Ягоди і фрукти дуже смачні у свіжому вигляді. Але такими вони залишаються недовго, тому люди вигадують різні способи обробки, які дозволяють зберегти продукти для пізнішого використання. Їх заморожують, готують компоти і соки. Ще один спосіб — приготування варення. Його можна варити з різних ягід і фруктів, в тому числі і з жимолості. Варення з цієї ягоди дуже смачне, ніжне і славиться багатим складом вітамінів.
- Трохи про користь варення з жимолості
- Підготовка ягід
- Рецепти приготування варення з жимолості на зиму
- Рецепт 1
- Рецепт 2
- Варення з жимолості рецепт п’ятихвилинка
- Варення з жимолості без варіння
- Варення з жимолості і полуниці покроковий рецепт
- Варення з жимолості і полуниці без варіння
- Варення з жимолості на фруктозі
Трохи про користь варення з жимолості
Жимолость відноситься до числа лікарських рослин. Корисними властивостями володіють листя і квітки рослини. Але особливо цінними є ягоди. Вони насичені кисло-солодким смаком і ніжним ароматом, за що їх люблять дуже багато. Крім прекрасних смакових якостей жимолость цінують за її цінні властивості. У цій ягоді містяться:
- вітаміни групи В
- Вітаміни С, А і Р
- Кальцій, залізо, магній
- Дубильні речовини
- Пектини
- Органічні кислоти
Варення з жимолості має жарознижуючу та протизапальну дію. Тому під час простудних і вірусних захворювань такий продукт необхідно мати під рукою.
Ці ягоди мають властивість знижувати тиск, зміцнювати імунітет, а також надавати позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт.
Термічна обробка ягід кілька послаблює корисні властивості жимолості. Але частина цінних речовин в продукті при консервуванні зберігається. Давайте з’ясуємо, як зварити варення з жимолості, щоб запастися на зиму корисними вітамінами і насолоджуватися ароматним ласощами довгий час.
Підготовка ягід
Перед приготуванням варення треба правильно підготувати ягоди. Це забезпечить отримання якісного продукту.
- Збирати ягоди потрібно тільки в сонячну погоду. Після дощу це робити не варто — слід дочекатися, поки плоди висохнуть.
- Варення бажано готувати відразу, оскільки ягоди погано зберігаються.
- Збираючи врожай, бажано вибирати стиглі ягоди. Пошкоджені і зіпсовані плоди годиться викинути.
- Також треба відокремити міцні ягоди від перезрілих. Перші підходять для приготування цільноплідної варення. Перезрілі жимолость можна використовувати для перетертих варіантів.
- З плодів потрібно прибрати сміття.
- Мити ягоди треба дуже обережно, щоб не пошкодити їх. Найкраще викласти жимолость в друшляк і промити під струменем води, не чіпаючи руками. Потім її акуратно розкласти на рушник, щоб підсохла.
Після підготовки ягід можна приступати до роботи.
Рецепти приготування варення з жимолості на зиму
Існує кілька варіантів приготування варення з жимолості на зиму, які дуже просто готувати.
Рецепт 1
Варення з жимолості — спосіб 1
Для приготування використовують тільки промиті і висушені ягоди.
- Жимолость викладають у каструлю.
- Посипають цукром і залишають у холодильнику на 3-5 годин. За цей час ягоди виділяють достатню кількість соку.
- Ягідну масу ставимо на плиту на середній вогонь.
- Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо варення протягом 5 хвилин.
- Знімаємо ягоди з плити. Утворену піну виймаємо шумівкою або лопаткою.
- Даємо варенню охолонути і настоятися протягом 7-8 годин.
- Потім повертаємо каструлю на плиту, доводимо до кипіння і продовжуємо варити протягом 10-15 хвилин на повільному вогні.
- Охолоджене варення розкладаємо в стерилізовані баночки і щільно закрити капроновими або металевими кришками.
Варення з жимолості
- Готовий продукт зберігаємо в холодильнику або льосі.
Це варення можна вживати відразу після приготування.
Рецепт 2
- Відібрати стиглі ягоди і добре промити.
- В варильну посуд додати вказану кількість води і додати цукор.
- Зварити сироп.
- Потім помістити ягоди і варити на повільному вогні.
- Як тільки варення закипить, зняти з вогню і залишити настоюватися 6-8 годин. Ягоди жимолості за цей час просочаться сиропом, і надалі не будуть розварюватися.
- Доварити ягідну масу при слабкому кипінні протягом 15-20 хвилин.
- Охолоджене варення розкласти в банки і закупорити кришкою.
Варення з жимолості — спосіб 2
Варення, приготоване таким способом, не зацукрується і може успішно зберігатися протягом тривалого часу.
Варення з жимолості рецепт п’ятихвилинка
Варення п’ятихвилинка з жимолості
Таке варення можна приготувати дуже швидко. А завдяки малій тривалості термічної обробки в ньому зберігається більше корисних речовин.
- Ягоди перебирають, після промивають і викладають на паперовий рушник, щоб видалити вологу.
- Плоди викладають в блендер і додають невелику кількість цукру.
- Далі ягоди потрібно подрібнити до кашоподібної маси.
- Потім заготовку ставлять на плиту, додають цукор, що залишився.
- Доводять ягідну масу до кипіння, при цьому постійно помішуючи.
- Після того як продукт закипить, варять протягом 5 хвилин.
- Гаряче варення розкладають по банках і закривають кришками.
Варення з жимолості без варіння
Оскільки під час термічної обробки багато корисні речовини знищуються, є сенс готувати варення, яке не потрібно варити.
- Підготовлені ягоди, очищені від сміття, добре миють в проточній воді.
- Щоб вони підсохли, необхідно викласти плоди на паперовий рушник. Це потрібно зробити обов’язково, оскільки зайва волога змінює консистенцію готового страви і погіршує смак.
- Висушені ягоди подрібнюють блендером або пропускають через м’ясорубку, щоб вийшла однорідна маса.
- До жимолості додають цукор і ретельно перемішують.
- Банки, в яких планується зберігати варення, потрібно помити і простерилізувати.
- Ягідно — цукрову суміш викладають у підготовлені ємності й консервують.
Зберігати ласощі можна дуже довго, отже, такий рецепт підходить для зимових заготовок. Варення слід тримати в погребі чи холодильнику.
Варення з жимолості і полуниці покроковий рецепт
Варення з жимолості та полуниці
Жимолость можна поєднувати з іншими інгредієнтами. Існує варіанти приготування варення з додаванням апельсина, лимона і т. д. Дуже часто цю ягоду об’єднують з полуницею або лісовою суницею. Таке ласощі виходить смачним і корисним.
Для роботи можна використовувати полуницю і жимолость в рівних кількостях або виходячи з наявності ягід.
- Полуницю необхідно перебрати і видалити ті ягоди, які не підходять для варення.
- Жимолость очищають від сміття і перебирають.
- Полуницю і жимолость миють під проточною водою.
- Ягоди викладають у ємність для варіння, засипають цукром і дають настоятися близько 12 годин. Зручно зробити заготовку ввечері і відправити її в холодильник на ніч.
- Вранці ємність ставлять на плиту, включивши повільний вогонь.
- Варять варення в 2-3 прийоми: доводити до кипени і залишати на 10 хвилин. Останній раз варити до готовності.
- У процесі варіння знімати піну ложкою або шумівкою.
- Отримане варення викладають в стерилізовані банки, накривають кришками і закочують. Перевернувши їх догори дном, чекають остигання, після чого відправляють в холодильник або в комору.
Якщо замість полуниці використовується лісова суниця, принцип дії аналогічний.
Варення з жимолості і полуниці без варіння
Варення з жимолості і полуниці без варіння
Без термічної обробки ягоди зберігають всі цілющі властивості. Тому приготуємо корисне варення — асорті з жимолості і полуниці без варіння з мінімальною кількістю цукру.
- Жимолость акуратно помити, викласти на паперові рушники і дати добре просохнути.
- Вікторію перебрати, видалити плодоніжки, якісно помити і дати обсохнути.
- Укласти жимолость і полуницю в блендер і додати трохи цукру.
- Потім плоди потрібно подрібнити до однорідної консистенції.
- Перетерті ягоди перекладають у стерилізовані баночки, закривають капроновою кришкою і зберігають у холодильнику не більше одного місяця.
Якщо необхідно зберегти варення на більш тривалий час, тоді ягідну масу розкладають у невеликі за розміром контейнери.
Закривають кришкою і відправляють в морозильну камеру. Термін зберігання в морозилці 5-6 місяців.
Варення з жимолості на фруктозі
Варення на фруктозі з жимолості
Варення на фруктозі – це теж чудове ласощі. Воно підходить для тих людей, кому протипоказаний цукор, або для тих, хто віддає перевагу менш калорійне варення.
При варінні варення з жимолості на фруктозі важливо врахувати наступне:
- Фруктоза краще цукру підсилює аромат і кислинку жимолості
- Варення на фруктозі буде трохи світліше варення, виготовленого з цукру
- Фруктоза не сильний консервант, порівняно з цукрів. Тому таке варення довго не зберігатися. Краще його вжити протягом 3 — 4 місяців. А зберігати все це час в холодильнику.
- Для приготування варення спочатку варять сироп фруктози і води.
- Потім засипають в сироп промиті і добре висушені ягоди.
- Варять ягідну масу не більше 7 хвилин. Далі остуджують і розкладають по стерилізованим баночках.
Жимолость цінують не тільки за смачні ягоди, а й за лікувальні властивості. Вона багата вітамінами і важливими для організму людини сполуками. Тому жимолость хочеться вживати не тільки в сезон, але і протягом року. А щоб зберегти ягоду на тривалий термін, корисно приготувати варення. Зробити це не складно, зате ласощі виходить смачним, ніжним і ароматним.