Як засолити червону капусту: швидкий рецепт в домашніх умовах на зиму

Засолювання червонокачанної капусти – смачне і корисне блюдо. Воно відрізняється своїм червонуватим кольором, який моментально приверне увагу гостей — ефектна подача на стіл вам забезпечена. Завдяки простоті рецептури, а також представлених у цій статті, фото та відео матеріалах – засолити червонокачанну капусту на зиму в домашніх умовах зможе кожен. Дізнайтеся, як солити червону капусту і радуйте своїх рідних безкалорийным стравою частіше.

Как засолить красную капусту: быстрый рецепт в домашних условиях на зиму

Інгредієнти

  • капуста червоноголова 600-700 г
  • 250 г сіль
  • цукор 50 г
  • вода 1 л
  • 200 г оцет
  • спеції за смаком

На порцію

Калорії: 18 ккал

Білки: 0.8 м

Жири: 0.1 г

Вуглеводи: 7.5 м

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Как засолить красную капусту: быстрый рецепт в домашних условиях на зиму

    Щоб почати приготування цього класичного блюда, в першу чергу, необхідно підготувати ємність (банку), стерилізувати її. Потім потрібно очистити від дефектних листя плід, відрізати качан (весь шматок) і нарубати капусту на дрібні або середні смужки (не пропускайте ні один великий фрагмент).

  • Как засолить красную капусту: быстрый рецепт в домашних условиях на зиму

    Укласти в банку кожен шматочок і перемішати з сіллю. Гострий перець не використовуйте ні в якому разі.

  • Как засолить красную капусту: быстрый рецепт в домашних условиях на зиму

    Далі потрібно приготувати розсіл по такому рецептику: довести воду до кипіння, додати цукор і посолити, почекати пару хвилин, не знімаючи з вогню і додати оцет.

  • Как засолить красную капусту: быстрый рецепт в домашних условиях на зиму

    Додати в банку з капустою бажані спеції і залити капустяним розсолом. Додатково солити не потрібно.

  • Как засолить красную капусту: быстрый рецепт в домашних условиях на зиму

    На закінчення необхідно закрити банку і зберігати її в розмірених умовах – при кімнатній температурі. Слід врахувати, що капусту вкрай бажано протикати паличкою 1-2 рази в день, щоб гази, що утворилися в процесі бродіння, вийшли назовні. Квасити 2-3 дні. Після соління, зберігати в холодильнику. При правильній готуванні, засолення не скисне в холодильнику 3-6 тижнів, а капустка буде хрустіти.

Рецепт засолки фіолетовою капусти по-болгарськи

Не тільки в нашій країні вміють смачно солити капусту. Жителі сонячної Болгарії також люблять це продукт, але готують його за власним рецептом. Завдяки ячмінним зернам бродіння відбувається швидше, а сама капуста набуває досить цікавий смак.

Варто відзначити, що капусту по цьому рецепту болгари не шаткують при засолюванні, а розрізають на 4 частини, завдяки чому на засолку не потрібно багато часу. Таким чином заквашенный овоч можна нарізати для подачі, так і приготувати з нього голубці.

Увага: що б не говорили про користь йодованої солі, для заквашування вона не підходить, так як розм’якшує овочі. В результаті вони виходять млявими і не хрустять. Те ж стосується і морської солі, а також виду “екстра”. Використовуйте тільки велику кам’яну сіль.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 100

Енергетична цінність

  • калорійність – 10.4 ккал;
  • жири – 0 г;
  • білки – 0.8 м;
  • вуглеводи – 1.8 р.

Інгредієнти

  • капуста червонокачанна – 10 кг;
  • вода – 4 л;
  • ячмінь – 50 г;
  • сіль кам’яна – 1 стакан.

Покрокове приготування

  1. Вибирайте велику капусту. Якщо на вилці є пошкоджені або підсохлі листя, то зрізуєте їх, решту миєте. Підрізаєте низ кочережки. І поділяєте капусту на 4 частини знизу до верху. Кидаєте в бочку або іншу велику ємність ячмінні зерна, а потім викладіть капусту серединкою вгору.
  2. Закип’ятіть воду. Розмішайте в ній сіль (склянку на 250 мл). У кам’яній солі містяться домішки, тому дайте розсолу постояти, а потім обережно злийте, щоб каламуть залишилася знизу. Залийте капусту холодною сольовим розчином.
  3. Знайдіть кришку або хрестовину, якими можна придавити капусту. Поставте зверху великий камінь або інший важкий предмет. Тримайте бочку в приміщенні при кімнатній температурі.
  4. На наступний день спробуйте розсіл. Якщо він вийшов занадто прісним, капуста може просто прокиснуть. У такому випадку потрібно приготувати трохи концентрованого розчину з сіллю. Злити розсіл, змішати його зі свіжим розчином і залити назад. Якщо ж капуста пересолена, то зробіть по-іншому: злитий розсіл потроху розбавляється чистою водою.
  5. Капуста може просаливаться нерівномірно. Щоб цього не сталося, протягом першого тижня потрібно 1 раз в 2 дні зливати розсіл і заливати тому. За другий тиждень зробіть цю процедуру двічі, і 1 раз протягом третього тижня.
  6. Приблизно через місяць можете пробувати квашену по-болгарськи капусту. Якщо на ваш смак вона ще не просолились, тоді залиште її ще на 1-2 тижні. Якщо готова, тоді приберіть в прохолодне місце (наприклад, в підвал, льох або на засклений балкон, де температура може підтримуватися на рівні 10-12°C). Дивіться за тим, щоб вода завжди покривала капусту, інакше може з’явитися цвіль.

Червона капуста з журавлиною

Журавлина – джерело корисних речовин, особливо багато в ній вітаміну C. У поєднанні з ягодою капустка вийде особливо корисною. До того ж, закуска придбає пікантний кислуватий відтінок.

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 35

Енергетична цінність

  • калорійність – 18.2 ккал;
  • жири – 0 г;
  • білки – 0.8 м;
  • вуглеводи – 3.7 р.

Інгредієнти

  • капуста червонокачанна – 3 кг;
  • морква – 300 г;
  • журавлина – 200 г;
  • сіль кам’яна – 6 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • лавровий лист – 5 шт.

Покрокове приготування

  1. Капусту очистіть від верхніх листків, щоб залишилися тільки пружні і неушкоджені. Наріжте тонкими смужками. Це можна зробити як ножем, так і на шинковальной дошці.
  2. Миту і очищену моркву пропустіть через крупну тертку.
  3. Всипте в овочі цукор, сіль і добре перемішайте. Капуста досить швидко почне пускати сік.
  4. Промийте ягоди під проточною водою в друшляку.
  5. Вимийте і просушіть ємність, де буде відбуватися засолювання. Складайте в неї шарами капусту з морквою і журавлину. Капусту кожен раз злегка утрамбовывайте.
  6. Знайдіть плоску тарілку і покладіть в ємність. На тарілку поставте 3-хлитровую банку з водою в якості вантажу. Поставте капусту в тепле місце (наприклад, на кухню).
  7. Через кілька днів розпочнеться виділятися вуглекислий газ, це буде помітно по з’явилася піні. Проткніть капусту в декількох місцях шампуром або тонкою дерев’яною паличкою, щоб виходив газ.
  8. Закуска буде готова через 5-7 днів. Все залежить від температури, де вона кваситься. Тепер квашену капусту з журавлиною можна прибрати в холодний льох або холодильник.

Фіолетова капуста, квашена з брусницею і яблуками

Рецепт цікавий тим, що, крім фруктових нот, в закусці буде відчуватися легка гірчинка. Її надає брусничка. Салат обов’язково сподобається любителям яскравих і незвичайних страв з протилежними смаками.

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 65

Енергетична цінність

  • калорійність – 18.1 ккал;
  • жири – 0 г;
  • білки – 0.8 м;
  • вуглеводи – 3.6 р.

Інгредієнти

  • капуста червонокачанна – 5 кг;
  • морква – 300 г;
  • брусниця – 200 г;
  • яблуко – 1 кг;
  • сіль кам’яна – 100 р.

Покрокове приготування

  1. Зніміть кілька гарних верхніх листків і відкладіть, вони знадобляться пізніше. Решту капусту наріжте соломкою шириною до 1 див.
  2. Морква подрібніть на тертці з великими отворами.
  3. Овочі пересипте у великий таз, додайте сіль і добре вимісіть руками. Під кінець капуста з морквою утрамбуются і трохи пустять сік.
  4. Яблука очистіть від серединки і наріжте часточками. Якщо є зовсім маленькі плоди, їх можна заквашувати цілком, поклавши на дно. Брусницю промийте під проточною водою і дайте стекти воді.
  5. Тепер візьміть ємність, в якій будете робити засолку – бочку або велику каструлю. Викладіть дно капустяними листочками. Розділіть капусту і фрукти на три частини. Перекладіть першу частину капусти, утрамбуйте.
  6. Потім – третина брусниці і яблук. І так далі, поки не закінчаться продукти.
  7. На капусту поставте дерев’яний круг, тарілку або кришку від каструлі – що знайдете. Зверху поставте вантаж – наприклад, великий камінь. Капуста повинна до цього часу виділити більше соку, і під гнітом він накриє соління. Поставте бочку обов’язково в тепло.
  8. Через 2-3 дні ви побачите бульбашки на поверхні рідини, які перетворяться в піну. Це означає, що почалося бродіння і потрібно випустити газ. Для цього зробіть в капусті декілька отворів до самого дна.
  9. Через тиждень (можливо, на день раніше або пізніше) капуста з брусницею і яблуками буде готова. Для того, щоб соління не перекисло, його потрібно прибрати в холодне місце. Якщо ви робили невелику кількість капусти, тоді її можна разом із рідиною перекласти в банки і відправити в холодильник.

Фіолетова капуста, квашена з солодким перцем

Відмінна закуска для любителів асорті. Завдяки різнобарвним овочів салат виглядає дуже яскравим і апетитним. Фіолетова капуста, помаранчева морква, червоний і зелений перець відразу радують око. Швидкий рецепт гарний тим, що капусту можна солити прямо в банках.

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 32

Енергетична цінність

  • калорійність – 17.4 ккал;
  • жири – 0 г;
  • білки – 0.9 г;
  • вуглеводи – 3.4 р.

Інгредієнти

  • капуста червонокачанна – 2.5 кг;
  • морква – 300 г;
  • цибуля-ріпка – 200 г;
  • перець болгарський або ратунда – 200 г;
  • перець духмяний горошком – 10 шт.;
  • лавровий лист – 5 шт.;
  • вода – 3 склянки;
  • сіль кам’яна – 2 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Нашаткуйте тонкою соломкою капусту, цибулю і моркву. Перець очистити від плодоніжки, насіння і наріжте смужками. Листочки лавра розірвіть на кілька частин.
  2. Всі овочі з приправами гарненько перемішайте.
  3. Повністю розчиніть у воді сіль і цукор. Розсіл повинен бути холодним.
  4. Налийте розчин у чисті банки. Потім викладайте капусту з перцем. Злегка приминають, але не дуже сильно. Заповнюйте банки овочами до плічок, а вище повинна бути рідина, майже до самого верху. Знайдіть тонку пляшку. Наповніть її водою і поставте в банку як прес. Капусту залиште в теплі.
  5. Поставте ємності в тарілки. Через кілька днів почнеться процес бродіння, і розсіл може перелитися через шийку. В цей час проткніть капусту в 3-4 місцях, щоб виходила вуглекислота.
  6. Для повної готовності овочів знадобиться 6-7 днів. Після цього прес можна прибрати, банки закрити кришкою і поставити в холодне місце. Якщо залишити капусту в теплі, вона перекиснет.

Порада: всі овочі можна швидко нарізати на кухонному комбайні, використовуючи різні насадки. При цьому потрібно виставити середню швидкість подрібнення.

Додавши в свою кулінарну книгу рецепти солоної червоної капусти, ви зможете в будь-який момент приготувати один з видів закуски покроково. Засолювання червоної капусти корисна і для вашого травлення, вона нормалізує роботу шлунка, не додаючи ні однієї зайвої калорії. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: