Кабачкова ікра на зиму: найкращі рецепти в мультиварці, з майонезом, через м’ясорубку

Щедра осінь – гаряча пора для всіх господинь. Вони прекрасно знають, що домашні заготовки, та ще з овочів, вирощених своїми руками набагато смачніше куплених в магазині. Навіщо купувати те, що можна приготувати самим і здивувати своїх домашніх корисним ласощами?

Пропонуємо вашій увазі декілька цікавих способів цієї страви.

Заготівля кабачкової ікри на зиму: найкращі рецепти

«Заморська» кабачкова ікра є нашим улюбленим блюдом: її приємно і на хліб намазати, і подати до гарячої картопельки, і використовувати в якості легкого перекусу між основними прийомами їжі.

За нижче наведеними рецептами ви зможете приготуєте ікру на будь-який смак. Співвідношення інгредієнтів, що містяться в ікрі можна трохи змінити. Але при цьому присутність в ікрі помідор або кислих яблук необхідно, так як вони забезпечують для консервації потрібну кількість кислоти. І додають заготівлі пікантний і приємний смак.

Приготування не займе багато часу. Овочі прокручуються через м’ясорубку, тушкують, а потім протирають на блендері до пюреобразного стану.

З фото покроково

У сезон дозрівання кабачків можна приготувати відмінну ікру на зиму, яка припаде до смаку мешканцям і гостям.

Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку

Готується кабачкова ікра за цим рецептом без оцту і без стерилізації.

Кількість інгредієнтів розрахована на 3 баночки по 0,5 л.

Необхідні продукти:

  • Очищені Кабачки – 700 гр.
  • Морква очищена – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста очищені – 300 гр.
  • Помідори – 300 гр.
  • Цукровий пісок — 2 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Чорний перець горошок – 5-6 шт.
  • Запашний перець горошок – 3 шт.

Приготування:

  1. Кабачок очистити від шкірки, насіння і нарізати шматочками.Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку
  2. Моркву і цибулю почистити і нарізати великими шматочками.Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку
  3. Помідори нарізати часточками.Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку
  4. Овочі прокрутити через м’ясорубку з дрібною решіткою. Потім укласти овочеве пюре в каструлю, додати сіль, цукор, довести до кипіння і тушкувати на повільному вогні протягом 1,5 годин.Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку
  5. Готові овочі остудити. Подрібнити блендером в однорідну ікру і викласти в ємність для варіння.Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку
  6. Поставити посуд на плиту, додати лавровий лист, перець горошком і варити на повільному вогні 15-20 хвилин.
  7. Розкласти гарячу ікру в стерилізовані банки і закатати кришками. Прибрати остигати під плед.Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку

Зберігатися ікра в умовах міської квартири при кімнатній температурі протягом 12 місяців і навіть довше.

З майонезом

Приготувати кабачкову ікру з майонезом і томатною пастою не складно. Для цього вам знадобляться такі інгредієнти:

  • Очищені кабачки – 3 кг.
  • Майонез (жирний) – 250 гр.
  • Томатна паста (густа) – 250 гр.
  • Рослинна олія без запаху – 100 гр.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – 5 гр.
  • Оцет (9 %) — 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг

Якщо бажаєте, то можете додати чорний перець горошком за смаком.

Чищені кабачки подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку. Цибулю обсмажити і також подрібнивши, змішати з кабачками. Помістити цю суміш в товстостінний казан і поставити тушкуватися на самий повільний вогонь на дві години.

Після закінчення цього часу додати інші інгредієнти і спеції. Гасити постійно помішуючи, ще півгодини.

Якщо ви збираєтеся залишити її на зиму, то гарячої розкладіть по стерилізованим банкам, закрутіть і закутати в ковдру до повного охолодження. Але і щойно приготована, вона дуже смачна і ніжна.

З помідорами і яблуками

Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку

Існує безліч рецептів приготування домашньої ікри, і всі вони по-своєму цікаві, а страва скрізь виходить різним. Ікра з додаванням яблук має пікантний, трохи солодкуватий смак, який не залишить байдужим жодного людини.

Необхідні продукти:

Вага інгредієнтів вказаний в очищеному і нарізаному вигляді.

  • Молоді кабачки середнього розміру – 2 шт.
  • Стиглі помідори — 1,5 кг
  • Яблука кисло — солодкі – 250 гр.
  • Солодкий перець – 350 гр.
  • Морква – 350 гр.
  • Ріпчаста цибуля – 200 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Перець духмяний горошок — 5-6 шт.

Приготування:

  1. Всі овочі, крім цибулі, подрібнюємо в м’ясорубці.
  2. Цибулю ріжемо кубиками і обсмажуємо до м’якості на рослинному маслі.
  3. Подрібнені яблука, кабачки, моркву і помідори кладемо в посуд і тушкуємо протягом години, а потім охолоджуємо.
  4. Додаємо смажену цибулю до овочевої суміші і подрібнюємо блендером до однорідної маси.
  5. Перекладаємо овочі в ємність для варіння, додаємо спеції і лавровий лист. Тушкуємо, постійно помішуючи ще півгодини на повільному вогні.
  6. Потім суміш розкладаємо по банках і закриваємо кришками.

Ікра виходить дуже смачна і апетитна. Їсти її можна відразу після остигання, а зберігати в холодильнику.

Якщо кабачкова ікра готується на зиму, то наприкінці варіння додати столовий оцет (9%) – 10 гр.

З томатною пастою

Цей рецепт заслужив найбільше компліментів. Ікра з нього виходить легкою, яскравою і смачною.

З указаної кількості продуктів виходить 6 півлітрових баночок ікри.

Інгредієнти:

  • Кабачки — 3 кг.
  • Морква – 1,5 кг.
  • Цибуля – 0,5 кг
  • Томатна паста — 3 ст. л.
  • Рослинне масло – 200 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Сіль — 50 гр.
  • Вода — 150 гр.
  • Столовий оцет (9%) – 60 гр.

Приготування:

  1. Всі овочі миємо, очищаємо від шкірки і насіння.
  2. Кабачки нарізаємо кубиками, цибулю півкільцями, моркву натираємо на крупній тертці.
  3. Наливаємо воду в казан і закладаємо туди всі овочі. Доводимо до кипіння, потім закриваємо кришкою і ставимо на самий маленький вогонь на сорок хвилин. Час від часу помішуємо дерев’яною лопаткою.
  4. Через 40 хвилин зливаємо всю рідину з казана, але не потрібно її виливати, вона може вам знадобитися.
  5. Овочі подрібніть блендером до стану пюре і знову відправляємо в казан.
  6. Додаємо пасту, олію, спеції, все добре перемішуємо і ставимо гаситися ще на сорок хвилин. Не забудьте закрити казан кришкою і систематично помішувати суміш.

Додайте оцет за 10 хвилин до закінчення процесу приготування.

Готову ікру розкладіть по стерилізованим банкам і закрийте кришками.

За Гостом, як в магазині

Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку

Років двадцять-тридцять тому ми купували в магазинах смачну кабачкову ікру, від якої не можна було відірватися, поки не опустошишь баночку повністю. Рецепт цього делікатесу мріяли отримати все, але сьогодні він доступний абсолютно кожному, і ми можемо самі, своїми силами в домашніх умовах приготувати улюблене блюдо і пригощати своїх домашніх плодами власних праць.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 1,5 кг. (повністю очищені від шкірки і насіння)
  • Морква – 100 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Томатна паста — 100 гр.
  • Рослинне масло – 100 гр.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Коріння селери, петрушки, пастернаку — всього 25 гр.

Приготування:

  1. Якщо кабачки молоді, то можна їх просто очистити від шкірки, зрілі кабачки потрібно очистити від насіння і порізати дрібними кубиками.
  2. Цибулю також порізати кубиками, а моркву натерти на крупній тертці, те ж саме зробити і з корінням.
  3. Всі овочі потрібно по черзі обсмажити в сковороді. Спочатку обсмажуємо кабачки і поміщаємо їх у казан. Потім, те ж саме робимо і з цибулею. Будьте обережні, не пережарьте його, інакше зіпсуєте смак. Після обсмажуємо моркву і коріння, і також всі поміщаємо в казан.
  4. При бажанні можна подрібнити суміш блендером, якщо ж шматочки були дрібні, і вони сильно ужарилися, ви можете залишити блюдо в такому стані, оскільки при гасінні овочі отримають однорідну консистенцію.
  5. Казан або сковороду кладемо на самий повільний вогонь і щільно закриваємо кришкою, щоб уникнути випаровування рідини.
  6. Тушкуємо 25 хвилин, регулярно помішуючи. Якщо ви взяли посуд з досить товстими стінками, то ікра не підгорить.
  7. Тепер додаємо томатну пасту, від її якості багато в чому залежить смак страви, тому будьте уважнішими при її виборі.
  8. Додаємо сіль і цукор, а також оцет і можна, на любителя, додати п’ять подрібнених горошин чорного перцю.
  9. Після цього тушкуємо ще чверть години, а потім остуджуємо і смакуємо це «райське» страву, намазавши його на чорний свіжий хлібець.

Якщо все зробили правильно, то смак неможливо відрізнити від тієї, виготовленої за Гостом, яку ми колись купували в магазинах.

В мультиварці

Сучасні кухні мало нагадують кухні наших бабусь. Цивілізація багато в чому полегшує працю домашніх господарок і пропонуємо безліч корисних пристроїв, з допомогою яких можна швидко приготувати смачні страви. Наприклад, зварити саму смачну і корисну кабачкову ікру в мультиварці.

Якщо ви ніколи не готували ікру таким способом, то спробуйте приготувати зовсім трохи, на пробу, щоб зрозуміти, наскільки цей спосіб зручний і простий.

Для приготування страви вам знадобиться:

  • 1 великий кабачок
  • 2 болгарських перця
  • 1 велика морквина
  • 2 головки цибулі
  • 7 зубчиків часнику
  • 2 помідори середнього розміру
  • 10 гр. кухонної солі, стільки ж цукру і пучок петрушки
  • 100 гр. рослинної олії

Попередньо очистіть всі овочі від насіння і подрібнити на дрібній тертці. Потім у чашу мультиварки налити 50 гр. олії і викласти всі овочі.

Потім додати дрібно порізані помідори, сіль, цукор і часник і включити режим «гасіння» на 70 хвилин.

Після цього додати петрушку і тушкувати ще 10 хвилин.

Ікра готова, і її можна розкладати по банках.

Як бачите, якщо ви маєте на своїй кухні цю розумну машину і ще кухонний комбайн, то заготівля овочевої ікри не представляє ніякої труднощі навіть для зовсім недосвідченою і молодої господині.

В мікрохвильовці

Кабачковая икра на зиму: лучшие рецепты в мультиварке, с майонезом, через мясорубку

Домашню ікру з кабачків можна приготувати і в мікрохвильовці. Ікра готується всього 20 хвилин, включаючи підготовку продуктів, що істотно економить час.

Інгредієнти розраховані на одну баночку ємністю 0,7 л. і трохи залишиться на пробу.

Інгредієнти:

  • 2 молодих кабачка (20-25 см)
  • 5 середніх помідорів
  • 2 середні моркви
  • 2 цибулини
  • 4 ст. л. рослинного масла
  • 2 ст. л. рисового оцту
  • 3 зубчики часнику
  • По 1 ч. л. солі і цукру
  • Суміш меленого перцю – за смаком

Приготування:

  1. Кабачки, не очищаючи, нарізати кубиками. Лук нашаткувати півкільцями, часник дрібно порубати. Помідори та моркву нарізати тонкими скибочками.
  2. Викласти овочі в ємність для СВЧ печі, додати цукор, сіль перець, полити оцтом, олією і перемішати.
  3. Поставити в мікрохвильову піч на повну потужність на 4 хвилини, накривши кришкою-ковпаком. Якщо овочі залишилися жорсткуваті, то включити піч ще на 3-4 хвилини.
  4. Розм’якшити готові овочі блендером в однорідне пюре. Спробувати на смак і при необхідності ще додати сіль, спеції.
  5. Потім поставити ємність для СВЧ в мікрохвильовку і тушкувати овочі 3 хвилини при повній потужності.
  6. Перекласти кабачкову ікру в банку, знову поставити в мікрохвильову піч на повну потужність 3-4 хвилини до закипання ікри. Потім зменшити потужність на мінімальну і стерилізувати 2 хвилини.

Банки закатати кришками і прибрати до повного охолодження під ковдру.

Дієтична ікра без обсмажування

Всім відомо, що овочі дуже корисні всім без винятку, і лікарі – дієтологи постійно агітують за включення в свій раціон якомога більше овочевих блюд.

Домашня кабачкова ікра без додавання консервантів дуже корисна і для дітей, і для людей, що дотримують строгу дієту.

Для приготування дієтичного страви вам потрібно підготувати:

  • 1 кабачок середнього розміру
  • 2 середніх томату
  • 1 велика головка ріпчастої цибулі
  • 1 невелика морква
  • 50 гр. оливкової олії
  • Сіль, цукор — по 5 гр.

Якщо є можливість, то можна додати в ікру перець та інші спеції.

Розігріваємо духовку до 200 градусів, овочі все очищаємо, розрізаємо на дві половинки і змащуємо олією. Підготовлені овочі розкладаємо на деко і запікаємо протягом 45 хвилин.

Після чого всі овочі ще раз очищаються і подрібнюються за допомогою блендера. Поміщаємо суміш в казанок або сковороду з товстими стінками і тушкуємо чверть години, протягом яких доводимо до смаку, додаючи сіль, цукор і інші спеції.

Така ікра має дуже ніжний смак і чудово підійде для будь-якого столу.

Кабачкова ікра на зиму пальчики оближеш — відео

Висновок

Кабачки – це одні із самих недорогих, але дуже корисних овочів. Приготуйте з них чудову ікру на зиму і порадуйте оригінальним смаком рідних і близьких.

Вдалих заготовок і приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: