Помідори по грузинськи на зиму – солоні

Страви грузинської кухні – це не просто пікантний гострий смак, це особливий характер, який відчувається в кожному шматочку. Грузинські кухаря – це кращі майстри в сфері приготування різних соусів. А ще ця кухня славиться самими смачними соліннями.

Помидоры по грузински на зиму - соленые

Пропонуємо вам спробувати пару простих способів приготувати помідори по-грузинськи на зиму. Один з них – червоні мариновані томати. Другий – солоні зелені помідори.

Солоні зелені помідори на зиму по-грузинськи

Недозрілі томати знайшли широке застосування у сфері заготівель на зиму. Грузинська кухня теж не знехтувала ними і має в арсеналі кілька рецептів солінь. Ось найпростіший з них.

Інгредієнти

  • Зелені помідори 1 кг
  • Кріп 1 пучок
  • Петрушка 1 пучок
  • Кінза 1 пучок
  • Часник 8 зуьков
  • Пекучий перець 1 стручок
  • Хмелі-сунелі 10 г
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Сіль 30 р
  • Вода 1 л

На порцію

Калорії: 30 ккал

Білки: 0.9 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 6.5 м

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    Помідори переберіть, залиште тільки хороші, непорченые плоди молочно-зеленого кольору. Видаліть хвостики і ретельно вимийте томати. Розкладіть на паперовому рушнику, щоб вони обсохнули.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    Розріжте кожен помідор навпіл, виріжте місце, де кріпилася плодоніжка.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    Зелень промийте під проточною водою, обсушити і порізати так дрібно, як тільки зможете.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    Додайте подрібнену зелень до помідорів, посипте хмелі-сунелі і гарненько вимісіть руками. Дайте настоятися протягом півгодини.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    В цей час підготуйте банки. Ретельно вимийте їх з содою або засобом для миття посуду, добре прополощіть і поставте в духовку, розігріту до 150 градусів, на 10 хвилин. На вказане в рецепті кількість інгредієнтів знадобляться 2 дволітрові банки.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    На дно банок покласти по лавровому листочку і по 4 зубки часнику, розрізаних навпіл. Викладіть в банки помідори із зеленню. Намагайтеся класти половинки зрізом донизу.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    Гострий перець очистіть від насіння, порізати на кілька шматочків. Покладіть рівну кількість в кожну банку.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    Доведіть воду до кипіння, додайте сіль і поваріть хвилин 5.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    Як тільки зніміть каструлю з водою з вогню, залийте нею томати в банках і залиште до повного охолодження. Потім укупорьте капроновими кришками і дайте постояти при кімнатній температурі дві доби.

  • Помидоры по грузински на зиму - соленые

    По закінченні цього часу злити розсіл, перекипятите, знову залийте ним помідори, загорніть, банки переверніть догори дном і укутайте. Залиште помідори в такому вигляді, поки вони повністю не охолонуть. Банки з солоними помідорами поставте в темне прохолодне місце на зберігання.

Порада: солоні помідори по-грузинськи виходять досить гострими. Якщо вас це бентежить, додайте в заготовку вдвічі менше пекучого перцю. Щоб помідори вийшли більш смачними і ароматними, можете кинути на дно кожної банки по кілька горошин чорного і запашного перцю.

Мариновані помідори по-грузинськи

Ми звикли до того, що у маринованих помідорів солодкувато-кислий смак. Але помідори, приготовані по-грузинськи, – зовсім інша справа: вони в міру гострі й пряні, дуже смачні!

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність продукту

  • білки – 0,9 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 6,4 г;
  • калорійність – 34 ккал.

Помидоры по грузински на зиму - соленые

Інгредієнти

  • помідори – 1 кг;
  • морква – 200 г;
  • цибуля – 150 г;
  • солодкий перець – 200 г;
  • пекучий перець – 1 стручок;
  • часник – 3 зубки;
  • кріп – 1 пучок;
  • петрушка – 1 пучок;
  • чорний перець-горошок – 5 шт.;
  • оцет 9% – 60 мл;
  • сіль – 20 г;
  • цукор – 60 г;
  • вода – 1 л.

Процес приготування

  1. Переберіть томати. Для маринування залиште тільки цілі, непорченые і невялые плоди приблизно однакового розміру. Помідори вибирайте невеликі, щоб вони краще просочилися маринадом. Вимийте їх і зробіть по одному проколу зубочисткою близько того місця, де кріпився хвостик, щоб під впливом високої температури шкірка не лопнула.
  2. Солодкий перець вимийте, видалите хвостик, насіння і перегородки поріжте на кілька частин поздовжньо. Гіркий перець також очистіть від насіння і розділіть на кілька шматочків.
  3. Морква почистіть і поріжте на кружечки товщиною в півсантиметра. Цибулю очистіть і поріжте кільцями – не дуже тонкими, за кілька міліметрів в товщину.
  4. Почистіть часник. Щоб це було легше зробити, занурте його хвилин на 10 в холодну воду. Поріжте часник на тонкі пластинки.
  5. В простерилізовані банки покладіть по кілька гілочок кропу, петрушки, пару шматочків пекучого перцю, кілька кружалець моркви і пластинок часнику.
  6. Тепер укладіть помідори в банки, перекладаючи кожен ряд порізаним на шматочки солодким перцем і кільцями цибулі.
  7. Закип’ятіть воду. Залийте нею помідори і залиште на 15 хвилин. Після цього злийте воду в каструлю.
  8. Додайте в неї перець-горошок, сіль і цукор і поставте на плиту. Поваріть розсіл пару хвилин, але не дозволяйте йому вирувати.
  9. У банки з помідорами влийте рівну кількість оцту, залийте томати гарячим маринадом і загорніть кришками.
  10. Переверніть банки догори дном і оберніть теплим ковдрою. Залиште так до тих пір, поки помідори повністю не охолонуть. Надішліть банки з маринованими помідорами на зберігання в темне прохолодне місце.

Помидоры по грузински на зиму - соленые

Важливо: вибирайте для консервації щільні помідори, ні в якому разі не перезрілі. Інакше після термічної обробки вони перетворяться на кашу.

У цій закатці смачно все: помідори, солодкий перець, морква, цибуля, розсіл. Ця закуска зробить особливим будь-вечеря.

Помідори, заготовлені на зиму по-грузинськи, користуються великою популярністю у господинь. Причин багато: мінімум інгредієнтів, які завжди у вільному доступі, зовсім трохи клопоту і часу, а результат – пальчики оближеш! Вдалих вам заготовок і смачною зимівлі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: