Кетчуп з помідорів на зиму: Готуємо просто пальчики оближеш

Зараз багато хто почав розуміти, що в кетчупі, купленому в магазині приблизно стільки ж справжніх помідорів, скільки і цієї картоплі в картопляних чіпсах. І все одно цей томатний соус з додаванням кориці і гвоздички залишається одним з найбільш затребуваних і продаваних, як у нашій країні, так і у всьому світі. Адже він з такою легкістю робить максимально апетитним всі: взяти від макаронів і закінчуючи смаженим м’ясом.

Існує така думка, що приготування кетчупу в домашніх умовах — це дуже клопітка і витратна справа, так само як і помідори у власному соку. Але особисто я вважаю, що це не зовсім так. Адже приготовані на зиму такі заготовочки стануть по-справжньому прекрасним доповненням до багатьох традиційних страв, і напевно повністю виправдають витрачений вами час, гроші і праця.

Пропоную ознайомитися в сьогоднішній статті з рецептами кетчупу з помідорів на зиму. Просто пальчики оближеш! А ця стаття для тих, хто пропустив минулі рецепти домашньої аджики.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Кетчуп з помідорів з яблуками

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Помідори — 6 кг
  • цибуля ріпчаста — 750 гр
  • перець гіркий — 5 шт
  • яблука будь — 750 гр
  • оцет 9% — 1,5 склянки
  • цукор — 1,5 ст
  • кориця, гвоздика — за смаком
  • сіль — 3 ст. л.

Спосіб приготування:

Овочі гарненько промиваємо в чистій воді. Яблука нарізаємо невеликими шматочками, попередньо вирізавши з них серцевину. Помідори і чищений цибулю нарізаємо приблизно такими ж шматочками, гіркого перцю видаляємо тільки плодоніжку і складаємо все в одну каструлю або емальований таз.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Ставимо варитися на вогонь і після того, як вміст каструлі закипить, зменшуємо вогонь до слабкого і варимо ще 2,5 години, періодично помішуючи, щоб не пригоріло, а потім знімаємо з плити.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Після того, як вся маса охолоне, нам потрібно її пропустити через соковижималку або протерти через сито. Потім отриману суміш ставимо на вогонь і, коли вона закипить, додаємо в неї сіль, цукор, оцет, спеції за смаком і зменшуємо вогонь до мінімуму.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

І варимо ще приблизно дві години, періодично помішуючи. В’язкість кетчупу до цього моменту, повинна дійти до потрібного рівня. Розкладаємо його в заздалегідь простерилізовані банки і закатуємо прокип’яченими кришками.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Перевертаємо банки, накриваємо теплою ковдрою і залишаємо так, до повного охолодження. Потім прибираємо в льох або темне місце. Відкритий продукт тримаємо в холодильнику, але не більше двох тижнів.

Гострий кетчуп з помідорів зі сливами

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Помідори — 2 кг
  • слива — 1 кг
  • цибуля ріпчаста — 250 гр
  • болгарський перець — 5 шт
  • гострий перець — 2 шт
  • часник — 1 головка
  • оцет — 1 ст. л
  • спеції (гвоздика і мелений перець) — за смаком
  • сіль — 2 ст. л.

Спосіб приготування:

Всі овочі і фрукти промиваємо в чистій воді. Сливу відокремлюємо від кісточки, помідори, болгарський перець і ріпчасту цибулю нарізаємо середніми шматочками, часник чистимо, а у гострого перцю відокремлюємо тільки хвостик, насіння видаляти не потрібно.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Перекручуємо всі ці інгредієнти на м’ясорубці, перекладаємо в одну каструлю і ставимо на вогонь. Потім варимо з моменту закипання протягом 2-3 годин, періодично помішуючи, після чого знімаємо з плити і залишаємо до повного охолодження.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Тепер пропускаємо варену суміш через сито або соковижималку і ставимо отриману масу на вогонь. Доводимо до кипіння і додаємо цукор, сіль, оцет, гвоздики, меленого перцю за смаком. Продовжуємо варити на повільному вогні ще приблизно хвилин 30-40.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Розливаємо по стерилізованим банкам, закатуємо кришками і перевертаємо. Накриваємо теплою ковдрою і залишаємо до повного охолодження.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Остиглий кетчуп прибираємо в темну кладовочку або льох, на зиму.

Як приготувати кетчуп в домашніх умовах з крохмалем

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Помідори м’ясисті — 2 кг
  • цибуля ріпчаста — 2 шт
  • лавровий лист — 2 шт
  • оцет 9% — 1 ст. л
  • крохмаль — 1 ст. л
  • цукор — 150 гр
  • кориця мелена — 1/2 ч. л
  • гвоздика мелена — 5 шт
  • мелений перець — 1 ч. л
  • сіль — 2 ч. л.

Спосіб приготування:

Для приготування цього соусу нам необхідно помити всі помідори і нарізати їх середніми шматочками.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Потім очищаємо цибулини, бажано великі й шаткуємо їх довільними шматочками. Сюди ж додаємо дві чайні ложки солі без гірки і додаємо лаврове листя. Ставимо на вогонь і після того як весь вміст закипить, варимо ще на повільному вогні 20 хвилин, при цьому не забуваємо періодично помішувати.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Після того, як всі проварилося, додаємо в каструлю вище вказане кількість цукру, меленого перцю, кориці і п’ять стертих в порошочек гвоздичок. Продовжуємо варити протягом 40 хвилин.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Після чого подрібнюємо всю масу за допомогою заглибного блендера.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Далі вливаємо одну столову ложку 9% оцту і варимо ще 10 хвилин. Залишилося додати 1 ст. л. крохмалю, розведеного у воді, гарненько перемішуємо і даємо йому прокипіти одну хвилинку.

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Тепер розливаємо готовий кетчуп по стерилізованим баночках і закатуємо кришками.

Кетчуп з помідорів в мультиварці

Кетчуп из помидоров на зиму: Готовим просто, пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Помідори — 2 кг
  • перець солодкий болгарський — 500 гр
  • цибуля ріпчаста — 400 гр
  • перець гострий — 2 шт
  • гірчиця суха — 1 ст. л
  • олія рослинна рафінована — 150 гр
  • оцет 9% — 1 ст. л
  • цукор — 200 гр
  • сіль — 2 ст. л.

Спосіб приготування:

Помиті і нарізані помідори, перець і ріпчасту цибулю перекручуємо на м’ясорубці або подрібнюємо за допомогою блендера.

Перекладаємо масу в чашу мультиварки і додаємо туди ж гірчицю, цукор, сіль і вливаємо олію. Перемішуємо і ставимо програму «Випічка» на 45 хвилин. При цьому не забуваємо періодично перемішувати всю масу.

Після звукового сигналу, відкриваємо кришку мультиварки і залишаємо остигати нашу суміш. Потім перетираємо через сито, рідку частину переливаємо знову в чашу, а густу частину подрібнюємо за допомогою заглибного блендера так, щоб вона стала схожою на томатну пасту. Після чого повертаємо її до рідкої частини, додаємо оцет і виставляємо режим «Випічка» на 60-70 хвилин до готовності.

Гарячим розливаємо кетчуп по стерилізованим банкам, закатуємо, перевертаємо догори дном і закутуємо у що-небудь тепле, до повного охолодження.

Простий рецепт кисло-солодкого кетчупу з помідорів (відео)

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: