Мармелад в домашніх умовах – простий покроковий рецепт приготування, користь і шкоду для організму, калорійність на 100 грам

Сьогодні мармелад манить нас яскравими фарбами з полиць будь-яких магазинів: діти і дорослі, чоловіки і жінки обожнюють ласувати цим десертом, навіть не підозрюючи, що їдять дуже якісну підробку. Яка різниця між натуральним і синтетичним продуктом, який ні очі, ні по фото, не розпізнаєш. Чим він відрізняється від варення або джему, і як приготувати самому смачні солодощі з абрикоса, ожини, полуниці, гарбуза і навіть кабачка, ми і розповімо.

Чим мармелад відрізняється від варення і джему

Для початку варто розібратися, що собою являє мармелад. Цей десерт прийшов до нас з Португалії, де словом «marmalade» іменували виключно густе варення з айви. Потім захоплення цією насолодою перетекло у Францію, де мармелад став продуктом зацукровування будь-якого варення з цитрусів. Смак виходить нітрохи не гірше, ніж у знаменитих східних солодощів, а в калорійності відмінності колосальні. Той, хто піклується про стрункості, цілком може урізноманітнити харчування цим продуктом.

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Зараз на полицях магазину рідко можна зустріти справжні мармеладкі. За низькою ціною продається виключно синтетичний десерт, який складається з цукру, желюючий речовини і барвників. Саме тому магазинного мармеладу такий яскравий і привабливий вигляд.

Справжні мармеладкі готуються з натуральних фруктів, які увариваются до такої міри, що колір тьмяніє. Справжня насолода ніколи не буде мати яскравими фарбами, так можна відрізнити її від синтетичної.

Джем – свого роду варення з фруктів, у складі яких є пектин — дар природи. Ця речовина сприяє желейної консистенції маси, яка виходить одноманітною завдяки перетирання плодів через сито.

Варення на відміну від мармеладу ніколи сильно не уварюється, так як однією із цілей є збереження кольору і рідкої консистенції сиропу. Визначити, зроблено воно з сливи, малини, груші або смородини, легко за зовнішнім виглядом. Проводити хімічний аналіз не потрібно.

Як зробити мармелад з варення

По суті, варення — один з проміжних етапів процесу. І якщо є домашні заготовки вже несила, то можете приготувати з них вишуканий солодкий десерт.

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Для цього в мисці попередньо змішуємо загусник (це може бути агар-агар, пектин, желатин або) з кип’яченою водою і залишаємо на годину. Технологія проста, якщо коротко, така: дві склянки будь-якого варення довести до закипання, після чого туди можна додати суміш з желатином і ретельно вимішати це в однорідну масу. Щоб діяти напевно, рекомендуємо подивитися відео на цю тему.

Важливо: не можна давати желатину закипіти!

Готовий мармелад розфасовують по формочках і ставлять у холодильник охолонути. Це не тільки дуже простий спосіб позбутися від обридлого варення, але і прекрасний елемент декору для тортів і пирогів. При бажанні можна зробити навіть чорний з чорничного варення, але врахуйте, що він буде кріпити.

Мармелад в домашніх умовах з желатином

Якщо у вас в погребі завалялася банку варення, але не хочеться робити з нього пиріжки або їсти просто так, спробуйте приготувати домашній мармелад за цим рецептом.

Порада:ви можете додати за бажанням мармелад корицю, імбир або ванілін, щоб створити унікальний смак.

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Інгредієнти

  • варення 500 г
  • желатин-30 г
  • вода 250 мл

На порцію

Калорії: 38.1 ккал

Білки: 1 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 8.9 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

    Розведіть желатин з невеликою кількістю води (50 мл), а решту змішайте з варенням і залиште на деякий час, щоб вона вбралася. Спробуйте на цукор і додайте його, якщо є необхідність.

  • Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

    Підігрійте суміш, а потім протріть через дрібне сито. У результаті повинно вийти однорідне пюре без шматочків ягід і фруктів.

  • Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

    Переливаємо варення в каструлю з товстим дном, ставимо на повільний вогонь і додаємо наш желатин.

  • Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

    Коли суміш закипить, проваріть її ще 3 хвилини, після чого розлийте по формах і остудіть.

Подавати мармелад можна разом з цукровою пудрою або ваніліном. У холодильнику солодкість буде зберігатися 1-2 тижні.

Порада: експериментуйте з формочками. Ви можете взяти звичайні, для льоду, але в магазинах є безліч цікавих силіконових форм для шоколаду або печива.

Користь і шкода мармеладу

У складі обох продуктів (натурального мармеладу і синтетичного) є пектин. Рослинна клітковина добре впливає на стан травного тракту і шлунка, а також проходить через ШКТ як «жорстка мочалка», вимиваючи слідом всі токсини і шкідливі речовини, які люблять затримуватися на стінках кишечника.

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

М’яко допомагає при запорах, так як добре проносить. Цією властивістю користуються жінки при ГВ (грудне вигодовування). Новонародженому мармелад не зашкодить, а матері допоможе обійтися без лікувальних заходів і нормалізувати перистальтику кишечника. Пектин сприяє збереженню бактеріологічного балансу в організмі. Речовина благотворно впливає на стан шкіри. Його рекомендують їсти при кишкових розладах.

Тим, у кого зайва вага і кожен грам на обліку, часточка інша лимонного мармеладу не зашкодить. Але при підвищеній кислотності і збої в роботі підшлункової залози краще віддати перевагу солодощі з нейтральним смаком.

Також до складу мармеладу входить желирующее речовина – агар-агар або желатин. І якщо перший видобувається з водоростей і не містить жирів, то останній дуже калорійний, але при проблемах з суглобами буде корисний. Якщо ви сидите на дієті, то повинні ретельно вивчати склад кожної пачки. Неоднозначний продукт мармелад: користь і шкода обумовлені тим, які ставляться цілі, що дозволено і що не можна в кожному окремому випадку.

Можна мармелад на дієті

Не думайте, що ми забули про цукор. Завдяки цьому компоненту мармелад і є десертом, який не можна вживати кожен день, якщо ви зібралися худнути. Без глюкози і фруктози організм не отримає левову частку енергії, але ці елементи присутні і в більш корисних продуктах, а на ПП цукор протипоказаний.

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Тим не менш мармелад входить до дієти Дюкана, але не всякий, а лише самостійно приготований, без глютенов. Наприклад, молочний з цукрозамінником для схуднення буде в самий раз.

Цукор сприяє ожиріння, діабету і витончення зубної емалі, тому його не бажано давати маленьким дітям у великих кількостях. Дитячий десерт треба робити без цукру. Краще замініть його фруктами або медом.

Мармелад при діабеті

Будь магазинний мармелад робиться на основі цукру, а він, як ви розумієте, табу. На щастя, виробники подбали про людей з порушеним обміном речовин, тому в будь-якому нормальному маркеті можна відшукати дозволені солодощі на полиці для діабетиків.

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Якщо ви не впевнені в їх складі, то можете приготувати мармелад самостійно на основі цукрозамінників або зовсім без них, щоб солодкість давали фрукти.

Увага: перед тим як купувати або готувати десерт, проконсультуйтеся з вашим лікуючим лікарем, який в курсі ситуації. Він допоможе скласти дієту, включивши в меню діабетичні солодощі.

Мармелад при гастриті і холециститі

Цей десерт не відноситься до списку заборонених продуктів, але їсти можна тільки натуральний мармелад. Слідкуйте, щоб у складі не було ніяких підсолоджувачів, барвників та консервантів. Краще купити упаковку дорогого і хорошого мармеладу, ніж піддавати свій організм небезпеки.

Холецистит і панкреатит не є протипоказаннями до вживання мармеладу, виняток становлять гострі фази захворювання.

Мармелад в пост

Як було відмічено раніше, в натуральний мармелад входить агар-агар або желатин. Якщо ви дотримуєтеся суворий Великий піст, уважно дивіться, щоб у складі не було останнього, адже це продукт переробки кісток і хрящів тварин.

Щоб уникнути цього, купуйте солодощі тільки у перевірених продавців або робіть мармелад самостійно, це не так складно, як здається на перший погляд. Яскраві жовті, зелені, червоні і прозорі фігурки підтримають добрий настрій. Вибирайте плід, який вам більше подобається (хоч м’якоть дині) і дивіться пропорції в наших рецептах.

Мармелад при вагітності

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Якщо ви хочете зберегти фігуру, то від великої кількості мармеладу, звичайно, краще відмовитися. Деякі барвники синтетичні солодощах можуть погано впливати на здоров’я малюка, посприяти розвитку алергічної реакції і навіть раку.

Мармелад при лактації

Годуючій мамі краще на якийсь час відмовитися від шкідливих солодощів і звернути свою увагу на фрукти, овочі та іншу корисну їжу. А якщо ви не можете відмовитися від мармеладу, то купуйте натуральний або готуйте самі з варення, фруктів і желирующих агентів.

Пряний мармелад з вина

Якщо просто набридло пити, але хочеться якось урізноманітнити вечір з друзями або коханою людиною, то можна приготувати незвичайний і смачний алкогольний мармелад.

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

  • білки – 1,9 м;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 1 г;
  • калорійність – 18,5 кКал.

Інгредієнти

  • червоне вино – 500 мл;
  • желатин – 100 г;
  • ванільний цукор – 40 г;
  • апельсин – 300 г;
  • кориця – 1 ч. л.

Рада кухаря: ви можете змінювати інгредієнти на свій розсуд. У нашому випадку вино з цитрусами або одягають і корицею – це основа для глінтвейну, який є наріжним каменем будь-якого Різдва.

Покрокове приготування

  1. Вино ставимо на середній вогонь. Коли закипить, додаємо нарізані апельсини.
  2. Даємо суміші поваритися 10 хвилин, після чого додаємо корицю і ванільний цукор.
  3. Через 3 хвилини вмішуємо желатин.
  4. Якщо формочки маленькі, то заливаємо в них вино з допомогою піпетки. У звичайні, як для льоду, накладаємо ложкою.
  5. Залишаємо на 2 години в холодильнику. Недитячий десерт готовий!

Подавати наш алкогольний мармелад можна з цукровою пудрою, корицею або ваніллю. У холодильнику він буде зберігатися тиждень, але свіжі мармеладкі набагато смачніше.

Порада: можна додавати вино вишні, ананаси, суниці, аґрус, ківі, мандарини або яблука.

Зимовий мармелад з калини

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Якщо варення і джем з цієї ягоди вже набридли, то можна урізноманітнити свій раціон незвичайним мармеладом, який буде володіти насиченим кольором і ароматним запахом. Коли діти відмовляються вживати їжу, багату вітаміном С (аскорбіновою кислотою) і залізом калину, її можна «замаскувати» під желейних ведмедиків. Зима — найкраща пора відкривати домашнє виробництво з виготовлення желатинових фігурок.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 100

Енергетична цінність

  • білки – 0,6 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 10,2 г;
  • калорійність – 43,3 кКал.

Інгредієнти

  • калина – 1 кг;
  • цукор – 1кг;
  • желатин – 70 р.

Покрокове приготування

  1. Ретельно переберіть і промийте ягідки під потоком холодної води.
  2. Залийте їх окропом і залиште на 5 хвилин, щоб шкурка розм’якшилася.
  3. З допомогою сита перетріть ягоди в одноманітне пюре. Додайте цукор і гарненько розмішайте.
  4. У другий підхід проваріть на повільному вогні до кипіння, а потім введіть желатин.
  5. Розлийте мармелад по формах і поставте в холодильник на пару годин.

Порада: якщо у вас вдома немає формочок, то можете застелити пергаментним папером будь-яку неглибоку ємність і вилити на неї ще порцію гарячого мармеладу. Дочекайтеся охолодження, а потім розріжте пласт на кубики або скористайтеся фігурним ножем.

Подаючи цей барвистий десерт, не забудьте посипати його цукровою пудрою і листочками м’яти, які створять прекрасний контраст. У холодильнику зберігати мармеладкі можна 1 тиждень, тому розраховуйте, скільки взяти харчів, щоб вистачило на сім’ю, але не довелося викидати залишки смакоти.

Мармелад в домашних условиях - простой пошаговый рецепт приготовления, польза и вред для организма, калорийность на 100 грамм

Якщо ви хочете купити натуральний магазинний мармелад, то обов’язково подивіться на склад. Але домашню солодкість приготувати дуже просто, навіть якщо у вас не залишилося варення. Робити це можна в духовці, хлібопічці або мультиварці на режимі “Джем”. Експериментуйте з різними фруктами, додавайте пряні спеції, але не переборщіть. Будь-якого десерту повинно бути в міру. Ранок, розпочате з яскравого доповнення до чаю, принесе відмінний настрій на весь день.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: