Помідори у власному соку на зиму – рецепти пальчики оближеш з фото

Помідори у власному соку – це смачна і проста заготівля на зиму. Томати виходять красиві, рівні, а головне, приємні на смак — просто пальчики оближеш. Використовувати заготовку можна для приготування соусів, підливи або гарнір до різних страв.

Для консервування помідорів у власному соку знадобляться томати різної величини. Дрібні плоди будуть укладатися в банки. Тому вони повинні бути щільні, пружні, без пошкоджень та тріщин. Великі та м’ясисті томати підуть для приготування соку.

Помідори у власному соку на зиму – рецепти приготування

Існує кілька способів консервування помідорів у власному соку: з часником, з цибулею, з томатною пастою, прянощами і спеціями. Кожен варіант заготовки виходить особливим, неповторним смаком.

Помідори у власному соку з покроковим фото

Інгредієнти заготівлі вказані на банку ємністю 1 літр. В залежності від щільності укладання томатів в банку, вага помідор для соку може дещо відрізнятися від вказаного в рецепті.

Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото

Інгредієнти на літрову банку:

  • Дрібні помідори — 550 гр
  • Великі помідори для соку – 800 гр.
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Перець духмяний горошок – 3 шт.
  • Часник — 1 зубчик
  • Сіль — ½ ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л. з гіркою
  • Столовий оцет (9%) -1 ст. л.

Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото

Приготування:

  1. Плоди перебрати, видалити плодоніжки, промити під проточною водою і дати стекти зайвій волозі.Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото
  2. На дно літрової простерилізованій банки укласти перець горошком, часник і лавровий лист.Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото
  3. Відібрати пружні помідори, бажано однакового розміру. Щільно заповнити ними банку, але не до самого верху. Повинне залишитися місце для маринаду. А великі та м’ясисті томати відкласти для приготування соку.Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фотоЯкщо помідори дуже дрібні, то вони щільніше ляжуть в банку і соку знадобиться менше. І, навпаки, якщо помідори середнього розміру, то порожнього місця в банку залишиться більше і кількість соку доведеться збільшити.
  4. Замість традиційної стерилізації банок з заготівлею у киплячій воді або духовці проведемо теплову обробку томатів з допомогою окропу. Для цього закип’ятити півлітра води і залити помідори до горлечка. Накрити залізної стерилізованої кришкою і дати настоятися 15-20 хвилин.Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото
  5. Потім злити воду з банки в каструлю, знову закип’ятити і залити помідори другий раз. Накрити кришкою і також настоювати 15-20 хвилин. Помідори від нагрівання трохи осядуть.Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото
  6. Поки баночки з томатами настоюються, не втрачаємо час, і з решти помідор приготуємо сік. Для цього томати нарізати на шматочки і пропустити через соковижималку. Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото Якщо такого пристрою немає, то можна томати нарізати на дольки і трохи поварити. Потім протерти через сито, щоб видалити насіння і шкірку. На літрову баночку консервованих помідор потрібно приблизно 450 — 500 гр. томатного соку.
  7. Вилити томатний сік у ємність для варіння додати сіль і цукор, перемішати. Спробувати на смак, при необхідності досолити. Довести до кипіння, потім на повільному вогні варити протягом 10 хвилин.Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото
  8. Акуратно злити воду з банки і відразу залити помідори гарячим соком до самого верху, додати оцет і закрутити кришками.Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото
  9. Перевернути банки догори дном і прибрати остигати під ковдру.
  10. Остиглі помідори у власному соку можна зберігати при кімнатній температурі в умовах міської квартири у темному місці протягом року і навіть довше.Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото

 

Рецепт без оцту

Перш ніж приступати безпосередньо до консервації, потрібно приготувати заливку для плодів.

Для цього вам знадобиться 2,5 кг перестиглих, можна м’яких і навіть трохи порепаних томатів. Їх слід звільнити від шкірки (це зробити легше, якщо обшпарити їх окропом), а потім пропустити через м’ясорубку або змолоти блендером.

Отримане пюре покласти в каструлю, додати 5 ст. л. солі, 6 ст. л. цукру, 5 горошин чорного перцю, стільки ж гвоздики. Долити 0,5 л води і закип’ятити цю суміш.

Візьміть банки (краще 1 л) та складіть туди невеликі, щільні помідори, попередньо нарубав їх зубочисткою. Не забудьте перевірити всі плоди на червоточини і гниль. Вони повинні бути абсолютно цілими і свіжими. Залийте банки киплячою заливкою і загорніть кришками. Потім поставте догори дном і закрийте ковдрою.

Консерви можна перенести в прохолодне місце після повного остигання. Якщо у вас немає холодного місця для зберігання консервів, то радять простерилізувати томати перед закатыванием протягом 15 хвилин. Тоді вони краще зберігаються.

Помідори у власному соку на зиму з томатною пастою

Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото

Даний рецепт розрахований для баночки об’ємом в 1 літр.

Для приготування помідор у власному соку потрібні такі інгредієнти:

  • Невеликі помідори — 6-7 шт,
  • Томатна паста — 4 ст. л.
  • Перець горошком – за бажанням,
  • Сіль і цукор по 1 ч. л.
  • Лавровий лист,
  • Оцет (70%) — 1 ч. л.
  • Вода – по потребі,
  • Лавровий лист і петрушка – за бажанням.

До початку приготування, ретельно миємо банку і стерилізуємо її, будь-яким зручним для вас способом. Помідори також ретельно миємо в декількох водах.

Після цього варимо маринад для заливки овочів: наливаємо в каструлю приблизно 700 гр. води, коли вона закипить, додаємо томатну пасту, через п’ять хвилин висипаємо туди сіль, цукор, спеції, якщо вам подобається гостріше, то додаємо більше перцю.

У банки складаємо помідори, часник і петрушку, заливаємо маринадом і додаємо оцет, після чого можна закатати кришками.

Рецепт з часником і хріном

Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото

Це відмінний рецепт не тільки ароматних помідорів, але і дивовижного пікантного соусу до м’яса або курки.

Інгредієнти на 2 літрові банки:

  • Помідори – 2,5 кг,
  • Пучок зелені петрушки,
  • Чорний перець — 10 горошин,
  • Болгарський очищений перець – 250 г,
  • 50 г натертого хрону і стільки ж часнику,
  • 50 г солі,
  • 100 г цукрового піску.

Покрокове приготування:

  1. Банки попередньо ретельно промити і простерилізувати.
  2. Частина помідор вимити і наколоти трохи зубочисткою, щоб після заливання окропом вони не лопнули.
  3. На дно банки покладіть вимиту і ошпарену зелень петрушки, перець горошком, а зверху викладіть помідори.
  4. Залийте помідори в банці окропом, а через 15 хвилин злийте воду і знову залийте киплячою водою і залишіть також на чверть години.
  5. Решта помідори, перець, часник і корінці хрону прокрутіть через м’ясорубку.
  6. У каструлю покладіть всі подрібнені овочі, додайте цукор, сіль, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 15 хвилин.
  7. Після цього воду з банок злийте і залийте маринад.

Закупорьте помідори стерилізованими кришками. Не забудьте перевернути і укутати в ковдру до повного охолодження, а потім прибирайте в прохолодне місце для зберігання консервів.

Помідори у власному соку на зиму з цибулею

Для приготування цієї закуски вам знадобиться:

  • Помідори — 1 кг, з них 1,5 кг на заливку,
  • Цибуля – 1 велика голівка,
  • Половина лимона,
  • Сіль і цукор за 1ч.л. (або за смаком),
  • чебрець і базилік по 1 гілочці (якщо немає свіжої зелені, можна замінити сухою — по 1/2 ч. л.)

Плоди, призначені на заливку, порізати дрібними шматками і покласти в каструлю з товстим дном.

Додати до томатів цибулю, нарізану півкільцями, покришити ароматні трави і вичавити сік з лимона. Всипати за смаком сіль і цукор.

Поставити ємність на самий слабкий вогонь і варити протягом 20 хвилин, час від часу помішуючи дерев’яною ложкою.

Решта помідори вимити, зняти з них шкірку, розрізати на дві рівні половинки і укласти в підготовлені заздалегідь банки.

Зварений соус протерти через сито і залити помідори в банках.

Далі провести стерилізацію помідор протягом 20 хвилин, а потім закатати і залишити при кімнатній температурі, поки вони не охолонуть.

Натуральні помідори у власному соку

Помидоры в собственном соку на зиму - рецепты пальчики оближешь с фото

Дуже корисний рецепт приготування натуральних помідорів у власному соку. Консервування відбувається без солі, без цукру, без оцту і без стерилізації. Заготівля прекрасно зберігається взимку, головне ретельно підготувати тару і вибрати відповідні томати.

На 1 літрову баночку знадобиться 1,5 кг томатів.

Для приготування натуральних помідорів в томатному соку підготуйте невеликі плоди, яскраво-червоні з міцною шкіркою.

900 гр томатів відберіть на заливку і подрібніть за допомогою соковижималки. Варіть томатне пюре 30-40 хвилин на повільному вогні.

Решта помідори промиваємо, робимо хрестоподібний надріз, потім кладемо в окріп на пару хвилин і знімаємо шкірку. Після вирізаємо плодоніжку.

Акуратно укладаємо помідори в банку і заливаємо киплячим томатним пюре.

Закатуємо кришками, кладемо остигати під плед, а потім прибираємо для зберігання в прохолодне місце.

Помідори у власному соку. Простий рецепт — відео

Кілька рад по заготівлі помідор у власному соку

Щоб отримати відмінну заготовку, яка буде надійно зберігатися без псування довгий час, важливо виконувати деякі правила:

Підготовка тари

  • Скляні банки для заготовок необхідно ретельно вимити гарячою водою, з додаванням соди і простерилізувати в духовці або на пару.
  • Після закатування необхідно перевірити герметичність закупорювання банки.

Підготовка та вибір томатів

  • Помідори бажано вибирати середнього ступеня зрілості, без вм’ятин і пошкоджень.
  • Часом буває, вибираєш овочі тверді і щільні, а при першому ошпарюванням окропом шкірка у них лопається. Щоб цього уникнути, потрібно наколоти дерев’яною зубочисткою кожен помідор в тому місці, де розташована плодоніжка.

Але якщо зовсім немає часу протикати кожен плід або, наприклад, консервуються дрібні черрі можна зробити наступне: залити помідори не крутим окропом, а злегка остигнув. Як тільки закипіла вода, вимкнути вогонь, почекати 2-3 хвилини, а тільки потім розливати по банках. Шкірка у помідор залишиться ціла. До речі, в покроковому рецепті ми використовували саме такий метод.

  • Помідори можна консервувати на зиму, як з шкіркою, так і без неї. Щоб легко відокремити шкірку, томати необхідно бланшувати в окропі 2-3 хвилини, а потім швидко охолодити в холодній воді.

Прянощі в заготовки на зиму

Прянощі не тільки покращують смак домашніх заготовок, але і сприяють їх кращому збереженню. Тому важливо дотримуватися пропорції і не переборщити. Це стосується і спецій: солі, цукру, оцту, перцю.

Домашні заготовки у вигляді апетитних баночок на полицях — це не тільки символ домашнього затишку, але і відмінний спосіб зберегти великий урожай на зиму. Поповніть свою комору апетитними помідорами у власному соку без стерилізації. І вашу заготівлю оцінять не тільки мешканці, а й гості.

Вдалих заготовок і приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: