Мариновані печериці на зиму в домашніх умовах – простий рецепт приготування в банках

Грибні заготовки — найулюбленіші для багатьох. Про це свідчать спорожнілі перед святами полиці магазинів. Ознайомтесь із тим, як маринувати гриби на зиму в банках самостійно. Це дасть можливість приготувати гриби саме так, як ви хочете — з використанням якісної сировини та спецій.

Простий рецепт дозволить легко заготовити мариновані печериці в домашніх умовах на зиму. Крім нього, ми пропонуємо інші цікаві варіанти, які допоможуть все зробити смачно і швидко.

Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банках

Мариновані печериці гарячим способом без стерилізації

Підбирайте гриби однакового калібру — так вони промаринуются рівномірно. Бажано купувати дрібні екземпляри.

Інгредієнти

  • печериці 1 кг
  • часник 4 зубчики
  • перець чорний горошком 4 шт.
  • перець духмяний горошком 4 шт.
  • лист лавровий 2 шт.
  • гвоздика-2 шт.
  • сіль 1/2 ст. л.
  • цукор 1 ст. л.
  • оцет 3 ст. л.

На порцію

  • Калорії: 37.26 ккал
  • Білки: 3.88 р
  • Жири: 0.89 м
  • Вуглеводи: 2.97 г

  • Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банкахВимийте ємності для консервації. Металеві кришки обдайте окропом.
  • Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банкахПромийте гриби. Найзручніше це зробити в друшляку під проточною струменем.
  • Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банкахПоки печериці стікають, поставте грітися воду. Коли вона закипить, опустіть в неї гриби. Додайте 1 ст. л. оцту. Через 5 хвилин злийте відвар.
  • Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банкахВ іншій ємності нагрійте ще 1 л води для маринаду. Очистіть часник і киньте в каструлю. Туди ж відправте та інші спеції. Прокип’ятіть рідина.
  • Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банкахПроваріть печериці 25 хвилин. Потім додайте 2 ст. л. оцту і тримайте на плиті ще 5 хв.
  • Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банкахВиловите гриби шумівкою і розкладіть по банках. Залийте гарячим маринадом, так щоб спеції теж потрапили в ємності. Загорніть заготовки. Переверніть і після охолодження переставте в холодильник.

Порада: ретельно вибирайте гриби для маринування. Вони повинні бути пружними, без темних плям, з добре прилягає до ніжки капелюшком.

Заготівля печериць холодним способом

Гриби на зиму можна не тільки маринувати або консервувати. Смачними вони виходять, якщо їх солити. Це дуже просто і не вимагає зусиль, так що ви можете взяти подвійну норму сировини.

Читайте також:  Гриби в томатному соусі на зиму - покроковий рецепт рижиков в томатній заливці

Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банках

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

  • калорійність – 26.39 ккал;
  • білки – 4.14 г;
  • жири – 0.96 г;
  • вуглеводи – 0.22 р.

Інгредієнти

  • шампіньйони – 5 кг;
  • сіль – 200 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • листя хрону – за смаком;
  • листя смородини або вишні – за смаком;
  • перець чорний горошком – 10-12 шт.;
  • лавровий лист – по 4-5 шт.

Покрокове приготування

  1. Нагрійте воду і розчиніть в ній сіль. Залиште остигати.
  2. Вимийте і гриби переберіть, видалите зіпсовані, великі розріжте.
  3. Візьміть чисту каструлю з емаллю, насипте трохи солі на дно. Далі викладайте шарами печериці, пересипаючи їх сіллю.
  4. Накрийте зверху широким блюдцем і поставте вантаж. У перший день він повинен бути легше, а потім слід його погіршити.
  5. Залийте заготівлю холодним розсолом. Якщо кристалики випали в осад, попередньо розмішайте рідину до їх розчинення.
  6. Нещільно накрийте ємність з соліннями і приберіть в темне холодне приміщення. Вже через 3-4 дні можна пробувати гриби, вимочивши їх перед подачею в чистій воді.

Порада: щоб зрозуміти, чи достатньою фортеці розсіл, проведіть пробу «на яйце». Опустіть його в рідину – якщо воно не тоне, значить, розсіл приготований вірно.

Печериці, мариновані по-корейськи на зиму

Такі гриби є прекрасною закускою і інгредієнтом для різних салатів. Моркву можна додавати за бажанням.

Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банках

Час приготування: 40

Кількість порцій: 70

Енергетична цінність

  • калорійність – 73.74 ккал;
  • білки – 2.87 г;
  • жири – 5.32 г;
  • вуглеводи – 3.48 р.

Інгредієнти

  • печериці – 4 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1.5 кг;
  • морква – 1 кг;
  • часник – 1 головка;
  • олія соняшникова – 350 мл;
  • оцет – 200 мл;
  • перець гострий стручковий – 2 шт.;
  • приправа для овочів по-корейськи – 2 пачки;
  • сіль – 9 ч. л.;
  • цукор – 7 ст. л.
Читайте також:  Помідори солоні в відрі холодним способом: простий рецепт на 5 літрів води

Покрокове приготування

  1. Поставте кип’ятитися воду. Гриби переберіть. Великі поріжте навпіл. Киньте в окріп і варіть 5-10 хвилин. Відкиньте на сито.
  2. Поки печериці стікають, очистіть моркву і цибулю. Моркву натріть. Цибуля наріжте зручними для вас шматочками.
  3. Висипте гриби у велику миску, покриту емаллю. З’єднайте з морквою і приправою по-корейськи, сіллю і цукром. Ретельно перемішайте.
  4. Розігрійте сковороду з олією. Обсмажте цибулю до легкого золотистого кольору.
  5. Гострий перець поріжте на четвертинки і акуратно видаліть насіння. Часник роздушіть. Додайте до грибів. Туди ж висипте вміст сковороди з засмажкою, прямо з маслом. Перемішайте з оцтом.
  6. Вимийте банки з харчовою содою. Стерилізуйте на ситі над каструлею з киплячою 10 хвилин.
  7. Розкладіть грибну масу по банкам і прикрийте їх металевими кришками. На дно каструлі з теплою водою постеліть рушник. Виставте ємності з заготівлею і кип’ятіть протягом півгодини. Потім закрутіть.
  8. Коли банки охолонуть, перенесіть їх на зберігання в прохолодне місце.

Смажені шампіньйони на зиму

У цьому рецепті мінімум інгредієнтів, смак дають в основному гриби. Бажано брати лісові печериці, вони більш соковиті і насичені.

Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банках

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорійність – 234.47 ккал;
  • білки – 3.02 г;
  • жири – 24.49 г;
  • вуглеводи – 0.20 р.

Інгредієнти

  • печериці – 1 кг;
  • олія соняшникова – 300 мл;
  • масло вершкове – 50 г;
  • оцет – 50 мл;
  • сіль – 3 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Невеликі, попередньо вимиті з содою банки стерилізуйте над гарячою парою на ситі 10 хвилин. Металеві кришки проваріть.
  2. Переберіть печериці. Вимийте і відкиньте стікати на друшляк.
  3. Наріжте гриби слайсами. На сковороду влийте 2/3 масла, викладіть нарізку, посоліть і обсмажуйте під кришкою 1 годину на повільному вогні.
  4. Зніміть кришку, щоб грибний сік випарувався. Додайте вершкове масло, перемішайте. Коли рідина піде, зніміть сковороду з вогню.
  5. Розкладіть гриби по ємностей для закачування. Залийте гарячою сумішшю масел, так щоб вона покривала їх мінімум на 1 див. Додайте оцет. Закрутіть банки, і після охолодження винесіть в холодне місце.

Важливо: який би ви не вибрали рецепт на зиму, якщо закривати гриби, попередньо ретельно не вимивши їх і тару, існує ризик зараження ботулізмом. Будьте обережні і не вживайте в їжу заготовку з роздутих і помутневших банок.

Маринованные шампиньоны на зиму в домашних условиях - простой рецепт приготовления в банках

Зберігаються такі закуски 10-12 місяців, але зазвичай вони розходяться набагато швидше. Їх кладуть у супи, салати, піцу та інші страви.

Читайте також:  Як засолити червону капусту: швидкий рецепт в домашніх умовах на зиму

Заготовлювати мариновані печериці на зиму вдома легко. Розібратися допоможе рецепт з фото, покроково ви зробите всю роботу дуже швидко і самі не помітите, як грибочки будуть готові.

 

DvaGusya