Грибна ікра з опеньків на зиму рецепти приготування

Лісові гриби з давніх пір щільно увійшли в наш раціон. Походи в ліс за грибами – прекрасний відпочинок і в той же час, спосіб урізноманітнити своє меню. А якщо врожай грибів дуже багатий, то можна зробити смачні заготовки на зиму і відчути холодним зимовим вечором аромат лісу і незвичайний смак грибної ікри. Знавці вважають, що підходящими грибами для ікри є опеньки. З ними заготівля виходить дуже смачною, ароматною і корисною.

Ікра з опеньків на зиму — прості і смачні рецепти

Рецептів цього делікатесу досить багато, пропонуємо вам спробувати все, щоб визначитися і знайти кращі для себе. Вважається, що чистити і мити гриби — це процес трудомісткий, особливо маленькі опеньки. Але результат цих праць з лишком окупить всі старання, тому беріться за приготування страви, від якого ваші домашні не зможуть відірватися, поки не з’їдять все до крапельки.

Грибна ікра з опеньків з морквою та цибулею

Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления

Інгредієнти:

  • Опеньки — 1,5 кг
  • Морква середня — 300 гр.
  • Ріпчаста цибуля — 300 гр.
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Перець духмяний горошок — 4 шт.
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Рослинна олія для обсмажування — 150 мл

Приготування:

Овочі та гриби ретельно помити і почистити.

Опеньки відваріть, після закипання хвилин 20-25.

Відварені гриби відкиньте на друшляк і пропустіть через м’ясорубку. Моркву і цибулю також пропустіть через м’ясорубку.

Нагрійте ємність для приготування на вогні і налийте 150 гр. олії, потім додайте цибулю і моркву. Обсмажте протягом 5 хвилин, потім додайте гриби.

Грибну масу посоліть, додайте спеції, лавровий лист, закрийте щільно кришкою. Поставте ємність на плиту. Вогонь збавте до мінімуму після закипання і тушкуйте 50 хвилин.

Банки для ікри підготуйте заздалегідь. Ще гарячу ікру розкладіть по банках, прикрийте кришкою, але не закручуйте.

Банки покладіть у велику каструлю, налийте води, щоб діставала до «плічок» і стерилізуйте протягом півгодини.

Зручно стерилізувати банки з грибною ікрою і в духовці. Для цього встановіть заготовки на листочок, прикрийте кришкою і поставте в холодну духовку. Увімкніть температурний режим на 110 градусів і стерилізують протягом 20 хвилин.

Потім дістаньте банки і закрутіть кришку.

Готову консервацію залиште до повного охолодження, а потім приберіть на зберігання.

Ікра з опеньків — самий смачний і простий рецепт покроково

Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления

Приготування ікри за цим рецептом не розраховане на тривале зберігання, так як заготівля готується без оцту і без стерилізації. З’їдати таку ікру краще протягом двох тижнів. Або розфасувати по пакетом і зберігати в морозильній камері до року.

Опеньки бажано брати великі, так ікра вийде смачніше і соковитіше.

Рецепт розрахований на 2 баночки по 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Свіжі опеньки — 1 кг
  • Ріпчаста цибуля — 300 гр.
  • Сіль — 1/2 ч. л.
  • Соняшникова олія без запаху — 100 гр.

Приготування:

  1. Великі опеньки очистити від бруду і ретельно помити під проточною водою.Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления
  2. У солоній воді відварити підготовлені опеньки протягом 30 хвилин.Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления
  3. Відкинути на друшляк і дати стекти воді.Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления
  4. Тим часом начистити ріпчасту цибулю, дрібно нарізати кубиками і згасити 5 хвилин на повільному вогні.Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления
  5. Відварені опеньки прокрутити через м’ясорубку і додати до цибулі. Тушкувати на повільному вогні протягом 20 хвилин.Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления
  6. Готову ікру з опеньків розкласти по стерилізованим баночках і закрити капроновими кришками. Зберігати в холодильнику.Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления

Грибна ікра з опеньків на зиму — рецепт без стерилізації

Для ікри вам знадобиться:

  • Опеньки — 2 кг.
  • Цибулю і моркву в рівних кількості по 0,4 кг
  • Сіль — за смаком
  • Горошини чорного перцю – 10 шт.
  • Рослинне масло – 300 гр.
  • Листи лаврушки — 4 шт.
  • 1/2 ч. ложки червоного меленого перцю
  • Столовий оцет (9%) — 1 ст. л.

Приготування:

  1. Промийте і очистіть 2 кг свіжих опеньків і відваріть їх протягом півгодини. Потім воду злийте.
  2. Наріжте кубиками цибулю і моркву, потім обсмажте до золотистого кольору в 150 гр. соняшникової олії.
  3. Після пропустіть овочі через м’ясорубку разом з грибами.
  4. Грибну суміш покладіть в казан, додати олію і спеції. Посоліть і тушкуйте близько години на самому повільному вогні. Потім додайте оцет і тушкуйте ще 10 хвилин.
  5. Підготуйте банки і не забудьте їх простерилізувати. Гарячу ікру розкладіть по банках і закупорьте кришками.

Не забудьте укутати готову консервацію і залишити в такому вигляді до повного охолодження.

Зберігати ці консерви краще в прохолодному місці.

Рецепт ікри з опеньків на зиму з часником через м’ясорубку

Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления

Для такої ікри потрібно мінімальний набір продуктів:

  • для кожного кілограма грибів – 300 гр. лука,
  • часник — 3 зубчики,
  • рослинне масло — 1/2 склянки,
  • сіль і перець за смаком.

Ретельно вимиті гриби відварити протягом 10 хвилин, потім злити воду, налити свіжої води і варити ще чверть години, а потім готові відкинути гриби на друшляк.

Варені гриби пропустити через м’ясорубку або подрібнити блендером. АЛЕ багатьом не подобається занадто пюре подібна ікра, оскільки в дрібненькі шматочки грибочків зберігається більше смаку.

Цибулю обсмажити до м’якості і подрібнити разом з часником на м’ясорубці.

У казан наливаємо рослинне масло без запаху, викладаємо овочі і гриби. Потім солимо, посипаємо спеціями і тушкуємо хвилин 40-45.

Пікантна ікра готова, її можна розкласти по готовим банкам і закрити поліетиленовими кришками.

Вона добре зберігається в прохолодному місці, а часник надає їй оригінальний смак.

Грибна ікра з опеньків з помідорами — рецепт на зиму

Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления

Така ікра готується кількома способами, рекомендуємо приготувати за різними рецептами по одній – дві баночки, щоб правильно визначитися з вибором.

На 1 кг опеньків вам потрібно:

  • Цибуля – 400 г,
  • Морква – 200 г,
  • Томати ( можна перезрілі)- 500 г,
  • Сіль, перець за смаком,
  • Пісне масло – 200 гр.

Приготування:

  1. Опеньки відваріть не більше 20 хвилин, а потім злийте рідину і пропустіть їх через м’ясорубку. Покладіть в сковороду з товстими стінками і тушкуйте протягом 20 хвилин.
  2. Різаний лук, терту моркву і подрібнені помідори підсмажте на олії чверть години.
  3. Потім змішати гриби і овочі у великій посуді, додайте сіль і перець. За бажанням можна додати інші спеції за смаком. Гасити не менше 30 хвилин.

Банки ретельно вимийте і стерилізуйте пором. Розкладіть у них готову ікру і стерилізуйте знову протягом чверті години.

До речі, деякі господині рекомендують поекспериментувати з приготуванням ікри. У неї при гасінні можна додати кілька ложок майонезу (тільки жирного) і тоді потрібно збільшити час готування на 10 хвилин. Замість помідорів можна взяти 300 гр. густий насиченою томатної пасти, а якщо любите гостре, то налийте в страву за п’ять хвилин до закінчення готування 40 гр. столового оцту (винного).

Така ікра чудово зберігається і дуже швидко з’їдається.

Ікра з опеньків на зиму — рецепт в мультиварці

Мультиварка сильно спрощує життя сучасним домогосподаркам. З її допомогою можна приготувати безліч смачних страв і навіть заготовок на зиму, не прикладаючи особливих зусиль. А якщо ваша кухня забезпечена ще і кухонним комбайном, то важка пора заготовок перетворюється в суцільне свято.

Інгредієнти:

  • Відварені опеньки — 1 кг
  • Очищений цибулю і моркву — по 150 гр.
  • 2 -3 зубчики часнику
  • Столовий оцет (9%) — столова ложка
  • Пісне масло 200-250 гр.
  • Сіль, перець — за смаком
  • Листи лаврушки — 2 шт.

Приготування:

Очищені гриби відварюємо півгодини, потім зливаємо поду і готуємо смачну ікру.

У чашу мультиварки наливайте половину олії і викладаємо нашатковану моркву і нарізану цибулю. Встановлюємо режим «Випічка» на 30 хвилин. В цей самий час потрібно гриби пропустити через м’ясорубку і віджати набігаючу рідина.

Коли режим мультиварки закінчився, виймайте з неї овочі і також пропустіть через м’ясорубку. Все накопичене в чаші масло зливайте в гриби. Потім укладайте в будь-якому порядку в каструлю гриби і овочі, додайте спеції, олію і знову включайте режим «Випічка» на 20 хвилин. По закінченні додайте часник, чавлений під пресом, оцет і знову тушкуйте 10 хвилин.

Коли ікра готова, розкладайте її по банках. Зберігати її потрібно в холодному місці, краще в холодильнику, кілька місяців.

Як правильно зберігати ікру з опеньків

Грибная икра из опят на зиму рецепты приготовления

Якщо порушувати правила зберігання будь-яких домашніх заготовок, то консервація може стати НЕ безпечною для здоров’я. А праці зусилля будуть витрачені даремно. Тому важливо дотримуватися правил зберігання грибів:

  • Грибну ікру можна зберігати в замороженому вигляді в морозильній камері, упакувавши в невеликі порційні пакети. У морозильній камері ікра може зберігатися близько року, але після розморожування її слід відразу ж спожити;
  • А можна зберігати і у вигляді консервів у скляних банках у темному і прохолодному місці.
  • Відкриту ікру можна зберігати в холодильнику не більше 5 діб;
  • Якщо ви приготували ікру без стерилізації, то обов’язково зберігайте її в холодильнику або холодному підвалі;
  • Якщо ви виявили, що кришка баночки здулася, то негайно викидайте її, не шкодуючи.
  • Не зберігайте ікру більше року.

Страви з грибів дуже смачні в будь-якому вигляді: мариновані, варені, смажені, а ікра завжди виручить, якщо несподівано прийшли гості. З неї можна приготувати ніжні тарталетки, начинити перець або помідори, приготувати рулет або додати у фарш для яєць, млинців або котлет. Незрівнянні виходять і пиріжки з картоплею з додаванням ікри.

Але і без гостей така страва довго не затримається в холодильнику, ваші домочадці будуть із задоволенням пригощалися ароматним даром лісу.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: