон (обробну дошку), попередньо обмотавши його харчовою плівкою. Краще викладати таким чином, щоб листя не стикалися один з одним.
  5. Відправляємо піддон на 2-3 години в морозильну камеру.
  6. Після закінчення терміну дістаємо листя і швидко, щоб вони не встигли розтанути, розкладаємо по пластикових контейнерів. Закриваємо і прибираємо назад у морозилку, куди ж без цього. В такому стані салат Айсберг і буде зберігатися всю зиму. Точно так само заморожують салатну гірчицю (сарептську).

Секрети заморозки

Листя салату краще заморожувати невеликими порціями. Надалі ви, по-перше, скоротіть час розморожування, а по-друге, завжди зможете взяти саме стільки салату, скільки вам потрібно, діставши з морозильної камери 1, 2, 3 або більше порцій.

Порада: салат “Айсберг” можна заморозити навіть у формочках для льоду. Для цього треба його подрібнити, розкласти по відсіках і в такому вигляді відправити заморожуватися. Потім просто помістіть готові кубики в звичайний поліетиленовий пакет.

Тару краще підписати, вказавши сорт і дату заморозки. Перед закладкою, якщо є таке бажання, листя салату можна подрібнити, нарвав їх руками.

Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

Не використовуйте для цього ніж або ножиці – метал дає окислення, з-за чого зіпсуються смакові якості салату і пропаде частина вітамінів і мінеральних речовин. Як бачите, питання про те, чи можна заморозити листя салату на зиму, має позитивну відповідь. Доказ тому – численні відео.

Скільки можна зберігати

Зберігати заморожені листя салату рекомендується близько року. Цей термін можливий тільки за умови, що при заморожуванні і під час зберігання все зроблено правильно. Оптимальна температура -18 градусів. Якщо у вашій морозильній камері тепліше, то і період зберігання відповідно зменшується. Після закінчення терміну зберігання невикористані листя салату краще викинути. Через рік їх зовнішній вигляд і смакові якості псуються, а корисні властивості пропадають, тому користі від такого салату мало.

У якій тарі зберігати

Для зберігання заморожених листя салату можна використовувати як звичайні поліетиленові пакети, так і спеціальні для заморожування з зіп-застібкою. Для економії місця і грошових коштів можна просто загорнути салат в харчову плівку. Головне, щоб листя не стикалися безпосередньо з холодним повітрям морозильника. З-за цього вони можуть висохнути, та до того ж вберуть в себе всякі сторонні запахи.

Замороженный салат Айсберг - рецепт на зиму

Ще одним зручним способом є пластикові контейнери. Зелень можна зберігати як багаторазових, так і в одноразових. Вони відрізняються великою різноманітністю форм і розмірів, що дозволить кожному вибрати тару на свій смак і найбільш підходящу для наявної будинку морозильної камери.

Салат (свіжий і заморожений) дуже корисний для організму. Він володіє протираковими властивостями. Низька калорійність і глікемічний індекс сприяють зниженню рівня холестерину. Листя корисні від безсоння, покращують стан шкіри і запобігають старінню організму. Крім усього цього, салат прекрасний дієтичний продукт і постійний інгредієнт в різних стравах при правильному харчуванні.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: