Полуничний джем: смачний і густий рецепт на зиму в домашніх умовах, калорійність, як варити з агар агаром

З настанням літа кожен намагається урізноманітнити свій раціон сезонними овочами та фруктами. Полуниця – перша з дозріваючих ягід. Це улюблені ласощі дітей і дорослих, яка, крім всього іншого, містить велику кількість вітамінів і корисних речовин.

І якщо на початку сезону ягідки суниці цілі і зеленуваті, то до кінця червня на прилавках можна знайти тільки переспілі і потовчені ягоди. Є такі плоди не дуже приємно, а от зробити з них густе ласощі і побалувати себе смачненьким взимку – цілком прийнятний варіант. Як приготувати джем з полуниці, щоб вийшло красиво і не соромно було подати на стіл. З нашими рецептами це вдасться без труднощів.

Джем з полуниці

Джем – відмінний спосіб переробити залежалися ягоди, з яких вже не вийде стандартне варення. Взимку його можна використовувати як в десертах, так і у випічці або подавати до чаю. З усіх видів зимових закупорок, цей делікатес закінчується одним з перших, що говорить про його високі смакові якості. Вирішивши поласувати джемом, потрібно пам’ятати, що полуниця та ще й з цукром калорійний продукт.

Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

Інгредієнти

  • полуниця 1 кг
  • цукор 1.2 кг
  • лимонна кислота-3 г

На порцію

Калорії: 258 ккал

Білки: 0.4 г

Жири: 0.2 г

Вуглеводи: 63.2 р

Кроки 2 год. 0 хв. Відео-рецепт

  • Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

    Ретельно моєму ягоди, повністю зануривши їх у воду. Ємність повинна значно перевищувати обсяг плодів, щоб успішно позбутися від налиплого бруду. Процедуру повторити кілька разів.

  • Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

    Обірвати хвостики.

  • Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

    Розім’яти ягоди руками і засипати цукром. Для додання однорідності використовуйте блендер як у відео-рецепті або толкушку для картоплі, але сильно не старайтеся: шматочки все одно в процесі розійдуться.

  • Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

    Поставте на плиту, доведіть до кипіння і варіть 5-7 хвилин на середньому вогні. Піну, яка з’являється можна не знімати.

  • Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

    Розлийте полуничну масу в стерилізовані і просушені ємності. На дно кожної з них покладіть по кристалу лимонної кислоти.

  • Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

    Загорніть банки або герметично закупорьте будь-яким зручним способом. Полуничний джем на зиму готовий!

Порада: навіть якщо вдома є тази, не варто закривати за раз більше 5-7 кг джему. Це дуже трудомісткий процес, до того ж полуниця може нерівномірно проваритися. А ось якщо ягід 1-2 кг, то для приготування цілком підійде мультиварка або хлібопічка з режимом “Варення”.

Джем з полуниці без варіння

Приготувати десерт неважко, але затратно по часу. Саме для таких зайнятих господинь і існує простий рецепт смачного ласощі без варіння. Воно виходить ароматним і насиченим, а крім того, зберігає всі вітаміни і корисні речовини.

Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • калорійність – 218.5 ккал;
  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 53.3 р.

Інгредієнти

  • полуниця – 1 кг;
  • цукор – 1 кг

Покрокове приготування

  1. Добре вимити ягоди, очистити від хвостиків і листя.
  2. Засипати цукром полуницю і залишити на пару годин.
  3. Після закінчення часу пюрировать заглибним блендером або м’ясорубкою. У першому випадку суміш буде більш однорідна.
  4. Джем розлити у підготовлені ємності і закрити пластиковими кришками.

Такий продукт навряд чи підійде для закупорки на зиму, так як повинен зберігатися в холодильнику. Його краще з’їсти свіжим протягом 2 тижнів.

Джем з полуниці з желатином

Десерт може складатися не тільки з цукру і ягід, а й містити у своєму складі загусники – речовини, які не змінюють смаку, але роблять консистенцію більш щільною. До них належать крохмаль, пектин, желатин і агар-агар.

Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

Час приготування: 7 годин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • калорійність – 243.8 ккал;
  • білки – 0.7 м;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 59.2 р.

Інгредієнти

  • полуниця – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • желатин – 5 г;
  • лимонний сік – 10 мл

Покрокове приготування

  1. Чисті і подрібнені змішати ягоди засипати цукром і розмішати.
  2. Закип’ятити суміш і варити 5-6 хвилин, потім залишити остигати на 5 годин.
  3. Після повного охолодження знову проварити 10 хвилин, остудити.
  4. В охолоджене пюре влити желатин, заздалегідь розчинений у 50 мл теплої води і кип’ятити 5 хвилин.
  5. Розфасувати і закрити простерилизованными кришками. Зберігати в підвалі або льосі.

Джем з полуниці з агар-агаром

Схожий по своїй консистенції, а також шалено смачний і ароматний конфітюр можна зварити з використанням агар-агару. Він продається в будь-якому супермаркеті. Більше того, є спеціальні навішування, розраховані на 1 кг варення.

Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 15

Енергетична цінність

  • калорійність – 175.6 ккал;
  • білки – 0.5 г;
  • жири – 0.3 г;
  • вуглеводи – 42.2 р.

Інгредієнти

  • ягоди полуниці – 1кг;
  • цукор – 600 г;
  • агар-агар – 2 ч. л.;
  • вода – 50 мл

Покрокове приготування

  1. Вимиті ягоди без хвостиків засипати цукром.
  2. Ретельно перетерти полуницю через сито або з допомогою кулінарної техніки, щоб у приготованого десерту було видно кісточки.
  3. Закип’ятити вийшло пюре і варити близько 5 хвилин.
  4. Наступним кроком додати в суміш заздалегідь замочений у воді агар-агар.
  5. Кип’ятити ще пару хвилин і розлити по банках.

Джем з полуниці без цукру

Їсти смачне домашнє варення хочеться всім. Але стан здоров’я може внести свої корективи в наші плани. Це не привід відмовляти собі в задоволенні, адже зробити десерт можна і без цукру.

Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

Час приготування: 2 години

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорії – 48.6 ккал;
  • білки – 0.9 г;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 9.3 р.

Інгредієнти

  • полуниця – 1 кг;
  • яблучний сік-концентрат – 100 г;
  • агар-агар – 8 г;
  • лимонний сік – 20 мл

Покрокове приготування

  1. Полуницю моєму, відриваємо зайві частини, складаємо у велику ємність і збиваємо.
  2. Гріємо кілька хвилин на слабкому вогні і додаємо яблучний сік, а потім лимонний.
  3. Робимо вогонь сильніше і проварюємо джем, часто помішуючи. Піну обов’язково знімаємо.
  4. Після 10 хвилин кипіння додаємо розведений у воді агар і продовжуємо варити масу ще півгодини.
  5. Розливаємо по банках і закатуємо стерильними кришками.

Порада: для стерилізації банок можна використовувати духовку – прожарити скляні ємності при температурі 140 градусів протягом чверті години.

Джем з полуниці за п’ять хвилин

Варення п’ятихвилинка – найулюбленіший рецепт господинь. Він підходить для всіх ягід і містить невелику кількість цукру. Значить, десерт вийде бюджетним і менш калорійним.

Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорійність – 80.8 ккал;
  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 18.8 р.

Інгредієнти

  • полуниця – 1 кг;
  • цукор – 300 г;
  • лимон – 1 шт.

Покрокове приготування

  1. Почищені і добре промиті ягоди перетворити в пюре.
  2. Додати цукор і сік одного лимона.
  3. Проварити масу протягом 5 хвилин після закипання.
  4. Розкласти по банках.
  5. Остудити і помістити в холодильник. Використати протягом 30 днів.

Порада: щоб такий продукт зберігався довше, можна розкласти його по пластикових контейнерів і відправити в морозилку.

Джем із замороженої полуниці

Клубничный джем: вкусный и густой рецепт на зиму в домашних условиях, калорийность, как варить с агар агаром

Буває і таке, що полуниця давно вже закінчилася, а приготувати джем дуже хочеться. У цьому випадку використовуйте заморожені ягоди як на фото, які продаються в супермаркеті. Рецепт можна вибрати будь-який, в залежності від смаку і уподобань сім’ї.

Головна умова – розморозити продукт, щоб пішла зайва рідина, а потім уже зважувати ягоди і визначати скільки потрібно інших інгредієнтів. Якщо все зробити правильно, то навіть взимку зможете приготувати ароматний десерт.

Полуничний джем з апельсином або лимоном

Смак джему можна урізноманітнити, додавши апельсиновий або лимонний сік. Можна і обидва відразу. В такому випадку ви отримаєте десерт з апетитними цитрусовими нотками.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 150

Енергетична цінність

  • калорійність – 37.9 ккал;
  • жири – 0.1 г;
  • білки – 0.1 г;
  • вуглеводи – 9.1 р.

Інгредієнти

  • полуниця – 2 кг;
  • цукор – 1.2 кг;
  • лимон – 0.5 шт;
  • апельсин – 1 шт.

Покрокове приготування

  1. Подрібніть вимиту і злегка просушену полуницю. Легше всього це можна зробити в блендері або кухонному комбайні: при подрібненні можна додати цукор і відразу все змішати. Якщо такої техніки немає, тоді скористайтеся м’ясорубкою з дрібною сіточкою або, в крайньому випадку, картофелемялкой.
  2. Сік з лимона і апельсина можна отримати декількома способами. Самий простий – за допомогою цитрусової соковижималки. Але такі пристрої були не завжди, так і сьогодні ними володіє не кожна господиня. Сік можна отримати, використовуючи звичайну тверду вилку. Вставити її в половинку цитруса з боку зрізу і проворачивайте по колу, злегка притискаючи шкірку руками, поки не видавіть якомога більше соку.
  3. Додайте сік до полуниці з цукром. Ще раз все добре перемішайте.
  4. Перекладіть суміш у каструлю. Увімкніть середню температуру нагрівання і до моменту закипання час від часу помішуйте полуницю.
  5. Після того, як джем закипить, варити його близько 45 хвилин, помішуючи. Якщо ви хочете домогтися більш густої консистенції, тоді знадобиться більше часу. Перевірити стан солодощі можна наступним способом.
  6. Наберіть трохи повидла чайною ложкою і капніть на блюдце. Через хвилину крапля охолоне, і ви зможете побачити, чи достатньо уварилась полуниця.
  7. Готовий джем не потребує стерилізації. Досить добре вимити баночки і 2 рази обполоснути окропом. Закип’ятіть ще трохи води і покладіть в неї кришки на 1-2 хвилини. Потім налийте готову солодкість в ємності і закрутіть. Укутування ковдрою можна зробити, але не обов’язково. Цукор і лимонний сік є відмінними консервантами, так що повидло відмінно стоїть протягом року і навіть довше.

Порада: найкраще варити джем у товстостінній алюмінієвій каструлі або чавунному казані. В такому випадку буде менша вірогідність пригорання.

Полуничний джем в мультиварці

Приготувати ароматний десерт, що нагадує про літо, досить просто в хорошій мультиварці. Правда, у такому способі є одна особливість. Потрібно враховувати, що за один раз ви не зможете зварити багато повидла. Але кожна порція буде готуватися досить швидко і просто. Спробуйте для початку приготувати невелику порцію.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 40

Енергетична цінність

  • калорійність – 45.8 ккал;
  • жири – 0.1 г;
  • білки – 0.1 г;
  • вуглеводи – 11 р.

Інгредієнти

  • полуниця середня – 4 ст.;
  • цукор – 2 ст.

Покрокове приготування

  1. Подрібніть ягоди, як описано в рецепті вище. Змішайте їх з цукровим піском. Якщо ви любите дуже солодкі джеми, тоді додайте додатково ще один стакан цукру. Але врахуйте, що калорійність готового продукту істотно підвищиться.
  2. Банки також можна продезінфікувати в мультиварці. Для цього вам знадобиться вставка для приготування на пару. Налийте на дно пристрою половину літра води, а зверху поставте вставку. Ємності поставте шийкою вниз. Таким же чином уместите і кришки. Увімкніть режим Варіння на пару”, або подібний. Через деякий час ви побачите, що банки зсередини вкрилося крапельками води, яка стікає вниз. Це означає, що стерилізація завершена. Поставте банки і кришки на чисте сухе рушник.
  3. Тепер настала черга джему. Вилийте полуничну масу в чашу мультиварки. Далі є один секрет приготування. Не починайте відразу варити повидло, а увімкніть режим Підтримання теплим”(температура близько 70°C), якщо він є. Ви побачите, що суміш трохи нагрілася, а цукор розчинився. Ось тепер можна варити десерт.
  4. Увімкніть програму “Гасіння” або “Випічка”, таймер виставте на 60 хвилин. Температура повинна бути від 100 до 120°C, не закривайте кришку. Вся принадність у тому, що приготування в мультиварці не вимагає більше вашого контролю. Вся маса рівномірно прогрівається, тому не пригорає.
  5. Банки і кришки ще раз обдаете окропом, вливаєте джем, накриваєте кришкою. Накладаєте ключ, і готово! Не забудьте перевернути полуничний десерт догори дном і потримати так добу.

Порада: якщо ви хочете отримати більш густе повидло, тоді в нього потрібно додати желюючий компонент. В супермаркетах продається кілька видів таких добавок. Сыпете згідно інструкції, залежно від ваги продукту.

Рецептів смачного полуничного джему величезна кількість, але кожен з них здатний привнести частинку літа в похмурі зимові дні.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: