Якщо ви шукаєте, чим урізноманітнити свій раціон і порадувати домашніх, то обов’язково займіться приготуванням запіканки з синеньких і кабачків. Овочева і легка їжа в жарку погоду не напружує шлунок, добре засвоюється, а також залишає після себе чудові спогади!
Це цікаво: баклажани і кабачки дозрівають приблизно в один і той же час, але кардинально відрізняються як за складом та кольором, так і за смаком. У кабачків він більш нейтральний і ніжний, у той час як синенькі часто гірчать, особливо перезрілі. Який з овочів вибирати для запіканки – ваша особиста справа, можете використовувати відразу обидва!
Інгредієнти
- баклажани 500 г
- сир пармезан 300 г
- помідори 200 г
- сметана 300 г
- яйця курячі 2 шт.
- часник 2 зубчики
- петрушка 1 пучок
- олія соняшникова 20 мл
- вершковий сир 300 г
- крохмаль 100 г
- сіль 1 ч. л.
- перець чорний мелений 1 ч. л.
На порцію
Калорії: 283.3 ккал
Білки: 11.9 м
Жири: 20.6 р
Вуглеводи: 12.6 р
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
-
Якщо використовуєте для запіканки баклажан, то краще перестрахуватися і посипати його сіллю, щоб прибрати гіркоту. Для цього плід спочатку чистимо від шкірки, а потім нарізаємо кільцями. Посипане сіллю філе потрібно залишити на 30 хвилин, а після злити темний сік.
-
Поки синенькі відпочивають, займаємося підготовкою помідорів: на місці плодоніжки необхідно зробити хрестоподібний надріз, а потім залити окропом, щоб шкірка легко знялася.
-
Знімаємо шкірку і помідор ріжемо півкільцями.
-
З решти інгредієнтів готуємо заливку: яйця розбиваємо в глибоку миску і ретельно перемішуємо до однорідної маси за допомогою віночка.
-
Зелень дрібно нарізаємо і кладемо в миску. Додаємо сметану, крохмаль, вершковий сир.
-
Часник видавлюємо в ємність через прес.
-
Сир натираємо на тертці і половину отриманої стружки додаємо до заливання. Перемішуємо вміст миски. Сиплемо сіль і перець.
-
Синенькі промиваємо і викладаємо на рушник, щоб позбутися від зайвої рідини. Потім обсмажуємо їх на сковороді з додаванням олії до золотистого кольору. Викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
-
У чисту і суху ємність для запікання викладаємо по черзі інгредієнти, а кожен такий шар промазуємо заливкою. На самий низ кладемо баклажани, потім помідори, знову синенькі і так до кінця. Рецепт настільки різноманітний, що ви можете використовувати свої улюблені овочі: картопля, солодкий перець, морква, цибуля і т. д.
-
Коли добралися до кінця, зверху посипаємо блюдо залишилися сиром. Ставимо ємність в духовку, розігріту до 180 градусів і запікаємо їжу 30 хвилин.
Подавати таку смачну овочеву запіканку рекомендують зі сметаною і зеленню – перш ніж нарізати її на порції, краще дати їй трохи охолонути, щоб заливка не розповзлася. Подібна їжа не тільки ситна і смачна, але ще і дуже легка, тому підходить на кожен день, приємного апетиту!