Грибні заготовки — найулюбленіші для багатьох. Про це свідчать спорожнілі перед святами полиці магазинів. Ознайомтесь із тим, як маринувати гриби на зиму в банках самостійно. Це дасть можливість приготувати гриби саме так, як ви хочете — з використанням якісної сировини та спецій.
Простий рецепт дозволить легко заготовити мариновані печериці в домашніх умовах на зиму. Крім нього, ми пропонуємо інші цікаві варіанти, які допоможуть все зробити смачно і швидко.
- Мариновані печериці гарячим способом без стерилізації
- Заготівля печериць холодним способом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Печериці, мариновані по-корейськи на зиму
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Смажені шампіньйони на зиму
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Мариновані печериці гарячим способом без стерилізації
Підбирайте гриби однакового калібру — так вони промаринуются рівномірно. Бажано купувати дрібні екземпляри.
Інгредієнти
- печериці 1 кг
- часник 4 зубчики
- перець чорний горошком 4 шт.
- перець духмяний горошком 4 шт.
- лист лавровий 2 шт.
- гвоздика-2 шт.
- сіль 1/2 ст. л.
- цукор 1 ст. л.
- оцет 3 ст. л.
На порцію
- Калорії: 37.26 ккал
- Білки: 3.88 р
- Жири: 0.89 м
- Вуглеводи: 2.97 г
- Вимийте ємності для консервації. Металеві кришки обдайте окропом.
- Промийте гриби. Найзручніше це зробити в друшляку під проточною струменем.
- Поки печериці стікають, поставте грітися воду. Коли вона закипить, опустіть в неї гриби. Додайте 1 ст. л. оцту. Через 5 хвилин злийте відвар.
- В іншій ємності нагрійте ще 1 л води для маринаду. Очистіть часник і киньте в каструлю. Туди ж відправте та інші спеції. Прокип’ятіть рідина.
- Проваріть печериці 25 хвилин. Потім додайте 2 ст. л. оцту і тримайте на плиті ще 5 хв.
- Виловите гриби шумівкою і розкладіть по банках. Залийте гарячим маринадом, так щоб спеції теж потрапили в ємності. Загорніть заготовки. Переверніть і після охолодження переставте в холодильник.
Порада: ретельно вибирайте гриби для маринування. Вони повинні бути пружними, без темних плям, з добре прилягає до ніжки капелюшком.
Заготівля печериць холодним способом
Гриби на зиму можна не тільки маринувати або консервувати. Смачними вони виходять, якщо їх солити. Це дуже просто і не вимагає зусиль, так що ви можете взяти подвійну норму сировини.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 50
Енергетична цінність
- калорійність – 26.39 ккал;
- білки – 4.14 г;
- жири – 0.96 г;
- вуглеводи – 0.22 р.
Інгредієнти
- шампіньйони – 5 кг;
- сіль – 200 г;
- часник – 5 зубчиків;
- листя хрону – за смаком;
- листя смородини або вишні – за смаком;
- перець чорний горошком – 10-12 шт.;
- лавровий лист – по 4-5 шт.
Покрокове приготування
- Нагрійте воду і розчиніть в ній сіль. Залиште остигати.
- Вимийте і гриби переберіть, видалите зіпсовані, великі розріжте.
- Візьміть чисту каструлю з емаллю, насипте трохи солі на дно. Далі викладайте шарами печериці, пересипаючи їх сіллю.
- Накрийте зверху широким блюдцем і поставте вантаж. У перший день він повинен бути легше, а потім слід його погіршити.
- Залийте заготівлю холодним розсолом. Якщо кристалики випали в осад, попередньо розмішайте рідину до їх розчинення.
- Нещільно накрийте ємність з соліннями і приберіть в темне холодне приміщення. Вже через 3-4 дні можна пробувати гриби, вимочивши їх перед подачею в чистій воді.
Порада: щоб зрозуміти, чи достатньою фортеці розсіл, проведіть пробу «на яйце». Опустіть його в рідину – якщо воно не тоне, значить, розсіл приготований вірно.
Печериці, мариновані по-корейськи на зиму
Такі гриби є прекрасною закускою і інгредієнтом для різних салатів. Моркву можна додавати за бажанням.
Час приготування: 40
Кількість порцій: 70
Енергетична цінність
- калорійність – 73.74 ккал;
- білки – 2.87 г;
- жири – 5.32 г;
- вуглеводи – 3.48 р.
Інгредієнти
- печериці – 4 кг;
- цибуля ріпчаста – 1.5 кг;
- морква – 1 кг;
- часник – 1 головка;
- олія соняшникова – 350 мл;
- оцет – 200 мл;
- перець гострий стручковий – 2 шт.;
- приправа для овочів по-корейськи – 2 пачки;
- сіль – 9 ч. л.;
- цукор – 7 ст. л.
Покрокове приготування
- Поставте кип’ятитися воду. Гриби переберіть. Великі поріжте навпіл. Киньте в окріп і варіть 5-10 хвилин. Відкиньте на сито.
- Поки печериці стікають, очистіть моркву і цибулю. Моркву натріть. Цибуля наріжте зручними для вас шматочками.
- Висипте гриби у велику миску, покриту емаллю. З’єднайте з морквою і приправою по-корейськи, сіллю і цукром. Ретельно перемішайте.
- Розігрійте сковороду з олією. Обсмажте цибулю до легкого золотистого кольору.
- Гострий перець поріжте на четвертинки і акуратно видаліть насіння. Часник роздушіть. Додайте до грибів. Туди ж висипте вміст сковороди з засмажкою, прямо з маслом. Перемішайте з оцтом.
- Вимийте банки з харчовою содою. Стерилізуйте на ситі над каструлею з киплячою 10 хвилин.
- Розкладіть грибну масу по банкам і прикрийте їх металевими кришками. На дно каструлі з теплою водою постеліть рушник. Виставте ємності з заготівлею і кип’ятіть протягом півгодини. Потім закрутіть.
- Коли банки охолонуть, перенесіть їх на зберігання в прохолодне місце.
Смажені шампіньйони на зиму
У цьому рецепті мінімум інгредієнтів, смак дають в основному гриби. Бажано брати лісові печериці, вони більш соковиті і насичені.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність
- калорійність – 234.47 ккал;
- білки – 3.02 г;
- жири – 24.49 г;
- вуглеводи – 0.20 р.
Інгредієнти
- печериці – 1 кг;
- олія соняшникова – 300 мл;
- масло вершкове – 50 г;
- оцет – 50 мл;
- сіль – 3 ч. л.
Покрокове приготування
- Невеликі, попередньо вимиті з содою банки стерилізуйте над гарячою парою на ситі 10 хвилин. Металеві кришки проваріть.
- Переберіть печериці. Вимийте і відкиньте стікати на друшляк.
- Наріжте гриби слайсами. На сковороду влийте 2/3 масла, викладіть нарізку, посоліть і обсмажуйте під кришкою 1 годину на повільному вогні.
- Зніміть кришку, щоб грибний сік випарувався. Додайте вершкове масло, перемішайте. Коли рідина піде, зніміть сковороду з вогню.
- Розкладіть гриби по ємностей для закачування. Залийте гарячою сумішшю масел, так щоб вона покривала їх мінімум на 1 див. Додайте оцет. Закрутіть банки, і після охолодження винесіть в холодне місце.
Важливо: який би ви не вибрали рецепт на зиму, якщо закривати гриби, попередньо ретельно не вимивши їх і тару, існує ризик зараження ботулізмом. Будьте обережні і не вживайте в їжу заготовку з роздутих і помутневших банок.
Зберігаються такі закуски 10-12 місяців, але зазвичай вони розходяться набагато швидше. Їх кладуть у супи, салати, піцу та інші страви.
Заготовлювати мариновані печериці на зиму вдома легко. Розібратися допоможе рецепт з фото, покроково ви зробите всю роботу дуже швидко і самі не помітите, як грибочки будуть готові.