Як маринувати гриби на зиму в банках – простий рецепт без стерилізації, покрокова інструкція з фото найсмачніших хрустких грибів

Гриби ростуть у наших лісах з початку літа до пізньої осені. Всі їх види придатні для вживання в їжу. Саме тому з цих дарів природи роблять велику кількість смачних страв, як повсякденних, так і святкових. Щоб мати таку можливість круглий рік, багато господині заготовляють гриби рижики на зиму різними способами. Їх маринують, солять і заморожують.

Сьогодні ми розглянемо покроково один з популярних методів заготівлі і розповімо, як маринувати гриби на зиму в банках. Дивіться наші поради з фото.

Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

Рецепт заготівлі рижиков гарячим способом

Даний варіант передбачає термічну обробку продукту і заливку гарячим маринадом. Це самий популярний і простий рецепт заготівлі грибів на зиму, при цьому він дуже смачний – ваші гості будуть просто пальчики облизувати!

Інгредієнти

  • Рижики 2 кг
  • Вода 2 л
  • Рослинна олія: 6 ст. л.
  • Оцет столовий 9% 60 мл
  • Кріп 4 гілочки
  • Сіль 6 ч. л.
  • Часник 7 зубчиків
  • Лист лавровий 2 шт.
  • Чорний перець горошком 16 шт.

На порцію

Калорії: 10.9 ккал

Білки: 1 г

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 0.8 м

Кроки 50 хв. Відео-рецепт

  • Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

    Добре чистимо та миємо гриби від бруду і сміття (листя, землі).

  • Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

    Беремо емальовану каструлю і пошарово кладемо в неї рижики. Заповнюємо цю посуд чистою водою.

  • Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

    Ставимо на вогонь, чекаємо, поки не почнеться процес кипіння. Піну потрібно зняти, а потім варити ще близько 20 хвилин на невеликому вогні. Викладаємо гриби на друшляк.

  • Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

    В окрему ємність наливаємо чисту гарячу воду. Потрібно її посолити, покласти в неї перець, олію, лавровий лист, кріп і часник. Готувати суміш 5 хвилин.

  • Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

    Далі, кладемо гриби в маринад і варимо близько 15 хвилин. Додаємо оцет і кип’ятимо гриби ще 5 хвилин.

  • Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

    Беремо стерилізовані банки, викладаємо в них рижики, а потім заливаємо маринадом.

  • Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

    Закатуємо ємності кришками і ставимо остигати. Після цього їх можна буде забрати в темне прохолодне приміщення.

Порада: щоб рижики вийшли хрусткими, в маринад додають кілька порічкових листочків. Попередньо їх потрібно вимити, висушити і обдати окропом.

Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

Рецепт хрустких рижиков на зиму з тархуном

Цей варіант передбачає приготування солоних грибів з додаванням оригінальних спецій і трав, за рахунок чого вони виходять хрусткими і пряними. Найсмачніший рецепт зазвичай включає листя смородини.

Важливо: мариновані гриби допускається зберігати і вживати не більше півроку, потім вони починають псуватися, а такий продукт дуже небезпечний.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • калорійність – 19.1 ккал;
  • білки – 1.4 м;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 2.2 р.

Інгредієнти

  • рижики – 3 кг;
  • смородинові і вишневі листя – 5 шт.;
  • чорний перець горошком – 16 шт.;
  • сіль – 2.5 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • часник – 15 зубчиків;
  • гвоздика – 4 шт.;
  • вода – 1.5 л;
  • оцтова есенція 70% – 3 ст. л.;
  • гілочки тархуну – 2 шт.;
  • перець чилі – 0.5 шт.

Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

Покрокове приготування

  1. Ретельно миємо гриби, чистимо, видаляємо пошкоджені місця. Якщо гриби великі, їх треба порізати на частини, а маленькі можна використовувати цілком.
  2. Відкидаємо гриби на друшляк і залишаємо, щоб рідина стекла.
  3. Листя смородини обдаємо окропом і висушуємо. Це можна зробити, виклавши їх на паперовий рушник.
  4. Кидаємо гриби в каструлю з водою і варимо 10 хвилин. Обов’язково потрібно знімати піну.
  5. Кладемо в окрему посуд гвоздику, часник, цукор, лавровий лист, перець, сіль.
  6. Додаємо в суміш гриби, і після закінчення 20 хвилин вливаємо оцет, знімаємо їх з плити.
  7. В стерилізовані банки викладаємо гриби, заповнюємо ємності маринадом. На дно попередньо потрібно покласти за листком лавра, смородини, вишні, подрібнений перець чилі і кілька платівок часнику.
  8. Ємності нещільно закриваємо кришками. Беремо каструлю, кладемо на дно рушник, набираємо в неї гарячу воду, опускаємо туди банки. Рідина повинна бути їм “по плечики”. Це потрібно для додаткової стерилізації. Кип’ятимо тару об’ємом 0.5 л 10 хвилин, а літрову – 15.
  9. Закочує банки, перевертаємо догори дном. Остуживаем і прибираємо заготовку в прохолодне місце для зберігання.

Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

Порада: надалі мариновані гриби використовують не тільки як закуску, але і як доповнення або навіть основа для багатьох страв-салатів, супів, соусів, рагу, пирогів.

Мариновані гриби – чудовий делікатес, який готують в домашніх умовах. Він дуже смачний і добре поєднується з рибою, м’ясом, відварною та смаженою картоплею та іншими першими і другими стравами. Також заготівля буде прекрасним доповненням до святкового столу. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как мариновать рыжики на зиму в банках - простой рецепт без стерилизации, пошаговая инструкция с фото самых вкусных хрустящих грибов

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: