Як приготувати гриби гливи: смачні і правильні рецепти приготування в духовці

З усього царства грибів чомусь гливи завжди залишаються в тіні. Багато вважають, що у них не такий яскравий смак, як у побратимів, що вони дуже щільні, скільки їх готуй. Але гливи нітрохи не гірше інших грибів: у них приблизно стільки ж білка, вони так само насичені полісахаридами, які не дають розвиватися раковим клітинам, і ще величезною кількістю вітамінів і мінералів.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Та й готувати гливи можна по-різному: маринувати, солити, запікати, тушкувати, смажити. З них роблять навіть відбивні, які не відразу відрізниш від м’ясних! Про те, як смачно приготувати гриби гливи, і піде мова. А для наочності ми супроводили рецепти фото і відео.

Правила вибору

Перш ніж приготувати гриби, їх потрібно правильно вибрати. Глива — найбезпечніший з усіх видів, оскільки на відміну від інших не має помилкових аналогів. Але це не означає, що можна безтурботно ставитися до вибору цих грибів при покупці. Обов’язково звертайте увагу на наступні моменти:

  1. Якісні гливи мають однорідний, рівний сірий колір. У грибів, які починають псуватися, з’являється жовтий відтінок.
  2. На капелюшку не повинно бути тріщин.
  3. Структура глив досить щільна, так що якщо гриб при легкому натисканні кришиться, обходьте такі екземпляри стороною.
  4. Зверніть увагу на зріз ніжки: він повинен бути білим, а якщо потемнів, значить, гриби зібрані досить давно і такі краще не купувати.

До приготування

Перш ніж пускати гливи в якусь страву, їх потрібно правильно до цього підготувати. І чим швидше, тим краще, тому що термін зберігання у свіжому вигляді — лише доба.

Якщо ви не збираєтеся пускати в справу гливи в день покупки, згадайте, що їх можна заморожувати. Підготувати ці гриби до заморожування так само просто, як і до варінні або смаженні.

Оскільки вони ростуть на пнях і деревах, ці гриби завжди чисті. Але все одно потрібно змити пил. Для цього достатньо викласти їх у друшляк і потримати пару хвилин під холодною проточною водою. Потім дайте їй стекти, розкладіть грибочки на паперовому рушнику і дочекайтеся, поки обсохнуть.

Часто гливи продаються з міцелієм. У цьому випадку вам потрібно буде розділити їх, акуратно зрізавши кожен гриб. Після цих нехитрих процедур продукт готовий до заморожування, смаження, запікання і іншим способам приготування.

Важливо: коли будете використовувати заморожені гливи, розморожуйте їх, переклавши в холодильник. Також уникайте повторних заморозок, інакше гриб буде непридатним для вживання в їжу.

Мариновані печериці на зиму

Хороший спосіб зберегти гриби запас і отримати вже готову закуску — замаринувати їх. Варіантів, як це зробити, досить багато, так що давайте покроково розберемо класичний.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Інгредієнти

  • гливи 2 кг
  • оцет 9% 100 мл
  • часник 5 зубків
  • лавровий лист 5 шт
  • гвоздика 8 шт.
  • чорний перець-горошок 6 шт.
  • запашний перець-горошок 6 шт.
  • насіння кропу 10 г
  • сіль 20 г
  • цукор 80 г
  • вода 1 л

На порцію

Калорії: 41 ккал

Білки: 3 р

Жири: 0.6 м

Вуглеводи: 5.8 м

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

    Відокремте гливи одну від іншої, акуратно зрізавши їх з міцелію. Промийте під проточною водою і дайте добре обсохнути.

  • Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

    Укладіть гриби у велику каструлю. Якщо трапляються занадто великі, розділіть їх на кілька частин. Залийте водою.

  • Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

    Почистіть часник, кожен зубок розріжте навпіл і відправте в каструлю з вешенками.

  • Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

    Додайте туди ж сіль, цукор і всі спеції. Поставте посуд на великий вогонь. Як тільки маринад почне кипіти, зменшіть полум’я до мінімального і варіть 15 хв.

  • Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

    Влийте оцет і потримайте на плиті ще хвилин 5. Після цього виловите гливи шумівкою і розкладіть по стерилізованим баночках.

  • Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

    Каструлю з маринадом поверніть на плиту, доведіть до кипіння і відразу ж залийте їм грибочки в банках. Загорніть кришками, поставте шийкою вниз і укутайте. Коли гливи мариновані охолонуть, скиньте їх у підвал.

Важливо: для варіння грибів в маринаді беріть каструлю з ідеально чистими стінками, без слідів накипу і вапняного нальоту. Інакше в процесі кип’ятіння з оцтом всі забруднення відділяється від стінок і потраплять в маринад.

Як приготувати гливи з картоплею в мультиварці

Саме просте і смачне поєднання — гриби з картоплею. Можна приготувати гливи таким чином в мультиварці.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • білки – 3.7 м;
  • жири – 5.1 м;
  • вуглеводи – 15.8 м;
  • калорійність – 124 ккал.

Інгредієнти

  • гливи — 600 г;
  • картопля — 700 г;
  • цибуля — 200 г;
  • соняшникова олія — 50 мл;
  • соєвий соус — 60 мл;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • мелена паприка — 5 м;
  • чебрець — за смаком;
  • мелений чорний перець — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Почистіть картоплю, вимийте і наріжте її товстою соломкою. Викладіть в глибоку ємність, залийте соєвим соусом, посипте чебрецем, паприкою і меленим чорним перцем. Дайте помариноваться півгодини.
  2. Гриби розділіть, вимийте. Великі екземпляри поріжте на кілька шматочків.
  3. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте дрібними кубиками.
  4. У чашу мультиварки влийте соняшникову олію, викладіть в нього цибулю і виставте режим «Смаження». Готуйте, не накриваючи кришкою і часто помішуючи, протягом 7 хв.
  5. До цибулі відправте гливи і потримайте на тому ж режимі ще близько 10 хвилин, але вже під кришкою.
  6. Помістіть в каструлю картоплю, додайте лавровий лист, і готуйте як зазвичай в режимі «Смаження» 25 хв.

Коли процес приготування закінчиться, дайте страві настоятися протягом 15-20 хвилин і можете кликати родину до столу. При подачі можна посипати подрібненою зеленню.

Солимо гливи на зиму

Якщо хочете зробити запаси, то крім маринування ви можете вдатися до соління. Час термічної обробки їх в даному випадку набагато менше, а значить, в продукті зберігається максимум корисних речовин.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Важливо: використовуйте для засолювання грибів тільки емальований, дерев’яний посуд або скляні ємності. А кришки, якщо мова йде про зберіганні в банках, потрібно брати тільки капронові. Ці умови забезпечать хорошу якість закуски і тривалий термін її зберігання.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 18

Енергетична цінність

  • білки – 3.2 м;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 1.6 м;
  • калорійність – 25 ккал.

Інгредієнти

  • гливи — 2 кг;
  • сіль — 180 г;
  • чорний перець-горошок — 12 шт.;
  • листя чорної смородини — 12 шт.;
  • лавровий лист — 12 шт.;
  • вода — 800 мл

Покрокове приготування

  1. Гливи вимийте і повністю відріжте у грибів ніжки: їх для засолювання зазвичай не беруть, тому що вони виходять занадто жорсткими.
  2. Перекладіть грибні капелюшки в каструлю, залийте великою кількістю води і поставте на вогонь. З моменту закипання бланшируйте рівно 7 хвилин. Потім відкиньте гливи на друшляк, дайте стекти і охолонути.
  3. Закип’ятіть 800 мл води, всипте сіль, додайте всі спеції і варіть 5 хвилин. Готовий розсіл залиште на годину, щоб він настоявся, а потім процідіть через ситечко, щоб позбавити від спецій.
  4. Розкладіть гливи за простерилизованным банкам якомога щільніше. Розсіл доведіть до кипіння і залийте їм гриби, щоб вони повністю були в рідині. Закрийте банки капроновими кришками і відправте заготовки на зберігання в темне прохолодне місце.

Якщо немає терпіння чекати зими, їсти такі грибочки можна вже через тиждень.

Салат з глив: покроковий рецепт

Це блюдо — справжня білкова бомба для тих, хто прагне набрати м’язову масу. А смак приголомшливий, так що такий салат з глив може стати головною закускою на святковому столі.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Порада: якщо хочете отримати дієтичне блюдо, майонез в цьому салаті замінити сметаною або натуральним йогуртом.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • білки – 9.3 м;
  • жири – 12.2 м;
  • вуглеводи – 1.5 м;
  • калорійність – 152 ккал.

Інгредієнти

  • гливи — 350 г;
  • куряче філе — 300 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • солоні огірки — 150 г;
  • цибуля — 50 р;
  • оливкова олія — 20 мл;
  • майонез — 150 г;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Гливи промийте під краном, залийте холодною водою, трохи посоліть. Поставте на плиту, закип’ятіть і варіть на малому вогні протягом 20 хвилин. Потім процідіть, дайте охолонути і наріжте невеликими шматочками.
  2. Почистіть цибулю, накришити дрібними кубиками. На сковороді прогрійте оливкову олію, обсмажте спочатку цибульку до золотистого кольору.
  3. Потім додайте гриби. Досить 5 хвилин на середньому вогні, щоб гливи підрум’янилися. Перекладіть масу в якусь ємність і дайте повністю охолонути.
  4. Промийте та відваріть куряче філе. Можна цілком або порізати на частини. Трохи підсолити воду, додайте лавровий лист і кілька горошин чорного перцю і тримати на малому вогні 40 хвилин. Остудіть і нарубаєте невеликими кубиками.
  5. Яйця відваріть круто, почистіть і поріжте так само, як і курку.
  6. Солоним огіркам надайте форму соломки приблизно на півсантиметра в ширину. Якщо готуєте салат влітку, можна замінити їх свіжими огірками.
  7. Змішайте всі компоненти в зручній для вимішування мисці, додайте майонез і поперчіть. Перемішайте і спробуйте, тому що сіль є в огірках. Якщо потрібно, досоліть. Дайте салату трохи настоятися і подавайте до столу.

Як смачно запекти гливи в духовці

Якщо немає часу на готування і немає фантазії вигадувати, в яку страву можна додати гливи, запечіть їх в духовці. Це швидко і смачно. Додаткових інгредієнтів потрібно не так багато, а на кухні ви пробудете не більш півгодини.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 4

Енергетична цінність

  • білки – 9.3 м;
  • жири – 12 м;
  • вуглеводи – 2.2 м;
  • калорійність – 153 ккал.

Інгредієнти

  • гливи — 400 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • твердий сир — 50 г;
  • соняшникова олія — 20 мл;
  • свіжий кріп — 1 пучок;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Гливи вимийте, обсушіть і наріжте невеликими шматочками. Змастіть соняшниковою олією форму для запікання (вона має бути з високими бортиками) і викладіть туди гриби.
  2. Рівномірно посипте гливи меленим чорним перцем і трохи посоліть. Якщо хочете, можете на цьому етапі додати будь-які спеції на свій смак. Надішліть гриби в духовку, розігріту до 200 градусів на 15 хвилин.
  3. Яйця розбийте в невелику ємність, трохи посоліть і гарненько змішайте. В піну перетворювати їх не потрібно, достатньо, щоб жовтки повністю з’єдналися з білками.
  4. Вимийте кріп, умочіть його від вологи і дрібно накришити.
  5. Вийміть гриби з духовки, полийте збитими яйцями. Посипте кропом і сиром, подрібненим за допомогою дрібної терки. Надішліть форму назад в духовку і запікайте протягом 5 хвилин.

Порада: це блюдо можна доповнити будь-якими інгредієнтами на ваш смак. Приміром, якщо в холодильнику є шматочок ковбаси або шинки, ви можете нарізати її кубиками і додати до грибів.

Паста з вешенками

Це страва проста у виконанні, але дуже смачне. З продуктів, які зазвичай є в розпорядженні кожної господині, ви отримаєте ситний вечеря, не потребує доповнень. Для цієї страви краще підходять довгі макарони — фетучіні, спагеті, макарони.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • білки – 7.9 г;
  • жири – 9.4 м;
  • вуглеводи – 30.5 м;
  • калорійність – 240 ккал.

Інгредієнти

  • гливи — 900 г;
  • спагетті — 500 г;
  • цибуля — 200 г;
  • оливкова олія — 60 мл;
  • вершки — 200 мл;
  • часник — 2 зубки;
  • твердий сир — 50 г;
  • петрушка — 1 пучок;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Гливи промийте під проточною водою, обсушіть на паперовому рушнику і повністю видалити ніжки. Для цієї страви знадобляться тільки капелюшки. Їх наріжте великими кубиками.
  2. Цибулю і часник почистіть і дрібно накришити. Останній можна пропустити через чеснокодавку.
  3. Озброїтеся місткою сковородою з високими бортами. Влийте в неї оливкова олія і прожарити. Обсмажте на середньому вогні цибулю до прозорості. Потім додайте до нього часник.
  4. Викладіть в сковороду гриби, перемішайте, зменшіть вогонь, посоліть, посипте меленим перцем і готуйте протягом 10 хвилин.
  5. Влийте вершки і тушкуйте під кришкою на малому вогні ще приблизно стільки ж часу.
  6. Паралельно у великій каструлі закип’ятіть воду для варіння спагетті, посоліть її. Рідини повинно бути багато. Опустіть у неї вертикально макарони і злегка натискайте, доки вони повністю не підуть під воду. Варіть протягом 5 хвилин на дуже повільному вогні, часто помішуючи.
  7. Вийміть спагетті. Для цього краще скористатися щипцями. Перекладіть їх в сковороду до грибів, посипте подрібненою петрушкою і тушкуйте під кришкою хвилин 5.
  8. Готову пасту розкладіть по тарілках і посипте тертим сиром. Ідеальним варіантом для цієї страви буде пармезан, але якщо його немає, підійде і звичайний твердий сир.

Гливи, тушковані в сметані

Немає нічого простіше, ніж приготувати гриби таким способом. Це класика. І потім їх можна подати до будь-якого гарніру: до макаронів, картоплі пюре, гречки, рису.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • білки – 4.3 г;
  • жири – 14 м;
  • вуглеводи – 5.1 м;
  • калорійність – 163 ккал.

Інгредієнти

  • гливи — 1 кг;
  • цибуля — 200 г;
  • сметана — 400 г;
  • часник — 3 зубки;
  • кріп — 1 пучок;
  • петрушка — 1 пучок;
  • соняшникова олія — 60 мл;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Помийте гливи, обсушіть і наріжте шматочками середнього розміру довільної форми.
  2. Цибулю почистіть і наріжте тоненькими півкільцями.
  3. У великій сковорідці розжарте соняшникову олію. Обсмажте на ньому цибулю до золотистого кольору.
  4. Додайте до лучка гливи і обсмажуйте до тих пір, поки волога не випарується і гриби не почнуть рум’янитися.
  5. Тепер посоліть і поперчіть гливи і викладіть в сковороду сметану. Добре перемішайте і готуйте під кришкою на малому вогні протягом 15 хвилин.
  6. Зелень вимити, струсіть з неї воду і накришити як можна дрібніше.
  7. Часник пропустити через чеснокодавку або поріжте на дуже дрібні кубики. Відправте його і зелень в сковороду, потримайте на вогні буквально пару хвилин і можете знімати. Дайте настоятися протягом півгодини.

Порада: якщо сметана попалася рідка, додайте в сковороду при гасінні пару столових ложок борошна. Насипайте її, просіваючи через ситечко, і при цьому інтенсивно перемішуючи вміст сковорідки, щоб борошно не збилася в грудки.

Гливи по-корейськи

Як і овочі, гриби теж можна приготувати по-корейськи. Так за короткий час у вашому розпорядженні буде пікантна закуска до будь-якої страви. Ступінь гостроти ви можете регулювати самі, додаючи більше або менше перцю в гливи.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • білки – 2.9 г;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 5 м;
  • калорійність – 36 ккал.

Інгредієнти

  • гливи — 1 кг;
  • цибуля — 200 г;
  • оцет 6% – 50 мл;
  • цукор — 20 г;
  • сіль — 10 г;
  • часник — 3 зубки;
  • гвоздика — 3 шт.;
  • мелений перець чилі — за смаком;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • мелений чорний перець — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Підготуйте гливи. Для цього промийте їх під проточною водою, обсушіть і видаліть нижню щільну частину ніжки. Наріжте гриби невеликими шматочками.
  2. Перекладіть гливи в каструлю, залийте великою кількістю води, трохи посоліть, додайте лавровий лист і гвоздику і варіть на малому вогні з моменту закипання 20 хвилин. Відкиньте на друшляк, процідіть.
  3. Цибулини накришить тонкими півкільцями, часник — як можна дрібніше.
  4. Перекладіть гриби в зручну для вимішування ємність, посоліть, посипте цукром, меленим чилі і чорним перцем, полийте оцтом, додайте цибулю і часник і перемішайте. Робити це краще руками, трохи розминаючи.
  5. Щоб гливи добре просочувалися маринадом, накрийте їх плоскою тарілкою, яка повністю поміщається в ємність з грибами, і поставте зверху щось важке. Помістіть в холодильник.

Вже через добу ви отримаєте смачні гливи по-корейськи. При подачі їх можна заправляти олією і посипати подрібненою зеленню.

Гливи в клярі: готуємо грибні відбивні

Гриби можуть замінити м’ясо не тільки як джерело білка. Вже давно придумали альтернативу свинячим або курячим отбивным — гливи в клярі. За смаком не відразу і відрізниш!

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 8

Енергетична цінність

  • білки – 4.5 м;
  • жири – 9.6 м;
  • вуглеводи – 5.7 м;
  • калорійність – 127 ккал.

Інгредієнти

  • гливи — 500 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • молоко — 100 мл;
  • часник — 1 зубок;
  • борошно — 40 г;
  • соняшникова олія — 60 мл;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Переберіть гливи. Для відбивних підходять тільки великі екземпляри. Вимийте їх, обсушіть і повністю зріжте ніжку.
  2. Трохи відбийте кухонним молоточком кожну капелюшок, накриваючи її при цьому пергаментом.
  3. Посипте сіллю і меленим чорним перцем відбиті гливи і складіть їх в якусь ємність. Залиште, щоб вони трохи просочилися, на півгодини.
  4. У цей час приготуйте кляр. Збийте яйця з молоком, додайте часник, пропущений через чеснокодавку, і трохи посоліть.
  5. Прожарити на сковороді олію. Вмочайте кожну капелюшок в кляр і обсмажуйте на невеликому вогні з двох боків до появи золотистої скоринки.
  6. Грибні відбивні подавайте зі сметаною або будь-яким соусом на ваш смак.

Рецепти приготування глив, представлені вище, дуже прості і заберуть так мало часу, що ви не встигнете як слід зголодніти, а вечеря буде вже готовий. Не нехтуйте вешенками. Вони не менш корисні, ніж інші гриби, і при цьому майже завжди доступні за ціною. І якщо їх правильно приготувати, результат буде — пальчики оближеш! Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как приготовить грибы вешенки: вкусные и правильные рецепты приготовления в духовке

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: