Багато господинь, які ніколи не займалися консервацією, бояться приступати до цього, на перший погляд, “лякаючого” справі. Як же дізнатися, які пропорції продуктів потрібні на 1-літрову банку томатів? А на 3-літрову банку? Як закривати помідори на зиму, щоб вони вийшли смачними і відмінно збереглися до весни, ви зможете прочитати в даному рецепті. Складові у ньому подано на літрову ємність. Якщо у вас тара об’ємом 3 літри, всі інгредієнти візьміть у потрійному кількості.
Порада: щоб томати не “розлізлися”, а добре зберегли свою форму, не використовуйте для консервації м’які або перезрілі овочі, а тільки пружні, одного сорту і кольору.
Інгредієнти
- помідори 500 г
- перець болгарський 1/2 шт.
- оцет столовий 9% 1 ст. л.
- селера (листки) 1 шт.
- лист хрону 1 шт.
- часник 2-3 зубки
- перець духмяний горошком 2 шт.
- лист лавровий 1 шт.
- сіль 1 ст. л.
- цукор 2 ч. л.
- вода 1/2 л
На порцію
Калорії: 20 ккал
Білки: 0.7 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 4.3 г
Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт
-
Для літрової банки відмінно підійдуть невеликі звичайні помідори чи вишні. Врахуйте, що чим менше плоди, тим більше їх увійде в банку. Перець беріть будь-який, але бажано м’ясистий. Щоб консервація виглядала більш яскраво, можете взяти овочі різних кольорів.
-
Закривати томати простіше без стерилізації. До того ж не так піднімається температура в кухні. Тому першим ділом займіться дезінфекцією банок, вимийте їх як можна ретельніше. Поставте в духовку, включіть її на розігрів до 140-150°C, протримаєте всередині ємності чверть години. Духовку погасіть, але дверцята різко не відкривайте, щоб з-за перепаду температур не лопнула скляна тара.
-
Поки ємності стерилізуються, поставте кип’ятитися воду для заливки помідорів.
-
Вимийте помідори і зелень, дайте їм добре стекти. Кожну часточку часнику розріжте на кілька частин. Помідори проколіть зубочисткою в 2-3 місцях. Перець нарубайте невеликими шматочками.
-
Викладіть дно банки листям хрону і селери, киньте часник і приправи. Зверху складайте томати, перемежовуючи з перцем, до горлечка банки. Щоб вони краще помістилися, плоди більші кладіть знизу, а дрібніші – зверху.
-
Не поспішаючи залийте банки окропом. Прикрийте кришкою і залиште прогріватися на чверть години.
-
Воду злийте назад і знову закип’ятити. Тепер вже розчиніть в ній потрібну кількість оцту, солі і цукру. Кришки прокип’ятіть 2-3 хвилини.
-
Залийте овочі вдруге. Витягніть кришку з окропу, і тут же нею закатайте.
-
Для того щоб консервації не розмножилися небезпечні мікроорганізми, потрібно як можна довше зберегти високу температуру в банках. Для цього покладіть на стіл або на підлогу ковдру, поставте на нього перевернуті кришкою вниз банки, і з усіх боків обгорніть другим покривалом. У такому положенні ваші помідори повинні знаходитися близько доби. Після цього вони відмінно простоять при кімнатній температурі в будь-якому місці вашого будинку.
Порада: для зручності розрахунку враховуйте, що в літрову банку входить приблизно 0.5-0.7 кг томатів цілих, в 2-літрову – 1-1.2 кг, а у 3-літрову – 1.6-1.8 кг Точна кількість залежить від розмірів плодів та щільності їх укладання в ємності.
Консервація помідорів на зиму опинилася дуже простий. Сподіваємося, що надалі ви будете з великим задоволенням робити закрутки, і навіть зберігати власні сімейні рецепти.