Для вегетаріанців літо – золотий час, коли харчуватися одними овочами і фруктами можна з мінімальними грошовими витратами і вдосталь. Хто ще радіє в цей період, так це ті, хто на дієті. Особливо цінується прихильниками здорового харчування такий овоч, як кабачок.
Адже він хороший не тільки низькою калорійністю, але і низкою делікатесів, які з нього можна приготувати. Смачне, корисне і просте блюдо – запіканка з кабачків з помідорами і сиром. Пальчики оближеш!
Інгредієнти
- кабачки 500 г
- помідори 300 г
- твердий сир 150 г
- цибуля 100 г
- яйця 1 шт.
- вершки 100 мл
- борошно 20 г
- соняшникова олія 60 мл
- мелений чорний перець за смаком
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 186 ккал
Білки: 6.2 г
Жири: 14.3 р
Вуглеводи: 8.2 р
Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт
Овочі ретельно вимийте, витріть паперовим рушником і зріжте хвостики. Для цієї страви підійдуть як звичайні кабачки, так і цукіні. Поріжте їх на кружальця приблизно півсантиметра в товщину, присипте сіллю, перемішайте і дайте полежати півгодини.
Сік, який пустили овочі, злийте. Кожен кружечок умочіть в борошно і обсмажте на розпеченій соняшниковій олії буквально за пару хвилин з обох сторін. Ваша мета – підрум’янити кабачки, а не довести до готовності.
Помідори промийте, обдайте окропом і відразу ж занурте в холодну воду. Зробіть невеликий надріз і акуратно зніміть шкірку. Беріть помідори щільні, м’ясисті і менш соковиті, щоб після обробки окропом вони не втратили форму.
Наріжте помідори невеликими кубиками. Цибулю очистіть від лушпиння і поріжте тонкими кільцями.
Збийте яйце з вершками, посоліть і поперчіть.
Сир подрібніть за допомогою великої терки.
Деко з високими бортами змастіть соняшниковою олією і почніть викладати інгредієнти. Перший шар – кабачки, другий – помідори, третій – цибулю. Так чергуйте до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти. Верхній шар повинен бути з кабачків. Приблизно в середині зробіть прошарок з сиру.
Полийте сумішшю запіканку з яйця і вершків. Трохи посоліть і поперчіть.
Оберніть форму фольгою і відправте в прогріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин. Після цього вийміть форму, зніміть фольгу, посипте тертим сиром і відправте в духовку ще на 5 хвилин.
Готової запіканці дайте настоятися не менше півгодини прямо в духовій шафі. Подавайте до столу теплим.
Важливо: кабачки для запіканки вибирайте молоді і невеликого розміру. Інакше серцевина у них буде рихлим і з великими насінням, що зіпсує смак страви. Та й при смаженні такі кабачки будуть разлезаться.
Кабачкову запіканку можна урізноманітнити улюбленими спеціями або новими інгредієнтами. Яскравий смак і аромат вона придбає, якщо зробити один-два шари солодкого перцю. А набагато ситніше стане, якщо додати в неї м’ясний фарш або шматочки обсмаженого курячого філе.
Вдалих вам кулінарних експериментів і приємного апетиту!