Помідори солоні в банках на зиму холодним способом від бабусь: як солити

Неписаний закон про необхідність заготівлі овочів на зиму перейшов до нас від ощадливих і далекоглядних предків і є традиційним щорічним дійством для слов’ян досі. Незважаючи на те, що на сьогоднішній день всі магазини і супермаркети рясніють найширшим асортиментом всіляких солоних, маринованих і сушених овочів, все одно кожна господиня знає, що краще домашніх делікатесів нічого немає – тільки вони володіють неймовірним смаком і є на 100% натуральними закусками, в яких ви можете бути впевнені.

Так вже склалося, що саме солоні, а не мариновані овочі більше прийняті в нашій національної кухні, а особливо томати – це взагалі одна з найбільш популярних і улюблених усіма господинями заготовок на зиму. Такі помідори можна використовувати як самостійну закуску, застосовувати замість пасти, кетчупа і томатного концентрату при приготуванні різних страв.

Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

Засолювання помідорів гарячим способом вимагає певних навичок і вправності, а також великої кількості часу, який не кожен може знайти у своєму щільному робочому графіку. Тому ідеальним варіантом у такому випадку виступає холодна засолювання томатів – вона не віднімає багато часу і впоратися з нею зможе навіть починаюча господиня. Ще одним незаперечним плюсом такого виду заготовки є і те, що при консервації холодним способом помідори зберігають набагато більше вітамінів і корисних речовин, ніж при термічній обробці.

Щоб і ви змогли спробувати засолити томати на зиму холодним способом, ми підготували кілька простих покрокових рецептів, які для кращого сприйняття супроводили докладними фотографіями.

Помідори солоні в банках на зиму холодним способом

Інгредієнти

  • помідори 4 кг
  • часник 80 г
  • кріп (парасольки) 4 шт.
  • листя хрону 2 шт.
  • листя смородини 4 шт.
  • листя вишні 6 шт.
  • сіль поварена харчова 180 г
  • цукор-пісок 50 г
  • оцет столовий (9%) 30 мл

На порцію

Калорії: 25 ккал

Білки: 0.7 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 5.6 м

Кроки 45 хв. Відео-рецепт

  • Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

    Перед початком засолювання потрібно підготувати для цього тару і закрутки – банки необхідно ретельно простерилізувати на пару (близько 5 хвилин) і потім, поставивши шийкою вгору, висушити на рушнику, а кришки слід прокип’ятити кілька хвилин.

  • Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

    Приступаємо до обробки томатів – їх треба перебрати, позбувшись від недозрілих і подвявших плодів, гарненько промити під холодною проточною струменем води і, обсушивши насухо паперовими рушниками, зробити на кожному томаті біля місця кріплення плодоніжки проколи зубочисткою (це обов’язкова дія, так розсіл краще просочить помідори, засолені холодним способом).

  • Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

    Кілька головок часнику слід розділити на зубчики і, очистивши їх від лушпиння, промити і порізати великими шматочками.

  • Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

    На наступному етапі займемося закладкою основних інгредієнтів в банки. На саме дно відправляємо попередньо помиті листя смородини, хрону і вишні, щоб вони повністю покрили його, потім викладаємо парасольки кропу.

  • Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

    Після цього починаємо шарами розставляти помідори проколами вгору, утрамбовуючи їх щільно один до одного (але не перестарайтеся – плоди не повинні пошкодитись або пом’ятися). Кожен новий шар томатів накриваємо листям хрону і посипаємо подрібненими зубцями часнику. Розкладаємо так практично до самого верху, залишивши приблизно 5-7 сантиметрів вільного простору.

  • Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

    Засипаємо на томати необхідну кількість солі і цукру, додаємо столовий оцет і, заливши все холодною кип’яченою водою, закриваємо тару з консервацією.

Порада: для того щоб отримати смачні закусочні помідорчики, професійні кулінари рекомендують використовувати сіль виключно великого помелу.

Томати холодної засолювання з гірчицею

Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • калорійність – 30.2 ккал;
  • жири – 0.3 г;
  • білки – 1.5 м;
  • вуглеводи – 5.5 р.

Інгредієнти

  • помідори – 3 кг;
  • часник – 60 г;
  • кріп (парасольки) – 2 шт.;
  • листя хрону – 2 шт.;
  • лавровий лист – 4 шт.;
  • гвоздика – 5 шт;
  • перець чорний (горошок) – 10 шт.;
  • гірчиця суха – 75 г;
  • вода – 3 л;
  • сіль поварена харчова – 225 г;
  • цукор-пісок – 40 г;
  • перець червоний гострий – за смаком.

Покрокове приготування

  1. В першу чергу готуємо банки і кришки для подальшої консервації. Щоб заощадити час і не стояти над плитою, можете простерилізувати тару разом із закрутками в духовій шафі – для цього ретельно помийте їх і вологими виставте в холодну камеру на деко дном вгору, кришки розкладіть поруч, потім встановіть температуру в 110-120℃ і стерилізують протягом 15 хвилин.
  2. Поки тара для засолювання стерилізується, не втрачаючи часу, приступаємо до помідорів. Їх всі необхідно гарненько промити під краном (або замочити в тазику з прохолодною водою на 5 хвилин) і слідом за цим, позбувшись від місць кріплення плодоніжок, зробити невеликі проколи зверху за допомогою зубочистки, або тонкого, попередньо вимитої голки.
  3. Очищені часникові часточки разом із зеленню (парасольки кропу, листя хрону) також промиваємо під проточною водою і потім подрібнюємо часник великими слайсами.
  4. Приступаємо до закладання продуктів у банки – на низ скляної тари кладемо листя хрону, парасольки кропу, часникові слайсы і спеції (лаврушку, бутони гвоздики, горошини чорного перцю) так, щоб вони повністю покрили дно. Після цього починаємо щільно розкладати помідори – шари томатів також пересипаємо спеціями, залишивши приблизно по 5 см вільного місця зверху кожної банки.
  5. Наступним вашим кроком буде приготування розсолу – для цього злегка розігрійте 3 літри води, всипте туди 225 грам солі, 40 г цукру, червоний мелений перець за смаком і всі спеції, добре все розмішайте і повністю розчиніть кристали.
  6. Холодним розсолом заливаємо банки з вже укладеними томатами.
  7. У самому кінці приготування робимо так звану гірчичну пробку – це допоможе в боротьбі з появою цвілі на томатах і виключить можливість їх загнивання. Складіть медичний бинт в три шари і накрийте їм поверхню помідорів, залиште по краях запас марлі, щоб потім була можливість її загорнути. Потім бинт повністю засипаємо сухою гірчицею – по всій площі томатів, і звисаючі краї загортаємо так, щоб порошок залишився всередині (між шарами тканини). Після цього закатуємо солоні холодним способом помідори кришками і відправляємо їх на зберігання в прохолодне темне і сухе місце.

Порада: для консервації слід вибирати щільні томати однаковою мірою зрілості – не варто змішувати зелені, бурі і повністю стиглі плоди в одній ємності.

Зелені помідори солоні (холодним способом)

Помидоры соленые в банках на зиму холодным способом от бабушек: как солить

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорійність – 29.3 ккал;
  • жири – 0.2 г;
  • білки – 1.2 м;
  • вуглеводи – 5.8 р.

Інгредієнти

  • помідори (зелені) – 1 кг;
  • часник – 20 г;
  • кріп (парасольки) – 1 шт.;
  • листя хрону – 1/2 шт.;
  • листя смородини – 2 шт.;
  • листя вишні – 2 шт.;
  • гірчичний порошок – 15 г;
  • вода – 1 л;
  • сіль поварена харчова – 45 г;
  • цукор-пісок – 15 р.

Покрокове приготування

  1. Скляну тару та закрутки, які будемо використовувати для консервації, необхідно ретельно простерилізувати. Для того щоб прискорити цей процес, задіємо мікрохвильовку – банки наповнюємо на третину водою і ставимо в МІКРОХВИЛЬОВУ піч на найбільшу потужність приблизно на 5 хвилин (рідина в банках повинна бути обов’язково, інакше скло може лопнути). В цей же час кришки кидаємо в каструльку з окропом і виварюємо 2-3 хвилинки.
  2. Зелені помідори гарненько миємо під проточною водою, акуратно вирізаємо у них місце кріплення плодоніжки, а поруч робимо неглибокі проколи для кращого вбирання всіх спецій.
  3. Часникові зубці чистимо і потім разом із зеленню промиваємо під краном.
  4. Слідом за цим закладаємо продукти в стерильні банки – вистилаємо дно листям смородини, хрону, вишні і парасольки кропу. Потім утрамбовуємо томати, пересипаючи кожен шар подрібненим великими шматочками часником.
  5. Для розсолу беремо один літр чистої теплої кип’яченої води і розчиняємо у ній 45 грам солі і 15 г цукру, ретельно все розмішуємо і залишаємо до повного охолодження.
  6. Готовим холодним розсолом заливаємо доверху ємність з томатами (якщо сіль розчинилася не повністю, і на дні осад залишився – його заливати не потрібно) і засипаємо горлечко банок гірчичним порошком щоб уникнути появи плісняви та загнивання консервації.
  7. Солоні холодним способом зелені помідори готові – закочуйте їх стерильними кришками і відправляйте на зберігання в холодильник або будь-яке інше темне прохолодне місце.

Порада: обираючи тару для консервації, зверніть увагу на її цілісність – на банках не повинно бути видимих дефектів, відколів і тріщин.

Соління, виконані холодним способом, виходять набагато смачніше і апетитніше, ніж при закатці іншим методом, а легка технологія засолювання робить їх незамінними для кожної господині. Ми впевнені, що серед даних чудових рецептів знайдеться той, що стане вашим коронним і займе почесне місце в кухарської книги і на сімейному столі на довгі роки. А ми, в свою чергу, бажаємо вам нових цікавих кулінарних знахідок і приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: