Компот з агрусу: рецепт на зиму, калорійність

Ох, скільки ж подряпин залишив на руках колючий кущ аґрусу! Ще з дитинства багато хто пам’ятає, як не могли дочекатися, коли його ягоди швидше дозріють, і їли їх прямо зеленими, незважаючи на кислий смак. А вже коли агрус починає темніти, відтягнути дітвору від куща практично неможливо. І не дивно. Невеликі овальні ягоди, які ще часто називають північним виноградом, гарні на смак. А який з агрусу виходить компот, смачніше напою і не придумаєш! Головне, готувати його дуже легко, процес не займає багато часу, а результат перевершує всі очікування.

Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

Рецепт приготування компоту з агрусу

Для варіння можна брати непоказні, дрібні, напівзелені або, навпаки, перезрілі ягоди.

Інгредієнти

  • агрус 800 г
  • цукор 1 ст.
  • вода 4 л

На порцію

Калорії: 62.25 ккал

Білки: 0.33 г

Жири: 0.11 г

Вуглеводи: 14.91 р

Кроки 20 хв. Відео-рецепт

  • Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

    Ягоди добре промиваємо і перебираємо, відкидаючи гнилі, зіпсовані. Головне, простежити, щоб у компот не потрапили плоди з пліснявою, тому уважно огляньте кожну ягоду на її наявність.

  • Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

    Викладаємо аґрус в каструлю, заливаємо водою і ставимо на плиту. Коли злегка підігріється, додаємо цукор. Краще всипати його невеликими порціями, постійно помішуючи, так він швидше розчиниться.

  • Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

    Доводимо до кипіння і знімаємо каструлю з плити.

  • Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

    Компот з агрусу готовий. Залишаємо його остигати, за цей час він прекрасно настоїться. Потім при бажанні можна перелити його в банку або графин і прибрати в холодильник остуджуватися.

Якщо мета — компот з агрусу на зиму, то просто розливаємо його по стерилізованим банкам і закатуємо. Ставимо на кришки, після остигання виносимо в підвал. Детальніше процес представлений на відео, але все настільки просто, що буде достатньо тільки фото.

Читайте також:  Лечо без оцту на зиму: рецепти з фото з помідорами і перцем в томатному соку

Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

Агрус відмінно поєднується з іншими ягодами і фруктами, так що можна сміливо додавати різні інгредієнти. Іноді навіть корисно поекспериментувати, раптом знайдете той самий рецепт, який вам найбільше сподобається. А так, в компот з аґрусом можна додати м’яту або, наприклад, апельсин.

У першому випадку напій вийде більш освіжаючим і чудово врятує від спраги в літню спеку. А компот з агрусу з апельсином додасть вам бадьорості. Ще один спосіб поза сезону побалувати себе і своїх близьких таким компотом — це заготовити його на зиму.

Найпоширеніший і простий рецепт — п’ятихвилинка. Для нього краще використовувати зелений аґрус, який приймає безпосередньо у киплячий сироп. Поле цього компот розливається по літровим банкам і закупорюється.

Ще одна зручність даного способу заготівлі в тому, що компот не вимагає додаткової стерилізації. Але консервований продукт має високу калорійність, тому оптимальним варіантом є все-таки приготування з заморожених ягід.

Особливості варіння компоту із замороженого агрусу

Напої з заморозок досить популярні. Готувати компот із замороженого агрусу не складніше, ніж з свіжого. Для початку розморозьте близько 500 грамів ягід. Наберіть в каструлю 1,5-2 літра води, додайте агрус і півтори склянки цукру. Доведіть до кипіння. Для смаку можна кинути листочки м’яти і пару часточок лимона. Після цього зніміть каструлю з плити і дайте охолонути. Потім процідіть через дрібне сито або складену в кілька шарів марлю.

Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

Якщо є бажання, охолодіть компот в холодильнику. Таким чином, при наявності замороженого агрусу цей смачний напій буде радувати і збагачувати вітамінами навіть в зимовий період. Якщо вам не подобається колір, можна зробити асорті, додавши червону полуницю або чорну смородину (теж з заморозки).

Читайте також:  Варення з яблук і чорноплідної горобини на зиму - швидкий рецепт в домашніх умовах

Користь і шкода

Рясне питво компоту з агрусу допоможе збити високу температуру і перемогти простудні захворювання. Самі ягоди містять аскорбінову кислоту, вітамін е, каротин. У них накопичуються біологічно активні сполуки — антоціани і флавони. Вони корисні при дефіциті в організмі заліза, міді, фосфору. Пектини агрусу сприяють виведенню важких металів і радіонуклідів.

Вживання аґрусу в будь-якому вигляді корисно при лікуванні шлунково-кишкового тракту, зокрема, хронічних запорів і гастроэнтероколитов, при захворюваннях нирок і сечового міхура. Ягоди надають освіжаючу, жовчогінну, сечогінну, кровоспинну, протизапальну і загальнозміцнюючу дію. Протипоказаний аґрус при виразці та діареї. При нирково-кам’яної хвороби ці ягоди можуть завдати шкоди.

Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

Під час вагітності та грудного вигодовування

Аґрус у період очікування дитини запобігає набряки, які так часто наздоганяють вагітних, наситить організм майбутньої матусі вітамінами, мінералами, позбавить від токсикозу. Головне, не вживати його понад міру, так як надлишкова кількість клітковини може негативним чином позначитися на ШКТ, викликати пронос.

Обережніше з аґрусом при грудному вигодовуванні. У дитини може початися алергія, якщо матуся стане зловживати цим продуктом в період годування. В цілому аґрус при ГВ корисний, так як запобігає виникненню анемії, яка часто спостерігається у годуючих мам і сприяє збільшенню лактації, груди починає добре наливатися.

Особливості приготування компоту з аґрусу в мультиварці

Готувати компот в мультиварці дуже легко. Першим ділом викладаємо аґрус в чашу, засипаємо цукром і заливаємо кип’яченою водою. Встановлюємо режим “Гасіння” і варимо протягом 1,5-2 годин. Для більш насиченого цитрусового смаку можна додати апельсин або лимон.

Компот из крыжовника: рецепт на зиму, калорийность

Компот з агрусу — прекрасна альтернатива купівельними сокам і нектарам. По-перше, радує приємна різниця в ціні, а по-друге, відсутність в компоті різних консервантів і підсилювачів смаку, які не дуже корисні для організму.

DvaGusya