Мариновані опеньки: рецепт на зиму в банках, самий смачний і простий, покрокове приготування з фото без стерилізації в домашніх умовах, маринад на 1 літр води з часником і оцтом 9 процентнтым

Кращі заготовки на зиму виходять з лісових грибів, зібраних власноруч. Грибки можна заморожувати, робити засолювання. Нескладно приготувати в домашніх умовах і мариновані опеньки. Вони добре просочуються смаком спецій і служать відмінною закускою або інгредієнтом для інших страв.

Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым
Знайти смачний рецепт буває досить важко, адже вибір великий і існує маса варіантів. Тут зібрані найпоширеніші методи приготування. Покрокові інструкції з фото і відео, а також корисні рекомендації зроблять процес ще простіше.

Підготовка опеньків до маринування

Перш ніж приступати до маринування, гриби потрібно перевіряти і правильно підготувати. Для початку слід прибрати з них частинки грунту, траву і комах. Для цього опеньки заливають великою кількістю води на 20 хвилин. Потім їх виловлюють шумівкою, ретельно промивають, видаляючи лісове сміття. Потім необхідно зрізати нижню частину ніжок.

Гриби слід перебрати і розсортувати за розміром – так вони однаково промаринуются. Краще всього для заготовок використовувати молоді міцні плоди невеликого розміру. Консистенція капелюшків ніжніше, ніж ніжок, тому вони більш затребувані господинями. Ніжки теж можна використовувати за призначенням, не варто їх викидати.

Порада: ніжки використовують при заготівлі ікри, паштету, маринують окремо або додають в начинку для пирогів і пиріжків.

Як і будь-які лісові гриби, опеньки бажано відварювати перед тим, як маринувати.

Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым
Попередня обробка послужить гарантією безпеки продукту. Кидати грибки необхідно в киплячу солону воду – 1 ст. л. на 1 кг грибів. Утворюється пінку треба знімати. Зрозуміти, що вони готові можна, коли грибочки опустяться на дно каструлі. Залежно від розміру і кількості продуктів на приготування йде від 20 до 30 хвилин.

Приготування маринаду на 1 літр води

Використовуйте чисту воду. Пропустіть її через фільтр, щоб видалити домішки. Оптимально брати джерельну воду – в такому разі закуска буде хрустіти, завдяки природному вмісту мінеральних речовин в рідині.

Воду необхідно поставити на плиту грітися і додати цукор і сіль. На 1 л знадобиться по столовій ложці цих компонентів. Потім додайте 1-2 зубчики часнику, стільки ж лаврових листів і гвоздичок. Надалі можете класти будь-які приправи відповідно до використовуваним рецептом і вашими смаковими уподобаннями.

Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым
Після закипання заливки додайте оцет. На таку кількість інгредієнтів слід брати 1 ст. л. 70-відсоткової есенції або 4 ст. л. звичайного столового 9%-го продукту. Далі розсіл потрібно негайно розлити по банках з грибами. Якщо ви використовуєте звичайну, п’ятилітрову каструлю, то треба пропорційно збільшити кількість компонентів.

Рецепт маринування без стерилізації

Цілком можна заготовити таким чином опеньки і без оцту, взявши на дану кількість грибів в якості консерванту 7-9 г лимонної кислоти.

Інгредієнти

  • Опеньки 2 кг
  • Сіль 1 ст. л.
  • Цукор 2 ст. л.
  • Лимонна кислота 2/5 ч. л.
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Перець чорний горошком 7 шт.
  • Вода 1 л

На порцію

Калорії: 27 ккал

Білки: 2.17 р

Жири: 1.15 г

Вуглеводи: 3.08 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

    Старанно вимийте банки. Використовуйте для цього харчову соду.

  • Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

    Підготуйте як слід гриби: переберіть, обріжте ніжки, замочіть і поставте варитися в підсоленій воді.

  • Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

    Поки грибки готуються, зробіть маринад. Нагрійте воду з цукром і сіллю. Перемішайте. Додайте лавровий лист, перець. Закип’ятіть, додайте лимонну кислоту і знову перемішайте.

  • Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

    Опеньки відкиньте на друшляк і пересипте в каструлю, додайте маринад. Варіть на слабкому вогні 50 хвилин, періодично помішуючи.

  • Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

    Потім вылавливайте гриби шумівкою, розкладаючи по банкам. Залийте гарячим маринадом. Укупорьте кришками, переверніть і накрийте чим-то теплою. Відправте на зберігання в місце з хорошою вентиляцією і температурою не вище +12 градусів.

Важливо: якщо використовуєте рецепти, в яких стерилізація не потрібна, приділіть особливу увагу вибору і первинній обробці сировини. Також не нехтуйте чистотою банок та інвентарю.

Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

Класичний рецепт маринування з оцтом

Щоб закуска вийшла більш ароматною, частково замінити оцет бальзамічний. А для додання пікантності приправте заготівлю часником.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорії – 128.70 ккал;
  • білки – 1.68 м;
  • жири – 13.02 г;
  • вуглеводи – 1.97 р.

Інгредієнти

  • опеньки – 1 кг;
  • часник – 5 зубчиків;
  • олія соняшникова – 350 г;
  • оцет 9% – 6 ст. л.;
  • кріп (насіння) – 1 ч. л.;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • цукор – 3 ч. л.;
  • перець чорний горошком – 5 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • вода – 2 склянки.

Покрокове приготування

  1. Вимийте банки з харчовою содою. Обробіть їх на ситі над каструлею з киплячою водою протягом 10 хвилин. Підготуйте опеньки. Поставте їх варитися.
  2. Приготуйте маринад. Розчиніть цукор і сіль у воді. Поставте грітися на середній вогонь, додайте перець, кріп, лаврушку, масло і оцет.
  3. Очистіть часник, роздушіть і додайте в маринад. Відправте туди і гриби. Зменшіть вогонь і варіть 10-15 хвилин, постійно перемішуючи.
  4. Зварені гриби розкладіть по банках. Залийте маринадом. Можна закрутити їх металевими кришками, попередньо обваренными окропом. Для заготовки без загортання використовуйте якісні капронові вироби.

Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

Швидкий рецепт за 15 хвилин

Попередня обробка дозволяє замаринувати опеньки протягом короткого часу. У таких швидких рецептах добре використовувати різні прянощі, щоб підкреслити смак основного компонента. Наприклад, можна приправити корицею, розмарином або кардамоном.

Час приготування: 15 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорії – 26.77 ккал;
  • білки – 2.29 м;
  • жири – 1.10 г;
  • вуглеводи – 2.93 р.

Інгредієнти

  • опеньки – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • оцет 9% – 2 ч. л.;
  • перець чорний горошком – 5 шт.;
  • гвоздика – 2 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • вода – 500 мл

Покрокове приготування

  1. Підготуйте гриби. Очистіть цибулю і наріжте півкільцями. З зубчиків часнику зніміть піну, подрібніть їх.
  2. Поки опеньки будуть варитися, займіться заливкою. Нагрійте воду. Додайте цукор, сіль, гвоздику, перець, лавровий лист.
  3. Відвареною опенькам дайте стекти на ситі. Помістіть їх у ємності для заготівлі. Додайте цибулю і часник.
  4. Залийте гриби маринадом. Через 15 хвилин гриби досить просочаться смаком приправ, але краще залишити до повного охолодження.

Це цікаво: опеньок осінній — дуже корисний гриб. В 100 г цього продукту міститься добова норма міді і цинку.

Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

Опеньки по-корейськи

Для приготування можна використовувати вже готові приправи для овочів «по-корейськи» або підібрати спеції самостійно. У традиційному рецепті використовують свіжий часник, коріандр, мелений червоний, білий і чорний перець.

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 35

Енергетична цінність

  • калорії – 54.15 ккал;
  • білки – 1.84 м;
  • жири – 3.37 г;
  • вуглеводи – 4.71 р.

Інгредієнти

  • опеньки – 3.5 кг;
  • приправа для овочів по-корейськи – 2 упаковки;
  • ріпчаста цибуля – 10 шт.
  • морква – 10 шт.;
  • часник (головка) – 2 шт.;
  • перець гострий стручковий – 2 шт.;
  • оцет 9% – 200 мл;
  • соняшникова олія – 100 мл;
  • цукор – 8 ст. л.;
  • сіль – 8 ч. л.;
  • вода – 500 мл

Покрокове приготування

  1. Підготуйте опеньки традиційним способом. Поки вони варяться, займіться маринадом. У холодну воду покладіть готові приправи, сіль, третю частину масла, цукор і оцет.
  2. Очистіть часник, дрібно нарубаєте. Пекучий перець наріжте кружечками. Додайте інгредієнти до маринаду.
  3. Морква позбавте від шкірки і натріть. Очищений лук наріжте півкільцями, обсмажте овочі на рослинному маслі до золотистого кольору.
  4. Зварені опеньки відкиньте на друшляк. Помістіть їх в глибоку ємність, пересипаючи цибулею і морквою. Використовуйте відро, каструлю або звичайну банку.
  5. Залийте заготівлю маринадом. Зверху покладіть гніт. Відправте в холодильник на 6-8 годин, після чого закуска буде готова.

Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым
Замариновывать і солити опеньки на зиму дуже легко. Можна готувати їх у малих кількостях, щоб їсти відразу, а можна робити консервацію з запасом. Спробуйте всі способи, щоб знайти свій улюблений. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Маринованные опята: рецепт на зиму в банках, самый вкусный и простой, пошаговое приготовление с фото без стерилизации в домашних условиях, маринад на 1 литр воды с чесноком и уксусом 9 процентнтым

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: