Як зварити варення з жимолості – рецепти на зиму з фото, п’ятихвилинка

Ягоди і фрукти дуже смачні у свіжому вигляді. Але такими вони залишаються недовго, тому люди вигадують різні способи обробки, які дозволяють зберегти продукти для пізнішого використання. Їх заморожують, готують компоти і соки. Ще один спосіб — приготування варення. Його можна варити з різних ягід і фруктів, в тому числі і з жимолості. Варення з цієї ягоди дуже смачне, ніжне і славиться багатим складом вітамінів.

Трохи про користь варення з жимолості

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка

Жимолость відноситься до числа лікарських рослин. Корисними властивостями володіють листя і квітки рослини. Але особливо цінними є ягоди. Вони насичені кисло-солодким смаком і ніжним ароматом, за що їх люблять дуже багато. Крім прекрасних смакових якостей жимолость цінують за її цінні властивості. У цій ягоді містяться:

  • вітаміни групи В
  • Вітаміни С, А і Р
  • Кальцій, залізо, магній
  • Дубильні речовини
  • Пектини
  • Органічні кислоти

Варення з жимолості має жарознижуючу та протизапальну дію. Тому під час простудних і вірусних захворювань такий продукт необхідно мати під рукою.

Ці ягоди мають властивість знижувати тиск, зміцнювати імунітет, а також надавати позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт.

Термічна обробка ягід кілька послаблює корисні властивості жимолості. Але частина цінних речовин в продукті при консервуванні зберігається. Давайте з’ясуємо, як зварити варення з жимолості, щоб запастися на зиму корисними вітамінами і насолоджуватися ароматним ласощами довгий час.

Підготовка ягід

Перед приготуванням варення треба правильно підготувати ягоди. Це забезпечить отримання якісного продукту.

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка

  • Збирати ягоди потрібно тільки в сонячну погоду. Після дощу це робити не варто — слід дочекатися, поки плоди висохнуть.
  • Варення бажано готувати відразу, оскільки ягоди погано зберігаються.
  • Збираючи врожай, бажано вибирати стиглі ягоди. Пошкоджені і зіпсовані плоди годиться викинути.
  • Також треба відокремити міцні ягоди від перезрілих. Перші підходять для приготування цільноплідної варення. Перезрілі жимолость можна використовувати для перетертих варіантів.
  • З плодів потрібно прибрати сміття.
  • Мити ягоди треба дуже обережно, щоб не пошкодити їх. Найкраще викласти жимолость в друшляк і промити під струменем води, не чіпаючи руками. Потім її акуратно розкласти на рушник, щоб підсохла.
Читайте також:  Компот з ізюму: рецепт для дітей і дорослих, як правильно зварити, чим корисний

Після підготовки ягід можна приступати до роботи.

Рецепти приготування варення з жимолості на зиму

Існує кілька варіантів приготування варення з жимолості на зиму, які дуже просто готувати.

Рецепт 1

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминуткаВарення з жимолості — спосіб 1

Для приготування використовують тільки промиті і висушені ягоди.

  1. Жимолость викладають у каструлю.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  2. Посипають цукром і залишають у холодильнику на 3-5 годин. За цей час ягоди виділяють достатню кількість соку.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  3. Ягідну масу ставимо на плиту на середній вогонь.
  4. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо варення протягом 5 хвилин.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  5. Знімаємо ягоди з плити. Утворену піну виймаємо шумівкою або лопаткою.
  6. Даємо варенню охолонути і настоятися протягом 7-8 годин.
  7. Потім повертаємо каструлю на плиту, доводимо до кипіння і продовжуємо варити протягом 10-15 хвилин на повільному вогні.
  8. Охолоджене варення розкладаємо в стерилізовані баночки і щільно закрити капроновими або металевими кришками.

    Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминуткаВарення з жимолості

  9. Готовий продукт зберігаємо в холодильнику або льосі.

Це варення можна вживати відразу після приготування.

Рецепт 2

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка

  1. Відібрати стиглі ягоди і добре промити.
  2. В варильну посуд додати вказану кількість води і додати цукор.
  3. Зварити сироп.
  4. Потім помістити ягоди і варити на повільному вогні.
  5. Як тільки варення закипить, зняти з вогню і залишити настоюватися 6-8 годин. Ягоди жимолості за цей час просочаться сиропом, і надалі не будуть розварюватися.
  6. Доварити ягідну масу при слабкому кипінні протягом 15-20 хвилин.
  7. Охолоджене варення розкласти в банки і закупорити кришкою.

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминуткаВарення з жимолості — спосіб 2

Варення, приготоване таким способом, не зацукрується і може успішно зберігатися протягом тривалого часу.

Варення з жимолості рецепт п’ятихвилинка

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминуткаВарення п’ятихвилинка з жимолості

Таке варення можна приготувати дуже швидко. А завдяки малій тривалості термічної обробки в ньому зберігається більше корисних речовин.

  1. Ягоди перебирають, після промивають і викладають на паперовий рушник, щоб видалити вологу.
  2. Плоди викладають в блендер і додають невелику кількість цукру.
  3. Далі ягоди потрібно подрібнити до кашоподібної маси.
  4. Потім заготовку ставлять на плиту, додають цукор, що залишився.
  5. Доводять ягідну масу до кипіння, при цьому постійно помішуючи.
  6. Після того як продукт закипить, варять протягом 5 хвилин.
  7. Гаряче варення розкладають по банках і закривають кришками.

Варення з жимолості без варіння

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка

Оскільки під час термічної обробки багато корисні речовини знищуються, є сенс готувати варення, яке не потрібно варити.

  1. Підготовлені ягоди, очищені від сміття, добре миють в проточній воді.
  2. Щоб вони підсохли, необхідно викласти плоди на паперовий рушник. Це потрібно зробити обов’язково, оскільки зайва волога змінює консистенцію готового страви і погіршує смак.
  3. Висушені ягоди подрібнюють блендером або пропускають через м’ясорубку, щоб вийшла однорідна маса.
  4. До жимолості додають цукор і ретельно перемішують.
  5. Банки, в яких планується зберігати варення, потрібно помити і простерилізувати.
  6. Ягідно — цукрову суміш викладають у підготовлені ємності й консервують.

Зберігати ласощі можна дуже довго, отже, такий рецепт підходить для зимових заготовок. Варення слід тримати в погребі чи холодильнику.

Варення з жимолості і полуниці покроковий рецепт

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминуткаВарення з жимолості та полуниці

Жимолость можна поєднувати з іншими інгредієнтами. Існує варіанти приготування варення з додаванням апельсина, лимона і т. д. Дуже часто цю ягоду об’єднують з полуницею або лісовою суницею. Таке ласощі виходить смачним і корисним.

Для роботи можна використовувати полуницю і жимолость в рівних кількостях або виходячи з наявності ягід.

  1. Полуницю необхідно перебрати і видалити ті ягоди, які не підходять для варення.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  2. Жимолость очищають від сміття і перебирають.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  3. Полуницю і жимолость миють під проточною водою.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  4. Ягоди викладають у ємність для варіння, засипають цукром і дають настоятися близько 12 годин. Зручно зробити заготовку ввечері і відправити її в холодильник на ніч.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  5. Вранці ємність ставлять на плиту, включивши повільний вогонь.
  6. Варять варення в 2-3 прийоми: доводити до кипени і залишати на 10 хвилин. Останній раз варити до готовності.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  7. У процесі варіння знімати піну ложкою або шумівкою.Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка
  8. Отримане варення викладають в стерилізовані банки, накривають кришками і закочують. Перевернувши їх догори дном, чекають остигання, після чого відправляють в холодильник або в комору.

Якщо замість полуниці використовується лісова суниця, принцип дії аналогічний.

Варення з жимолості і полуниці без варіння

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминуткаВарення з жимолості і полуниці без варіння

Без термічної обробки ягоди зберігають всі цілющі властивості. Тому приготуємо корисне варення — асорті з жимолості і полуниці без варіння з мінімальною кількістю цукру.

  1. Жимолость акуратно помити, викласти на паперові рушники і дати добре просохнути.
  2. Вікторію перебрати, видалити плодоніжки, якісно помити і дати обсохнути.
  3. Укласти жимолость і полуницю в блендер і додати трохи цукру.
  4. Потім плоди потрібно подрібнити до однорідної консистенції.
  5. Перетерті ягоди перекладають у стерилізовані баночки, закривають капроновою кришкою і зберігають у холодильнику не більше одного місяця.

Якщо необхідно зберегти варення на більш тривалий час, тоді ягідну масу розкладають у невеликі за розміром контейнери. Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминутка

Закривають кришкою і відправляють в морозильну камеру. Термін зберігання в морозилці 5-6 місяців.

Варення з жимолості на фруктозі

Как сварить варенье из жимолости - рецепты на зиму с фото, пятиминуткаВарення на фруктозі з жимолості

Варення на фруктозі – це теж чудове ласощі. Воно підходить для тих людей, кому протипоказаний цукор, або для тих, хто віддає перевагу менш калорійне варення.

При варінні варення з жимолості на фруктозі важливо врахувати наступне:

  • Фруктоза краще цукру підсилює аромат і кислинку жимолості
  • Варення на фруктозі буде трохи світліше варення, виготовленого з цукру
  • Фруктоза не сильний консервант, порівняно з цукрів. Тому таке варення довго не зберігатися. Краще його вжити протягом 3 — 4 місяців. А зберігати все це час в холодильнику.

 

  1. Для приготування варення спочатку варять сироп фруктози і води.
  2. Потім засипають в сироп промиті і добре висушені ягоди.
  3. Варять ягідну масу не більше 7 хвилин. Далі остуджують і розкладають по стерилізованим баночках.

 

Жимолость цінують не тільки за смачні ягоди, а й за лікувальні властивості. Вона багата вітамінами і важливими для організму людини сполуками. Тому жимолость хочеться вживати не тільки в сезон, але і протягом року. А щоб зберегти ягоду на тривалий термін, корисно приготувати варення. Зробити це не складно, зате ласощі виходить смачним, ніжним і ароматним.

 

DvaGusya