Джем з гарбуза – рецепти з апельсином і лимоном, з курагою

Гарбуз — це найпоширеніший і доступний овоч у багатьох країнах. В Америці традиційно на Хелловін їм лякають людей, ми ж не будемо займатися подібними дурницями, а згадаємо про рекордну кількість заліза і користь цього дієтичного плода.

Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

Гарбуз містить цінні мікроелементи і унікальні ферменти, що допомагають травленню. Приміром, дуже рідкісний вітамін T добре попереджає ожиріння. Розумні люди запікають цю велику ягоду в духовці, тиснуть сік, роблять киселі і компоти на зиму і просто так, варять з гарбуза джеми за різними рецептами. Найбільш вдалі з них ми наведемо нижче.

Як правильно вибрати гарбуз для джему

Для того щоб ваш десерт вийшов як можна апетитніше і ароматні потрібно відповідально підійти до вибору головного інгредієнта, а саме – гарбуза.

Для джемів і конфітюрів найбільш придатними є невеликі плоди вагою до 4 кг з пружною шкіркою без будь-яких видимих дефектів і пошкоджень. Також при виборі овоча необхідно звернути увагу на його колір і сорт – найкраще в даному випадку підійдуть гарбузики солодких сортів, що мають яскраво-помаранчеве забарвлення.

Класичний рецепт приготування

Порада: у кого є хлібопічка, той може скористатися нею, виставивши програму “Джем”. Прилад сам заважає і варить певну кількість часу. Єдине, треба додати 30 мл води, тому як в самому початку цукор може підгоріти навіть на антипригарном покритті.

Інгредієнти

  • гарбуз 1 кг
  • цукор 800 г
  • кориця ½ ч. л.
  • гвоздика-2 шт.

На порцію

Калорії: 20 ккал

Білки: 0.14 г

Жири: 0.03 г

Вуглеводи: 9.23 р

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

    Виберіть красиву і стиглий гарбуз, поріжте спочатку на великі шматки, а потім кубиками. Заздалегідь вийміть насіння.

  • Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

    Перемішайте з цукром і почекайте, коли виділиться сік. У товстостінній каструлі проваріть 10-15 хвилин на повільному вогні. Стежте, щоб не пригоріло.

  • Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

    Пропарену гарбуз подрібнити блендером або товкачиком і продовжуйте варити, встановивши слабке полум’я.

  • Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

    Додайте гвоздику і корицю і помішуючи, доведіть джем до стану готовності, що визначається так: якщо капнути на стіл або на тарілку краплю, вона не втрачає своєї форми.

  • Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

    Розлийте в чисті і висушені банки та загвинтіть стерильними кришками або загорніть.

Такий джем вживають з сиром на сніданок в дієтичному харчуванні. Смак у нього вище всяких похвал, трохи нагадує мед, і це вихід для тих, кому протипоказані продукти бджільництва.

Як зварити з апельсином і лимоном

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 50

Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

Енергетична цінність

  • калорійність – 20 кКал;
  • білки – 0.14 г;
  • жири – 0.03 г;
  • вуглеводи – 9.50 р.

Інгредієнти

  • гарбуз – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • апельсин – 1 шт.;
  • лимон – 2 шт.

Покрокове приготування

  1. Поріжте і почистіть гарбуз, зважте і додайте цукор. Залиште на півгодини.
  2. Пропустіть через м’ясорубку або блендер лимони і апельсини зі шкіркою, попередньо витягнувши кісточки.
  3. Проваріть гарбуз на повільному вогні 10 хвилин і додайте цитрусову масу. Тримайте на плиті, поки гарбуз не стане прозорою і м’якою.
  4. Пюрируйте і продовжуйте варіння на повільному вогні до готовності однорідної суміші.
  5. Коли джем стане тримати форму краплі, швидко розлийте його в підготовлені банки і закрийте стерильними кришками.

Варення з гарбуза з апельсином і лимоном, рецепт якого ми навели, це майже класика. На фото видно, наскільки він яскравий. Веселий сонячний колір захистить від осінньої хандри і зніме зимову втому. Плоди чудово доповнюють один одного, виходить дуже смачно, просто пальчики оближеш!

Смачний джем з курагою

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 50

Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

Енергетична цінність

  • калорійність – 20 кКал;
  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0.0 г;
  • вуглеводи – 8 р.

Інгредієнти

  • гарбуз – 1 кг;
  • цукор – 500 г;
  • курага – 250 г;
  • вода – 0,5 склянки;
  • лимон – 0.5 шт.

Покрокове приготування

  1. Почистіть і подрібніть на тертці гарбуз і проварити 20 хвилин з водою. Курагу приготуйте на пару або відварити в окремій каструльці до м’якості і пюрируйте.
  2. У проварену, м’яку гарбуз поступово додайте цукор і тримайте на повільному вогні.
  3. Через 10-15 хвилин введіть сік, вичавлений з половинки цитруса, і перемішайте з курагою. Проваріть ще 5 хвилин.
  4. Готовий джем з гарбуза з лимоном і курагою розкладіть по чистим баночках і закрийте кришками. Якщо збираєтеся вжити джем протягом 2 місяців, то можна допустити капронові.

Порада: цей дуже корисний овоч не володіє яскравими смаковими якостями, але відмінно відчуває себе в компанії зі спеціями, цитрусовими і імбиром. Так що обов’язково додайте їх на свій смак.

Простий варіант з яблуками

Час приготування: 2 години 20 хвилин

Кількість порцій: 165

Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

Енергетична цінність

  • калорійність – 43.2 ккал;
  • білки – 0.1 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 10.7 р.

Інгредієнти

  • гарбуз – 1.5 кг;
  • яблука – 1.5 кг;
  • лимон – 180 г;
  • цукровий пісок – 1.5 кг;
  • вода – 750 мл

Покрокове приготування

  1. Яблука і гарбуз старанно вимиваємо під струменем проточної струменя, обтираем насухо кухонними рушниками і чистимо від шкірки і насіння. Після чого м’якоть підготовлених таким чином продуктів подрібнюємо невеликими кубиками і переміщаємо у велику каструлю для варіння джему.
  2. Очищення від яблучок (шкірку і насінні коробки) переміщаємо в кухлик, заливаємо їх чистою фільтрованою водою і варимо на їх основі фруктовий відвар протягом 15 – 20 хвилин після початку бурління рідини.
  3. Через третину години отриманий відвар проціджуємо крізь дрібне кулінарне сито, заливаємо їм подрібнені продукти і варимо майбутній конфітюр на помірному полум’я до м’якості гарбуза і яблук – це займе близько півгодини.
  4. Поки є час, гарненько помийте лимони, потерши їх м’якою щіткою від харчового воску, зніміть з них теркою цедру і видавити весь сік.
  5. Коли 30 хвилин пройшло і продукти вже розм’якшилися, перебиваємо їх заглибним блендером до однорідної консистенції, вливаємо туди лимонний сік, засипаємо цедру і цукор-пісок і, старанно розмішати компоненти, уварюють джем до потрібної вам консистенції приблизно 20 – 35 хвилин.
  6. Готову солодкість розкладаємо по невеликим пропаренным баночках, укупориваем загвинчуються закрутками і, остудивши, прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Рецепт з додаванням яблук, лимона і волоських горіхів

Час приготування: 2 години 5 хвилин

Кількість порцій: 135

Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

Енергетична цінність

  • калорійність – 56.1 ккал;
  • білки – 0.3 г;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 12.8 р.

Інгредієнти

  • гарбуз – 1.5 кг;
  • яблука – 1.2 кг;
  • лимон – 180 г;
  • горіхи волоські очищені – 90 г;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • цукровий пісок – 1.5 кг.

Покрокове приготування

  1. Гарбуз і яблучка гарненько вимийте під краном з прохолодною водою, витріть, позбавляючись від зайвої вологи, почистіть від шкірки і серцевини з насінням і наріжте м’якоть невеликими кубиками однакового розміру.
  2. Перемістіть подрібнені шматочки гарбуза в товстостінну каструлю з антипригарним дном, засипте їх цукровим піском і залишити в такому вигляді на 30 хвилин, щоб овоч дав сік.
  3. Через півгодини відправте ємність на самий маленький вогонь і, постійно помішуючи, дочекайтеся повного розчинення всіх цукрових кристаликів.
  4. Як тільки це сталося, збільште полум’я до середнього значення і, як тільки маса закипить, засічіть 5 хвилин.
  5. По закінченні вказаного часу додайте до гарбузі подрібнені яблука і волоські горішки, розмішайте інгредієнти і протомите масу ще близько 15 хвилин. Після чого відразу ж зніміть з вогню і дайте повністю охолонути.
  6. Повторіть процедуру варіння ще три рази повністю ідентичним чином, киплять конфітюр на вогні по чверті години і потім охолоджуючи його. Єдиною відмінністю буде те, що перед крайнім, четвертим, разом необхідно буде додати в десерт свіжовичавлений лимонний сік і ванільний цукор.
  7. Готовий гарячий джем розподіліть по стерильною сухою склотарі, укупорьте прокип’яченими кришками і відправте остигати під тепле покривало.

Ароматний гарбузовий джем з цитрусовими нотками і корицею

Час приготування: 1 година 40 хвилин

Кількість порцій: 95

Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

Енергетична цінність

  • калорійність – 44.1 ккал;
  • білки – 0.2 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 10.8 р.

Інгредієнти

  • гарбуз – 1.5 кг;
  • мандарини – 420 г;
  • лайм – 80 г;
  • цукровий пісок – 900 г;
  • кориця – 10 р.

Покрокове приготування

  1. Гарбуз, як завжди, необхідно старанно помити, висушити, очистити від шкірки та насіння і нарізати невеликими довільними шматочками.
  2. Далі подрібнений овоч переміщаємо в чашу блендера і перебиваємо його до однорідної консистенції. Після чого дану масу перекладаємо в каструлю для варіння джему, засипаємо цукром-піском і наполягаємо протягом 45 хвилин.
  3. Не гаючи часу, займіться цитрусовими – їх слід вимити з використанням м’якої губки або щітки, щоб позбутися від воску, яким їх натирають для більш тривалого зберігання, зняти всю цедру за допомогою дрібної терки і видавити сік.
  4. Після 45 хвилин додаємо до гарбузової маси цедру і сік мандаринів та лаймів, а також мелену корицю і, перемішавши інгредієнти, відправляємо суміш на тихе полум’я. Варимо майбутній джем протягом 45 – 50 хвилин після появи на поверхні перших ознак закипання.
  5. Готове ласощі розкладаємо по підготовленим ємкостей, герметично закриваємо гвинтовими кришками і, остудивши, відправляємо на зберігання до решти консервації.

Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

Вибирайте свій рецепт і використовуйте варіанти у відповідності з нашими рекомендаціями або відео. Всі ці джеми готуються просто. Експериментуйте і додавайте свої нотки, і це буде саме ваш фірмовий сімейний гарбузовий джем. Балуйте сім’ю і удачі вам!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Джем из тыквы – рецепты с апельсином и лимоном, с курагой

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: