Запіканка з баклажанів і кабачків в духовці: рецепти з фото, з сиром та помідорами, з фаршем

Коли розрізнених продуктів зібралося багато, часу мало, а фантазія на кінець – завжди виручить запіканка. Немає нічого простіше: виклав інгредієнти в деко, відправив в духовку і займаєшся своїми справами, поки готується смачна вечеря.

Влітку в запасі у кожної господині майже завжди є такі овочі, як баклажани, кабачки і помідори. Ідеальне поєднання для найкращих запіканок в цей сезон. Варіацій на тему безліч, і ось вам три найсмачніших з них.

Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

Рецепт запіканки з баклажанів і кабачків

Ідеальне блюдо для тих, хто стежить за фігурою. Свіжі літні овочі, доповнені кількома інгредієнтами, дадуть відчуття насичення, і при цьому містяться в них калорії “обійдуть стороною” вашу талію.

Порада: ви можете додати в запіканку улюблені спеції. Дуже добре до овочів з цього списку підійдуть базилік, орегано, естрагон і петрушка.

Інгредієнти

  • баклажани 600 г
  • кабачки 300 г
  • солодкий перець 150 г
  • цибуля ріпчаста 100 г
  • помідори 200 г
  • яйця 2 шт.
  • твердий сир 150 г
  • молоко 100 мл
  • борошно 25 г
  • олія рослинна (соняшникова) 20 мл
  • чорний перець (мелений) – по смаку
  • сіль за смаком

На порцію

Калорії: 118 ккал

Білки: 5.5 м

Жири: 6.9 р

Вуглеводи: 8.5 г

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Баклажани промийте, просушіть, потім поріжте на круги товщиною приблизно в сантиметр. Перекладіть їх у велику миску, посипте сіллю і перемішайте руками так, щоб спеція рівномірно розподілилася по всім кусочкам. Залиште баклажани так на півгодини, за цей час вони пустять сік.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Кабачки добре промийте, видаліть хвостики. Наріжте тоненькими пластинами поздовжньо. При використанні овочечистки скибочки вийдуть однакової товщини.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Візьміть підходить за розміром форму для запікання, рівномірно змастіть дно і бортики рослинним маслом. Викладіть нарізані кабачки в один шар так, щоб кожна наступна пластина трохи накладалася на попередню, а всі крайні заходили на борти.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Почистіть цибулю, подрібніть її на дрібні кубики. Обсмажте на рослинному маслі, поки овоч не придбає золотавий колір. Рівномірно розподіліть обсмажену цибулю шар кабачків.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    З баклажанів злийте сік і викладіть кружечки рядами поверх кабачків з цибулею трохи внахлест.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Солодкий перець вимийте, очистіть від хвостика, кісточок і перегородок, подрібніть у вигляді тонкої соломки і викладіть поверх баклажанів.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Наступний шар – помідори. Вимийте їх, порізати на пластини по півсантиметра в товщину і укладіть зверху на солодкий перець.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    У духовку, розігріту до 200 градусів, помістіть форму з запіканкою на півгодини.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Поки вона буде готуватися, займіться заливкою. Збийте яйця, додавши в них сіль, мелений чорний перець і будь-які спеції на ваш смак. Влийте молоко і, безперервно збиваючи, щоб не утворилося грудочок, всипте борошно.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Дістаньте деко з овочами, полийте їх отриманою сумішшю і знову відправте на півгодини в духовку.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    За 5 хвилин до завершення готування, овочеву запіканку посипте сиром, подрібненим на крупній тертці. Як тільки він розплавиться і почне трохи підрум’янюватися, вимкніть духовку і не виймайте запіканку ще півгодини.

  • Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

    Дайте страві трохи охолонути, розділіть на порції і подайте до столу, посипавши подрібненою зеленню.

Порада: щоб смак запіканки був більш пікантним, можете додати в неї кілька зубків часнику. Але робити це потрібно буквально перед тим, як будете посипати сиром, тому що при тривалому запіканні часник дає неприємний запах.

Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

Рецепт запіканки з баклажанів і кабачків з картоплею

Щоб блюдо стало більш ситним, додайте картоплю, яку недарма називають “другим хлібом”. Завдяки цьому овочу запіканка з кабачків і баклажанів стане не набагато калорійніший, зате набагато ситніше.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 13

Енергетична цінність продукту

  • білки – 3,9 м;
  • жири – 6,2 г;
  • вуглеводи – 12,1 г;
  • калорійність – 119 ккал.

Інгредієнти

  • баклажани – 500 г;
  • кабачки – 400 г;
  • помідори – 400 р;
  • картопля – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 200 г;
  • часник – 3 зубки;
  • оливкова олія – 40 мл;
  • свіжий чебрець – за смаком;
  • орегано – за смаком;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

Процес приготування

  1. Баклажани промийте, а потім поріжте їх тонкими кружечками. Чим тонше вони вийдуть, тим краще. Посипте овочі сіллю, трохи розімніть і залиште на 20-30 хвилин. Потім злийте сік, змийте з скибочок сіль і розкладіть їх на серветці, щоб пішла зайва волога.
  2. Картопля очистіть і наріжте такими ж тонкими пластинами. Покладіть їх на півгодини в холодну воду.
  3. Помідори вимийте і наріжте кружальцями приблизно в півсантиметра товщиною. Намагайтеся вибирати більш м’ясисті, щільні і менш соковиті сорти, щоб пластинки тримали форму і не розповзалися.
  4. Кабачки, помийте і наріжте так само, як баклажани. Трохи посоліть, дочекайтеся, поки виділиться сік, злийте його.
  5. Очистіть цибулю і порізати на кільця.
  6. Форму або на деко змастіть оливковою олією. Викладіть в неї овочі, чергуючи сині, кабачки, картоплю, помідори і кільця цибулі. Викладайте їх рядами, ставлячи скибочки на ребро, щільно один за одним, поки не заповните всю форму.
  7. Посипте овочі рівномірно подрібненим чебрецем, орегано, меленим чорним перцем, посоліть. Відправте в розігріту до 190 градусів духовку на годину.
  8. Тепер вийміть запіканку, посипте її подрібненим часником і натертим крупно сиром і відправте назад в духовку ще на 5 хвилин, поки сир не розплавиться.
  9. Дайте страві деякий час настоятися і кличте всіх до столу.

Порада: щоб страва приготувався набагато швидше, можете накрити форму з запіканкою фольгою і зняти її за 20 хвилин до закінчення процесу приготування, щоб овочі вкрилися золотистою скоринкою.

Запіканка з баклажанів і кабачків з м’ясним фаршем

Якщо одних овочів в запіканці вам недостатньо, додайте м’ясний фарш. Тоді вийде самодостатнє повноцінне блюдо, яке підійде і для буденного вечері, і для подачі на стіл, коли в домі гості.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 13

Енергетична цінність продукту

  • білки – 9,7 г;
  • жири – 14,1 г;
  • вуглеводи – 8,1 г;
  • калорійність – 197 ккал.

Інгредієнти

  • баклажани – 500 г;
  • кабачки – 300 г;
  • м’ясний фарш – 400 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • помідори – 300 г;
  • цибуля – 100 г;
  • соняшникова олія – 40 мл;
  • борошно пшеничне – 50 г;
  • свіжа зелень – 1 пучок;
  • сир – 150 г;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Запеканка из баклажанов и кабачков в духовке: рецепты с фото, с сыром и помидорами, с фаршем

Процес приготування

  1. Баклажани добре вимийте, витріть від вологи і наріжте скибочками тонший.
  2. Зробіть сольовий розчин (з розрахунку 1 чайна ложка на літр) і замочіть в ньому нарізані баклажани на півгодини.
  3. Злийте з синеньких воду, викладіть їх одним шаром на серветці. Прожарити На сковороді рослинне масло. Коли з синіх піде зайва волога, обваляйте кожен шматочок у борошні, а потім обсмажте з обох сторін, щоб утворилася рум’яна кірочка. Викладіть баклажани на серветку, щоб в неї вбралися надлишки жиру.
  4. Цибулину очистіть від лушпиння, поріжте дрібними кубиками, а потім обсмажуйте на соняшниковій олії до прозорості.
  5. Після цього додайте до цибулі фарш і тушкуйте, час від часу помішуючи і розминаючи його на маленькі шматочки, протягом 15 хвилин. Посоліть, посипте суміш меленим чорним перцем або будь-якими іншими спеціями на свій смак, потім зніміть з вогню і остудіть. Після цього розбийте в нього яйця і ретельно вимісіть.
  6. Кабачки добре вимийте і наріжте тонкими кружечками.
  7. Змастіть дно і борти форми для запікання олією. Укладіть шарами овочі: першим буде половина всіх баклажанів, другим беремо половину кабачків, а третім – половину від кількості фаршу. Потім повторіть шари точно так само.
  8. Вимийте помідори, наріжте їх скибочками в півсантиметра товщиною і викладіть поверх всіх шарів.
  9. Відправте заповнену форму в духовку, який попередньо потрібно розігріти до 180 градусів, на півгодини.
  10. Після цього дістаньте з печі блюдо, посипте зверху подрібненою зеленню і тертим сиром і запікайте далі до тих пір, поки сир не розплавиться і не почне покриватися рум’яною скоринкою.

Порада: щоб поліпшити смак баклажанно-кабачкової запіканки, можна додати солодкий перець. Його або так само нарізають кільцями, як і всі інші інгредієнти, або подрібнюють у вигляді тонкої соломки. Шар з солодкого перцю краще розташовувати в середині.

Овочеві запіканки – це смачні і корисні страви з доступних продуктів, які не віднімуть у господині багато часу, зате легко дозволять їй пригостити своїх домочадців і гостей чимось смачненьким. Додавайте в запіканки з баклажанів і кабачків різні інгредієнти, експериментуйте з формою нарізки і черговістю шарів, і кожен раз з одних і тих же продуктів ви будете отримувати абсолютно різні оригінальні страви.

Вдалих експериментів на кухні і приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: