Запіканка з баклажанів в мультиварці

Запіканка – це універсальне блюдо, має величезну кількість варіацій, вона може бути і солодкою, так і м’ясною. Але в літньо-осінній сезон основу всіх подібних рецептів найчастіше становлять дешеві і доступні овочі. Сьогодні ми поговоримо про запіканці з баклажанами, але готувати її будемо не в духовці, як звикли, а за допомогою мультиварки – цього диво-приладу, який так полегшує життя на кухні.

Запеканка из баклажанов в мультиварке

Рецепт запіканки з баклажанів з помідорами і сиром

Хочеться відмітити, що ця запіканка з баклажанів в мультиварці – відмінний варіант страви для пісного або низькокалорійного меню, тому як в списку інгредієнтів немає навіть соняшникової олії.

Порада: з обережністю поставтеся до вибору трав і спецій. Для кожного продукту є певні, більш відповідні до нього. Приміром, з баклажанами відмінно поєднуються майоран, запашний, червоний і білий перець, кріп, петрушка і естрагон.

Інгредієнти

  • баклажани 300 г
  • томати 200 г
  • сир 100 г
  • часник зубками 3 шт.
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • сіль за смаком
  • трави сушені (будь-які) за смаком

На порцію

Калорії: 154.1 ккал

Білки: 8.2 р

Жири: 8.4 г

Вуглеводи: 11.6 р

Кроки 25 хв. Відео-рецепт

  • Запеканка из баклажанов в мультиварке

    Тому як багато баклажани мають характерний гіркуватий присмак, їх необхідно попередньо підготувати. Для цього овочі пересипають сіллю, залишають на деякий час, а після споліскують. Але перш ніж приступати до цим маніпуляціям, гарненько помийте синенькі, видалите місце кріплення плодоніжки і наріжте кружечками, не перевищують в товщину 1 див.

  • Запеканка из баклажанов в мультиварке

    Тепер подрібніть часник (можна пропустити через прес або дрібно нарубати ножем), наріжте кільцями ріпчасту цибулю і помідори. Сир натріть.

  • Запеканка из баклажанов в мультиварке

    Коли всі інгредієнти готові, можна збирати “композицію”. Першим шаром викладіть цибулю, на нього – кружечки баклажанів, а зверху – томати. Присипте часничком з травами (не забудьте трохи посолити). Слідом покришіть сир. Якщо ви використовуєте більше продуктів, які в один рівень не викладаються – повторіть шари. Але головне, щоб на “шапці” страви все ж був сир.

  • Запеканка из баклажанов в мультиварке

    Тепер закрийте каструлю, установіть пристрій на режим “Випічка” і таймер на 40 хвилин. По закінченні часу дайте запіканці трохи охолонути. Подавати її можна як в гарячому вигляді, притрусивши свіжою зеленню, так і в холодному в якості закуски.

Рада: до речі, про томатах. Краще, якщо ви знайдете грунтові помідори. Такі відрізняються від інших меншою кількістю рідини всередині і відмінною мясистостью.

Рецепт запіканки з баклажанів з помідорами та болгарським перцем

Більш ситний варіант страви знайде своїх шанувальників завдяки широкій овочевий “палітрі” і чудовому смаку.

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 15

Запеканка из баклажанов в мультиварке

Енергетична цінність

  • калорійність – 149.6 ккал;
  • білки – 6.6 м;
  • жири – 9.6 м;
  • вуглеводи – 9.3 р.

Інгредієнти

  • помідори – 500 г;
  • баклажани – 600 г;
  • перець солодкий – 150 г;
  • сметана (20% жирності) – 200 г;
  • лук зелений – 1 маленький пучок;
  • часник зубками – 4 шт.;
  • яйце куряче – 2 шт.;
  • молоко коров’яче – 500 мл;
  • сир твердих сортів – 150 г;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний (мелений) – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Для початку відберіть овочі, крім зіпсовані. Добре промийте їх, потім подрібніть. Помідори з синенькими необхідно нарізати кружечками не більше сантиметра завтовшки, пір’я цибулі дрібненько порізати, перець нашаткувати соломкою (спочатку з нього потрібно витягти насіння).
  2. Тепер викладайте на дно чаші шари наступним чином: баклажани, помідори, болгарський перець. Пересипайте кожен з них невеликою кількістю зеленої цибулі. При необхідності повторіть шари кілька разів.
  3. В окремій мисці змішайте молоко (його потрібно злегка підігріти), сіль, сметану, перчик. Вбийте пару свіжих яєць і перемішайте віночком до однорідності. Додайте пропущений через прес часник і натертий дрібно сир.
  4. Отриманий соус влийте в чашу мультиварки так, щоб він повністю покривав овочі. Закрийте прилад і встановіть режим випічки. В середньому час приготування займе у вас від 40 до 50 хвилин.

Рецепт запіканки з баклажанів з картоплею

Ще один простий рецепт страви, яка є досить ситним і не вимагає доповнення з іншого гарніру.

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 8

Запеканка из баклажанов в мультиварке

Енергетична цінність

  • калорійність – 190.6 ккал;
  • білки – 6.6 м;
  • жири – 10.6 г;
  • вуглеводи – 17.2 р.

Інгредієнти

  • баклажани – 500 г;
  • картопля – 300 г;
  • вершки – 150 мл;
  • сир твердий – 100 г;
  • морква – 1 шт.;
  • олія соняшникова – 40 мл;
  • зелень (будь-яка) – 1 маленький пучок;
  • сіль – за смаком.

Порада: для більш економічного рецепта можете замінити твердий сир звичайним плавленим сирком, який попередньо помістіть в морозильну камеру на кілька хвилин, щоб він злегка “схопився” холодом. Так вам буде набагато простіше терти його на тертці. Вершки можете використовувати будь-які, навіть нежирні 11%.

Покрокове приготування

  1. Наріжте молоденькі баклажани на шматочки у вигляді гуртків. Не робіть їх занадто товстими, але і не мельчите. Набагато краще буде, якщо в ході готування овоч збереже свою структуру, а не перетвориться на кашу, що неминуче при занадто тонкої нарізки.
  2. Натріть моркву на крупній тертці.
  3. Картоплю очистіть, видаліть “вічка”, якщо такі є, і наріжте аналогічно баклажанів.
  4. Вкладайте в миску мультиварки синенькі з картоплею, чергуючи їх між собою і трохи подсаливая. Зверху присипте все морквою. У такому вигляді поставте блюдо на режим “Випічка” (встановлений час 60 хвилин).
  5. Приблизно за 10 хвилин до моменту, коли мультиварка повинна дати сповіщальний сигнал про кінці приготування влийте в миску вершки. Так як овочі дадуть достатню кількість соку, розподілити рівномірно вершки в чаші у вас не складе труднощів. Зверху посипте все сиром і закрийте прилад для продовження готування.
  6. Подавайте страву з дрібно рубаною зеленню, прикрасивши за своїм розсудом.

Рецепт запіканки з баклажанів з фаршем

Дуже ситне блюдо, яке допоможе набратися сил на весь день.

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Кількість порцій: 12

Запеканка из баклажанов в мультиварке

Енергетична цінність

  • калорійність – 263.9 ккал;
  • білки – 20.2 г;
  • жири – 17.1 г;
  • вуглеводи – 7.4 р.

Інгредієнти

  • баклажани – 600 г;
  • цибуля ріпчаста – 200 г;
  • фарш м’ясний – 500 г;
  • яйце куряче – 3 шт.;
  • кетчуп або томатна паста – 3 ст. л.;
  • молоко коров’яче – 150 мл;
  • сир твердий – 100 г;
  • чорний перець (мелений) – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • зелень (петрушка + кріп) – 1 маленький пучок.

Порада: щоб отримати смачну запіканку, зупиніть свій вибір на змішаному фарш зі свинини і яловичини, в магазині він називається “Домашній”. Але все ж краще зробіть його самостійно, регулюючи кількість м’якоті і жиру за своїм уподобанням.

Покрокове приготування

  1. Баклажани вимийте і розріжте спочатку навпіл, а потім поперек пластинками. Обсмажте в мультиварці з додаванням соняшникової олії. Можливо, вам доведеться зробити кілька заходів, щоб кожен скибочку добре підрум’янилася.
  2. Очищений цибулю наріжте тонкими полуколечками і обсмажте все в тому ж маслі (баклажани поки перекладіть в миску), а після теж вийміть шумівкою з чаші приладу.
  3. Фарш змішайте із зеленню, сіллю і перцем.
  4. Укладіть на дно мультиварочной ємності спочатку баклажани, потім частину цибулі, злегка промажте томатним кетчупом і утрамбуйте половину фаршу. Повторіть шар.
  5. В окремому посуді змішайте яйце з молоком і тертим дрібненько сиром. Залийте отриману суміш поверх запіканки. Встановіть мультиварку в режим “Випічка” на 45 хвилин.

Запеканка из баклажанов в мультиварке

Порада: якщо у вашому приладі не передбачений режим випікання, то почитайте інструкцію до своєї техніки або прикладену книгу рецептів. Завжди можна підібрати підходящу аналогічну програму.

Мультиварка – безсумнівно, чарівний прилад, що дозволяє без особливих зусиль приготувати будь-які страви. Тому не забувайте використовувати цю помічницю в розпал овочевого сезону, щоб урізноманітнити свій стіл корисними і смачними запеканками зі свіжих баклажанів, томатів, перцю та інших щедрих дарів природи. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: