Яблучний джем – простий рецепт в домашніх умовах на зиму, як приготувати в мультиварці

Яблуко – один з тих небагатьох фруктів, які можна зберігати тривалий час і ласувати ними у свіжому вигляді навіть взимку. Але в процесі зберігання вони втрачають свої корисні властивості, так і смак їх з часом вже не такий насичений.

Звичайно, свіжі яблука продаються на ринку круглий рік, але краще з літа або осені подбати про заготовки на зиму. Як приготувати варення з яблук в домашніх умовах, можна варити його без цукру і як урізноманітнити смак цього десерту, читайте далі.

Джем з яблук: класичний рецепт

Перш ніж щось вигадувати, щоб здивувати домочадців незвичайним смаком, варто навчитися правильно готувати варення з яблук за класичним рецептом.

Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

Важливо: у списку інгредієнтів вказана вага яблук, вже очищених від шкірки і серцевини.

Для яблучного джему найкраще годяться пухкі яблука, які швидко розварюються, перетворюючись на однорідну масу ще до того, як їх перетираешь через сито. Це такі сорти, як Папіровка і Білий налив. Але можна використовувати також і Антонівку. Цей сорт вважається одним з найкращих для приготування варення, оскільки володіє насиченим смаком.

Інгредієнти

  • яблука 1 кг
  • цукор-500 г
  • вода ½ л

На порцію

Калорії: 32 ккал

Білки: 0.1 г

Жири: 1 г

Вуглеводи: 8 г

Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт

  • Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

    Яблука гарненько вимийте і обсушіть з допомогою паперового рушника. Очистіть від шкірки. Видаляти треба дуже тонкий шар. Виріжте серцевину. Очищення не викидайте, вони вам знадобляться.

  • Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

    Помістіть шкірку і серцевини в металеву ємність, залийте водою, поставте на повільний вогонь і кип’ятіть протягом 15 хвилин, не накриваючи кришкою.

  • Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

    Поки готується яблучний відвар, очищені плоди поріжте на маленькі шматочки, складіть у посуд, в якому будете варити джем. Краще всього для цих цілей годяться чавунні казани і алюмінієві каструлі.

  • Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

    Посипте фрукти цукром і ретельно перемішайте. Відкладіть їх приблизно на годину. В цей час процідіть відвар з яблучних лушпиння. Влийте його в ємність з яблуками.

  • Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

    Поставте майбутній джем на середній вогонь і тушкуйте, поки він не почне загусати. Не зменшуйте нагрівання, навіть якщо маса буде сильно вирувати. Через 15 хвилин від початку варіння шматочки яблук стануть напівпрозорими і почнуть розварюватися.

  • Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

    З цього моменту джем потрібно довго варити відміну від варення-п’ятихвилинки. Скільки? До тих пір, поки він не буде достатньо густий, не менше 30 хвилин. Консистенцію добре видно на фото вище. Також можна використовувати блендер під час варіння.

  • Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

    Расфасуйте джем по чистим банкам, накрийте кришкою і тримайте в підвалі або холодильнику. Приділіть увагу стерилізації банок. Якщо всередині залишаться бактерії, то всі заготовки можуть роздутися.

Важливо: в процесі варіння масу потрібно регулярно помішувати, щоб вона не пригоріла до дна посуду. Також періодично знімайте утворюється при закипанні пінку. Якщо джем робити з желатином, він буде більш густий.

Щоб урізноманітнити смак яблучного джему, можете додати в нього трохи кориці або будь-який інший прянощі. Приторную солодкість прибере сік лимона.
Більш докладно дивіться відео:

Яблучний джем: ні грама цукру

Джем з яблук з-за високого вмісту глюкози не можна вживати в їжу людям, що страждають цукровим діабетом. Але є рішення: можна приготувати яблучний джем без цукру.

Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

Час приготування: 2 години

Кількість порцій: 40

Енергетична цінність

В порції готового продукту міститься:

  • білки – 0.1 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 2.3 м;
  • калорійність – 9 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 1 кг;
  • вода – 200 мл

Порада: оскільки у цей рецепт не входить цукор, краще використовувати для нього солодкі сорти яблук, а не кисло-солодкі.

Покрокове приготування

  1. Яблука вимийте, обсушіть, очистіть від шкірки і серцевини.
  2. Поріжте очищені фрукти на дрібні шматочки або пропустіть через м’ясорубку, залийте водою і кип’ятіть протягом 20 хв. Коли варені яблука охолонуть, перетріть через сито або блендером і знову поставте на вогонь.
  3. Яблучне пюре варіть на повільному вогні, регулярно помішуючи, до тих пір, поки не загусне до потрібної вам консистенції.
  4. Розкладіть готовий джем по банкам, накрийте кришкою, поставте на них затискачі і помістіть в каструлю, на дно якої попередньо потрібно постелити м’яку тканину.
  5. Залийте банки водою. Зробити це потрібно так, щоб вона на 2 см не діставала до кришок. Стерилізуйте банки з джемом протягом півгодини.
  6. Після цього банки закатайте. Дайте їм охолонути, а потім приберіть в прохолодне темне місце.

Порада: якщо солодощі вам все ж недостатньо, а вживати цукор з якихось причин вам протипоказано, можна використовувати замість нього фруктозу.

Яблучно-апельсиновий джем

Додати яблучного джему можна більш екзотичний смак, якщо приготувати його з апельсинами.

Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

Час приготування: 2 години

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

В порції готового продукту міститься:

  • білки – 0.1 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 9 м;
  • калорійність – 36 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 0.5 кг;
  • апельсини – 300 г;
  • цукор – 0.5 кг;
  • вода – 200 мл

Покрокове приготування

  1. Яблука вимийте, очистіть від шкірки, видаліть серцевину і поріжте на дрібні шматочки.
  2. Апельсини від шкірки не очищайте. З допомогою терки зніміть з них цедру. Вона ще стане в нагоді в процесі приготування джему. Розділіть на часточки, видаліть кісточки і перегородки (плівки). Вони віддають гіркоту, тому їх небажано.
  3. Нарізані яблука залийте водою, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і тушкуйте протягом 20-30 хв. Час приготування залежить від того, наскільки пухкого сорти ви використовуєте яблука.
  4. Готову масу остудіть, протріть через сито або перетворити в пюре за допомогою блендера.
  5. Отриману масу знову поставте на вогонь, додайте цукор, підготовлений апельсин і апельсинову цедру.
  6. Варіть до тих пір, поки джем не загусне до потрібної вам консистенції. При цьому необхідно постійно помішувати.
  7. Гарячий джем розкладіть по стерилізованим банкам і закатайте.
  8. Після повного охолодження надішліть на зберігання в темне прохолодне місце.

Особливості приготування в мультиварці

Яблочный джем - простой рецепт в домашних условиях на зиму, как приготовить в мультиварке

Приготувати яблучний джем можна в скороварці, мікрохвильовій печі, але краще в хлібопічці або мультиварці. Якщо на вашому пристрої немає спеціального режиму “варення”, готувати його потрібно або в режимі “гасіння”, “суп” або “випічка”. У першому випадку джем вийде рідкуватим. Так що краще спочатку 30 хвилин готувати режимі “суп” або “випічка”, а потім включити “гасіння”. Час приготування залежить від кількості і потужності пристрою. Про готовність судіть по консистенції.

Важливо: дотримуйтесь рекомендації з інструкції по застосуванню для вашої моделі мультиварки.

Яблучний джем – смачне і корисне ласощі, яке можна їсти з чаєм замість меду або класти в випічку. Як би ви її не використовували, яблучний джем домашнього приготування завжди буде вигравати в порівнянні з магазинними. А як ви переконалися, рецепт простий. Так що не полінуйтеся з літа подбати про те, щоб взимку на вашому столі був смачний і корисний десерт. Вдалих вам заготовок і солодкої зимівлі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: