Запіканка – це універсальне блюдо, має величезну кількість варіацій, вона може бути і солодкою, так і м’ясною. Але в літньо-осінній сезон основу всіх подібних рецептів найчастіше становлять дешеві і доступні овочі. Сьогодні ми поговоримо про запіканці з баклажанами, але готувати її будемо не в духовці, як звикли, а за допомогою мультиварки – цього диво-приладу, який так полегшує життя на кухні.
- Рецепт запіканки з баклажанів з помідорами і сиром
- Рецепт запіканки з баклажанів з помідорами та болгарським перцем
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт запіканки з баклажанів з картоплею
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт запіканки з баклажанів з фаршем
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Рецепт запіканки з баклажанів з помідорами і сиром
Хочеться відмітити, що ця запіканка з баклажанів в мультиварці – відмінний варіант страви для пісного або низькокалорійного меню, тому як в списку інгредієнтів немає навіть соняшникової олії.
Порада: з обережністю поставтеся до вибору трав і спецій. Для кожного продукту є певні, більш відповідні до нього. Приміром, з баклажанами відмінно поєднуються майоран, запашний, червоний і білий перець, кріп, петрушка і естрагон.
Інгредієнти
- баклажани 300 г
- томати 200 г
- сир 100 г
- часник зубками 3 шт.
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- сіль за смаком
- трави сушені (будь-які) за смаком
На порцію
Калорії: 154.1 ккал
Білки: 8.2 р
Жири: 8.4 г
Вуглеводи: 11.6 р
Кроки 25 хв. Відео-рецепт
-
Тому як багато баклажани мають характерний гіркуватий присмак, їх необхідно попередньо підготувати. Для цього овочі пересипають сіллю, залишають на деякий час, а після споліскують. Але перш ніж приступати до цим маніпуляціям, гарненько помийте синенькі, видалите місце кріплення плодоніжки і наріжте кружечками, не перевищують в товщину 1 див.
-
Тепер подрібніть часник (можна пропустити через прес або дрібно нарубати ножем), наріжте кільцями ріпчасту цибулю і помідори. Сир натріть.
-
Коли всі інгредієнти готові, можна збирати “композицію”. Першим шаром викладіть цибулю, на нього – кружечки баклажанів, а зверху – томати. Присипте часничком з травами (не забудьте трохи посолити). Слідом покришіть сир. Якщо ви використовуєте більше продуктів, які в один рівень не викладаються – повторіть шари. Але головне, щоб на “шапці” страви все ж був сир.
-
Тепер закрийте каструлю, установіть пристрій на режим “Випічка” і таймер на 40 хвилин. По закінченні часу дайте запіканці трохи охолонути. Подавати її можна як в гарячому вигляді, притрусивши свіжою зеленню, так і в холодному в якості закуски.
Рада: до речі, про томатах. Краще, якщо ви знайдете грунтові помідори. Такі відрізняються від інших меншою кількістю рідини всередині і відмінною мясистостью.
Рецепт запіканки з баклажанів з помідорами та болгарським перцем
Більш ситний варіант страви знайде своїх шанувальників завдяки широкій овочевий “палітрі” і чудовому смаку.
Час приготування: 45 хвилин
Кількість порцій: 15
Енергетична цінність
- калорійність – 149.6 ккал;
- білки – 6.6 м;
- жири – 9.6 м;
- вуглеводи – 9.3 р.
Інгредієнти
- помідори – 500 г;
- баклажани – 600 г;
- перець солодкий – 150 г;
- сметана (20% жирності) – 200 г;
- лук зелений – 1 маленький пучок;
- часник зубками – 4 шт.;
- яйце куряче – 2 шт.;
- молоко коров’яче – 500 мл;
- сир твердих сортів – 150 г;
- сіль – за смаком;
- перець чорний (мелений) – за смаком.
Покрокове приготування
- Для початку відберіть овочі, крім зіпсовані. Добре промийте їх, потім подрібніть. Помідори з синенькими необхідно нарізати кружечками не більше сантиметра завтовшки, пір’я цибулі дрібненько порізати, перець нашаткувати соломкою (спочатку з нього потрібно витягти насіння).
- Тепер викладайте на дно чаші шари наступним чином: баклажани, помідори, болгарський перець. Пересипайте кожен з них невеликою кількістю зеленої цибулі. При необхідності повторіть шари кілька разів.
- В окремій мисці змішайте молоко (його потрібно злегка підігріти), сіль, сметану, перчик. Вбийте пару свіжих яєць і перемішайте віночком до однорідності. Додайте пропущений через прес часник і натертий дрібно сир.
- Отриманий соус влийте в чашу мультиварки так, щоб він повністю покривав овочі. Закрийте прилад і встановіть режим випічки. В середньому час приготування займе у вас від 40 до 50 хвилин.
Рецепт запіканки з баклажанів з картоплею
Ще один простий рецепт страви, яка є досить ситним і не вимагає доповнення з іншого гарніру.
Час приготування: 45 хвилин
Кількість порцій: 8
Енергетична цінність
- калорійність – 190.6 ккал;
- білки – 6.6 м;
- жири – 10.6 г;
- вуглеводи – 17.2 р.
Інгредієнти
- баклажани – 500 г;
- картопля – 300 г;
- вершки – 150 мл;
- сир твердий – 100 г;
- морква – 1 шт.;
- олія соняшникова – 40 мл;
- зелень (будь-яка) – 1 маленький пучок;
- сіль – за смаком.
Порада: для більш економічного рецепта можете замінити твердий сир звичайним плавленим сирком, який попередньо помістіть в морозильну камеру на кілька хвилин, щоб він злегка “схопився” холодом. Так вам буде набагато простіше терти його на тертці. Вершки можете використовувати будь-які, навіть нежирні 11%.
Покрокове приготування
- Наріжте молоденькі баклажани на шматочки у вигляді гуртків. Не робіть їх занадто товстими, але і не мельчите. Набагато краще буде, якщо в ході готування овоч збереже свою структуру, а не перетвориться на кашу, що неминуче при занадто тонкої нарізки.
- Натріть моркву на крупній тертці.
- Картоплю очистіть, видаліть “вічка”, якщо такі є, і наріжте аналогічно баклажанів.
- Вкладайте в миску мультиварки синенькі з картоплею, чергуючи їх між собою і трохи подсаливая. Зверху присипте все морквою. У такому вигляді поставте блюдо на режим “Випічка” (встановлений час 60 хвилин).
- Приблизно за 10 хвилин до моменту, коли мультиварка повинна дати сповіщальний сигнал про кінці приготування влийте в миску вершки. Так як овочі дадуть достатню кількість соку, розподілити рівномірно вершки в чаші у вас не складе труднощів. Зверху посипте все сиром і закрийте прилад для продовження готування.
- Подавайте страву з дрібно рубаною зеленню, прикрасивши за своїм розсудом.
Рецепт запіканки з баклажанів з фаршем
Дуже ситне блюдо, яке допоможе набратися сил на весь день.
Час приготування: 1 година 10 хвилин
Кількість порцій: 12
Енергетична цінність
- калорійність – 263.9 ккал;
- білки – 20.2 г;
- жири – 17.1 г;
- вуглеводи – 7.4 р.
Інгредієнти
- баклажани – 600 г;
- цибуля ріпчаста – 200 г;
- фарш м’ясний – 500 г;
- яйце куряче – 3 шт.;
- кетчуп або томатна паста – 3 ст. л.;
- молоко коров’яче – 150 мл;
- сир твердий – 100 г;
- чорний перець (мелений) – за смаком;
- сіль – за смаком;
- зелень (петрушка + кріп) – 1 маленький пучок.
Порада: щоб отримати смачну запіканку, зупиніть свій вибір на змішаному фарш зі свинини і яловичини, в магазині він називається “Домашній”. Але все ж краще зробіть його самостійно, регулюючи кількість м’якоті і жиру за своїм уподобанням.
Покрокове приготування
- Баклажани вимийте і розріжте спочатку навпіл, а потім поперек пластинками. Обсмажте в мультиварці з додаванням соняшникової олії. Можливо, вам доведеться зробити кілька заходів, щоб кожен скибочку добре підрум’янилася.
- Очищений цибулю наріжте тонкими полуколечками і обсмажте все в тому ж маслі (баклажани поки перекладіть в миску), а після теж вийміть шумівкою з чаші приладу.
- Фарш змішайте із зеленню, сіллю і перцем.
- Укладіть на дно мультиварочной ємності спочатку баклажани, потім частину цибулі, злегка промажте томатним кетчупом і утрамбуйте половину фаршу. Повторіть шар.
- В окремому посуді змішайте яйце з молоком і тертим дрібненько сиром. Залийте отриману суміш поверх запіканки. Встановіть мультиварку в режим “Випічка” на 45 хвилин.
Порада: якщо у вашому приладі не передбачений режим випікання, то почитайте інструкцію до своєї техніки або прикладену книгу рецептів. Завжди можна підібрати підходящу аналогічну програму.
Мультиварка – безсумнівно, чарівний прилад, що дозволяє без особливих зусиль приготувати будь-які страви. Тому не забувайте використовувати цю помічницю в розпал овочевого сезону, щоб урізноманітнити свій стіл корисними і смачними запеканками зі свіжих баклажанів, томатів, перцю та інших щедрих дарів природи. Приємного апетиту!