Компот з яблук на зиму: рецепти на 3 літрову банку без стерилізації, покрокове приготування з фото

Домашній кисло-солодкий компот з яблук – один з найпопулярніших напоїв в нашій країні. Він цілком може змагатися за смаком з будь газованою водою з магазину – “Фантой”, “Кока-колою”, “Спрайтом”, “Лимонадом” і т. д. – а вже те, що він набагато корисніше, тут вже навіть суперечок немає. Яблучний компот містить у собі безліч вітамінів і мікроелементів, яких так потребує наш організм – особливо взимку. Саме тому кожна господиня любить робити заготовки даного напою запас, щоб вистачило до наступного літа.

Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

Сьогодні ми пропонуємо вам декілька простих покрокових рецептів яблучного компоту, який можна зберігати як в квартирі, так і в погребі. А зробити все правильно і швидко допоможуть детальні фото і наочне відео.

Порада: для вітамінного яблучного напою вибирайте тільки оптимально стиглі фрукти, так як недозрілі яблука додадуть компоту неприємний присмак, а перестиглі – розваряться при стерилізації, і напій буде мати мутний непрезентабельний вигляд.

Класичний рецепт яблучного компоту на зиму

Інгредієнти

  • яблука 1.5 кг
  • вода 1.5 л
  • цукор-пісок 450 г

На порцію

Калорії: 144 ккал

Білки: 0.3 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 35.7 р

Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт

  • Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

    Починаємо заготівлю закачування зі стерилізації скляних банок і залізних кришок. Для того, щоб прискорити процес і зберегти нерви – застосовується в цих цілях духовку. Гарненько вимийте всю необхідну посуд миючим засобом, в мокрому вигляді відправте в холодний духова шафа, виставте температуру 110-120 градусів, і через п’ятнадцять хвилин діставайте стерильні банки з кришками.

  • Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

    Тим часом переберіть всі яблука, позбувшись від зелених і зіпсованих плодів, старанно промийте їх і обсушити паперовими рушниками насухо. Потім видаліть в фруктів серцевину з насінням і наріжте великими скибочками.

  • Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

    Слідом за цим на середній вогонь поставте воду в каструлі з товстим антипригарним дном, доведіть її до скипання і, збавивши полум’я до мінімального показника, відправте туди яблука бланшироваться на 5-7 хвилин.

  • Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

    По закінченні цього часу з допомогою шумівки виловите плоди і перекладіть їх на лід або в холодну воду (це потрібно зробити, щоб зупинити процес термічної обробки). А в рідину, в якій бланшувалися фрукти, засипте 450 грам цукрового піску і зваріть на її основі сироп для майбутнього компоту (на це знадобиться близько 10 хвилин).

  • Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

    Тим часом підготовлені яблука розкладіть по сухим стерильним банкам, заповнюючи їх по “плечики”.

  • Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

    Як тільки сироп зварився, відразу ж розливаємо його по тарі з фруктами до самого верху і прикриваємо ємності кришками. Відправляємо банки з компотом стерилізуватися на маленькому вогні у глибоку посудину з теплою водою, на підставку або ганчірочку. Кип’ятимо трилітрові банки приблизно 25-30 хвилин.

  • Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

    Обережно виймаємо з каструлі скляні бутлі з готовим напоєм і щільно закриваємо їх загвинчуються стерильними закрутками. Перевертаємо тару кришками вниз і ретельно загорнути навколо теплим пледом – в такому вигляді заготівля повинна простояти до повного охолодження скла.

Порада: однією з головних умов стерилізації яблучного компоту є те, що чим кисліше фрукти, тим менша кількість хвилин його потрібно стерилізувати.

Яблучний компот на зиму без стерилізації – спосіб подвійного заливки

Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

Час приготування: 50 хв.

Кількість порцій: 15

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 114.5 ккал;
  • жири – 0;
  • білки – 0.4;
  • вуглеводи – 28.3.

Інгредієнти

  • яблука – 1.5 кг;
  • вода – 1.5 л;
  • цукор-пісок – 300 р.

Поетапний опис процесу

  1. Щільні стиглі фрукти обмийте під краном з проточною водою, висушіть паперовими серветками, розділіть навпіл і, видаливши серцевину з насіннєвою коробкою, наріжте маленькими скибочками.
  2. Отримані шматочки яблук розкладіть по заздалегідь підготовленим сухим стерильним банкам і залийте крутим окропом доверху. Прикрийте стерильними кришками (не закочуючи) і залиште хвилин на 15 настоятися.
  3. Як тільки вказаний час пройшло (вода трохи охолола, а яблука прогрілися), надягніть на скляну тару спеціальну капронову кришку з отворами і носиком і акуратно злийте рідину, пропитавшуюся яблучним ароматом, в сотейник з товстим дном. Засипте туди ж необхідну кількість цукру і варіть сироп.
  4. Зробіть другу заливку банок з яблуками доверху готовим гарячим сиропом (він повинен трохи перелитися через край, і за рахунок цього виштовхнути з тари повітря), і відразу ж щільно загорніть яблучний компот бляшанками з допомогою ключа. Переверніть ємності з ароматним напоєм кришками вниз і, щільно загорнувши ковдрою, залиште остигати.

Порада: для того щоб надати компоту цікаві смакові нюанси і зробити аромат більш насиченим і яскравим, можна додавати в нього різні ягоди (вишню, смородину, малину тощо), а також спеції – м’яту, корицю, гвоздику. Закладайте дані інгредієнти разом з яблуками і готуйте далі за рецептом.

Яблучний компот з лимоном на зиму

Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

Час приготування: 1 год 10 хв.

Кількість порцій: 15

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 111.5 ккал;
  • жири – 0;
  • білки – 0.4;
  • вуглеводи – 27.5.

Інгредієнти

  • яблука – 1.5 кг;
  • лимон – 1/2 шт.;
  • вода – 1.25 л;
  • цукор-пісок – 250 г;
  • лимонна кислота – 1 щіпка.

Поетапний опис процесу

  1. Першим ділом займемося яблуками – їх потрібно ретельно перебрати, помити під проточною водою (або на пару хвилин замочити в глибокому тазу) і висушити за допомогою серветок. Слідом видаляємо у плодів серцевини і нарізаємо четвертинками (більш великі можна робити дрібніше). Поки займаємося іншими підготовчими процесами, перекладаємо фрукти в розчин води з лимонною кислотою.
  2. Наступним вашим кроком буде приготування сиропу – залийте в товстостінну ємність 1250 мл води і всипте 250 грам білого цукрового піску, відправте все на маленьке полум’я і варіть до повного розчинення кристалів цукру, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою.
  3. Тим часом помийте і наріжте лимон його половину тонкими кільцями.
  4. Надішліть подрібнений кружечками лимон в суху стерильну банку, туди ж викладіть яблука, і залийте фрукти киплячим цукровим сиропом.
  5. Слідом за цим прикрийте банку прокип’яченої кришкою і поставте в глибоку каструлю, наповнену на 2/3 теплою водою, на маленький вогонь стерилізуватися (це займе близько півгодини). Стерилізуючи, ставте тару з компотом на ганчірочку або дерев’яну підставку.
  6. Акуратно, щоб не обпектися, дістаньте банку з яблучним напоєм і закатайте. Переверніть тару дном вгору і залиште остуджуватися під теплою ковдрою на ніч.

Порада: яблука для компоту можна використовувати цілком, розрізати на половинки або великі часточки – все залежить від ваших уподобань.

Для приготування смачних домашніх яблучних компотів ви можете використовувати плоди будь-яких сортів, але все ж гармонійніше всього “розкриваються” в даному напої кілька певних видів. Тому при купівлі фруктів зверніть свою увагу на такі сорти яблук, як Білий налив, Антонівка, Мелба, Пепін шафранний, Апорт і Бойкен.

В наших рецептах всі пропорції інгредієнтів вказані з розрахунку на 3-х літрову банку – якщо ви хочете закатати напій в літрових або 2-х літрових ємностях, то просто перерахуйте кількість продуктів пропорційно.

Ми впевнені, що дані рецепти смачного і корисного напою нікого не залишать байдужим, і ви легко і з радістю зваріть його на своїй кухні. Великим плюсом є можливість законсервувати і відправити на зберігання вітамінний духмяний узвар, який дуже стане в нагоді в зимовий сезон. Експериментуйте, готуйте і насолоджуйтеся результатами – приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Компот из яблок на зиму: рецепты на 3 литровую банку без стерилизации, пошаговое приготовление с фото

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: