Смачні солодкі помідори завжди розцінювалися як приклад кращих овочів. Вони входять до рецептури багатьох страв, на їх основі варять ароматні супи по всьому світу. Одним з найбільш поширених способів заготівлі томатів запас вважається закачування, яка представляє з себе два самостійних продукту – безпосередньо сам овоч і сік, який чудово вгамовує спрагу.
Ми представляємо вашій увазі не просто томати у власному соку на зиму, а трохи ускладнюємо завдання, пропонуючи приготувати їх без шкірки. Це зробить плоди ще більш ніжними і мегасочными.
Солоні помідори у власному соку
Це класичний і найпростіший рецепт засолки томатів з досить коротким списком необхідних продуктів.
Інгредієнти
- помідори грунтові 3 кг
- сіль кам’яна 100 г
- цукровий пісок 50 г
- помідори (недоспілі) 2 кг
На порцію
Калорії: 22.9 ккал
Білки: 0.6 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 5.1 г
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
- В першу чергу підготуйте банки. Оптимальний варіант – це ємності не більше 1 літра в обсязі. Їх необхідно промити з використанням кошти, сполоснути у великій кількості води, щоб на поверхні не залишалося піни, і потримати над парою близько 20 хвилин кожну.
- Добре промийте всі помідори. Частину у вас піде в основу, а великі або перезрілі знадобляться для томатної заливки.
- Приготуйте кілька тазиків або каструль, які висипте відсортовані помідори. В одну ємність не рекомендуємо укладати обидва виду, щоб потім не перебирати. Проколіть подекуди томати з цільної шкуркою і залийте окропом. Залиште на кілька хвилин.
- Тепер можете зливати воду і видалити шкірку.
- Складіть акуратно в підготовлені банки помідори, намагаючись не пом’яти ніжну м’якоть.
- Перестиглі плоди наріжте середніми шматками і подрібніть. Спосіб вибирайте будь-який. Це може бути як м’ясорубка, так і блендер.
- Перекладіть отриману масу в каструлю і доведіть до початку кипіння. Тепер зніміть з вогню і перетріть через дрібне сито, щоб позбутися від насіння і залишити виключно сік з м’якоттю.
- Знову поставте каструлю на плиту, проваріть 5 хвилин з сіллю і цукром, а після розлийте по банках. Намагайтеся, щоб сік проникав у всі порожні простору, але не доливайте до самого горлечка. У вас повинно залишитися приблизно 2 см вільного місця. Загорніть помідори в банці з допомогою спеціальної машинки залізними кришками.
Порада: з тим урахуванням, що ви готуєте томати без шкірки, з часом вони активно почнуть виділяти сік під дією високої температури заливки, тому рекомендуємо вибирати саме грунтові м’ясисті плоди.
Консервовані помідори у власному соку без оцту
Цей рецепт цікавий тим, що поєднує в собі не тільки свіжі нотки томатів, але і терпкість гірчиці і аромат хрону. Така заготівля стане незамінною для подальшого використання в різних соусах до м’ясних і рибних страв.
Кількість порцій: 26
Час приготування: 45 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 20.2 ккал;
- білки – 0.6 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 4.4 р.
Інгредієнти
- помідори середнього розміру – 2500 г;
- перець гострий – за смаком;
- цибуля ріпчаста (невеликий) – 1 шт.;
- смородиновий лист – 2 шт.;
- корінь хрону – 50 г;
- кріп, парасольки – 2 шт.;
- гірчичний порошок – 1 ст. л.;
- сіль кам’яна – 2 ст. л.;
- вода – 1500 мл
Покрокове приготування
- Стерилізуйте банки. Якщо збираєтеся заготовляти помідори в пів-літрових, то можете скористатися сучасним методом стерилізації, не вимагає довгого очікування – в мікрохвильовці. Для цього налийте в кожну баночку трохи рідини і, встановивши таймер на кілька хвилин, прожарте в приладі.
- На дно банки вистеліть листя смородини, нарізаний невеликими шматочками корінець хрону, часник і трохи гострого перцю. Щільно укладіть підготовлені томати, не доходячи до самого верху.
- Тепер підготуйте розсіл, який в подальшому настоїться на соках, виділяються плодами. Для цього розчиніть в холодній воді вказану кількість солі і процідіть рідину через декілька шарів марлі.
- Залийте сольовим розчином помідори, укладіть зверху цибулька і парасольками кріп.
- Укрийте все пластиковими кришками і залиште в кухні дня на 3. Коли розчин злегка помутніє і придбає колір томатів, переставляйте в холодильник або льох. Такі помідори вже можна буде дегустувати через 30 діб.
Важливо: для того щоб ваша заготівля зберігалася максимально довго та мала відмінні смакові якості, ні в якому разі не використовуйте хлоровану проточну воду. Найкраще набрати колодязної або свердловинної, але якщо немає такої можливості, пропустіть рідина через фільтр або купіть бутильовану.
Помідори у власному соку з оцтом
Досить простий рецепт приготування соковитих томатів без маринаду з ніжною фактурою і насиченим смаком.
Кількість порцій: 6
Час приготування: 30 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 31.4 ккал;
- білки – 0.6 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 7.3 р.
Інгредієнти
- помідори м’ясисті – 600 г;
- оцет столовий (9%) – 1 ст. л.;
- цукровий пісок – 1 ч. л.;
- кухонна сіль – 1 ст. л.
Покрокове приготування
- Зніміть з помідорів шкірку. Для того щоб вона легко відходила від м’якоті, обдайте овочі крутим окропом або помістіть в нього на пару хвилин, а після перекиньте в холодну воду.
- Наріжте часточками томати середнього розміру, укладіть в попередньо промиті з харчовою содою банки і утрамбуйте ложкою. В ході цих маніпуляцій виділиться досить багато соку.
- Поставте наповнені ємності у велику каструлю, простелив дно кухонним полотенчиком, залийте по плечики теплої води і варіть на помірному вогні 20 хвилин. Після засипте цукор, сіль і додайте оцту. Герметично закупорьте.
Це цікаво: якщо ви дотримуєте всі умови приготування закачування, а саме — ретельно промиваєте ємності і самі плоди, то додавання оцту необов’язково. У цьому випадку заготовки чудово збережуться, а ви зможете насолоджуватися взимку справжніми свіжими томатами.
Помідори без шкіри у власному соку – відмінна можливість нагадати собі в студену зиму про спекотне літо, просто діставши баночку із засіків. До всього іншого вони допоможуть урізноманітнити меню без особливих клопоту – навіть присмачивши їх доброю порцією сметани, ви отримаєте чудовий салат. Приємного апетиту!