Компот з ізюму: рецепт для дітей і дорослих, як правильно зварити, чим корисний

Коли мова йде про солодкій випічці, найпоширеніша добавка, яка приходить на розум, — ізюм. Але цю сушену ягоду кладуть не тільки в кекси і булочки, з неї можна приготувати чудовий компот.

Компот из изюма: рецепт для детей и взрослых, как сварить правильно, чем полезен

У чому цінність родзинок для організму, є якісь протипоказання і дозволяється давати його дітям до року — маса питань, і саме час отримати на них відповіді. Почнемо з того, що розповімо, як варити компот з ізюму.

Рецепт приготування компоту з родзинок

Порада: для напою можна використовувати як світлі сорти, так і темні. Це буде впливати на смак і колір. Головна умова — всі ягоди, які ви збираєтеся використовувати, повинні бути незіпсованими.

Інгредієнти

  • 300 г ізюм
  • цукор 250 г
  • вода 1.5 л

На порцію

Калорії: 120 ккал

Білки: 1.4 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 28 г

Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт

  • Компот из изюма: рецепт для детей и взрослых, как сварить правильно, чем полезен

    Ізюм дуже добре промийте, так як перед продажем сухофрукти обробляють оксидом сірки. Ягоди переберіть, видалите зіпсовані, залийте теплою водою приблизно на 10 хвилин, а потім кілька разів прополощіть в холодній. Краще робити це до тих пір, поки рідина, в якій ви миєте ягоди, не стане повністю прозорою.

  • Компот из изюма: рецепт для детей и взрослых, как сварить правильно, чем полезен

    Підготуйте відповідну каструлю. Влийте необхідну кількість води. Тепер перекладіть в неї родзинки і додайте 250 г цукру.

  • Компот из изюма: рецепт для детей и взрослых, как сварить правильно, чем полезен

    Поставте каструлю на плиту, дочекайтеся, поки закипить, зменшіть вогонь, щоб не вирувало, і поваріть протягом 40-50 хвилин, іноді помішуйте.

  • Компот из изюма: рецепт для детей и взрослых, как сварить правильно, чем полезен

    Зніміть з конфорки. Якщо є необхідність, всипте ще цукор за смаком. Також можна додати невелику кількість свіжовичавленого соку лимона, якщо вам потрібно, щоб узвар був з кислинкою. Пити його можна як охолодженим, так і гарячим.

Порада: родзинки, який вироблений з винограду кишмиш, буде найбільш солодким, в ньому немає кісточок. Використовуйте його для варіння компоту, і тоді ягоди можна їсти навіть дітям.

Чим корисний компот з ізюму

Цей напій не тільки простий у приготуванні і досить смачний, але і дуже корисний, як і сам родзинки. Велика концентрація вітаміну С підтримає імунну систему, яка сильно слабшає в холодну пору року і вимагає уваги.

Прекрасно цей компот допомагає справлятися з хворобами — вірусами та інфекціями, наприклад, призначають рясне пиття при кишкових розладах. Так що якщо не встигли зробити заготовки на зиму у вигляді фруктових або ягідних компотів, зваріть напій з родзинок і пийте на здоров’я, його властивості з лишком компенсують витрачений час.

Компот из изюма: рецепт для детей и взрослых, как сварить правильно, чем полезен

Володіючи бактерицидним ефектом, компот з родзинками застосовується навіть при лікуванні циститу. Він в цілому нормалізує роботу сечовидільної системи, оскільки покращує відтік сечі. З цієї точки зору корисний і жінкам, і чоловікам.

Величезну користь несе напій і серцевої системи. Він зміцнить судини і допоможе вирішити проблему набряків. Високий вміст калію, який родзинки віддає напою в ході варіння, зміцнює серцевий м’яз. Неодмінно потрібно включити в свій раціон цей компот гіпертонікам, оскільки його вживання призводить тиск в норму.

Напій, зварений з родзинок, радять пити при психоемоційних стресах, а вітаміни групи B і нікотинова кислота, яка з цього напою дуже добре засвоюється, допомагають знизити дратівливість і в цілому діють на нервову систему заспокійливо.

Особливо цінний компот з чорного родзинок, він стає справжнім порятунком при диспепсичних розладах, здатний вилікувати діарею і не дає з’явитися зневоднення. У поєднанні з чорносливом нормалізує стілець, діючи при запорах як м’яке проносне. Це найкращі ліки від інтоксикації при отруєнні. І давати його можна з першого місяця життя, навіть новонародженому. Це дуже зручно, адже малюки найбільше схильні до всіляких ротавирусным інфекцій, а відвар родзинок — хороший засіб від їх симптомів — блювоти, проносу, а також панкреатиту, який може перерости це захворювання.

Родзинки темних сортів містить велику кількість заліза, тому компот з нього рекомендується пити при анемії. Особливо корисний він для вагітних, які часто стикаються з залізодефіциту і для мам, які намагаються годувати грудьми.

Компот из изюма: рецепт для детей и взрослых, как сварить правильно, чем полезен

Здатний компот з ізюму зменшити кашель і набагато швидше впоратися з нежиттю. Його радять при таких захворюваннях дихальних шляхів, як бронхіт і пневмонія.

Пити компот слід і при онкологічних хворобах, так як під впливом особливих речовин, які містяться в ізюмі, сповільнюються ріст і розвиток ракових клітин і злоякісних утворень, виводяться вільні радикали.

Благотворно впливає компот з ізюму і на опорно-рухову систему. Він корисний для запобігання остеопорозу. А бор, який є у висушеному винограді, допомагає кальцію в кістках правильно розподілятися.

Перевага компоту із родзинок полягає в тому, що його можна давати пити навіть немовляті. Правда, для цього потрібно варити напій без цукру. Не орієнтуйтеся на свій смак. Якщо вам компот здається несолодким, це не означає, що таким же його буде відчувати і дитина, адже у малюка, вперше пробує прикорм, смакові рецептори ще незнайомі з такою кількістю відтінків, як у людей старшого віку.

Недоліки компоту: кому не можна

Незважаючи на достаток корисних якостей, напій може принести і шкоду. Так, при вживанні у великих кількостях він сприяє ожирінню, так як досить калорійний. Тому при схудненні краще не зловживати цим продуктом.

З-за високого вмісту цукру компот з ізюму — табу для діабетиків, оскільки виноград навіть в сушеному вигляді зберігає велику кількість фруктози. Він може викликати алергічні реакції. Варто бути обережними, якщо ви вживаєте якісь плоди вперше (особливо це стосується дітей).

Компот из изюма: рецепт для детей и взрослых, как сварить правильно, чем полезен

Найбільшої шкоди можуть заподіяти хімічні речовини та консерванти, якими обробляється ізюм при виробництві. По можливості намагайтеся заготовити сухофрукти самостійно, не забувайте про сушений абрикос, в ньому теж маса потрібних нам речовин. Якщо б ви знали, скільки, вживали б регулярно.

Компот з ізюму — це майже суцільна користь. До того ж зварити такий напій можна в будь-який сезон, оскільки родзинки цілий рік знаходиться у вільному доступі. Відео допомагає зробити все правильно, а фото демонструє, наскільки насиченим виходить напій з темної сушеної ягоди. Для спрощення технологічного процесу використовуйте мультиварку або звичайний термос. Готуйте домочадцям смачні і корисні напої, заряджайтеся вітамінами і будьте здорові!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: