Мариновані маслюки на зиму: прості і смачні покрокові рецепти приготування в банках без стерилізації, як маринувати з оцтом на літрову банку в домашніх умовах, маринад на 1 літр води

Маслюк — один з найбільш смачних грибів. Має забарвлення від бежевого до коричневого і губчасту структуру капелюшки, низ якої має приємний жовтий відтінок. Готувати маслюк можна в будь-якому вигляді — він надає насичений лісовий аромат других страв і супів, а також застосуємо для зимових заготовок. За смаком нагадує білий (боровик), але виділяє багато слизу, яку зазвичай змивають перед подачею.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Як підготувати маслюки до маринування

Єдине, за що можна невзлюбить цей апетитний гриб, — процес чищення. Процедура досить трудомістка і вимагає витримки. Після того як привезли маслюки з лісу, негайно приступите до обробки.

Залишати «на потім» не варто, так як в цих грибах вкрай швидко розмножуються черв’яки. Навіть якщо ви ще в лісі перевірили якість, будинки, через пару годин, продукт може стати придатним тільки для того, щоб його викинути.

Порада: рекомендується висипати маслюки на період чистки на розстелену на підлозі або столі газету, таким чином ви сповільніть процес псування продукту — у відрі вони швидко нагріваються і пріє.

Чистити гриби слід сухими, не вимиваючи під струменем води, щоб позбутися від піску. У противному випадку продукт стане слизьких, що принесе незручності під час обробки. До того ж губчаста структура відмінно вбирає вологу, що негативно впливає на смакові якості. Після чищення просто злегка обполосніть, позбавляючись від сміття.

Відрізняє цю різновид грибів ще й покриває поверхня капелюшки плівка. В процесі термічної обробки вона стає грубою і псує смак. Тому її необхідно підчепити по краях невеликим ножем і повністю видалити. Варять маслюки негайно — відразу після очищення.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Особливості приготування маринаду для маслюків

Заливка — важлива складова закачування, від якої залежить підсумковий смак страви. До її складу можуть входити різні додаткові компоненти, які надають незвичайні ароматні нотки.

Наприклад, гірчиця зробить закуску більш пікантною, кріп посилить пряний запах, а листя вишні або дуба нададуть легку терпкість. Незмінним залишається тільки співвідношення цукру, солі і оцту.

Щоб був баланс у смаку, необхідно на 1 літр води додати пару ложок цукру-піску, одну солі і чотири оцту.

Маринад проварюється до розчинення сипучих компонентів, а після пробується, щоб у підсумку мариновані маслюки вийшли не дуже кислими. У разі необхідності додавайте інгредієнти на свій розсуд.

Який оцет краще вибрати

Щоб не зіпсувати смакову палітру продукту, при виборі консерванту для загортання необхідно звернути увагу на концентрацію кислоти.

Оцтова есенція

У багатьох рецептурах передбачено використання есенції. Однак її показник занадто великий і дорівнює 70%. Тим не менш, в такому вигляді кислота придатна для використання в побутових або промислових цілях. Якщо в рецепті рекомендується застосовувати саме есенцію, то морочитися не варто.

В іншому випадку потрібно слідувати певним правилам для розведення речовини, щоб зробити його придатним в їжу. Якщо необхідна концентрація звичайного столового оцту 9%, то досить розбавити есенцію водою в пропорціях 1:7. Щоб домогтися 8%, кількість рідини збільшується рівно на 1 ст. л. І чим слабкіше потрібен оцет, тим сильніше його необхідно розвести.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Столовий оцет

Це оптимальний інгредієнт для того, щоб консервація була смачною і довго зберігалася без нарікання. У продукті гармонійно поєднується співвідношення кислотного речовини з водою, тому саме він рекомендований для використання в процесі заготовок. Спиртова різновид надає основному продукту більш м’який, ніж есенція, смак.

Натуральний оцет

В цю групу можна віднести виноградний, яблучний і бальзамічний оцет. Вони також придатні для зимових закаток, однак, кінцевий смаковий відтінок може злегка змінитися в силу характеристик, тому консервацію прийнято робити зі столовим оцтом.

Маслюки мариновані: покроковий рецепт приготування на зиму в банках

Досить простий спосіб без стерилізації, який повторити навіть починаючому кулінару. У результаті виходить відмінна домашня закуска або компонент для різних оригінальних салатів. Банки чудово стоять в погребі. Не потрібно ні автоклав, ні пастеризація. З покроковим рецептом, з фото і відео, закатати грибочки буде простіше.

Інгредієнти

  • маслюки 2 кг
  • лаврушка 2 аркуша
  • пряна гвоздика-3 бутона
  • цукровий пісок 2 ст. л.
  • оцет столовий (9 %) 100 мл
  • сіль поварена 1,5 ст. л.
  • перець 7 горошин

На порцію

Калорії: 16.9 ккал

Білки: 1.5 м

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 1.7 м

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

    Розкладіть по обробленим над парою банкам по кілька листочків лаврушки, гвоздики і перцю. Додайте відварені гриби (час кипіння — 20 хвилин).

  • Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

    Приготуйте маринад для маслюків: закип’ятити один літр фільтрованої води і додайте в нього сипучі компоненти. Коли ті розчиняться, зніміть каструлю з конфорки, влийте оцет. Розподіліть маринад по банках. Трохи струсніть ємності, прихопивши їх рушником, щоб уникнути опіків, щоб рідина розподілилася по всьому об’єму.

  • Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

    Герметично укупорьте металевими кришками з допомогою спеціальної закрутки, переверніть догори дном і залиште до повного охолодження.

Важливо: для того, щоб гарантовано уникнути зараження ботулізмом, маслюки рекомендується готувати в три етапи. Спочатку гриби відварюють, після охолоджують. Повторювати дані маніпуляції потрібно протягом 3 діб.

Рецепт маринованих маслюків з оливковою олією «Пальчики оближеш»

Класичний спосіб консервування не передбачає ніяких «зайвих» компонентів, однак, якщо доповнити гриби оливковою олією, закуска починає грати зовсім іншими фарбами. Ця заготовка буде відмінно вписуватися в ряди святкових страв.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Кількість порцій: 40

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 42.8 ккал;
  • білки – 1.6 м;
  • жири – 2.9 г;
  • вуглеводи – 2.5 р.

Інгредієнти

  • маслюки – 2 кг;
  • цукровий пісок – 2.5 ст. л.;
  • олія оливкова – 100 мл;
  • сіль поварена – 1.5 ст. л.;
  • гвоздика – 5 бутонів;
  • часник – 5 зубчиків;
  • перець чорний – 10 горошин;
  • лаврове листя – 5 шт.;
  • оцет столовий (9%) – 35 мл;
  • кріп, зелень – 1 маленький пучок.

Покрокове приготування

  1. Очищені маслюки помістіть у воду. Її необхідно злегка посолити. Відварюйте продукт близько 25 хвилин, після чого злийте і остудіть. Наріжте на довільні сегменти, якщо у вас досить великі екземпляри. Перевагу варто віддати дрібним масляткам — вони шикарно виглядають в баночках.
  2. Приготуйте маринад з одного літра води, цукру і солі. Всипте відварні гриби, кип’ятіть ще чверть години. Додайте часточки часнику, нарізані слайсами, кріп (можна використовувати сушені гілочки з парасольками і насінням) і прянощі. Влийте оцет. Залиште на газу ще хвилин на п’ять.
  3. Розкладіть по стерилізованим банкам, акуратно придавлюючи гриби і запиваючи достатньою кількістю гарячого маринаду. Поверх додайте по кілька ложок олії (оливкова можна замінити рослинним), яке заздалегідь накалите на сковороді. Укупорьте, оберніть ватником, перевернувши догори дном.

Рецепт консервованих маслюків з гірчицею

Дуже пікантна і насичена закуска виходить, якщо додати в неї гірчицю. Вона може бути як порошкова, так і в зернах.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Кількість порцій: 20

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 34.7 ккал;
  • білки – 2.4 г;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 4.8 р.

Інгредієнти

  • маслюки – 1 кг;
  • перець (горошок) – 4 шт.;
  • гірчиця – 3 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • цукровий пісок – 3.5 ст. л.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • оцет столовий (9%) – 2 ст. л.;
  • часник – 3 зубки.

Покрокове приготування

  1. Відваріть свіжі очищені гриби у воді, додавши зовсім трохи солі. Для того щоб маслюки не переставали хрустіти після засолу, варити необхідно близько 15-20 хвилин.
  2. У сусідній каструлі з’єднайте літр рідини зі спеціями і приправами (горошок, лаврове листя, сіль, гірчичний порошок, цукор), проваріть, постійно помішуючи до повного «зникнення» сипучих компонентів. Додайте оцет.
  3. На дно стерилізованих банок викладіть часточки часнику і відварні маслюки. Влийте розсіл. Закупорьте.

Якщо у вас немає спеціального пристосування для обробки ємності, але є звичайний конфорочный чайник, скористайтеся ним. Для цього необхідно налити в посуд трохи води і встановити всередину навскоси вилку. Вона буде служити опорою. Зверху поставте банку. Прокаливайте близько 15 хвилин. Цей рецепт — без стерилізації наповнених банок, тому приділіть особливу увагу обробці порожніх ємностей.

Рада: при бажанні маринад можна процідити через марлю, щоб не траплялися крупинки гірчиці. Однак у цьому випадку насиченість буде менше.

Рецепт маринованих маслюків без оцту

Закривати гриби можна виключивши з композиції для маринаду оцет, замінивши його лимонною кислотою. У цьому випадку соління буде більш корисним, головне, правильно дотримуватися всі пропорції.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Кількість порцій: 30

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 21.5 ккал;
  • білки – 1.5 м;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 2.9 р.

Інгредієнти

  • маслюки – 1.5 кг;
  • сіль поварена – 70 г;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • чорний перець – 10 шт.;
  • запашний горошок – 8 шт.;
  • лавр – 4 аркуша;
  • кислота лимонна – 1 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Перебрані гриби надішліть на плиту і відварюйте півгодини, періодично позбавляючись від пінки. Після злийте рідину.
  2. З’єднайте в сотейнику 800 мл води зі спеціями і цукром з сіллю, добре перемішайте. Через п’ять хвилин приберіть з конфорки і додайте лимонку.
  3. Розподіліть по стерилізованим ємкостей гриби, влити маринад. Поставте на кришки, укутайте. Коли заготовка охолоне, перенесіть в холодне місце для подальшого зберігання.

Це цікаво: можна «пограти» з смаковими відтінками закуски, доповнивши її, приміром, ріпчастою цибулею. Тільки у разі використання цього способу слід враховувати одну умову — кількість лимонної кислоти збільшується мінімум на пів чайної ложки.

Мариновані маслюки холодним способом

Незважаючи на те, що основною рекомендацією у підготовці гриба є саме його чищення, деякі господині заготовляють маслюки в неочищеному вигляді, не знімаючи плівки з капелюшків. Цю закуску можна починати пробувати вже через три доби, однак, вона може зберігатися не більше п’яти місяців.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Кількість порцій: 40

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 43.8 ккал;
  • білки – 1.6 м;
  • жири – 3 г;
  • вуглеводи – 2.7 р.

Інгредієнти

  • маслюки – 2 кг;
  • олія соняшникова – 6 ст. л.;
  • цукровий пісок – 4 ст. л.;
  • есенція оцтова (70%) – 1 ст. л.;
  • сіль кам’яна – 3 ст. л.;
  • лаврове листя – 4 аркуша;
  • запашний горошок – 5 шт.;
  • зубки часнику – 7 шт.

Покрокове приготування

  1. Відваріть дрібні маслюки у літрі води півгодини. Відкиньте на сито, а після того, як стече вода, остудіть.
  2. Розчиніть в ще одному літрі води цукор-пісок і сіль, додайте спеції. Введіть маслюки, варіть ще чверть години. По закінченні часу зніміть з плити, залийте есенцію і залишити для настоювання не довше ніж на десять хвилин. Розкладіть по ємностях, загвинтіть.

Це цікаво: з решти відварених маслюків можна приготувати смачну грибну ікру, а також смажити зі сметаною або заморожувати в морозилці для подальшого додати до страви.

Рецепт маринованих маслюків під капроновою кришкою

Вишукані і неймовірно смачні маслятки вийдуть, якщо консервувати їх під звичайну пластикову кришку. Рецепт цей зовсім легкий і не потребує особливих зусиль.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Кількість порцій: 40

Час приготування: 55 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 23.1 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0.5 г;
  • вуглеводи – 3.1 р.

Інгредієнти

  • маслюки – 2 кг;
  • часник – 1 головка;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • запашний перець – 5 горошин;
  • чорний перець – 6 зерен;
  • цедра лимона – 2 ст. л.;
  • парасолька кропу – 2 шт.;
  • цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • лавровий лист – 4 шт.

Покрокове приготування

  1. Відварюйте гриби 30 хвилин у воді з додаванням однієї столової ложки солі. Не забувайте помішувати і знімати шумівкою пінку. Готові маслюки розкладіть по стерилізованим банкам, на дно яких посипте дрібно натерту цитрусову стружку.
  2. Зробіть маринад. Для нього вам знадобиться 600 мл рідини, в якій необхідно розвести сипучі компоненти, додавши прянощі, оцет і часник. Через п’ять хвилин варіння маринаду, розподіліть його по заготівлях. Прикрийте кришкою із поліпропілену. Подавайте через три дні.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Тепер ви знаєте, як можна смачно приготувати маслюки. Будьте впевнені, скільки б ні було запасено баночок, до кінця сезону не залишиться жодної. Удачі!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Маринованные маслята на зиму: простые и вкусные пошаговые рецепты приготовления в банках без стерилизации, как мариновать с уксусом на литровую банку в домашних условиях, маринад на 1 литр воды

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: