Борщова заправка на зиму — 5 простих і смачних рецептів

Дана заготівля, так само як і розсольник зі свіжих огірків з перловкою на зиму – зручний варіант збереження овочів, радують наше око літа на прилавках або ще краще на грядках наших городів. З її допомогою ви легко і швидко приготуєте улюблений суп. Одним з плюсів такої заготовки є те, що її можна використовувати не тільки в якості заправки для борщу, але і у вигляді холодної закуски, а так само в якості гарніру до м’яса.

Якщо ви приділите 2-3 години в літній або осінній день для її приготування, то ви заощадите гроші і час, як мінімум 1 годину. Існує безліч варіантів приготування такої заготовки, з буряком, морквою, капустою і цибулею.

Сьогодні ми розберемо з вами 5 простих і смачних рецептів приготування заправки для борщу на зиму, ну, просто пальчики оближеш. А так само пропоную чудові рецепти лечо з болгарського перцю з томатною пастою.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

Борщова заправка з буряка на зиму — Дуже смачний рецепт

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

Інгредієнти:

  • Буряк – 600 гр.
  • Ріпчаста цибуля – 350 гр.
  • Помідори – 5 шт.
  • Солодкий перець – 350 гр.
  • Морква – 350 гр.
  • Рослинна олія – 1 стакан

Спосіб приготування:

1. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо невеликими кубиками.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

2. Солодкий перець промиваємо під проточною водою, очищаємо від насіння і плодоніжки і так само ріжемо дрібними кубиками.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

3. Томати промиваємо, вирізаємо плодоніжку, розрізаємо на 4 частини і пропускаємо через м’ясорубку.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

4. Моркву очищаємо і натираємо на крупній тертці.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

5. Буряк промиваємо і так само натираємо на крупній тертці.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

6. У сковороді розігріваємо 1/3 склянки рослинної олії і викладаємо цибулю, підсмажити його до м’якої прозорості.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

7. Слідом додаємо моркву і ще 1/3 склянки олії.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

8. Тушкуємо овочі разом 2 – 4 хвилини і викладаємо перець, вливаємо рослинне масло. Готуємо пару хвилин.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

9. Потім викладаємо інгредієнти в каструлю з товстим дном. Чекаємо закипання.

Порада: Для того, щоб буряк не втратила свій колір вливаємо в неї 25 мл 9% оцту і добре перемішуємо.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

10. Тепер додаємо в каструлю, потім вливаємо перекручені томати, ретельно перемішуємо.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

11. Всипаємо цукор, сіль і тушкуємо з напіввідкритою кришкою 30 хвилин після закипання. Періодично помішуємо, щоб всі овочі тушкувалися рівномірно.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

12. Через 30 хвилин вливаємо залишок оцту і не знімаючи з плити розливаємо по стерильним банкам.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

13. Закриваємо кришками, ставимо і закутуємо до повного охолодження.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

Приємного апетиту.

Овочева заправка для супу з капустою

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

Інгредієнти:

  • Буряк – 1 кг
  • Помідори – 1 кг
  • Перець болгарський – 500 гр.
  • Морква – 500 гр.
  • Капуста білокачанна – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Оцет 9% — 5 ст. ложок
  • Цукровий пісок – 1 ст. ложка
  • Сіль – 1 ст. ложка
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Томатна паста – 3 – 4 ст. ложки
  • Часник – головка

Спосіб приготування:

1. Помідори промиваємо, видаляємо плодоніжки, розрізаємо на 4 частини. Складаємо в глибоку каструлю.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

2. З перцю видаляємо насіння, плодоніжки і нарізаємо соломкою.

3. Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо півкільцями.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

4. Морква промиваємо, очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці.

5. Чищенную буряк нарізаємо соломкою.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

6. Всі овочі складаємо в каструлю з товстим дном.

7. Вливаємо олію, ставимо каструлю на плиту на середній вогонь, як тільки вміст закипить, перемикаємо на слабкий вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо 40-45 хвилин.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

8. В цей час шаткуємо капусту і стерилізуємо банки і кришки.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

9. Коли овочі закипіли вливаємо 9% оцет, ретельно перемішуємо і знову залишимо тушкуватися.

10. Минуло 45 хвилин, додаємо до овочів сіль, цукор, капусту, подрібнений часник, томатну пасту, перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин під кришкою.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

11. Овочі готові, знімаємо з вогню, розкладаємо по банках.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

12. Закриваємо кришкою, перевертаємо догори дном і залишаємо до повного охолодження. Приємного апетиту.

Рецепт заправки для борщу з морквою

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

Інгредієнти:

  • Буряк – 3 шт.
  • Помідори – 5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Олія – 125 мл
  • Сіль – 0,5 ст. ложки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перець – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Оцту 9% — 50 мл

Спосіб приготування:

1. Зверху у помідор робимо хрестової розріз, кладемо їх в глибоку чашку і заливаємо окропом. Потім знімаємо з них шкірку.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

2. Моркву очистити, крупно нарізаємо і відправляємо в блендер, перець розрізаємо видаляємо насіння і з’єднуємо з морквою (якщо у вас під рукою немає блендера, то можна натирати на крупній тертці).

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

3. Теж саме дію ми проробляємо з буряком. Промиємо, очистимо, крупно наріжемо і відправляємо в блендер.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

4. Всі інгредієнти відправляємо в каструлю.

5. Помідори розрізаємо, видаляємо серцевину і перетворюємо в сік (це можна зробити за допомогою м’ясорубки). Його так само виливаємо в каструлю мультиварки.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

6. Часник та цибулю очищаємо від шкірки і перемелюємо. Цей варіант підійде для тих, хто не любить відчувати цибулю шматочками. Так само додаємо в загальну чашу.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

7. Відразу ж додаємо сіль і вливаємо олію, все ретельно перемішуємо.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

8. Відправляємо в каструлю мультиварки включаємо режим «Гасіння» і вибираємо час 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності вливаємо оцет.

Порада: Перед тим, як додавати оцет варто спробувати на смак, у всіх смаки різні, можливо комусь захочеться додати цукор.

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

10. Потім розкладаємо по заздалегідь стерилізованим банкам, закручуємо їх, перевертаємо догори дном і закутуємо до повного охолодження. Приємного апетиту.

Смачна борщова заправка з болгарським перцем

Борщевая заправка на зиму — 5 простых и вкусных рецептов

Інгредієнти:

  • Морква – 1 кг
  • Ріпчаста цибуля – 1, 5 кг.
  • Болгарський перець — 1кг.
  • Помідор – 1 кг
  • Рафінована соняшникова олія – 300 мл
  • Сіль – 3 ст. ложки
  • Цукор – 200 гр.
  • Мелений перець – за смаком.

Спосіб приготування:

1. Для початку простерилизуем банки. Добре промиємо і высушим в духовці.

2. Овочі ретельно промиваємо під проточною водою, очистити від плодоніжок і позбавляємося від шкурок.

3. Буряк натираємо на крупній тертці, засипаємо цукром, добре утрамбовуємо і залишаємо хвилин на 15-20.

4. Моркву нарізаємо тонкою соломкою.

5. Цибулю шаткуємо півкільцями. Потім викладаємо на розігріту сковорідку з олією і тушкуємо 15 хвилин, постійно помішуємо.

6. Перець нарізаємо невеликою соломкою.

Порада: Перець беремо найкраще червоний або жовтий, зелений не підійде.

7. З помідорів знімаємо шкірку і прокручуємо через м’ясорубку.

8. Через 15 хвилин викладаємо в окрему сковороду і тушкуємо у власному соку.

9. Змішуємо тушкований цибулю і буряк, вливаємо до них отриманий томатний сік і згасимо 5 хвилин.

10. Через 5 хвилин додаємо болгарський перець, постійно помішуємо і чекаємо закипання, потім доводимо до готовності на це знадобиться 5 — 7 хвилин.

11. Слідом солимо, сахарим і перчимо. Тушкуємо все ще 5 хвилин.

12. Потім розкладаємо все по банкам і зверху додаємо по 1 ч. ложки оцту.

13. Порада: Після того, як заготівлю розклали по банкам, поставимо їх в духовку на 5 хвилин при температурі 150 градусів і прогріваємо. Завдяки такій процедурі на поверхні заготовки з’являється захисна скоринки, і вона може зберігатись 2-3 роки.

14. Закатуємо кришками, не перевертаючи закутуємо до охолодження. Приємного апетиту.

Відео про те, як приготувати заправку для борщу без оцту

Дана заправочка для борщу на зиму, приготовлена власноруч зі свіжих овочів – це справжня знахідка, надалі дуже полегшує підготовку. А яка це підмога для молодих господинь!

Приємного Вам апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: