Мариновані гриби: рецепт на зиму в банках, просте приготування з оцтовим маринадом без стерилізації, як закочувати в домашніх умовах для зберігання в квартирі, покроково з фото

Мариновані гриби – одна з найбільш затребуваних заготовок на зиму, для якої підходять практично всі види — від умовно-їстівних типу бичків, до благородних боровиків. Дана технологія дозволяє зберегти неперевершений смак продукту, а також страхує від можливих бактерій і ботулізму допомогою додавання оцту або лимонної кислоти.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото
Існує не один рецепт на зиму даної закачування, однак, варто враховувати різновиди використовуваних грибів і правильно виконувати всі рекомендації та інструкції щодо їх попередньої обробки.

Як підготувати гриби до маринування

Незважаючи на те що закочувати з оцтом можна велика кількість видів грибів, підготовчі етапи залишаються для будь рецептури практично незмінними.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

Потрібно відварювати і які

Перед тим як закривати грибочки у банку, їх необхідно в будь-якому випадку відварювати, а скільки цей процес займе часу, залежить від виду продукту. Середня тривалість теплової обробки варіюється в районі 45 хвилин. Однак існує ряд факторів, які варті уваги.

Не рекомендується відварювати в одній тарі щільні і більш м’які гриби. Наприклад, білий і підосичник не варто компонувати з моховики або підберезники. Враховуючи різний час для досягнення готовності, останні в ході теплової обробки перетворяться на кашу.

Не варто завантажувати в каструлю підберезники і маслюки, якщо прагнете отримати ідеальний результат. У разі такого сусідства колір буде зіпсований як у грибів, так і у відвару.

Порада: не готуйте разом великі і дрібні екземпляри. У даному випадку варто або розподілити по різних ємностях, або ж подрібнити ті, що побільше.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

Як почистити і нарізати

При підготовці до кожного виду грибів повинен бути свій підхід, але в першу чергу варто обтерти сировину від надлишків піску і землі, а після ретельно прополоскати у воді. Варто враховувати одну умову — деякі різновиди досить активно вбирають вологу, тому процедуру миття необхідно робити вкрай швидко.

Не використовуйте сумнівні та червиві гриби. В цьому питанні не варто проявляти жадібність в прагненні заготовити якомога більше — навіть мала червивість буде помітна в маринаді, що далеко не естетично, та й навряд чи комусь захочеться покуштувати такі «ласощі».

Якщо ви збираєтеся замариновывать сироїжки, грузді або маслюки, необхідно зчистити верхній шар капелюшки. Щоб у останніх легко видалялася шкірка, покладіть гриби на кілька секунд в киплячу рідину. Також рекомендуємо використовувати рукавички під час чищення, якщо хочете вберегти шкіру рук від плям.

У вовнянок обов’язково знімається махровий край. Їх, так само як і грузді, потрібно вимочувати тривалий час з періодичною заміною води.

Підосичники після нарізки помістіть в підсолену рідина з парою крапель лимонної кислоти, щоб зберегти їхній колір і запобігти почорніння продукту під впливом повітря. З лисичками все набагато простіше — достатньо обрізати частину, близьку до міцелію, і протерти лісове сміття.

Порада: відокремлюйте капелюшки від ніжок, тому як ці частини мають різну щільність і, відповідно, різний період варіння. Маринувати слід по окремих ємкостей, однак, якщо будете це робити у вигляді асорті, наріжте ніжки на більш дрібні шматки.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

Приготування маринаду

Існує базовий маринад з оцтом — у нього в балансі знаходяться всі необхідні компоненти, які відповідають не тільки за смак, але і за правильне зберігання зимових заготовок.

Розрахунок інгредієнтів на 1 літр

В середньому на 1 л води потрібно додати 1.5 ст. л. кам’яної солі і одну цукрового піску, а також 50-100 мл столового оцту (9%). Воду для заготовок використовуйте тільки очищену через фільтр або ж скважинную або бутильовану. Це дасть гарантію того, що гриби простоять весь зимовий сезон.

Для приготування маринаду рідина разом з сипучими компонентами проварюється близько п’яти хвилин до повного розчинення цукру і солі, а після знімається з конфорки і додається оцет.

Досвідчені господині рекомендують спробувати маринад — смак його цілком може вас не задовольнити. У цьому випадку «підженете» пропорції під власні уподобання.

Порада: для розширення смакового спектру маринаду можете додати будь-які спеції. Найчастішими вважаються лаврове листя, різні види перцю, гвоздики, а також укропные насіння, листя дуба або хрону, часник. Пікантність додасть стручок гострого перцю або зернова гірчиця.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

Рецепт маринування без стерилізації

Приготування без пастеризації дозволяє отримати закуску, яка буде хрустіти, навіть простоявши не один місяць. Секрет полягає у відсутності надмірної теплової обробки. Цей простий рецепт в банках покроково розповість вам, як приготувати закуску смачно і досить швидко. Для цієї рецептури підійде абсолютно будь-який гриб — рижик, опеньок або ж білий, все залежить від ваших уподобань.

Інгредієнти

  • Гриби 1 кг
  • Кухонна сіль 10 г
  • Перець духм’яний 5 горошин
  • Цукровий пісок-20 г
  • Перець чорний 5 горошин
  • Лист лавровий 2 шт.
  • Пряна Гвоздика 3 шт.
  • Оцет столовий (9%) 100 мл
  • Укропные суцвіття 3 шт.

На порцію

Калорії: 16.8 ккал

Білки: 1.6 м

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 1.8 м

Кроки 45 хв. Відео-рецепт

  • Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

    Перебрані, очищені і при необхідності нарізані гриби відваріть чверть години у воді, після відкиньте на друшляк і дочекайтеся повного стікання рідини.

  • Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

    В цей час в іншій каструлі змішати всі спеції із півлітра води, прокип’ятіть 5 хв. після декількох хвилин тонкою цівкою влийте столовий оцет, засипте гриби. Відварюйте в розсолі 40 хв.

  • Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

    За цей час підготуйте банки. Їх, так само як і кришки, необхідно простерилізувати над парою. Для ємностей номіналом в 0.5 літра буде потрібно 15 хвилин.

  • Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

    Розкладіть гриби разом з маринадом по підготовленим банкам. Закрутіть. Переверніть на кришки і укутайте ковдрою.

Для більшої страховки можна провести стерилізацію закаток: вже заповнені ємності прикрийте кришками і поставте в об’ємну каструлю, на дно якої простелите тканиною. Таким способом ви уникнете сованню тари в посуді. Після залийте гарячої води до рівня плічок банок і кип’ятіть близько 15 хвилин. Потім закрутіть, намагаючись не допустити потрапляння всередину повітря.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

Рецепт домашніх консервованих грибів з оцтом

Вишукана закуска з італійським акцентом, який надають страві запашний чебрець і пряна гірчиця. Таке ласощі буде готовий вже через три доби, однак, можна запастися їм і на зиму, помістивши не в контейнер, а в стерильні банки. При бажанні оцет можна замінити звичайним столовим, тільки тоді смак стане не таким оригінальним.

Кількість порцій: 8

Час приготування: 30 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 83.3 ккал;
  • білки – 1.8 м;
  • жири – 6.6 м;
  • вуглеводи – 4.2 р.

Інгредієнти

  • гриби – 400 г;
  • олія оливкова – 50 мл;
  • чебрець свіжий (гілочки) – 5 шт.;
  • зубки часнику – 3 шт.;
  • оцет червоний (винний) – 50 мл;
  • цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • кухонна сіль – 0.5 ст. л.;
  • гірчиця зернова – 1 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Чисті гриби наріжте середніми шматочками, замочіть ненадовго в слабкому розчині солі з додаванням лимонки. Після відкиньте на друшляк, промийте. Покладіть в каструлю, влийте холодної води і відваріть близько 20 хвилин. Регулярно знімайте піну, що утворюється.
  2. Приготуйте маринад — до літру води додайте пластинки часнику, чебрець, масло, цукор, гірчицю і сіль. Після закипання залиште на 7 хв на плиті, слідом додайте червоний оцет і гриби. Варіть ще чотири хвилини.
  3. Виловите грибочки шумівкою, складіть у щільний контейнер. Після того як маринад досить охолоне, перелийте його в загальну тару. Прикрийте кришкою і відправте на полицю в холодильник. Періодично струшуйте закуску.

Порада: гілочки чебрецю можна замінити розмарином у разі труднощів з пошуком першого.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

Рецепт маринованих грибів без оцту

Багато господині додають у заготівлі оцет. Це обумовлено тим, що він досить шкідливий для організму, особливо для печінки. Часто використовується більш корисна альтернатива — лимонна кислота. В результаті виходять грибочки, максимально наближені до свіжих.

Кількість порцій: 24

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 16 ккал;
  • білки – 1.6 м;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 1.6 р.

Інгредієнти

  • гриби свіжі – 1.2 кг;
  • лимонна кислота – ½ ч. л.;
  • гвоздика – 4 суцвіття;
  • лавр – 2 аркуша;
  • кухонна сіль – 2 ч. л.;
  • перець запашний – 4 горошини;
  • цукровий пісок – 3 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Гриби переберіть, очистіть. Краще віддайте перевагу дрібним, однакового розміру. Якщо таких немає, то розділіть великі на кілька частин, паралельно перевіряючи і наявність всередині «живності». Відваріть в пів-літрі води до готовності (близько 25 хвилин), злийте, промийте.
  2. Розчиніть в 700 мл спеції і сіль з цукром. Додайте гриби і залишити на плиті ще на чверть години. Всипте лимонку. Розкладіть в банки. Герметично укупорьте.

Важливо: проконтролювати якість закрутки ємностей можна, кілька раз перевернувши тару. Якщо помітите доріжку з бульбашок від денця до кришки, ви допустили помилку при закатці.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

Рецепт консервованих печериць в домашніх умовах

Печериці відрізняються не дуже вираженим ароматом. Однак, незаперечні плюси — цей гриб при правильному підході перетворюється на чудову закуску і доступний в будь-який час року, до того ж можливе приготування без стерилізації.

Пропонуємо ознайомитися з рецептом маринованих печериць, для якого варто віддати перевагу продукту дрібного розміру. За такої технології можна також заготовляти гливи.

Кількість порцій: 20

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 19.4 ккал;
  • білки – 2.2 м;
  • жири – 0.5 г;
  • вуглеводи -1.5 р.

Інгредієнти

  • печериці – 1 кг;
  • бутони пряної гвоздики – 2 шт.;
  • сіль – 1.5 ст. л.;
  • часник – 5 зубчиків;
  • цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • оцет столовий (9%) – 90 мл;
  • лавр – 2 аркуша;
  • запашний горошок – 4 шт.

Покрокове приготування

  1. Печериці промийте в проточній воді. Проварити 20 хвилин рідини з додаванням однієї столової ложки оцту. Після відкиньте стікати.
  2. Приготуйте пряний маринад із сипучих компонентів і спецій. Для нього вам знадобиться один літр рідини. Пересипте в каструлю гриби, а через ¼ години додайте залишився оцет. Через три хвилини розподіляйте закуску по стерилізованим банкам. Закручуйте.

Порада: зберігайте заготовку в місці з низькою освітленістю і середніми температурами.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото
Якщо ви раніше ніколи не займалися консервацією маринованих грибів, а робили тільки солоні, рекомендуємо спробувати приготувати пару баночок за кожним рецептом — так ви точно визначитеся з улюбленою закачуванням. Фото і відео допоможуть уникнути помилок. Успіхів!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Маринованные грибы: рецепт на зиму в банках, простое приготовление с уксусным маринадом без стерилизации, как закатывать в домашних условиях для хранения в квартире, пошагово с фото

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: