Наші городи та сади до осені повні і дарують нам багато смачних овочів і фруктів. Навіть якщо ви нічого не вирощуєте нічого самі, то на полицях магазинів і ринків різноманітність так і рясніє. Зараз саме час знімати урожай слив. На моїй дачі їх вродило дуже багато, тому я вже підготувалася і зібрала безліч смачних рецептів. Сьогодні будемо заготовляти компот із слив на зиму: готувати і закочувати в банки.
Рецептів безліч, що вибрати досить складно. Щоб не загубитися і вибрати той самий, що буде до душі саме вам, вивчіть всі рецепти.
Компот можна приготувати з одних тільки злив, а можна змішувати їх з іншими фруктами і ягодами. Смак буде змінюватися, але лише в кращу сторону.
- Компот із слив — простий рецепт на 3-х літрову банку
- Знадобиться:
- Приготування:
- Як заготовити компот із слив і яблук на зиму
- Приготування:
- Сливовий компот на зиму без стерилізації
- Смачний компот із слив та абрикос в банках
- Знадобиться:
- Приготування:
- Заготовляємо простий компот із слив і груш
- Для приготування потрібно підготувати:
- Приготування:
- Компот з дрібних злив з кісточками і червоної смородини
- Знадобиться:
- Приготування:
- Компот із слив без цукру — як заготовити на зиму
- Знадобиться:
- Приготування:
- Самий смачний компот з жовтих слив
- Корисні поради:
Компот із слив — простий рецепт на 3-х літрову банку
Найпростіший спосіб заготовити невеликі дачні сливи при дуже багатому врожаї або навіть куплені в магазині, але з бажанням зробити заготовок побільше — наприклад, на всю зиму або велику родину — це варити компот із слив з кісточками. Виймати з кожної дрібної вершки кісточку досить трудомістке заняття та не всім по плечу і вільного часу. Тому можна цього не робити. Зваріть компот з кісточками, потім в готових плодах вийняти їх не складе труднощів. А можна пити компот і без самих слив, вийнявши їх. Це вже на ваш смак. Найголовніше, що по такому рецепту компот із слив готується дуже швидко і просто.
Знадобиться:
- сливи — 450-650 м;
- відфільтрована вода — 3 л;
- цукор-пісок — 150-300 р.
Останній компонент додається виходячи зі смакових уподобань. Для ласунів рекомендується використовувати більшу кількість.
Приготування:
1. Сливу потрібно перебрати, видаливши зіпсовані і гнилі плоди. Зубочисткою або просту голку, зробити в кожної по кілька проколів. Це необхідно для отримання насиченого смаку і аромату.
Рада! Якщо потрібно приготувати світлий напій, в такому випадку проколювати фрукт не варто.
2. У чисту, попередньо простерилизованную банку висипати підготовлені сливи. Прикрити.
3. Приступаємо до приготування солодкого сиропу. Для цього в окрему каструлю вилити вказану кількість води, засипати цукровий пісок і розмішати. З моменту закипання знизити температуру нагрівання і продовжити варіння протягом 2-4 хвилин.
4. Наповнити готовим сиропом банку, герметично закатати. Перевернути догори дном, укутати теплим пледом.
Через кілька місяців, взимку, вас буде чекати яскравий і смачний сливовий компот і нагадувати про літо.
Як заготовити компот із слив і яблук на зиму
Для приготування вітамінного напою в 3-х літрову банку потрібно підготувати наступні компоненти:
- яблука середнього розміру — 300-450 г;
- сливи — 300 г;
- чиста вода — 3 л;
- цукровий пісок — 300 р.
Приготування:
1. Вказану кількість води вилити в каструлю, поставити на плиту. Поки вода закипає, приступаємо до підготовки фруктів. Сливу і яблучні плоди промити, видалити плодоніжку.
Рада! Якщо яблука використовуються покупні, а не садові в такому разі їх потрібно розрізати на часточки.
2. Обов’язково видалити насінну коробку.
3. Викласти підготовлені фрукти в простерилізовані скляні банки.
4. У киплячу воду засипати цукровий пісок. При частому помішуванні варити 5 хвилин до отримання цукрового сиропу.
5. Наповнити банку гарячим сиропом, прикрити і поставити стерилізуватися. Час додаткового прогрівання залежить від об’єму тари: 1 л — 20-25 хвилин, 2-х або 3-х літрові — 30-35 хвилин.
6. Акуратно витягти банки, закатати, перевернути. Залишити в перевернутому вигляді і під товстим рушником до повного охолодження.
Сливовий компот на зиму без стерилізації
Даний рецепт приготування вітамінного напою на зиму, передбачає застосування 2 кратною заливки фруктового продукту. Методика консервації чудово підходить для банок місткістю в 1 літр, так і до 3-х. Заливаючи сливу окропом 2 рази, вона встигає добре прогрітися. Пропонуємо розглянути покрокову інструкцію з приготування компоту на 3 літрові банки.
Смачний компот із слив та абрикос в банках
Слива володіє безліччю корисних властивостей для організму людини. Основне — поліпшення роботи травного тракту, запобігаючи утворенню запорів. Натуральний склад і поєднання злив з абрикосами робить напій більш смачним, ароматним і цікавим. Компот готується без стерилізації, що дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин.
Знадобиться:
- дрібна зливу — 350-400 г;
- абрикоси – 400 г;
- цукровий пісок — 0,3 кг;
- вода чиста — 1,5 л.
Приготування:
1. Придбані фрукти перебрати, видаливши зіпсовані та пошкоджені екземпляри. Прибрати плодоніжку, якщо така є. Засипати в стерильну банку, прикрити.
2. В чистій каструлі закип’ятити воду, наповнити скляну тару з фруктами. Дати постояти чверть години.
3. Процідити назад, додати цукровий пісок і знову довести до кипіння. Не забувайте перемішувати, щоб швидше розчинився цукор.
4. Солодким і гарячим сиропом залити банки, закатати. Остудити, попередньо перевернувши кришкою вниз, і обгорнувши теплим пледом.
Приємного апетиту!
Заготовляємо простий компот із слив і груш
Для багатьох городників і садівників цей рецепт буде актуальний. У мене, наприклад, добре плодоносить зливу з дрібними плодами та стара груша. Груші там теж дрібні, так і не дуже солодкі, хоч і ароматні. Замість того, щоб їсти їх просто так, краще всього загорнути їх разом в компот на зиму. І урожай не пропаде і в законсервованому вигляді вони стають набагато смачніше. А взимку так приємно і корисно попити смачного компотика.
Для приготування потрібно підготувати:
- груші – 2 кг;
- слива – 2 кг;
- цукровий пісок – 700 г;
- лимонна кислота – 0,5 ч. л.
Приготування:
1. Груші рекомендується вибирати тверді і стиглі. Обполоснути, розділити на 4 частини. Вирізати насінну коробку і місце прикріплення плодоніжки.
2. У відповідну тару вилити 3 літри відфільтрованої, чистої рідини, додати лимонну кислоту. Розмішати, викласти грушу і витримати її 5-8 хвилин. Процідити.
3. Сливи промити, розділити на 2 частини і акуратно вийняти кісточку. З’єднати в окремій ємності сливи і груші.
4. В чисту каструлю вилити 3 л відфільтрованої води. Поставити на плиту. З моменту закипання порційно засипати цукор-пісок, розмішати. Додати фрукти в солодкий сироп, варити до готовності фруктів.
5. Використовуючи шумівку розфасувати по сливи і груші по стерильним банкам, так щоб вони займали 1/3 частина від обсягу скляної тари. Наповнити тару фруктовим сиропом. Закатати, остудити і прибрати на зберігання в льох.
Компот з дрібних злив з кісточками і червоної смородини
Сливи – найкорисніший фрукт, в якому присутня внутрішня кісточка. У своєму складі вони містять велику кількість органічних сполук, мікро і макроелементів, вітамінів. В кісточках міститься 40% жирних олій. Сливи покращують апетит, справляють невеликий проносний і сечогінний ефект. Саме з цієї причини в кожному будинку повинен бути присутнім смачний, ароматний компот зі сливами. Будемо готувати його з кісточками. Процес консервації не займе багато часу.
Знадобиться:
- сливи свіжі – 0,6 кг;
- червона смородина – 300 г;
- цукор-пісок – 600 г;
- чиста рідина – 3-4,5 л.
Приготування:
1. Червону смородину перебрати, видалити зайвий сміття і гнилі плоди. Промити і просушити. Аналогічні дії виконати зі сливами.
2. На 1/3 частина від обсягу наповнити 3-х літрові банки, прикрити стерильними кришками.
3. В підходящу каструлю вилити вказану кількість води, закип’ятити. Наповнити підготовлені банки з вмістом, прикрити і залишити в такому вигляді на 10-20 хвилин.
4. Злити назад, засипати цукровий пісок. Поставити на плиту і при постійному помішуванні варити до розчинення цукрових крупинок.
5. Наповнити банки, закатати. Перевернути кришкою вниз, укутати теплим пледом. Залишити в незмінному вигляді до повного охолодження.
Компот із слив без цукру — як заготовити на зиму
Не кожній людині можна вживати цукровий пісок. Для того щоб підтримувати в своєму організмі необхідний рівень вітамінів та інших корисних сполук дієтологи розробили рецепти без додавання солодкого продукту. Розглянемо детальний покроковий рецепт.
Знадобиться:
- слива – 1,4 кг;
- крутий окріп – 1-1,5 л.
Приготування:
1. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 2 літрові банки. Сливу потрібно перебрати, видалити пошкоджені і гнилі. Промити, видалити плодоніжку, якщо така є.
2. В гарячій воді бланшувати фрукт протягом 3-7 секунд. Потрібно це для того, щоб під час стерилізації шкірка у сливи не потріскалася.
3. Перекласти в стерильні ємності. Прикрити кришками. Поставити стерилізуватися протягом 10-15 хвилин. Акуратно витягти і закатати кришками.
Самий смачний компот з жовтих слив
Є такий цікавий сорт слив абсолютно жовтого кольору. Дуже смачний і красивий, плоди дрібні і соковиті. Якщо ви хочете приготувати на зиму компот, то цей сорт відмінно для цього підійде. Готується практично так само, як і компот з класичної синьою сливи. Але я впевнена, що він вам сподобається. Якщо у вас не росте жовта слива, спробуйте купити на ринку або в магазині і приготувати компот для порівняння.
Корисні поради:
У недосвідчених господинь виникає питання, як правильно проводити стерилізацію готової заготовки? Отже, тут все легко і просто. Головне, дотримуватися техніки безпеки. У велику, містку каструлю на дно розмістити чисте дрантя. На неї поставити банку з вмістом, попередньо прикривши кришкою.
Налити в каструлю холодної води, так щоб вона доходила до плічок банки. Поставити на плиту. З моменту закипання рідини в каструлі засікати зазначений час. Якщо банок з компотом багато, тоді при кожній новій стерилізації необхідно наливати холодну воду в каструлю знову. Інакше від перепаду температури банку лопне.