Заготовивши на зиму компот з яблук і груш, свіжих та вирощених будинку, ви будете точно знати, що це натуральний і безпечний продукт, без барвників, консервантів і підсилювачів смаку, якими так повні покупні соки і газованої води. Наша стаття допоможе вам правильно приготувати максимально смачний і корисний напій, який буде радувати холодними зимовими вечорами. Ми пропонуємо зовсім простий рецепт без стерилізації, розрахований на 3 літрову банку.
Порада: найбільш придатними для компоту будуть яблука солодких і кисло-солодких сортів – “Гала”, “Голден”, “Макінтош”, а у випадку з іграшками – “Лада”, “Дюшес”, “Бере (Бера)”.
Інгредієнти
- яблука 500 г
- груші 200 г
- цукор 350 г
- вода 2.2 л
На порцію
Калорії: 53 ккал
Білки: 0.1 г
Жири: 0 м
Вуглеводи: 13.1 р
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
-
Заздалегідь ми займемося найважливішою справою – підготовкою банок і кришок. Вони обов’язково повинні пройти обробку при високих температурах, щоб убезпечити ваші консервації від можливих “вибухів” і “здуття” кришок. А ось яким способом це робити – вирішуєте тільки ви. Це може бути як кип’ятіння банок, так і пропарювання, прогрівання в духовці або мікрохвильовій печі. Всі способи максимально ефективні, але займають досить багато часу, тому часто господині пропускають такі кроки, і просто миють ємності в посудомийній машині або з содою, що є не найкращим варіантом.
-
Тепер переходимо до підготовки інгредієнтів: слід вибрати плоди середньої стиглості, щоб вони віддали максимальна кількість кольору, аромату і смаку, але при цьому не перетворилися на кашу після варіння. Краще брати цілі і красиві яблука і груші без пошкоджень.
-
Гарненько промиваємо фрукти і, при потребі, чистимо шкірку. Кожен плід розрізаємо на чотири часточки і прибираємо насінні коробки.
-
Всі продукти складаємо в банку, заповнюючи її приблизно до половини.
-
В окремій каструлі кип’ятимо воду і заливаємо в банку з майбутнім компотом. Накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися протягом 20 хв.
-
Після відведеного часу зливаємо воду назад в каструлю, засипаємо в неї цукор і вскипячиваем.
-
Знову заливаємо сиропом банки з фруктовими часточками до самого верху, відразу закатуємо з допомогою ключа, і готово!
До остигання слід обов’язково ємності перевернути кришками вниз і укутати в ковдру або якусь теплий одяг. Подальше зберігання буде таке ж, як і для інших консерваторій – при температурі, яка значно нижче кімнатної: в холодильнику, коморі або підвалі.
Порада: якщо вам не подобається світлий колір яблучно-грушевого компоту, то можна зробити його більш яскравим, кинувши в банку жменю чорної або червоної смородини. Ягоди можуть бути навіть з морозильника – вони в будь-якому випадку “пожвавлять” ваш напій, додавши нових фарб і смаку.
Якщо у вас залишилися фрукти, то можна не робити з них заготовку на довгу перспективу, а просто зварити узвар, щоб пити його прямо зараз. Це займає зовсім небагато часу, а виходить дуже смачно і ще більш корисно.
Слід нарізати фрукти на часточки і відправити їх у вже киплячу воду (саме так збережеться більше корисних речовин), при бажанні всипати трохи цукру за смаком і перемішати. Варити напій слід протягом 3-5 хвилин, а потім зняти з вогню, прикрити, дати добре настоятися і повністю охолонути. Потім процідити і відправити в холодильник. У такий компот можна додати і інші фрукти і ягоди, в тому числі заморожені, – сливи, смородину, калину, малину, полуницю, і навіть спеції – корицю і гвоздику. З такими інгредієнтами смак десерту стане більш багатим, а колір – яскравим і насиченим.
Обов’язково спробуйте в сезон приготувати ніжний і ароматний компот з яблук і груш. Пийте його просто так і закривайте на зиму – немає нічого смачніше освіжаючого напою з натуральних фруктів, створеного на своїй кухні. Адже це так просто!