Про корисні властивості капусти багато хто знає не з чуток. Не дарма з усіх зимових заготовок саме квашена капуста стоїть на першому місці. Цей овоч – справжня скарбниця» вітамінів і незамінних для людини речовин. А в квашеному вигляді її практичність збільшується в кілька разів.
Квасити солону хрустку капусту можна абсолютно різними способами і з різними інгредієнтами, преумножающими і без того користь вітамінного овочу. Зокрема, збалансоване поєднання квашеної капусти з медом – найкраще джерело вітамінів взимку. Після закваски капуста стає соковитою, хрусткою, кислувато-солодкою і з легким ніжним медовим присмаком.
Таку смачну закуску оцінять багато шанувальники солінь. У старовину капусту після збору з полів заквашували в дубових бочках. Сучасні господині користуються звичайними літровими або трилітровими банками. Незважаючи на те, що варіанти зберігання овоча змінилися, смак і корисність зимової заготівлі збереглися незмінними. Про один з найбільш простих, швидких, але при цьому шалено смачне домашньому рецепті читайте в нашій статті.
Перед тим як почати готувати інгредієнти і квасити капусту з медом, необхідно правильно її вибрати. Для зимових заготовок краще всього вибирати тверді, щільні качани.
Інгредієнти
- свіжа капуста білоголова 3 кг
- морква ½ кг
- кухонна сіль 2 ст. л.
- мед 2 ст. л.
- очищена або кринична вода
На порцію
Калорії: 19 ккал
Білки: 1.8 м
Жири: 0.1 г
Вуглеводи: 4.4 г
Кроки 1 годину. 50 хв. Відео-рецепт
Відокремте від капусти кілька верхніх листів, промийте її в прохолодній проточній воді і акуратно наріжте.
Очистіть від шкірки морква, вимийте її і натріть на крупну тертку.
Заздалегідь потрібно підготувати посуд для закваски. Це може бути каструля чи зручна глибока миска. У посуд викласти вищеперелічені два інгредієнти. Ретельно перемішати їх, щоб капуста дала квашу (капустяний сік). А можна перемішати і в ємності і укласти в банку.
Приступаємо до заготівлі розсолу для квашення. Для цього необхідно в окремій каструлі закип’ятити воду, приблизно 1 літр, додавши туди необхідну кількість солі. Після того як вода закипить, вимкнути вогонь і залишити солону кип’ячену воду охолонути приблизно на хвилин 40. По закінченню часу додати у воду мед і добре розмішати до повного розчинення. Розсіл готовий. Готовим маринадом заливаємо «з головою» капусту.
Зверху неї кладемо тарілку з вантажем, якщо квасите в каструлі. Лишаємо в такому вигляді при кімнатній температурі на 3 дні. Протягом цього часу щодня необхідно проколювати капусту дерев’яними шпажками для того, щоб виходили скупчилися гази.
Через три дні капусту можна їсти. Якщо в цьому немає необхідності, розкласти капусту по банках, закрити пластмасовими кришками і винести в прохолодне місце (на балкон або в підвал).
Таку, трохи кислий, але при цьому солоденьку, капустку можна подавати як закуску до будь-якого з страв: і м’яса, і риби, і навіть до овочів. Також дуже смачною буде тушкована капуста після приготування за таким рецептом. Капустою можна буде начинити пиріжки, плацынды або пироги.
Універсальна квашена капуста стане для вас підмогою для приготування улюблених зимових страв! Користуйтеся рецептурою і радуйте рідних красивою (як на фото) смакотою!