ціцака гострий, солоний, перець по-вірменськи, по-грузинськи на зиму

Пекучий перець – дуже корисний і смачний овоч, але потрібно знати, як правильно його приготувати. Дуже цінує гострий перець гарячий вірменський народ, у якого варто повчитися секретам приготування закусок. Дізнайтеся, як зробити гострий, солоний перець по-вірменськи.

цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

Гострий перець на зиму по-вірменськи: рецепт з оцтом

Для приготування споконвічно вірменської заготовки використовується перець певного сорту з цікавою назвою «цицак». Зовнішній вигляд таких стручків відрізняється жовто-зеленим кольором і витягнутою формою. Хороший цей овоч тим, що не виходить нестерпно пекучим, а приємно гострим.

Порада: якщо у вас немає можливості знайти перець саме такого гатунку, не впадайте у відчай. Існує не один вид цього незаперечного овоча, який можна замаринувати таким же способом.

Інгредієнти

  • Перець гострий 700 г
  • Олія соняшникова 100 мл
  • Часник, зубки 1 шт.
  • Оцет столовий (9%) 20 мл
  • Цукровий пісок-20 г
  • Сіль кам’яна 1 ст. л.

На порцію

Калорії: 7.2 ккал

Білки: 0.3 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 1.5 м

Кроки 45 хв. Відео-рецепт

  • цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

    Добре промийте кожен перчик, але будьте обережні – не тріть очі! Не дарма ж перець вважається пекучим! Проколіть овоч в декількох місцях, щоб розсіл, в якому він буде зберігатися протягом зими, проник всередину стручка. Обрізати плодоніжки, щоб витягти насіння, не варто. Залиште овоч цілим.

  • цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

    Тепер закип’ятіть воду в каструлі і пробланшируйте в ній перчики близько 2 хвилин. Вони не повинні зваритися, а лише стати трохи м’якше. Після помістіть відразу в крижану воду – це дозволить призупинити процес обробки стручків високими температурами.

  • цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

    В стерилізовані баночки невеликого обсягу (прокип’ятіть їх у воді разом з кришками для загортання) викладіть чищені часточки часнику, а зверху щільно викладіть гіркі стручки.

  • цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

    Приготуйте маринад. Для цього в киплячу воду всипте цукор і сіль, добре перемішайте. Дочекайтеся, поки сипучі інгредієнти розчиняться, влийте оцет з маслом.

  • цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

    Залийте маринадом ваші гострі перчики і герметично загорніть ємності спеціальним ключем.

Це цікаво: існує ще один спосіб попередньої підготовки перцю. У цьому випадку стручки не варяться, а обсмажуються кілька хвилин з кожного боку на маленькому вогні.

цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

Рецепт солоного перцю «Цицак» по-вірменськи

Цей рецепт повністю збігається з приготуванням споконвічно вірменської закуски і дуже сподобається гурманам.

Кількість порцій: 157

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 5.2 ккал;
  • білки – 0.3 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 1 р.

Інгредієнти

  • перчик «Цицак» – 3 кг;
  • кріп, зелень – 1 пучок;
  • петрушка, зелень – 1 пучок;
  • зубчики часнику – 6 шт.;
  • сіль кам’яна – 250 р.

Покрокове приготування

  1. Якщо ви прагнете точнісінько повторити заготовку так, як це роблять вірменські господині, то вам варто трохи запастися терпінням. Тому в першу чергу потрібно залишити перець в теплому приміщенні на кілька днів. Не мийте попередньо стручки. Через зазначений час вони повинні злегка завять і скривиться. І коли ви побачите помітні зміни у зовнішньому вигляді овоча, можете приступати до подальшого приготування.
  2. Гострим ножем зробіть невеликий надріз у кожного плоду в районі хвостика. Це не тільки дозволить розсолу проникнути всередину для більш якісної засолювання. Завдяки цьому, перці не будуть спливати на поверхню.
  3. На дно каструлі або бочки покладіть зелень, яку заздалегідь обов’язково промийте, часник. Викладіть гострі стручки. В окремій ємності розчиніть 1/4 кілограми солі в 5 літрах води і залийте отриманим розчином овочі.
  4. Встановіть зверху тарілку відповідного діаметру або спеціальний дерев’яний круг, якщо такий є, зверху поставте вантаж і залиште в такому стані на пару діб. Після розкладіть по банках і прикрийте кришкою із поліпропілену.

цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

Важливо: судити про готовність заготовки цілком можна за кольором перців. Якщо з часом вони з зелених стали жовтуватими, то можете прибирати перці на місце постійного зберігання.

Навіть якщо ви не відносите себе до затятим шанувальникам гострої їжі, все ж поекспериментуйте. Така закуска відмінно пробуджує апетит. Особливо смачно такий перчик вживати вприкуску з наваристим запашним борщем. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

цицака острый, соленый, перец по-армянски, по-грузински на зиму

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: