З настанням літа кожен намагається урізноманітнити свій раціон сезонними овочами та фруктами. Полуниця – перша з дозріваючих ягід. Це улюблені ласощі дітей і дорослих, яка, крім всього іншого, містить велику кількість вітамінів і корисних речовин.
І якщо на початку сезону ягідки суниці цілі і зеленуваті, то до кінця червня на прилавках можна знайти тільки переспілі і потовчені ягоди. Є такі плоди не дуже приємно, а от зробити з них густе ласощі і побалувати себе смачненьким взимку – цілком прийнятний варіант. Як приготувати джем з полуниці, щоб вийшло красиво і не соромно було подати на стіл. З нашими рецептами це вдасться без труднощів.
- Джем з полуниці
- Джем з полуниці без варіння
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Джем з полуниці з желатином
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Джем з полуниці з агар-агаром
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Джем з полуниці без цукру
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Джем з полуниці за п’ять хвилин
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Джем із замороженої полуниці
- Полуничний джем з апельсином або лимоном
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Полуничний джем в мультиварці
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Джем з полуниці
Джем – відмінний спосіб переробити залежалися ягоди, з яких вже не вийде стандартне варення. Взимку його можна використовувати як в десертах, так і у випічці або подавати до чаю. З усіх видів зимових закупорок, цей делікатес закінчується одним з перших, що говорить про його високі смакові якості. Вирішивши поласувати джемом, потрібно пам’ятати, що полуниця та ще й з цукром калорійний продукт.
Інгредієнти
- полуниця 1 кг
- цукор 1.2 кг
- лимонна кислота-3 г
На порцію
Калорії: 258 ккал
Білки: 0.4 г
Жири: 0.2 г
Вуглеводи: 63.2 р
Кроки 2 год. 0 хв. Відео-рецепт
-
Ретельно моєму ягоди, повністю зануривши їх у воду. Ємність повинна значно перевищувати обсяг плодів, щоб успішно позбутися від налиплого бруду. Процедуру повторити кілька разів.
-
Обірвати хвостики.
-
Розім’яти ягоди руками і засипати цукром. Для додання однорідності використовуйте блендер як у відео-рецепті або толкушку для картоплі, але сильно не старайтеся: шматочки все одно в процесі розійдуться.
-
Поставте на плиту, доведіть до кипіння і варіть 5-7 хвилин на середньому вогні. Піну, яка з’являється можна не знімати.
-
Розлийте полуничну масу в стерилізовані і просушені ємності. На дно кожної з них покладіть по кристалу лимонної кислоти.
-
Загорніть банки або герметично закупорьте будь-яким зручним способом. Полуничний джем на зиму готовий!
Порада: навіть якщо вдома є тази, не варто закривати за раз більше 5-7 кг джему. Це дуже трудомісткий процес, до того ж полуниця може нерівномірно проваритися. А ось якщо ягід 1-2 кг, то для приготування цілком підійде мультиварка або хлібопічка з режимом “Варення”.
Джем з полуниці без варіння
Приготувати десерт неважко, але затратно по часу. Саме для таких зайнятих господинь і існує простий рецепт смачного ласощі без варіння. Воно виходить ароматним і насиченим, а крім того, зберігає всі вітаміни і корисні речовини.
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність
- калорійність – 218.5 ккал;
- білки – 0.4 г;
- жири – 0.2 г;
- вуглеводи – 53.3 р.
Інгредієнти
- полуниця – 1 кг;
- цукор – 1 кг
Покрокове приготування
- Добре вимити ягоди, очистити від хвостиків і листя.
- Засипати цукром полуницю і залишити на пару годин.
- Після закінчення часу пюрировать заглибним блендером або м’ясорубкою. У першому випадку суміш буде більш однорідна.
- Джем розлити у підготовлені ємності і закрити пластиковими кришками.
Такий продукт навряд чи підійде для закупорки на зиму, так як повинен зберігатися в холодильнику. Його краще з’їсти свіжим протягом 2 тижнів.
Джем з полуниці з желатином
Десерт може складатися не тільки з цукру і ягід, а й містити у своєму складі загусники – речовини, які не змінюють смаку, але роблять консистенцію більш щільною. До них належать крохмаль, пектин, желатин і агар-агар.
Час приготування: 7 годин
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність
- калорійність – 243.8 ккал;
- білки – 0.7 м;
- жири – 0.2 г;
- вуглеводи – 59.2 р.
Інгредієнти
- полуниця – 1 кг;
- цукор – 1 кг;
- желатин – 5 г;
- лимонний сік – 10 мл
Покрокове приготування
- Чисті і подрібнені змішати ягоди засипати цукром і розмішати.
- Закип’ятити суміш і варити 5-6 хвилин, потім залишити остигати на 5 годин.
- Після повного охолодження знову проварити 10 хвилин, остудити.
- В охолоджене пюре влити желатин, заздалегідь розчинений у 50 мл теплої води і кип’ятити 5 хвилин.
- Розфасувати і закрити простерилизованными кришками. Зберігати в підвалі або льосі.
Джем з полуниці з агар-агаром
Схожий по своїй консистенції, а також шалено смачний і ароматний конфітюр можна зварити з використанням агар-агару. Він продається в будь-якому супермаркеті. Більше того, є спеціальні навішування, розраховані на 1 кг варення.
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 15
Енергетична цінність
- калорійність – 175.6 ккал;
- білки – 0.5 г;
- жири – 0.3 г;
- вуглеводи – 42.2 р.
Інгредієнти
- ягоди полуниці – 1кг;
- цукор – 600 г;
- агар-агар – 2 ч. л.;
- вода – 50 мл
Покрокове приготування
- Вимиті ягоди без хвостиків засипати цукром.
- Ретельно перетерти полуницю через сито або з допомогою кулінарної техніки, щоб у приготованого десерту було видно кісточки.
- Закип’ятити вийшло пюре і варити близько 5 хвилин.
- Наступним кроком додати в суміш заздалегідь замочений у воді агар-агар.
- Кип’ятити ще пару хвилин і розлити по банках.
Джем з полуниці без цукру
Їсти смачне домашнє варення хочеться всім. Але стан здоров’я може внести свої корективи в наші плани. Це не привід відмовляти собі в задоволенні, адже зробити десерт можна і без цукру.
Час приготування: 2 години
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність
- калорії – 48.6 ккал;
- білки – 0.9 г;
- жири – 0.4 г;
- вуглеводи – 9.3 р.
Інгредієнти
- полуниця – 1 кг;
- яблучний сік-концентрат – 100 г;
- агар-агар – 8 г;
- лимонний сік – 20 мл
Покрокове приготування
- Полуницю моєму, відриваємо зайві частини, складаємо у велику ємність і збиваємо.
- Гріємо кілька хвилин на слабкому вогні і додаємо яблучний сік, а потім лимонний.
- Робимо вогонь сильніше і проварюємо джем, часто помішуючи. Піну обов’язково знімаємо.
- Після 10 хвилин кипіння додаємо розведений у воді агар і продовжуємо варити масу ще півгодини.
- Розливаємо по банках і закатуємо стерильними кришками.
Порада: для стерилізації банок можна використовувати духовку – прожарити скляні ємності при температурі 140 градусів протягом чверті години.
Джем з полуниці за п’ять хвилин
Варення п’ятихвилинка – найулюбленіший рецепт господинь. Він підходить для всіх ягід і містить невелику кількість цукру. Значить, десерт вийде бюджетним і менш калорійним.
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність
- калорійність – 80.8 ккал;
- білки – 0.4 г;
- жири – 0.2 г;
- вуглеводи – 18.8 р.
Інгредієнти
- полуниця – 1 кг;
- цукор – 300 г;
- лимон – 1 шт.
Покрокове приготування
- Почищені і добре промиті ягоди перетворити в пюре.
- Додати цукор і сік одного лимона.
- Проварити масу протягом 5 хвилин після закипання.
- Розкласти по банках.
- Остудити і помістити в холодильник. Використати протягом 30 днів.
Порада: щоб такий продукт зберігався довше, можна розкласти його по пластикових контейнерів і відправити в морозилку.
Джем із замороженої полуниці
Буває і таке, що полуниця давно вже закінчилася, а приготувати джем дуже хочеться. У цьому випадку використовуйте заморожені ягоди як на фото, які продаються в супермаркеті. Рецепт можна вибрати будь-який, в залежності від смаку і уподобань сім’ї.
Головна умова – розморозити продукт, щоб пішла зайва рідина, а потім уже зважувати ягоди і визначати скільки потрібно інших інгредієнтів. Якщо все зробити правильно, то навіть взимку зможете приготувати ароматний десерт.
Полуничний джем з апельсином або лимоном
Смак джему можна урізноманітнити, додавши апельсиновий або лимонний сік. Можна і обидва відразу. В такому випадку ви отримаєте десерт з апетитними цитрусовими нотками.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 150
Енергетична цінність
- калорійність – 37.9 ккал;
- жири – 0.1 г;
- білки – 0.1 г;
- вуглеводи – 9.1 р.
Інгредієнти
- полуниця – 2 кг;
- цукор – 1.2 кг;
- лимон – 0.5 шт;
- апельсин – 1 шт.
Покрокове приготування
- Подрібніть вимиту і злегка просушену полуницю. Легше всього це можна зробити в блендері або кухонному комбайні: при подрібненні можна додати цукор і відразу все змішати. Якщо такої техніки немає, тоді скористайтеся м’ясорубкою з дрібною сіточкою або, в крайньому випадку, картофелемялкой.
- Сік з лимона і апельсина можна отримати декількома способами. Самий простий – за допомогою цитрусової соковижималки. Але такі пристрої були не завжди, так і сьогодні ними володіє не кожна господиня. Сік можна отримати, використовуючи звичайну тверду вилку. Вставити її в половинку цитруса з боку зрізу і проворачивайте по колу, злегка притискаючи шкірку руками, поки не видавіть якомога більше соку.
- Додайте сік до полуниці з цукром. Ще раз все добре перемішайте.
- Перекладіть суміш у каструлю. Увімкніть середню температуру нагрівання і до моменту закипання час від часу помішуйте полуницю.
- Після того, як джем закипить, варити його близько 45 хвилин, помішуючи. Якщо ви хочете домогтися більш густої консистенції, тоді знадобиться більше часу. Перевірити стан солодощі можна наступним способом.
- Наберіть трохи повидла чайною ложкою і капніть на блюдце. Через хвилину крапля охолоне, і ви зможете побачити, чи достатньо уварилась полуниця.
- Готовий джем не потребує стерилізації. Досить добре вимити баночки і 2 рази обполоснути окропом. Закип’ятіть ще трохи води і покладіть в неї кришки на 1-2 хвилини. Потім налийте готову солодкість в ємності і закрутіть. Укутування ковдрою можна зробити, але не обов’язково. Цукор і лимонний сік є відмінними консервантами, так що повидло відмінно стоїть протягом року і навіть довше.
Порада: найкраще варити джем у товстостінній алюмінієвій каструлі або чавунному казані. В такому випадку буде менша вірогідність пригорання.
Полуничний джем в мультиварці
Приготувати ароматний десерт, що нагадує про літо, досить просто в хорошій мультиварці. Правда, у такому способі є одна особливість. Потрібно враховувати, що за один раз ви не зможете зварити багато повидла. Але кожна порція буде готуватися досить швидко і просто. Спробуйте для початку приготувати невелику порцію.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 40
Енергетична цінність
- калорійність – 45.8 ккал;
- жири – 0.1 г;
- білки – 0.1 г;
- вуглеводи – 11 р.
Інгредієнти
- полуниця середня – 4 ст.;
- цукор – 2 ст.
Покрокове приготування
- Подрібніть ягоди, як описано в рецепті вище. Змішайте їх з цукровим піском. Якщо ви любите дуже солодкі джеми, тоді додайте додатково ще один стакан цукру. Але врахуйте, що калорійність готового продукту істотно підвищиться.
- Банки також можна продезінфікувати в мультиварці. Для цього вам знадобиться вставка для приготування на пару. Налийте на дно пристрою половину літра води, а зверху поставте вставку. Ємності поставте шийкою вниз. Таким же чином уместите і кришки. Увімкніть режим Варіння на пару”, або подібний. Через деякий час ви побачите, що банки зсередини вкрилося крапельками води, яка стікає вниз. Це означає, що стерилізація завершена. Поставте банки і кришки на чисте сухе рушник.
- Тепер настала черга джему. Вилийте полуничну масу в чашу мультиварки. Далі є один секрет приготування. Не починайте відразу варити повидло, а увімкніть режим Підтримання теплим”(температура близько 70°C), якщо він є. Ви побачите, що суміш трохи нагрілася, а цукор розчинився. Ось тепер можна варити десерт.
- Увімкніть програму “Гасіння” або “Випічка”, таймер виставте на 60 хвилин. Температура повинна бути від 100 до 120°C, не закривайте кришку. Вся принадність у тому, що приготування в мультиварці не вимагає більше вашого контролю. Вся маса рівномірно прогрівається, тому не пригорає.
- Банки і кришки ще раз обдаете окропом, вливаєте джем, накриваєте кришкою. Накладаєте ключ, і готово! Не забудьте перевернути полуничний десерт догори дном і потримати так добу.
Порада: якщо ви хочете отримати більш густе повидло, тоді в нього потрібно додати желюючий компонент. В супермаркетах продається кілька видів таких добавок. Сыпете згідно інструкції, залежно від ваги продукту.
Рецептів смачного полуничного джему величезна кількість, але кожен з них здатний привнести частинку літа в похмурі зимові дні.