Зараз багато хто почав розуміти, що в кетчупі, купленому в магазині приблизно стільки ж справжніх помідорів, скільки і цієї картоплі в картопляних чіпсах. І все одно цей томатний соус з додаванням кориці і гвоздички залишається одним з найбільш затребуваних і продаваних, як у нашій країні, так і у всьому світі. Адже він з такою легкістю робить максимально апетитним всі: взяти від макаронів і закінчуючи смаженим м’ясом.
Існує така думка, що приготування кетчупу в домашніх умовах — це дуже клопітка і витратна справа, так само як і помідори у власному соку. Але особисто я вважаю, що це не зовсім так. Адже приготовані на зиму такі заготовочки стануть по-справжньому прекрасним доповненням до багатьох традиційних страв, і напевно повністю виправдають витрачений вами час, гроші і праця.
Пропоную ознайомитися в сьогоднішній статті з рецептами кетчупу з помідорів на зиму. Просто пальчики оближеш! А ця стаття для тих, хто пропустив минулі рецепти домашньої аджики.
- Кетчуп з помідорів з яблуками
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Гострий кетчуп з помідорів зі сливами
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Як приготувати кетчуп в домашніх умовах з крохмалем
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Кетчуп з помідорів в мультиварці
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Простий рецепт кисло-солодкого кетчупу з помідорів (відео)
Кетчуп з помідорів з яблуками
Інгредієнти:
- Помідори — 6 кг
- цибуля ріпчаста — 750 гр
- перець гіркий — 5 шт
- яблука будь — 750 гр
- оцет 9% — 1,5 склянки
- цукор — 1,5 ст
- кориця, гвоздика — за смаком
- сіль — 3 ст. л.
Спосіб приготування:
Овочі гарненько промиваємо в чистій воді. Яблука нарізаємо невеликими шматочками, попередньо вирізавши з них серцевину. Помідори і чищений цибулю нарізаємо приблизно такими ж шматочками, гіркого перцю видаляємо тільки плодоніжку і складаємо все в одну каструлю або емальований таз.
Ставимо варитися на вогонь і після того, як вміст каструлі закипить, зменшуємо вогонь до слабкого і варимо ще 2,5 години, періодично помішуючи, щоб не пригоріло, а потім знімаємо з плити.
Після того, як вся маса охолоне, нам потрібно її пропустити через соковижималку або протерти через сито. Потім отриману суміш ставимо на вогонь і, коли вона закипить, додаємо в неї сіль, цукор, оцет, спеції за смаком і зменшуємо вогонь до мінімуму.
І варимо ще приблизно дві години, періодично помішуючи. В’язкість кетчупу до цього моменту, повинна дійти до потрібного рівня. Розкладаємо його в заздалегідь простерилізовані банки і закатуємо прокип’яченими кришками.
Перевертаємо банки, накриваємо теплою ковдрою і залишаємо так, до повного охолодження. Потім прибираємо в льох або темне місце. Відкритий продукт тримаємо в холодильнику, але не більше двох тижнів.
Гострий кетчуп з помідорів зі сливами
Інгредієнти:
- Помідори — 2 кг
- слива — 1 кг
- цибуля ріпчаста — 250 гр
- болгарський перець — 5 шт
- гострий перець — 2 шт
- часник — 1 головка
- оцет — 1 ст. л
- спеції (гвоздика і мелений перець) — за смаком
- сіль — 2 ст. л.
Спосіб приготування:
Всі овочі і фрукти промиваємо в чистій воді. Сливу відокремлюємо від кісточки, помідори, болгарський перець і ріпчасту цибулю нарізаємо середніми шматочками, часник чистимо, а у гострого перцю відокремлюємо тільки хвостик, насіння видаляти не потрібно.
Перекручуємо всі ці інгредієнти на м’ясорубці, перекладаємо в одну каструлю і ставимо на вогонь. Потім варимо з моменту закипання протягом 2-3 годин, періодично помішуючи, після чого знімаємо з плити і залишаємо до повного охолодження.
Тепер пропускаємо варену суміш через сито або соковижималку і ставимо отриману масу на вогонь. Доводимо до кипіння і додаємо цукор, сіль, оцет, гвоздики, меленого перцю за смаком. Продовжуємо варити на повільному вогні ще приблизно хвилин 30-40.
Розливаємо по стерилізованим банкам, закатуємо кришками і перевертаємо. Накриваємо теплою ковдрою і залишаємо до повного охолодження.
Остиглий кетчуп прибираємо в темну кладовочку або льох, на зиму.
Як приготувати кетчуп в домашніх умовах з крохмалем
Інгредієнти:
- Помідори м’ясисті — 2 кг
- цибуля ріпчаста — 2 шт
- лавровий лист — 2 шт
- оцет 9% — 1 ст. л
- крохмаль — 1 ст. л
- цукор — 150 гр
- кориця мелена — 1/2 ч. л
- гвоздика мелена — 5 шт
- мелений перець — 1 ч. л
- сіль — 2 ч. л.
Спосіб приготування:
Для приготування цього соусу нам необхідно помити всі помідори і нарізати їх середніми шматочками.
Потім очищаємо цибулини, бажано великі й шаткуємо їх довільними шматочками. Сюди ж додаємо дві чайні ложки солі без гірки і додаємо лаврове листя. Ставимо на вогонь і після того як весь вміст закипить, варимо ще на повільному вогні 20 хвилин, при цьому не забуваємо періодично помішувати.
Після того, як всі проварилося, додаємо в каструлю вище вказане кількість цукру, меленого перцю, кориці і п’ять стертих в порошочек гвоздичок. Продовжуємо варити протягом 40 хвилин.
Після чого подрібнюємо всю масу за допомогою заглибного блендера.
Далі вливаємо одну столову ложку 9% оцту і варимо ще 10 хвилин. Залишилося додати 1 ст. л. крохмалю, розведеного у воді, гарненько перемішуємо і даємо йому прокипіти одну хвилинку.
Тепер розливаємо готовий кетчуп по стерилізованим баночках і закатуємо кришками.
Кетчуп з помідорів в мультиварці
Інгредієнти:
- Помідори — 2 кг
- перець солодкий болгарський — 500 гр
- цибуля ріпчаста — 400 гр
- перець гострий — 2 шт
- гірчиця суха — 1 ст. л
- олія рослинна рафінована — 150 гр
- оцет 9% — 1 ст. л
- цукор — 200 гр
- сіль — 2 ст. л.
Спосіб приготування:
Помиті і нарізані помідори, перець і ріпчасту цибулю перекручуємо на м’ясорубці або подрібнюємо за допомогою блендера.
Перекладаємо масу в чашу мультиварки і додаємо туди ж гірчицю, цукор, сіль і вливаємо олію. Перемішуємо і ставимо програму «Випічка» на 45 хвилин. При цьому не забуваємо періодично перемішувати всю масу.
Після звукового сигналу, відкриваємо кришку мультиварки і залишаємо остигати нашу суміш. Потім перетираємо через сито, рідку частину переливаємо знову в чашу, а густу частину подрібнюємо за допомогою заглибного блендера так, щоб вона стала схожою на томатну пасту. Після чого повертаємо її до рідкої частини, додаємо оцет і виставляємо режим «Випічка» на 60-70 хвилин до готовності.
Гарячим розливаємо кетчуп по стерилізованим банкам, закатуємо, перевертаємо догори дном і закутуємо у що-небудь тепле, до повного охолодження.
Простий рецепт кисло-солодкого кетчупу з помідорів (відео)
Приємного апетиту!