Смородиновий джем часто бере участь в приготуванні різних страв. Особливою популярністю користуються зроблені з нього десерти. Червона, біла і чорна смородина сама по собі ягода дуже поширена, відома і улюблена багатьма. У середній смузі Україні смородинові кущі ростуть практично в кожному саду або городі.
Хтось більше любить смородину свіжу, іншим вона подобається у вигляді компоту, варення або солодкого джему. Так, безсумнівно, ягода з куща містить більшу кількість вітамінів і корисних речовин, ніж після теплової обробки. Але це не означає, що в джемі нічого хорошого немає взагалі. Якоюсь мірою зберігаються вітаміни групи В, А, РР, Е, З і багато корисні мікроелементи. Найкраще підходить для джему чорна і червона смородина.
Рецепт джему з червоної смородини
Інгредієнти
- смородина червона 1 кг
- цукор 1 кг
- вода ½ л
На порцію
Калорії: 244.15 ккал
Білки: 1.09 р
Жири: 0.37 р
Вуглеводи: 59.09 р
Кроки 50 хв. Відео-рецепт
-
Промиваємо смородину. Краще для цього скористатися ситом або друшляком, можна висипати ягоди в таз і промити їх у ньому. Але при такому способі воду бажано змінити 2-3 рази. Залишаємо ягоди стікати в друшляку. Після видаляємо гілочки, листочки, все зіпсоване і інше сміття.
-
Для варіння вкрай небажано використовувати алюмінієвий посуд. Ідеально підійде емальована каструля або таз. Пересипаємо туди висохлу смородину і ставимо на слабкий вогонь. Якщо ягоди погано дають сік (таке трапляється, коли вони зібрані в суху погоду або менш соковиті), то радимо додати півсклянки води.
-
Варимо смородину у власному соку 10-15 хвилин.Перекладаємо в сито і перетираємо через нього. У підсумку на сітці повинні залишитися тільки смородинові кісточки, а м’якоть і сік будуть окремо. Вони-то нам і потрібні.
-
В вийшло після всіх маніпуляцій пюре додаємо цукор, перемішуємо і варимо на самому повільному вогні протягом 15 хвилин. У ягоді достатньо природного пектину, тому нічого зайвого додавати не треба. На фото добре видно, що маса густа.
-
Джем з червоної смородини готовий! Залишилося тільки розкласти його по простерилизованным банкам, закатати і прибрати на зберігання в комору або льох.
Рецепт джему з чорної смородини
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 50
Енергетична цінність
- калорійність – 239.96 кКал;
- білки – 0.53 гр;
- жири – 0.16 гр;
- вуглеводи – 61.07 гр.
Інгредієнти
- смородина чорна – 1 кг;
- цукор – 1.2 кг;
- лимонна кислота – 0.5 ч. л.;
- вода – 0,5 склянки.
Покрокове приготування
- Першим ділом моєму і перебираємо смородину, видаляючи листочки, гілочки, зіпсовані плоди та інше сміття. Залишаємо ягоди стікати в друшляку.
- Після цього за допомогою дерев’яної товкачика переминаем ягоди в пюре. За інструкцією можна скористатися блендером або м’ясорубкою, але по-старому все-таки краще, так як при контакті з залізом руйнується вітамін С.
- Варять джем в емальованій каструлі (або тазі). Перекладаємо в неї ягідне пюре, вливаємо воду і тут же переставляємо посуд на повільний вогонь. Прогріваємо таким чином хвилин 10.
- Додаємо цукор. Робити це треба поступово. всипаючи його невеликими порціями в джем і при цьому постійно помішуючи.
- Після закипання варити ще 20-25 хвилин. Не забуваємо стежити, щоб не пригоріло. За 5 хвилин до готовності додаємо в каструлю лимонну кислоту.
- Коли джем звариться, розливаємо його по банках, закриваємо їх, ставимо кришками вниз і залишаємо приблизно на півгодини. Потім джем можна сміливо прибирати в комору або льох, де він і буде зберігатися до наступного сезону.
Вітамінний джем з чорної смородини, зварений за цим рецептом на зиму, готується і з’їдається в один прийом. Зручно влаштовувати його в маленькі баночки.
Рецепт варення з смородини за 5 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Кількість порцій: 50
Краще всього для рецепта “п’ятихвилинки” підходить чорна смородина або в крайньому випадку — червона. При бажанні можна навіть змішати обидва сорти. На тему таких швидких заготовок в мережі є багато відео, але принцип скрізь один.
Енергетична цінність
- калорійність – 256.00 кКал;
- білки – 0.55 гр;
- жири – 0.30 гр;
- вуглеводи – 64.38 гр.
Інгредієнти
- смородина чорна (або червона) – 1 кг;
- цукор – 1 кг;
- вода – 400 мл
Покрокове приготування
- Смородину спочатку промиваємо під струменем холодної води, використовуючи при цьому друшляк або сито. Відбираємо гілочки, листочки, зіпсовані ягоди. Після цього ще раз промиваємо і залишаємо стікати в друшляку.
- Змішуємо в каструлі воду з цукром, ставимо на повільний вогонь і варимо до тих пір, поки цукор не розчиниться.
- Додаємо в отриманий сироп ягоди і варимо протягом 5 хвилин (після закипання).
- Готовий джем в киплячому стані розливаємо по заздалегідь простерилизованным банкам. Герметично закорковуємо, ставимо догори дном і закутуємо в теплу ковдру. В такому стані заготівля повинна провести близько доби.
- На наступний день готовий солодкий делікатес можна сміливо прибирати в комору.
Особливості приготування з замороженої смородини
З ягід, які пройшли заморожування, солодкість буде не гірше, ніж свіжих. Перед тим як приготувати джем із замороженої смородини, ягоди природно треба розморозити. Краще робити це поступово, спочатку перекласти в холодильник, а через годину чи півтори дістати та продовжити разморозку при кімнатній температурі.
Коли ягоди відійдуть, треба нам’яти їх, засипати цукром і залишити на 1 годину настоятися. Після цього вже можна сміливо варити джем з чорної смородини, замороженої про запас.
Як виявилося, варити варення з смородини зовсім нескладно. Його зручно робити в скороварці або мультиварці, так як вони довго зберігають тепло. А ще в хлібопічці, яка сама стежить за тим, щоб нічого не підгоріло.
Звичайно, купити готовий джем в магазині ще простіше, але його склад і смакові якості викликають великі сумніви. Куди краще свій домашній джем, де тільки натуральні інгредієнти і ніякої додаткової хімії. Тому можна і навіть потрібно витратити влітку близько години, а потім, в холодний зимовий період, радувати себе і своїх близьких солодким смородиновим джемом. Приємного апетиту.