Повидло з злив: простий рецепт п’ятихвилинка на зиму без кісточок для пирогів, як приготувати в мультиварці без цукру і кісточок

З і соковитих стиглих слив отримують безліч смачних десертів. Традиційним і улюбленим багатьма ласощами є сливове повидло – його і на тост можна намазати, і покласти в випічку, та й просто є вприкуску з чаєм. Серед сотень існуючих рецептів цієї солодощі ми підібрали кілька простих і цікавих. Ви теж можете легко приготувати ароматний джем із слив на своїй кухні, користуючись нашими покроковими інструкціями з фото, а також відео.

Повидло з слив без кісточки

Перш ніж йти на експерименти в пошуках нових оригінальних смаків, рекомендуємо освоїти “нестаріючу класику”.

Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

Порада: як правило, джеми, варення і повидла припускають співвідношення плодів і цукру 1:1. Але сливи, особливо дуже стиглі, самі по собі дуже солодкі, а тому кількість піску можна скоротити. Але не набагато, оскільки це консервант, завдяки якому закачування можуть зберігатися і не псуватися не один рік.

Інгредієнти

  • слива 1 кг
  • цукор 1 кг
  • вода 100 мл

На порцію

Калорії: 42 ккал

Білки: 0.1 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 10.4 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

    Сливи переберіть, на них не повинно бути гнилі і чорних червоточини. Для цієї заготовки найкраще підходять сині сорти слив, тому що вони більш м’ясисті, і м’якоть легко відокремлюється від кісточок. Підійдуть трохи перезрілі плоди, а зеленуваті краще не використовувати.

  • Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

    Вимийте фрукти, розріжте навпіл і вийміть кісточки. Перекладіть половинки в каструлю, влийте воду, накрийте і поставте на вогонь. На тихому полум’я варіть часточки близько 20 хвилин.

  • Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

    Дайте сливам трохи охолонути, а після цього пропустіть через сито. Багато господинь для отримання фруктового пюре використовують блендер або м’ясорубку. Цей варіант допустимий, але в такому випадку в повидло потраплять шматочки шкірки, а без них воно буде більш однорідним і схожим за консистенцією на заводський продукт.

  • Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

    Перекладіть масу в ємність, у якій будете варити джем. Ідеальним варіантом вважається алюмінієвий або мідний таз з низькими бортами, тому що завдяки великій площі, з якої розподіляється маса, рідина з неї буде випаровуватися інтенсивніше, а значить, повидло швидше загусне, і час варіння скоротиться. Але якщо такого немає, то підійде і казан.

  • Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

    Засипте в сливи цукор, перемішайте його і поставте масу на плиту. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть, помішуючи, до тих пір, поки повидло не загусне. На це може піти до півтора годин.

  • Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

    Як тільки буде досягнута потрібна консистенція, зніміть ємність з вогню, відразу розкладіть готовий десерт з підготовленим баночках, загорніть, переверніть догори дном і укутайте. Коли консервація повністю охолоне, відправте її на зберігання в темне прохолодне місце.

Порада: щоб зрозуміти, що повидло зі слив готове до закочування, капніть їм на тарілку і нахиліть в ідеалі воно досить густе і не повинна розтікатися. Якщо ви варите солодкість в невисокою ємності, можете перевірити й іншим способом: просто проведіть по дну ложкою і подивіться, наскільки швидко закривається “доріжка”, яка залишилася після помішування. Якщо повільно, джем готовий.

Готувати можна і повидло з жовтих слив. Ці фрукти дуже солодкі і соковиті, але є одна проблема: м’якоть у них досить важко відокремити від кісточки. Але це реально, і краще використовувати для таких цілей спеціальні пристосування.

Є ще один варіант: на початковому етапі додайте більше води, і поваріть цілі сливи довше. Після цього протріть їх через сито, і всі кісточки залишаться в ньому, а заодно і шкурки. В результаті ви отримаєте не тільки смачне, але і красиве ласощі бурштинового кольору.

Повидло зі слив з какао

Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

Хочете отримати більш смачний і корисний домашній аналог шоколадної пасти? Пропонуємо вам рецепт сливового повидла з какао. Приготувати його нітрохи не складніше класичного, але смак відрізняється кардинально. Ось покроковий рецепт.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 90

Енергетична цінність продукту

  • білки – 0.2 г;
  • жири – 0.1 г;
  • вуглеводи – 9.8 м;
  • калорійність – 41 ккал.

Інгредієнти

  • сливи – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • какао-порошок – 50 р.

Процес приготування

  1. Сливу вимити, видаливши кісточки, наріжте їх на маленькі часточки. З синіх стиглих плодів вийняти кісточки буде легко і руками. Якщо фрукти червоні або жовті (“білі”), використовуйте для чищення спеціальні пристосування.
  2. Перетворіть сливу в пюре, використовуючи м’ясорубку або блендер.
  3. Додайте в перетерту масу цукровий пісок, гарненько перемішайте і поставте на вогонь.
  4. Коли суміш закипить, покладіть в неї какао. Робити це зручніше так: пересипте какао-порошок в дрібне ситечко і трусіть, тримаючи над ємністю з сливової масою. При цьому безперервно помішуйте. Так вдасться уникнути грудок, і какао рівномірно розподілиться по всій масі.
  5. Варіть повидло до тих пір, поки вона не загусне. Це може займати різну кількість часу в залежності від сорту і соковитості сливи.
  6. Як тільки знімете десерт з плити, розкладіть його по простерилизованным банкам і закатайте з допомогою ключа кришками. Перекиньте їх денцем догори і укутайте. Залиште на добу, а потім виставте в підвал на зберігання.

Порада: багато господинь включають до складу шоколадного повидла вершкове масло. Класти його потрібно на обсяг інгредієнтів, зазначений у даному рецепті, кількості 70 р. Обов’язково вибирайте масло хорошої якості і жирністю не менше 82%. Додавати його треба за 10 хвилин до закінчення приготування. Завдяки маслу повидло набуває більш ніжний смак і консистенцію, а також воно стає поживніше та корисніше.

П’ятихвилинка: готуємо сливове повидло швидко, смачно і просто

Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

Це “ледачий” спосіб заготівлі смачних джемів, повидла і варення, який здорово економить господиням час. І продукт при цьому виходить апетитним, корисним і запашним.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 100

Енергетична цінність продукту

  • білки – 0.1 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 10.9 г;
  • калорійність – 44 ккал.

Інгредієнти

  • сливи – 1 кг;
  • цукор – 1 кг

Процес приготування

  1. Помийте сливу, відокремте м’якоть від кісточок.
  2. Наріжте фрукти на невеликі шматочки, засипте цукровим піском, перемішайте і залиште на кілька годин, щоб вони пустили сік.
  3. Поставте ємність зі сливами на повільний вогонь і дочекайтеся закипання. Після цього поваріть масу 5 хвилин і зніміть з плити.
  4. Дайте майбутнього повидла охолонути, а потім перетріть його в однорідну масу. Якщо ви готуєте десерт у великих обсягах, зробити це краще заглибним блендером в тій же ємності, де він варився.
  5. Знову поставте отримане пюре на плиту, доведіть до кипіння і потримайте на тихому вогні 5-10 хвилин, помішуючи, зніміть з плити.
  6. Розлийте по стерильним ємкостей і закатайте або щільно закрутіть кришками. Поставте заготовки догори дном, укутайте теплою ковдрою і дайте охолонути. Після цього перенесіть на зберігання в підвал або комору.

Порада: якщо вам здається, що повидло вийшло рідкуватим, то замість довгого подальшого уварювання в нього можна покласти желатин або агар-агар. 40 г або 25 г на кілограм фруктів відповідно. Желирующее речовина потрібно додавати вже після того, як зняли пюре з плити, тому що якщо його переварити, він втрачає властивості згущувача.

Істотно заощадити час і не прив’язуватися надовго до плити в процесі приготування сливового повидла без кісточок можна, якщо робити його в мультиварці. Попередні заходи і інгредієнти ті ж. Тільки спочатку сливу з водою і цукром потрібно протягом 15 хвилин готувати в режимі “Випічка”, після чого пюрировать блендером і встановити програму “Гасіння” ще на годину.

Повидло из слив: простой рецепт пятиминутка на зиму без косточек для пирогов, как приготовить в мультиварке без сахара и косточек

Повидло з сливи на зиму – це не тільки дуже смачний десерт, але і універсальний. Приміром, приготоване за класичним рецептом, воно може стати хорошою начинкою для випічки, а “шоколадне” ідеально для бутербродів до сніданку. А головне, приготований в домашніх умовах продукт завжди з корисним якостям поза конкуренцією.

Готуйте і насолоджуйтеся натуральними десертами, зробленими на власній кухні! Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: