Якими закривати кришками мариновані гриби на зиму в банках з оцтом і без

Заготовлювати консерви на зиму – не китайська грамота, це під силу кожній господині, але важливо дотримуватися кількох правил, щоб закачування протрималися до зими і не зіпсувалися. Успіх кампанії залежить від багатьох чинників: від технології, вибору і обробки інгредієнтів та посуду для зберігання.

Підвищена увага приділяється грибів, від правильної заготівлі яких залежить не тільки термін їх зберігання, але і здоров’я, і навіть життя того, хто буде ними ласувати. Як закрити гриби на зиму в банки, якими кришками це робити, як підібрати кращі види для засолювання та інших способів заготовок, зараз будемо з’ясовувати.

Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

Мариновані маслюки: смачний рецепт без стерилізації

Маслюки дуже добре підходять для приготування з оцтом. Зазвичай ці гриби маленького розміру, так що їх можна закривати банки цілком, а потім подавати гарну закуску до столу або прикрашати ними салати.

Багато хто впевнені, що маринувати гриби на зиму без стерилізації, значить піддавати себе величезному ризику. Але якщо дотримуватися рецептуру і пропорції, ви отримаєте абсолютно безпечний якісний продукт і при цьому заощадите сили.

Інгредієнти

  • маслюки 2 кг
  • вода 1 л
  • оцет 9% 80 мл
  • цукор 60 г
  • 40 г сіль
  • гвоздика-4 бутона
  • лавровий лист 2 шт.
  • чорний перець-горошок 6 шт.

На порцію

Калорії: 19 ккал

Білки: 1.5 м

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 2.3 г

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

    Переберіть маслюки, видалите зіпсовані, червиві гриби та ті, що викликають у вас підозру в плані їстівності. Почистіть маслюки, зрізавши з кожного нижню частину ніжки гриба, на якій зазвичай найбільше забруднень, і знявши плівку з капелюшків.

  • Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

    Чищені маслюки кілька разів промийте під проточною водою. Робіть це в друшляку, тому що гриби повинні якомога менше часу пробути у воді. Капелюшки маслюків мають губчасту структуру, тому швидко насичують вологу, що небажано.

  • Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

    Перекладіть підготовлені гриби в каструлю, залийте великою кількістю води, трохи підсолити і поставте на вогонь. Як тільки почне кипіти, засічіть час і почекайте півгодини, знімаючи в процесі піну.

  • Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

    Варені гриби відкиньте на друшляк і ще раз трохи промийте під краном, щоб стекла слиз.

  • Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

    Стерилізуйте півлітрові банки. Для цього гарненько вимийте їх, промийте, щоб видалити залишки засобу для посуду, і відправте в духовку на 10 хвилин при 150 градусах. Покладіть на дно кожної банки однакову кількість бутонів гвоздики і горошин чорного перцю. Расфасуйте за ним маслюки.

  • Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

    Приготуйте маринад. Закип’ятіть воду, всипте сіль, цукор, вкиньте лавровий лист. Поваріть протягом 5 хвилин, додайте оцет і зніміть з вогню. Тут же залийте гарячим маринадом маслюки в банках.

  • Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

    Загорніть кришками, переверніть денцем догори і укутайте до повного охолодження.

Порада: можна маринувати маслюки і без оцту. Але тоді замініть цей інгредієнт іншим консервантом – лимонною кислотою. Класти її в маринад потрібно на тому ж етапі, що й оцет – перед тим як знімати з вогню. Лимонна кислота для маринування грибів використовується в кількості 20 г на літр води.

Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

При заготівлі часто виникає питання, якими закривати кришками мариновані гриби на зиму. Варіантів декілька, в залежності від того, як довго і в яких умовах вони будуть зберігатися. Так, якщо ви закриваєте гриби для того, щоб витратити запас найближчим часом, можна використовувати капронові кришки. У такому вигляді заготовки можуть стояти до трьох місяців.

Щоб зберегти мариновані гриби до зими і навіть довше, закочуйте їх металевими кришками або використовуйте закручуються. В останньому випадку закручувати потрібно як можна щільніше. Зберігати місяцями мариновані гриби під капроновими кришками категорично забороняється.

Солоні грузді на зиму

Для заготівлі краще підходять трубчасті гриби. Найчастіше запас намагаються засолити грузді. Давайте з’ясуємо, як їх правильно робити і зберігати.

Важливо: для вимочування використовуйте тільки дерев’яну, скляний або емальований посуд. Оцинкована вступає в хімічну реакцію з речовинами, які виділяють грузді, і в підсумку гриби стають неїстівними.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 7

Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

Енергетична цінність

  • білки – 2.3 м;
  • жири – 1 г;
  • вуглеводи – 0.5 г;
  • калорійність – 20 ккал.

Інгредієнти

  • грузді — 1 кг;
  • часник – 4 зубки;
  • чорний перець-горошок – 6 шт.;
  • листя смородини – 6 шт.;
  • листя хрону – 2 шт.;
  • стебла кропу – 4 шт.;
  • сіль – 40 р.

Покрокове приготування

  1. Переберіть грузді. Якщо трапляються червиві гриби, оцініть, наскільки сильно вони поїдені: коли пошкоджених місць мало, їх можна зрізати; якщо багато – ці гриби не годяться для засолювання. Очистіть грузді від сміття і промийте під струменем проточної.
  2. Зріжте грибні ніжки, перекладіть капелюшки у велику миску і залийте холодною водою, в яку попередньо розчиніть сіль із розрахунку 10 г на літр і лимонну кислоту – 2 г на 1 л. Встановіть гніт: накрийте грузді кришкою і поставте зверху щось важке.
  3. Вимочуйте гриби протягом двох діб. За цей час кілька разів знімайте гніт і міняйте воду. Замочування дозволяє прибрати гіркоту, яку може давати молочний сік, що міститься в груздях.
  4. Коли завершиться вимочування, злийте воду і промийте гриби кілька разів. Занадто великі капелюшки порізати на 2-3 частини.
  5. Обробіть банки, гарненько промийте, щоб на них не залишилося мила або соди. Розігрійте духовку до 150-160 градусів і потримайте в ній чисті банки 10-15 хвилин.
  6. Звільніть часник від лушпиння, розріжте кожен зубок на пластини товщиною близько 2 мм Листя хрону досить великі, тому порвіть їх на частини. Стебла кропу теж поломайте на шматочки.
  7. Почніть наповнювати банки. На дно покладіть кілька пластин часнику, кілька горошин чорного перцю, листя смородини, хрону і стебла кропу, посипте сіллю. Потім викладіть трохи грибів. Так чергуйте шари до тих пір, поки не заповните банки доверху.
  8. Установіть на кожній баночці гніт і залиште гриби в прохолодному приміщенні на добу. За цей час грузді трохи осяде, і ємність можна буде доповнити. Закрийте банки капроновими кришками і приберіть в підвал або комору. Через місяць грузді можна їсти.

Важливо: для закупорювання банок з цим методом засолювання використовують капронові або скляні кришки. Другі потрібно закривати не занадто щільно. Важливо, щоб у банку надходило повітря, інакше там почнуть свою життєдіяльність клостридії, що провокують розвиток ботулізму.

Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

Є різні рецепти і способи законсервувати гриби на зиму. Ця закуска за кількістю білка здатна замінити м’ясо. Головне, робіть все правильно, використовуйте відповідні кришки, дотримуйтесь норми зберігання. Наприклад, солоні грузді, рецепт яких описаний вище, не рекомендується тримати більше півроку. Але навряд чи вони простоять так довго: консервовані гриби – дуже смачна закуска. Вдалих вам заготовок і приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Какими крышками закрывать маринованные грибы на зиму в банках с уксусом и без

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: