Як солити помідори в бочці: бабусин рецепт на зиму холодним способом

Прийшла пора помідорів! А що це значить? Звичайно ж, консервації, засолювання і квашенні, інакше ризикуєте взимку залишитися без таких смачних і корисних запасів. Якщо ви вже приготували банки і овочі, то зверніть увагу на засолку перевіреним бабусиним рецептом, тому що кращі технології – найпростіші.

У старовину їжу засолювали відразу величезними партіями, так як готували на всю холодну зиму, коли не було доступу до свіжих овочів. Тому, якщо ви зібралися заготовляти помідори запас, подбайте про ємності, в яку будете їх укладати. Але для початку її, зрозуміло, потрібно ретельно вимити і просушити. Навіть якщо вам здається, що бочка або таз ідеально чисті, насправді це зовсім не так.

Как солить помидоры в бочке: бабушкин рецепт на зиму холодным способом

Порада: яку брати посудину? У нашому рецепті передбачена засолювання в дерев’яній бочці, але можна сміливо використовувати нержавіючу сталь або навіть звичайне відро. Ви вільні вибирати будь-який спосіб: холодний або гарячий. У випадку з другим доведеться довго возитися з підігрівом води та переливанням, так як ємність ми беремо десятилитровую. Уявляєте, як важко тягати таку посудину з кухні? Починайте приготування відразу біля місця, де будете виставляти її на зиму.

Попередньо підготуйте томати, вони повинні бути щільними, без темних плям або ознак гниття, інакше ви зіпсуєте всю заготовку. Звичайно, існують рецепти, в яких помідори попередньо необхідно прокрутити через м’ясорубку, а вже потім засолити, але не в нашому випадку.

Інгредієнти

  • помідори 5 кг
  • вода 7 л
  • меліса або м’ята 5 шт.
  • перець червоний мелений 40 г
  • 700 г сіль
  • лист смородини 20 шт.
  • лист вишні 20 шт.
  • перець горошком 5 шт.
  • кріп 1 пучок
  • листя хрону 10 шт.
  • петрушка 1 пучок
  • часник 1 голівка

На порцію

Читайте також:  Вишневий джем: рецепт без кісточок на зиму

Калорії: 9.1 ккал

Білки: 0.3 г

Жири: 0.1 г

Вуглеводи: 1.9 м

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Бочку і всю нашу зелень попередньо промиваємо, частина розміщуємо в самому низу посудини. Надалі будемо викладати її після кожного шару помідорів, адже від цього залежить смак заготовки. Бабусин рецепт передбачає використання великої кількості зелені, щоб урізноманітнити засолювання.
  • Как солить помидоры в бочке: бабушкин рецепт на зиму холодным способомПомідори ретельно перебираємо, видаляємо хвостики і промиваємо плоди. Потім викладаємо їх на листя і чергуємо шару, поки не закінчаться інгредієнти.
  • В окремій ємності займаємося приготуванням холодного розсолу: змішуємо воду з сіллю і перцем і заливаємо їм бочку.
  • Викладаємо листя хрону. Якщо його немає, можна посипати гірчицею – це робиться для того, щоб помідори не запліснявіли.
  • Ставимо зверху плоский дерев’яний піднос або широку тарілку, а на неї кладемо гніт.
  • Пересуваємо заготівлю тепле і сухе місце (можна просто поставити під обідній стіл накрити чим-небудь, щоб бочка не займала зайвого місця).
  • Два дні тримаємо соління при кімнатній температурі, щоб почався процес бродіння, а потім прибираємо в прохолодну комору або льох. Верх бочки необхідно накрити марлею від небажаних і цікавих гостей, які можуть пробратися в льох. З цього моменту до кінця приготування повинно пройти мінімум 3-4 тижні. Приємного апетиту!

Засолювання у бочках і відрах хороші тим, що ви можете коректувати смак практично на будь-якому етапі, так як завжди є можливість спробувати одну помідорки. В цьому величезний недолік консервації, так як закрита банку завжди немов кіт у мішку.

 

Солити помідори в бочці краще в серпні і вересні, коли їх так багато на дачах і в магазинах, тому не втрачайте таку можливість. Помідори в бочці на зиму за бабусиним рецептом холодним способом завжди найсмачніші, так що поспішайте спробувати, і удачі!

Читайте також:  Болгарський перець на зиму - 5 рецептів приготування заготовок з солодких перців
DvaGusya